ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Εικοσιτετράωροι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν

Associated Press

Συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Μέχρι στιγμής οι «παράπλευρες απώλειες» υπολογίζονται σε περισσότερους από 240 νεκρούς αμάχους. Στην αρχή της βδομάδας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ με επιστολή της στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να χτυπήσει και σε όποια άλλη χώρα πιστεύει ότι υποθάλπεται η τρομοκρατία. Την περασμένη Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα ένας κατάλογος 22 ατόμων που θεωρούνται υπεύθυνοι για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών εις βάρος των ΗΠΑ.

Οσον αφορά στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι αρχές του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριξαν ότι εξουδετερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας του Αφγανιστάν και κατόπιν αυτού οι βομβαρδισμοί θα γίνονται και με το φως της μέρας, σε 24ωρη βάση. Εντάθηκαν εν τω μεταξύ οι φήμες για επικείμενη χερσαία επίθεση, στην οποία θα πάρουν μέρος αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του «Βόρειου Συνασπισμού».

Οι προετοιμασίες για μια χερσαία επίθεση συνεχίστηκαν με τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων τόσο στο Πακιστάν, όσο και στο Ουζμπεκιστάν. Τις δύο χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και οι κυβερνήσεις τους προσφέρουν διευκολύνσεις και πρόσβαση στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πήρε νέες διαστάσεις. Μετά την παροχή των διευκολύνσεων, ένα ελληνικό αντιτορπιλικό στάλθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και για τους σκοπούς της αμερικανικής επίθεσης.

Απόλυτη η συνταύτιση των κομμάτων του κατεστημένου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τους Ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές στον πόλεμο, ενώ από κοντά και ο ΣΥΝ ενισχύει με την τακτική του τους κυρίαρχους (σελίδες 6-7)

Ορατές ήταν οι κρισιακές τάσεις στην οικονομία των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων πριν το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και η εξαπόλυση του ιμπεριαλιστικού πολέμου σχετίζεται και μ' αυτό το φαινόμενο (σελίδες 12 - 13)

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Προκύπτει, ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα: Γιατί οργανώνονται αυτά τα υπαρκτά ισλαμικά κινήματα, κόμματα και οργανώσεις; Τι ανάγκες εξυπηρετούν και γιατί αποκτούν μαζική βάση στις δοσμένες χώρες; Ποιοι συνέβαλαν στην ενδυνάμωσή τους και πώς; Η ταξική ανάλυση για το συγκεκριμένο φαινόμενο (σελίδες 14 - 15)

Υπέρογκη η απώλεια του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, που την καρπώνονται οι έμποροι, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις σύγχρονες ανάγκες τους, ενώ κάθε χρόνο τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς αυξάνονται, οδηγώντας στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και στον εξοβελισμό από τα χωράφια τους (σελίδα 23)

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο όνομα της ανάπτυξης της Αττικής, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Αφού δίνει τη δυνατότητα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στο πολύπαθο και κορεσμένο Λεκανοπέδιο, προσφέρει ακόμη και προκλητικά κίνητρα για τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Αττική, ενώ νομιμοποιεί όλες τις παράνομες και αυθαίρετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (σελίδα 24)

Εγκλημα για την εργατική τάξη, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού με την αλλαγή του Οργανισμού δημιουργείται ένα αποτελεσματικό «εργαλείο» για την εφαρμογή και εξάπλωση των αντεργατικών ρυθμίσεων, και τώρα και στο μέλλον (σελίδα 25)

Κλιμακώνονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Κλιμακώνονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν αυτή τη βδομάδα στην Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις στις αραβικές χώρες και τις ισλαμικές χώρες. Ειδικότερα στο Πακιστάν η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου καθώς δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν σε μαχητικά συλλαλητήρια όχι μόνο κατά των ΗΠΑ και του πολέμου, αλλά και κατά του προέδρου της χώρας στρατηγού Μουσάραφ που ταυτίζεται με την αμερικανική πολιτική. Σε πολλά δημοσιεύματα γίνεται λόγος για κινήσεις ανατροπής του στρατιωτικού καθεστώτος, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ, λόγω της γειτνίασης με το Αφγανιστάν. Παρόμοια προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει και το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διαμήνυσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να μην επισκεφθεί το Ριάντ, καθώς οι αρχές δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλειά του.

Ετσι αναδεικνύονται ως κρίσιμος παράγοντας για τις περαιτέρω εξελίξεις οι αντιδράσεις των λαών.

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Εφαλτήριο αντιλαϊκής επίθεσης

Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την εναρκτήρια ομιλία του, προσδιόρισε το στίγμα του συνεδρίου με ιδιαίτερη σαφήνεια. Η ενίσχυση της κυβερνητικής πολιτικής και η αναγνώριση της προσωπικής του ισχύος ήταν τα δύο ζητούμενα. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, και η εκτίμηση ότι η επίσπευση του συνεδρίου είχε ως στόχο τη θωράκιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και την κατασκευή των απαραίτητων «οχυρωματικών έργων», ενόψει της νέας επίθεσης κατά των εργαζομένων, με επίκεντρο το σχέδιο για την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αξιοποιώντας και το κλίμα των ημερών, με τις συνεχιζόμενες αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα επίθεση, με στόχο, όχι μόνο την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και το πέρασμα του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής. Ενας σημαντικός τομέας θα είναι και η περιστολή των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», θα ξεδιπλωθεί αυτή η επίθεση, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Οσον αφορά στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο καταδείχτηκε ότι αυτές θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα, με κύριο αντικείμενο τη νομή της εξουσίας και τη «διαχείριση της ήττας», στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα χάσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές. Εξάλλου, το θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα τις επόμενες μέρες θα είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, τον οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ