ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φουντώνει και θεριεύει το αντιπολεμικό κίνημα

Προσκλητήριο αγώνα κατά του πολέμου από δεκάδες φιλειρηνικές και μαζικές οργανώσεις στις 29 Σεπτέμβρη στην αμερικανική πρωτεύουσα

Στη Βρετανία

Associated Press

Στη Βρετανία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι στιγμές περνούν κάποιες φορές πολύ αργά, βασανιστικά, όταν ο πλανήτης αναμένει την πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Αφγανιστάν που πεινά... Τις ίδιες στιγμές, οι αχτίδες φωτός και ελπίδας που εκπέμπονται από τις πολυάριθμες διαδηλώσεις σε όλη σχεδόν την αμερικανική επικράτεια, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, κάνουν αυτές τις «πολεμικές στιγμές» να φαντάζουν μόνο σαν αποσπάσματα από τα «προσεχώς» πολεμικής ταινίας, που η προβολή της θα αναβληθεί επ' αόριστο, όταν το ποτάμι του αντιπολεμικού αγώνα αποτρέψει τη φρίκη.

Είναι ένα έργο πολύ δύσκολο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να ...διαβούν το κατώφλι, και ήδη δε βρίσκονται πιο κοντά στο να προετοιμάζουν την ειρήνη παρά τον πόλεμο. Οι πολίτες της, παρά το βομβαρδισμό και την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται από την κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα που προέκυψαν από τα καταστροφικά γεγονότα της Τρίτης της 11ης του Σεπτέμβρη. Οι εναλλακτικές διέξοδοι δεν είναι πολλές. Ουσιαστικά μία: Το μαζικό κίνημα, που πια συνίσταται από το κομμουνιστικό κίνημα, από όλες τις ειρηνικές, αντιπολεμικές οργανώσεις και το φοιτητικό κίνημα, που αυτές τις πολύ περίεργες μέρες δουλεύει και παλεύει πολύ σκληρά να συντονίσει τον αγώνα κατά του πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εντούτοις, με περίσσεια επιμονή και θέληση οι φιλειρηνικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρώτη κορύφωση αυτής της φάσης του αγώνα που διεξάγουν. Είναι οι διαδηλώσεις που αναμένεται να γίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, στις 29 του Σεπτέμβρη, σε αντικατάσταση της διαδήλωσης κατά των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που αναβλήθηκαν, με κοινή σύμπραξη πάμπολλων αμερικανικών οργανώσεων μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Δράσης, αλλά και διεθνών οργανώσεων που προετοιμάζουν ανάλογες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και στις πέντε ηπείρους.

Δυναμική «Απάντηση» στα σχέδια πολέμου

Στο Λος Αντζελες

Associated Press

Στο Λος Αντζελες
«Δημιουργήσαμε την A.N.S.W.E.R. για προσκλητήρια διαδηλώσεων διεθνώς κατά του πολέμου και του ρατσισμού. Στις 29 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί πορεία και διαμαρτυρία στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, απ' όλες τις Πολιτείες, και επίσης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Καλούμε όλους τους συνειδητούς ανθρώπους και τις προοδευτικές οργανώσεις να πάρουν στα χέρια τους αυτό το κάλεσμα και να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ενωνόμαστε με τους λαούς του κόσμου που καταδικάζουν τη φρικιαστική δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών στις 11 Σεπτέμβρη. Αλλά αν δε σταματήσουμε τον Πρόεδρο Μπους και το ΝΑΤΟ από το να κάνουν έναν καινούριο και ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των αθώων πολιτών θα αυξηθεί από χιλιάδες σε δεκάδες χιλιάδες και πιθανόν ακόμα περισσότερο. Ενας καινούριος και ευρύτερος πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή μπορεί μόνο να οδηγήσει στην κλιμάκωση του κύκλου της βίας. Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση».

Με τον τρόπο αυτό το Διεθνές Κέντρο Δράσης και η Αντικαπιταλιστική Συνεργασία καλεί τους Αμερικανούς, να λάβουν μέρος «στη μέρα αντίστασης κατά του καπιταλιστικού πολέμου». Εξάλλου, από την Πέμπτη που ήταν μέρα πανεθνικής κινητοποίησης των Αμερικανών φοιτητών και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, από 146 πανεπιστήμια σε 36 πολιτείες, ανά την αμερικανική επικράτεια οι Αμερικανοί άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και το αντιπολεμικό κίνημα δείχνει να θεριεύει.

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού: θα τυφλώσει τον κόσμο», «Οχι άλλα θύματα». Τα συνθήματα αυτά από τα χείλη των φοιτητών πέρασαν το Σαββατοκύριακο στα χείλη όλων που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης που είχαν προγραμματιστεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, με κύρια αιχμή τη Νέα Υόρκη, όπου η διαδήλωση και η πορεία κατέληξε αρχικά στην καρδιά της πόλης, στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου βρίσκεται και το νέο στρατολογικό κέντρο του αμερικανικού Στρατού και μετά στον Γιούνιον Σκουέαρ Παρκ.

Στο πόδι χιλιάδες σε πέντε ηπείρους

Στη Γερμανία

Associated Press

Στη Γερμανία
«Η οδύνη μας δεν αποτελεί πολεμική ιαχή», τόνισαν οι Αμερικανοί απανταχού των ΗΠΑ.

Και οι Αμερικανοί είχαν στο πλευρό τους τους χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Βερολίνο και στη Βρέμη στη Γερμανία, στο Λονδίνο στο Μάντσεστερ και τη Γλασκόβη στη Βρετανία και απαίτησαν «Οχι στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Ειρηνικές πορείες οργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Αφγανιστάν. Καναδοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν, ζητώντας ειρήνη και ανοχή. Στο Γουίνιπεγκ απαίτησαν νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη λάβει μέρος ο Καναδάς στη σχεδιαζόμενη εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν. Εξάλλου, πολλοί μουσουλμάνοι διαδήλωσαν με συνθήματα εναντίον του φυλετικού και θρησκευτικού ρατσισμού.

Στο Μόντρεαλ διαδήλωσαν υπό την αιγίδα της «Συμμαχίας κατά της Πολεμικής Υστερίας και του Ρατσισμού». Τέλος, ειρηνική πορεία έξω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χάλιφαξ εναντιώθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πολεμικές επιδρομές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ