ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το χτύπημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Αποσπάσματα από τη συζήτηση του πρέσβη επί τιμή με τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλή, στον «902 Αριστερά στα FM»

Ο Θέμος Στοφορόπουλος
Ο Θέμος Στοφορόπουλος
Σε ερωτήματα αναφορικά με τα σχέδια των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών απάντησε χθες στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», στη δημοσιογράφο Αννα Μπαλή, ο πρέσβης επί τιμή, Θ. Στοφορόπουλος. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσίασε η συζήτηση, ο «Ρ» παρουσιάζει αναλυτικά αποσπάσματα από αυτήν.

-- Κύριε Στοφορόπουλε, μέρες τώρα ακούμε για το χτύπημα που θα κάνουν οι ΗΠΑ, για την έναρξη αυτού του πολέμου που έχει αναγγείλει ο πρόεδρος Μπους, έχουμε όμως πολλές αντιφατικές δηλώσεις όλο αυτό το διάστημα, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τα άλλα κράτη, τα οποία δηλώνουν μεν τη συμπαράστασή τους, βάζουν κάποιους όρους, και το χτύπημα βέβαια, δε γίνεται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

-- Να πούμε πρώτα, ότι το χτύπημα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το τονίσουμε. Βέβαια, δεν ξέρω ποια είναι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αν δηλαδή θα υπάρξει ένα στρατιωτικό χτύπημα όπως βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν ή και αλλού. Βλέπετε, όλοι περιμένουν ένα γνωστό χτύπημα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξει. Αυτό δεν το ξέρουμε.

Αυτό βέβαια που ξέρουμε, είναι αυτό, το οποίο ήδη υπάρχει. Και αυτό είναι ότι η πολεμική κινητοποίηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας και η ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή εκείνη έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων από όσους σκοτώθηκαν στις 11 του Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει διότι το παγκόσμιο πρόγραμμα των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αποσύρθηκε από το Αφγανιστάν σε μια περίοδο που πεντέμισι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ήδη οι νεκροί είναι περισσότεροι από εκείνους της 11 Σεπτέμβρη, μόνο απ' αυτό το γεγονός.

Associated Press

Πόσα άλλα γεγονότα θα έχει προκαλέσει αυτή η κινητοποίηση; Και δεν εννοώ καθόλου γεγονότα που αφορούν το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο -όπως ξέρετε- η ΣΙΑ και η Δύση βοήθησαν να έρθει στην εξουσία, ή τον Μπιν Λάντεν... Εννοώ τα όσα αφορούν τον αφγανικό λαό, ο οποίος ήδη θρηνεί πάρα πολλά θύματα, ενώ υπάρχει μια άλλη μορφή δυστυχίας, αυτά τα κύματα των προσφύγων, τα οποία προσπαθούνε τώρα να φύγουν από το Αφγανιστάν και τα οποία αυτό το καθεστώς των Ταλιμπάν πιέζει επίσης με απειλές - υπάρχουν κι εκτελέσεις. Εννοώ όλη αυτή την ανθρώπινη τραγωδία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αρα γενικά το χτύπημα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και όπως πολύ σωστά είπατε, οι Ταλιμπάν είναι δυνάμεις αντιδραστικές, τις οποίες χρησιμοποίησαν και ενίσχυσαν οι ιμπεριαλιστές και το ίδιο συμβαίνει - και πρέπει να τονίζεται συνεχώς - για τον Μπιν Λάντεν. Αφήστε που για αυτή η ιστορία, σε ό,τι αφορά τον Μπιν Λάντεν, ακόμα δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Αλλωστε ούτε αυτή είναι μια συμπαθής ιστορία, διότι και αυτή την έφτιαξε, με τρεις μάλιστα τρόπους, ο ιμπεριαλισμός.

Ο πρώτος τρόπος είναι ότι βέβαια αυτός ο άνθρωπος κινείται μέσα σ' αυτή την παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική κοινωνία, με όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία διακινεί. Είναι, δηλαδή, μέρος και σύμπτωμα αυτού του συστήματος.

Το δεύτερο είναι ότι προήλθε - δε θα υπήρχε αλλιώς - μέσα από αυτό το άκρως αντιδραστικό κατεστημένο στη Σαουδική Αραβία. Ο πατέρας του ήταν υπουργός στη Σαουδική Αραβία. Η οικογένεια ανήκει σ' αυτό το μόρφωμα.

Και το τρίτο είναι τα γνωστά πλέον γεγονότα, το πώς δηλαδή τον ενθάρρυναν, τον χρησιμοποίησαν κλπ στο Αφγανιστάν.

-- Και πρέπει να το υπενθυμίζουμε, διότι μερικοί συνδέουν αυτούς που είναι ενάντια στον πόλεμο ως υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν...

-- Οχι, όχι, μη φτάσουμε εκεί.

Διογκώνεται η αντίδραση των λαών

-- Τι μέλλει γενέσθαι τώρα;

-- Τώρα το θυμήθηκαν και τώρα προσπαθούν να «βοηθήσουν» τον αφγανικό λαό; Ακουσα ότι η κυβέρνηση θα δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ μετέχει στη «συμμαχία» των χωρών που κήρυξαν τον πόλεμο. Οπως το λέει ο λαός μας: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι».

Εκτός από τις βάσεις, που φοβούμαι ότι θα χρησιμοποιηθούνε πάλι σαν διαμετακομιστικά κέντρα αυτής της ιμπεριαλιστικής μηχανής, (Σούδα κλπ), δεν καλείται η Ελλάδα να έχει στο άμεσο μέλλον έναν ενεργό ρόλο. Ομως πολιτικό «πράσινο φως» για όλη αυτή την ιστορία έχει δώσει και τώρα λέει θα βοηθήσουμε το λαό που υποφέρει κλπ. Και πόσοι θα πεθάνουν μέχρι να φτάσει εκεί η βοήθεια εγκαίρως και αποτελεσματικώς;

-- Και λέει ότι η βοήθεια θα πάει στους πρόσφυγες. Είναι σαν να τους λένε να φύγουν από το Αφγανιστάν...

-- Ακριβώς. Και ξέρεις, ο καθένας μας μπορεί να το φανταστεί, τι σημαίνει το «φύγετε». Δεν είναι σα να τους λέει: Ξέρεις, κινδυνεύει το σπίτι, άνοιξε την πόρτα και βγες στο δρόμο. Τώρα το «φύγετε» σημαίνει τρομακτικές πορείες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να εξασφαλίσει θέσεις, εδαφικά τμήματα. Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Είναι μια προσπάθεια οικονομικής και πολιτικής επέκτασης. Απόκτησης ελέγχου. Ηδη, λοιπόν, είναι σαφής η προσπάθεια να τεθεί το Αφγανιστάν σε έλεγχο, με τη γνωστή του σημαντική γι' αυτούς τους σχεδιαστές γεωγραφική θέση και επίσης μια προσπάθεια επέκτασης αυτής της επιρροής στην Κεντρική Ασία και όχι μόνο. Αυτό πια είναι ένας σαφής στόχος, νέος στόχος του ιμπεριαλισμού που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Αμερική και να καπηλευτεί και να εκμεταλλευτεί και το θάνατο αυτών των ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Αυτά, ξέρετε, έχουν γίνει, δεν τα λέμε εδώ μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε και ορισμένες δημοκρατικές και εθνικές πικρίες από το παρελθόν, αυτά τονίζονται μέσα στην ίδια την Αμερική από πάρα πολλές φωνές πλέον. Γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σικάγο, στην ίδια την Ουάσιγκτον, σε πανεπιστήμια μέσα οι φοιτητές ξεσηκώνονται, και βέβαια στην Ευρώπη. Π.χ. την Παρασκευή, πριν από μια βδομάδα έγινε μια τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, ακριβώς με αυτό το πνεύμα.

-- Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε και σε μια αντίδραση από τους λαούς, που θα βάλει φρένο σε κάποια πράγματα ή είναι πολύ ουτοπικό κάτι τέτοιο;

-- Οχι, δεν είναι ουτοπικό. Οτι διογκώνεται μια τέτοια αντίδραση, είναι και αυτό ένα γεγονός. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, άρα και οι επίσημες κυβερνήσεις, δε συμμερίζονται αυτή την προοδευτική οπτική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το προοδευτικό κίνημα δε διογκώνεται. Να και χτες (σ.σ. προχθές) υπήρξε η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση στην Αθήνα. Αλλά αυτό είναι γεγονός που απαιτεί την ανάπτυξη μεγαλυτέρου διεθνούς κινήματος.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Τη Δευτέρα, στα Προπύλαια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) ανακοινώνει στα μέλη των Οργανώσεων που την αποτελούν ότι η συγκέντρωση για το γιορτασμό της 60ής επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη 2001, στις 6.30μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως είναι γνωστό, η εκδήλωση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 του Σεπτέμβρη στον ίδιο χώρο, μετατέθηκε, για να μπορέσουν όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ