ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εναν χρόνο μετά η φωτιά εξακολουθεί να καίει

Μικρός Παλαιστίνιος παρατηρεί φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Ο τοίχος πίσω του είναι «γαζωμένος» από τις σφαίρες...

Associated Press

Μικρός Παλαιστίνιος παρατηρεί φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Ο τοίχος πίσω του είναι «γαζωμένος» από τις σφαίρες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά του ισραηλινού στρατού είναι ο απολογισμός των χτεσινών διαδηλώσεων στην επέτειο της έναρξης της νέας Ιντιφάντα, καθώς η «εκεχειρία» που έχουν κηρύξει το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή μοιάζει να ισχύει μόνο κατ' όνομα...

Τα όπλα σίγησαν μόνο στην αρχή της χτεσινής μέρας, όταν οι καμπάνες, οι σειρήνες και οι ιαχές Αλλαχού Ακμπάρ («ο Αλλάχ είναι μεγάλος») των Παλαιστίνιων σηματοδοτούσαν την επέτειο, για την οποία τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής.

Ο επίσημος απολογισμός του ενός χρόνου της Ιντιφάντα, της Εξέγερσης, κάνει λόγο για 597 νεκρούς Παλαιστινίους και 169 Ισραηλινούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και Ισραηλινοί Αραβες.

Απ' άκρη σ' άκρη της Μέσης Ανατολής έγιναν διαδηλώσεις για την επέτειο - στο Λίβανο, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Ιράν και αλλού. Ωστόσο, στα παλαιστινιακά εδάφη, τα αυτόνομα και τα κατεχόμενα, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις φονικές τακτικές του: Οσοι προσπάθησαν να πάνε στο τέμενος Αλ-Ακσά (η επίσκεψη στο οποίο του σημερινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, σήμανε την έναρξη της Ιντιφάντα, για να μην ξεχνιόμαστε...) εμποδίστηκαν.

Παρά τη συνέχιση της βίας Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, με την παρουσία Αμερικανών πρακτόρων της CIA και Αμερικανών διπλωματών, για να συζητήσουν την εφαρμογή της «εκεχειρίας», στην οποία δεσμεύτηκαν αυτή τη βδομάδα ο Σιμόν Πέρες και ο Γιάσερ Αραφάτ. Δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο από τους χτεσινούς νεκρούς, ένας 26χρονος και ένας 14χρονος, έπεσαν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε όταν εξερράγη «εκρηκτικός μηχανισμός που ετοίμαζε», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο παλαιστινιακές νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι αυτοί (εξακολουθούν να) μετρούν τους νεκρούς τους...

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Δύο ακόμη γυναίκες, η Αϊσέ Μπαστιμούρ και η Οζλέμ Ντουρακτζάν, είναι οι δύο τελευταίες απώλειες των απεργών πείνας, πολιτικών κρατουμένων και συγγενών τους, που συνεχίζουν την προσπάθεια ανατροπής της επιβολής του νέου συστήματος των φυλακών. Η πρώτη γυναίκα ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C), που είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί λόγω της κατάστασης της υγείας της, ενώ η δεύτερη της Οζγκούρ Ταγιάντ, της ένωσης των συγγενών πολιτικών κρατουμένων για αλληλοβοήθεια. Και οι δύο γυναίκες πραγματοποιούσαν απεργία πείνας σε ένα σπίτι όπου βρίσκονταν απεργοί πείνας της Ταγιάντ, στην Αγκυρα.

Ο φετινός τρομακτικός και ιστορικά ανεπανάληπτος απολογισμός των νεκρών στην απεργία πείνας έχει φθάσει τα 40 θύματα, και η διαρκής, σταθερή και αμετανόητη αδιαλλαξία της κυβέρνησης Ετσεβίτ, με δεδομένη την απροκάλυπτη στήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά της ...«τρομοκρατίας» και την ευρωπαϊκή συνένοχη σιωπή συνεχίζουν το έγκλημα κατά όσων εναντιώνονται στις κυρίαρχες πολιτικές - φυσικά, πάει πακέτο με τη συνολικότερη πολιτική καταπίεσης που υιοθετούν οι θεματοφύλακες του κεμαλικού κράτους...

Αλλη μια είδηση που προσέλκυσε την προσοχή των ειδησεογραφικών πρακτορείων χθες ήταν η έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο «Μακ Ντόναλντ'ς» στην Κωνσταντινούπολη, που δεν προκάλεσε τραυματισμούς, αλλά μόνον υλικές ζημιές. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ασοσιέιτεντ Πρες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προβοκάτσια κατά FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερ» κάνουν λόγο για «εύρεση» από τις αρχές της Κολομβίας μιας «κασέτας» η οποία φέρεται να περιέχει οδηγίες ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για μια επίθεση στις ΗΠΑ - μια είδηση που «μυρίζει» προβοκάτσια από τις αρχές ασφαλείας, που όπως παραδέχεται το πρακτορείο παρέδωσαν την κασέτα σε δημοσιογράφο του.

Η κασέτα με τη φωνή του Χόρχε Μπρισένο, στελέχους των FARC, υποτίθεται πως περιέχει οδηγίες του προς υφισταμένους του. Αναφερόμενος στους Αμερικανούς, ο Μπρισένο φέρεται να δηλώνει ότι «πρέπει να τους πολεμήσουμε όπου και να είναι, ώσπου να φθάσουμε στα δικά τους εδάφη, για να τους κάνουμε να αισθανθούν τον πόνο που προκάλεσαν στους δικούς μας λαούς και να τους νικήσουμε». Η ομιλία κάνει λόγο για δημιουργία ενός «αντιιμπεριαλιστικού μετώπου», ωστόσο η χρησιμότητά της για την κυβέρνηση Παστράνα και για τους κύκλους εκείνους που στηρίζουν την επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ στην Κολομβία είναι προφανής.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ταραχές επί ταραχών

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, τούβλα, πέτρες και οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να πετάξουν χρησιμοποιούσαν προτεστάντες χτες στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία στο Αρντόιν, που είχε αποτέλεσμα 13 αστυνομικοί να τραυματιστούν και ο αρχηγός της αστυνομίας να μιλήσει «για τη χειρότερη βία που έχω δει εδώ και δεκαετίες». Οι 13 προστίθενται στους 33 που είχαν τραυματιστεί το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ρόνι Φλάναγκαν της αστυνομίας ανέφερε στο BBC πως οι νεαροί με τους οποίους συγκρούστηκαν οι άνδρες του χρησιμοποίησαν «πάνω από 100 αυτοσχέδιες βόμβες». Ορισμένοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και μια γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι, πράγμα που ενδεχομένως σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν και πραγματικά πυρά.

Τα επεισόδια στη Βόρεια Ιρλανδία σηματοδοτούν και την πολιτική αναστάτωση από το διαφαινόμενο εκτροχιασμό της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που διατηρείται εν ζωή με... τεχνητά μέσα.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Νέες κατηγορίες» κατά Μιλόσεβιτς

ΧΑΓΗ.-

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔΓ) παρουσίασε ένα νέο κατηγορητήριο για τον τέως Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χτες στη Χάγη για «εγκλήματα πολέμου που έγιναν στην Κροατία», μεταδίδει το BBC News Online.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε αντίθετα «καθυστερεί» την απαγγελία κατηγοριών στον Σλ. Μιλόσεβιτς για τον πόλεμο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Η εκπρόσωπος της Ντελ Πόντε, η Φλόρενς Χάρτμαν δήλωσε πως το δικαστήριο πρέπει να έχει «ισχυρά στοιχεία» σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ, σε βάρος του οποίου «αναζητούνται» στοιχεία...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σφαγών συνέχεια

ΑΛΓΕΡΙ.--

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από επιθέσεις που αποδίδονται σε «φανατικούς Ισλαμιστές», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο APS δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που έγινε στη διάρκεια τελετής γάμου στην πόλη Λαρμπάα, δυτικά του Αλγερίου. Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου των δυνάμεων ασφαλείας που είπε ότι «οι τρομοκράτες κατέλαβαν τα θύματα εξαπίνης σε γαμήλια τελετή». Οι αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «τρομοκράτης» όταν αναφέρονται στους εξεγερμένους ισλαμιστές, που τα τελευταία 10 χρόνια προσπαθούν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνηση. Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο δεν έδωσε τα ονόματα των θυμάτων. Μια τοπική γαλλόφωνη εφημερίδα, η «Λιμπερτέ», που επικαλούνται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» όσο και το «Ρόιτερς», ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στη γαμήλια τελετή σε 13. Αλλοι 10 κάτοικοι της πόλης Λαρμπάα σκοτώθηκαν από πυρά στην ίδια περιοχή.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, που διαρκεί από το 1992, μετά από την ακύρωση των εκλογών που κέρδιζαν οι ισλαμιστές. Η προσφορά αμνηστίας από τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα το 1999 απορρίφθηκε από την οργάνωση Ενοπλο Ισλαμικό Κίνημα (GIA), αλλά και τη φερόμενη ως «συνδεδεμένη με την αλ-Καέντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν» ομάδα Νταουάα Ουάλ Τζιχάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ