Associated Press |
O I. Ιβανόφ ενώ μιλά στους δημοσιογράφους |
Πώς εννοεί η Μόσχα την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία της με τις ΗΠΑ; Τα μηνύματα που εκπέμπονται προβάλλουν μάλλον αντιφατικά. Απ' τη μια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή πως η αμερικανο-ρωσική συνεργασία θα είναι «πλήρης», ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ διευκρίνιζε πως δε διαβλέπει «καμία πιθανότητα για στρατιωτική συμβολή της Ρωσίας στις ΗΠΑ». Ωστόσο, στο Κρεμλίνο, η χτεσινή εμφάνιση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό κάπως ξεκαθάρισε την κατάσταση...
Αργά χτες βράδυ, η ρωσική τηλεόραση έδειξε αποσπάσματα της συνέντευξης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνιζε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον «με την πιο ευρεία έννοια». «Δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αιτήσεις, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών μας εδώ και καιρό συνεργάζονται... Το θέμα τώρα είναι πώς αυτή η συνεργασία θα μεταφερθεί σε ένα νέο ποιοτικά επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν.
Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά προς τη γερμανική εφημερίδα «ΜΠΙΛΝΤ», ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει από καιρό (και δη την κυβέρνηση του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον) για τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τη δράση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγοντας: «Επισήμανα πολύ αναλυτικά στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν...Η τακτική της Ουάσιγκτον ήταν να με αγνοήσει.. Απλώς σήκωσαν τους ώμους και είπαν: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γιατί οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να τον παραδώσουν". Αυτό πάντως που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι ότι εργαζόμαστε πολύ πιο στενά μαζί (με τις ΗΠΑ)».
Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Ρογκόφ, επικεφαλής του «Αμερικανο-Καναδικού Ινστιτούτου» Ερευνών στη Μόσχα, χαρακτήρισε την ανταπόκριση του Προέδρου Πούτιν στις επιθέσεις που υπέστησαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη, ως «την πιο σημαντική απόφαση» που πήρε τους 18 μήνες που είναι στην εξουσία, υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά από το 1945, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν έναν κοινό εχθρό» και πως «υπάρχει ελπίδα για μία νέα μεταξύ τους σχέση».
Ο Ρογκόφ και άλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πάντως πως η Μόσχα δεν εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ουάσιγκτον δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα, προσδοκώντας εφεξής μία τουλάχιστον υποτονική αντίδραση της Ουάσιγκτον έναντι των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως η ρωσική υποστήριξη στα όποια αντίποινα ετοιμάζει να εξαπολύσει η Ουάσιγκτον δε θα είναι εν λευκώ, καθώς πεποίθηση της Μόσχας είναι πως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να έχουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είμαι βέβαιος» έλεγε χτες ο Ρογκόφ «πως εάν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να ενεργήσουν δίχως όρια, η Ρωσία θα ενεργήσει εναντίον τους».
«Εάν η Ρωσία πάρει άμεσα μέρος σ' αυτές τις επιχειρήσεις, τότε θα προσπαθήσει να πάρει μία εγγύηση από τις ΗΠΑ για τη δική της ασφάλεια, καθώς η Ρωσία είναι πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις απ' τις ΗΠΑ λόγω πολιτικών, γεωγραφικών και οικονομικών παραγόντων», συμπλήρωνε, από την πλευρά του, χτες ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, αναπληρωτής προεδρεύων της Επιτροπής Αμυνας του Ρωσικού Κοινοβουλίου...
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--
Την Τετάρτη, 19 Σεπτέμβρη, η Κρατική Δούμα εξέτασε το θέμα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας στο φόντο των τραγικών γεγονότων στις ΗΠΑ. Η Κρατική Δούμα απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αυτό. Υιοθέτησε ως βάση το σχέδιο απόφασης «Για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Η Δούμα δεν έδωσε λευκή κάρτα για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις επιχειρήσεις αντεκδίκησης των ΗΠΑ, στην ουσία, στον πόλεμο που προτρέπουν οι κυβερνώντες της Αμερικής και ορισμένοι ντόπιοι πολιτικοί. Επομένως, αυτή η απόφαση αντανακλά τις διαθέσεις και τη βούληση της πλειονότητας του πληθυσμού της Ρωσίας.
Οι βουλευτές κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα «να τηρεί πλήρως τις διεθνείς Συνθήκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ 1269 από τις 19 Οκτώβρη 1999 και άλλα διεθνή ντοκουμέντα. Η Δούμα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ενωθούν οι προσπάθειες όλων των κρατών για το ξερίζωμα της διεθνούς τρομοκρατίας, που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια. Πριν απ' όλα πρέπει να δημιουργηθούν διεθνείς δομές, ικανές να αντιδρούν επιτελικά και επαγγελματικά σε οποιεσδήποτε απόπειρες να ετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική πράξη ή να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή της. Ζήτησε από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πάρει πρωτοβουλία για τη δημιουργία Διεθνούς Αντιτρομοκρατικού Κέντρου. Η Κρατική Δούμα θεωρεί ότι οι οργανωτές τρομοκρατικών πράξεων και οι προστάτες τους θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να δικαστούν. Παράλληλα, όμως, οποιεσδήποτε δυναμικές ενέργειες θα πρέπει να είναι αναλογικές και αυστηρά εξακριβωμένες.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Δούμας, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε: «Η τρομοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί απλώς με τη βία. Μπορεί να νικηθεί με το μυαλό. Οι Αμερικανοί προτείνουν να εξαπολυθεί πόλεμος, έδωσαν το δικαίωμα να βομβαρδιστεί οποιαδήποτε χώρα, οποιοδήποτε κράτος. Κατά την άποψή μου, αυτή δεν είναι καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης και γέννηση της τρομοκρατίας».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ενα ακόμη στρατιωτικό σύμφωνο της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου νεκραναστήθηκε από τις ραγδαίες εξελίξεις που προκαλούν αλυσιδωτά οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη... Οι υπουργοί Εξωτερικών του 34μελούς Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών σε επιστολή που απέστειλαν χτες στον ομόλογό τους από τις ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δεν περιορίστηκαν σε λεκτικές εκφράσεις συμπαράστασης και υποστήριξης, καθώς ένα 24ωρο νωρίτερα οι πρεσβευτές των χωρών του οργανισμού στην Ουάσιγκτον συμφώνησαν ομόφωνα πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη επιτρέπουν την ενεργοποίηση της Διαμερικανικής Ανταποδοτικής Συμφωνίας Αμυντικής Βοήθειας -γνωστή και ως Συμφωνία του Ρίο (1947)!
Η «Συμφωνία του Ρίο», μολονότι άσημη και «ξεχασμένη» σε σχέση με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έχει ένα κοινό με τη ΝΑΤΟική συμμαχία και δη με το άρθρο πέντε της ΝΑΤΟικής συνθήκης που θεωρεί πως μία επίθεση κατά ενός μέλους σημαίνει επίθεση κατά όλων των συμβαλλόμενων μελών... Τώρα, τι ακριβώς σημαίνει η ομόθυμη θέση των πρεσβευτών του ΟΑΚ στην Ουάσιγκτον σε σχέση μ' αυτή ακριβώς τη συμφωνία μέλλει να αποδειχθεί επί του πρακτέου στο προσεχές διάστημα. Εντούτοις, σε πρώτο στάδιο, πολλά από τα 34 μέλη του Οργανισμού (όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή κλπ) προσφέρθηκαν να στείλουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στην Ουάσιγκτον για εντατικοποίηση των επαφών με το επιτελείο της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους με στόχο το συντονισμό «αντιτρομοκρατικών» ενεργειών και επιχειρήσεων σε επίπεδο της αμερικανικής ηπείρου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, έσπευσε να επικροτήσει τη στάση του ΟΑΚ λέγοντας πως τα αποθέματα που διαθέτει η αμερικανική συμμαχία «θα χρησιμοποιηθούν διά της διπλωματίας, της επιβολής του νόμου και της διεθνούς συνεργασίας»... «Αυτά και άλλα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την εκδίωξη και τιμωρία των δραστών και των συνεργατών των τρομοκρατικών ενεργειών», είπε ο Μπάουτσερ.
Η συμφωνία του Ρίο είχε να ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες... Μάλιστα, στις 7 Σεπτέμβρη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης της συμφωνίας λέγοντας πως το δυτικό ημισφαίριο «δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή»... Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, το Μεξικό ήταν από τις πρώτες χώρες που τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης της Συμφωνίας του Ρίο...