ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
«Δικαιοσύνη, ισότητα και ευημερία των λαών η απάντηση στην τρομοκρατία»

Κοινή ανακοίνωση των Αραβικών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Η κυβέρνηση του Α. Σαρόν εγκληματεί ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με τον ισχυρισμό ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Associated Press

Η κυβέρνηση του Α. Σαρόν εγκληματεί ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με τον ισχυρισμό ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Η αγανάκτηση και ο αποτροπιασμός για το χαμό αθώων δεν μπορεί να οδηγεί σε εθελοτυφλία για τα αίτια που γεννούν και τρέφουν την τρομοκρατία, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα αραβικά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των ΗΠΑ και πάλι βασίστηκε στην αλαζονεία και στην επίμονη αγνόηση των ευθυνών τους, θέτοντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εκτράχυνση του φαύλου κύκλου της βίας. Τα αραβικά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ζητούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να δοθεί σαφής ορισμός της τρομοκρατίας, να αποκλειστεί η ταύτισή της με την αντίσταση κατά δυνάμεων κατοχής και καλούν τους αραβικούς λαούς να είναι σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν εαυτούς.

«Η ανθρωπότητα σε όλες τις ηπείρους και τις χώρες αντιμετώπισε με έντονη αποδοκιμασία τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Στον ίδιο βαθμό που προκάλεσαν τον έντονο τρόμο, πανικό και απογοήτευση στην Αμερική, δημιούργησαν στο εξωτερικό της ένα κλίμα αγανάκτησης και αποδοκιμασίας εξαιτίας των χιλιάδων αθώων θυμάτων.

Ομως, η αποδοκιμασία δε σημαίνει και αγνόηση των αιτιών της τρομοκρατικής ενέργειας, που κατά βάση αποτελεί, από τη μια, πικρό καρπό της ίδιας της αμερικανικής πολιτικής και είναι, από την άλλη, προϊόν της έντονης και αυξανόμενα συσσωρευτικής αγανάκτησης και οργής, σε όλο τον κόσμο, από την αδικία, την καταπίεση, την εκμετάλλευση και την περιφρόνηση της ανθρωπότητας και των λαών και τη διογκούμενη φτώχεια και εξαθλίωση σε όλη την οικουμένη.

Η αντίδραση της αμερικανικής διοίκησης στο γεγονός και οι μετέπειτα ενέργειές της εκφράζουν αναστάτωση, αλαζονεία και αφροσύνη. Το θεώρησε έναρξη ενός νέας μορφής πολέμου που κήρυξαν οι δυνάμεις του κακού ενάντια στις δυνάμεις του καλού. Δεσμεύτηκε να διεξάγει μια μακρόχρονη πολεμική σταυροφορία ως την επίτευξη της νίκης. Κάλεσε τα κράτη του κόσμου να συμμαχήσουν με αυτήν ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια στα κράτη και τα κέντρα που υποθάλπουν και βοηθούν τους τρομοκράτες. Ολα αυτά χωρίς, όμως, να καθορίσει με σαφήνεια τις ευθύνες, γεγονός που στην πράξη καθιστά τις ενέργειές της ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όλους τους αντιπάλους της και εκμετάλλευση της καταστροφής για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, της πολιτικής της παγκόσμιας κυριαρχίας και της υποταγής του κόσμου αποκλειστικά στα αμερικανικά συμφέροντα.


Associated Press

Ετσι η αμερικανική διοίκηση αδιαφορεί για τους πραγματικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή και που έγκεινται πρώτιστα στην πολιτική της εξαθλίωσης των λαών, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, την αδρανοποίηση των οργανισμών της διεθνούς νομιμότητας, την υποστήριξη της ισραηλινής αδικίας σε βάρος του παλαιστινιακού δίκιου, την υποστήριξη της πολιτικής της κρατικής τρομοκρατίας, την αλαζονεία της δύναμης, τις προσπάθειες ηγεμονισμού. Εδώ βρίσκεται η πηγή του κακού και η αιτία των αντιδράσεων σε αυτό. Απτό παράδειγμα είναι οι εκβιαστικές και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης του διεθνούς σφαγέα Αριέλ Σαρόν με πρόσχημα τα γεγονότα στην Αμερική και τον ισχυρισμό ότι με ό,τι διαπράττει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτή η περίπλοκη κατάσταση απαιτεί από όλους τους τίμιους ανθρώπους στον κόσμο να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για να ματαιωθούν τα αμερικανικά σχέδια και να υποστηριχτεί η πρόταση, που είχε γίνει από τη Συρία και υιοθετείται τώρα από την Αίγυπτο και άλλα κράτη, για τη σύγκληση στα πλαίσια του ΟΗΕ μιας διεθνούς διάσκεψης που στο φως των τελευταίων και προηγούμενων γεγονότων να διατυπώσει έναν περιεκτικό ορισμό της διεθνούς τρομοκρατίας, που να κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα σε αυτήν και τις νόμιμες πράξεις αντίστασης. Τότε μόνο θα γίνει δυνατή η δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας, κάτω από την αποκλειστική επίβλεψη και ευθύνη του ΟΗΕ, ενάντια στην τρομοκρατία, τις δυνάμεις της και τα όργανά της, στη βάση του συμφωνημένου ορισμού τους.

Οι κίνδυνοι από τη διεύρυνση της αμερικανικής κινητοποίησης ώστε να ξεπεράσει τα όρια της απάντησης σε εκείνους που διέπραξαν τις επιθέσεις επιβάλλει τη μέγιστη επαγρύπνηση στον αραβικό χώρο για την υπεράσπιση των αραβικών συμφερόντων γενικά και του παλαιστινιακού λαού ιδιαίτερα.

Οι ΗΠΑ και μαζί τους όλος ο κόσμος θα παραμείνουν έρμαιο της τρομοκρατίας, όσο συνεχίζονται οι σημερινές πολιτικές της Ουάσιγκτον και όσο παρατείνεται η αδικία, η επιθετικότητα και ο σφετερισμός και ώσπου να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη όπου θα κυριαρχεί η δικαιοσύνη, η ομόνοια και η ισότητα ανάμεσα στους λαούς.

Ιορδανικό ΚΚ

Λιβανικό ΚΚ

Συριακό ΚΚ

Σουδανικό ΚΚ

Ιρακινό ΚΚ

Αιγυπτιακό ΚΚ

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ