Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001 - αριθ. φύλλου: 8099

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στοχεύουν ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ «ΕΧΘΡΟ » τα νέα τρομο-μέτρα

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο Μ. Σταθόπουλος

Ενώ σήμερα στη σύνοδο των υπουργών των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούνται θέματα, που έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον ορισμό της τρομοκρατίας, ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος δήλωσε χτες προκλητικά: «Εκχωρούμε πράγματι κάποια από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όταν θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Ο εν λόγω υπουργός, μάλιστα, επισήμανε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι:

1. Σύντομα θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

2. Θα υπάρξουν λίστες ύποπτων τρομοκρατών (τρομο-λίστες).

3. Θα υπάρξει κατάλογος για πράξεις, οι οποίες θα θεωρούνται τρομοκρατικές ενέργειες.

4. Ο ευρωεισαγγελέας θα μπορεί να ασκεί δίωξη εναντίον ατόμου, που είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», να καλέσει ανοιχτή συνάντηση την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΑΘΗΝΑ
Και γιαπωνέζικο «ΟΧΙ» στον άδικο πόλεμο

Εκατοντάδες Γιαπωνέζοι φιλειρηνιστές, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το «πλοίο της ειρήνης», πορεύτηκαν μαζί με Ελληνες αγωνιστές της ειρήνης, χτες στην Αθήνα και ύψωσαν από κοινού φωνή καταγγελίας της πολεμικής υστερίας και των δολοφονικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.

Μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ινδία και μια σειρά άλλες χώρες. Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.


ΣΕΛ.  8   -   10,    12   -   18


ΚΡΗΤΗ
Στόχος, λόγω της Σούδας

Εργα αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη στη βάση της Σούδας, αποκάλυψε χτες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τη «στοχοποίηση» της περιοχής, αλλά και συμβάλλοντας στη βιοχημική τρομοψύχωση των ημερών


ΣΕΛ.  8   -   9
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μνήμες άλλων εποχών

Κι όμως, μετά τη Λαϊκοδημοκρατική Επανάσταση του 1978, οι παιδικοί σταθμοί στο Αφγανιστάν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σαν μανιτάρια. Οι Αφγανοί επέδειξαν τρομερή αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό στην προοπτική οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, κάτι που ποτέ δεν τους το συγχώρησαν οι ΗΠΑ.

Τα ολοκληρωμένα δίκτυα επεμβάσεων και ενίσχυσης των διαφόρων Μουτζαχεντίν και Ταλιμπάν, για να ανατρέψουν το λαϊκό καθεστώς, έγιναν πρώτη επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κι όταν, το χειμώνα του 1979, αποδείχτηκε πως η αντεπανάσταση δε ρίζωσε, ανέλαβε την υπεράσπιση και την προστασία των πραξικοπηματιών.

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα την επιστολή - καταγγελία που έστειλε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Κάρτερ, η χήρα του δολοφονημένου ηγέτη της Αφγανικής Επανάστασης, Ν. Ταράκι.


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ