ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Οι λαθρόχειρες αντικομμουνιστές...

Τη λαθροχειρία χρησιμοποιούν ορισμένοι εργολάβοι του αντικομμουνισμού για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, όπως ορισμένοι δήθεν αριστεροί του ΣΥΝ και της ΑΕΚΑ, που εξελίσσονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην υπεράσπιση της δράσης του ιμπεριαλισμού. «Ούτε κλαίμε ούτε γελάμε», ισχυρίζονται στα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι, δήθεν, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα για το μακελειό στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η αλήθεια; Ρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα από δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη το εξής: «Κυρία Παπαρήγα, σας κατηγορούν κάποιοι ότι περίπου χαίρεστε που κτυπήθηκε η Νέα Υόρκη και μόνο που δεν πανηγυρίσατε. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;».

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ως εξής: «Γιατί δε ρωτάτε εσείς αυτούς που τα λένε, από πού αντλούν αυτά τα επιχειρήματα; Τι να σας πω, εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιους. Θα ξαναπώ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν ένα χτύπημα στην καρδιά τους. Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί για να πούμε ποιος οργάνωσε και κατηύθυνε αυτό το χτύπημα...». Και συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα:

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: Κινητοποίηση των λαών, όχι απλώς επαγρύπνηση. Να ξέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα χρησιμοποιήσουν αυτό το χτύπημα, για να επιτεθούν και να τσακίσουν λαϊκά κινήματα. Και ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι περιφερειακοί χωροφύλακες, επίσης ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια. Επομένως, γιατί να χαιρόμαστε δηλαδή;».

... και οι κρυφοί φίλοι του ιμπεριαλισμού

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Και, τέλος, να προσθέσω ότι η όποια συμπάθεια, δικαιολογημένη, δείχνει κανείς για τον άμαχο πληθυσμό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε συμπάθεια για την αμερικανική πολιτική, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μια στήριξη, ή σε μια ανοχή αυτής της πολιτικής.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μια συμπάθεια προς τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Ευρωπαίους. Καμία συστράτευση μ' αυτούς που γεννάνε τον πόλεμο, μ' αυτούς που φέρνουν τους λαούς σε αδιέξοδα. Ούτε χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε, ετοιμαζόμαστε και για πιο δύσκολες ώρες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις καινούριες δυσκολίες θα γεννηθούν και νέες δυνατότητες για το λαό μας, για τα λαϊκά κινήματα.

Εμείς πολιτικά συμπεριφερόμαστε και αυτοί που σπέρνουν τέτοιες ειδήσεις, καλύτερα να έρθουν στη θέση μου και να απαντήσουν γιατί το κάνουν. Ξέρετε, υπάρχουν και οι ανοιχτοί φίλοι του ιμπεριαλισμού, υπάρχουν και οι κρυφοί».

Τα καυτά ερωτήματα...

«Είναι, πράγματι, τυφλές οι "τρομοκρατικές" αυτές επιθέσεις και βρίσκονται, πράγματι, από πίσω τους οργανώσεις, που οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ ονομάζουν συνήθως τρομοκρατικές; Εχουν οι όποιες αυτές οργανώσεις το απαιτούμενο επίπεδο οργάνωσης, μέσων, κλπ., για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν μια τόσο μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση, ξεπερνώντας ή πιάνοντας στον ύπνο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες ασφαλείας αεροδρομίων, συνόρων, κτιρίων (όπως του αμερικανικού Πενταγώνου), κλπ., κλπ.; Και, τέλος πάντων, ακόμη κι αν κάποιος απαντά ναι στα ερωτήματα αυτά, πώς τις απέκτησαν; Μήπως, με την ανάλογη "βοήθεια" των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μια και οι πάντες γνωρίζουν τις "ιδιαίτερες" σχέσεις των υπηρεσιών αυτών, με πολλούς απ' όσους οι ίδιοι καταγγέλλουν ως "τρομοκράτες";». Αυτά έγραφε η στήλη την περασμένη Τετάρτη.

Και αμέσως, έσπευσαν κάποιοι να μιλήσουν για λογικές συνωμοσιολογίας και πρακτορολογίας. Ελα, όμως, που οι εξελίξεις τα δικαιώνουν...

... και ορισμένες απαντήσεις

Ας σημειώσουμε, λοιπόν, μια σειρά γνώμες και πληροφορίες άλλων ανθρώπων και εντύπων, που κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αντιαμερικανισμό, σχετικά με τα προαναφερόμενα ερωτήματα. Γράφει ο Γουίλιαμ Σαφάιρ στην εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς», σχετικά με τις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου, αμέσως μετά το χτύπημα: «... Στη συνέχεια, το Secret Service, η υπηρεσία που προστατεύει τον πρόεδρο, έλαβε το εξής μήνυμα: "Επόμενος στόχος, το Air Force One" (το προεδρικό αεροπλάνο). Για το μήνυμα αυτό χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές κωδικές λέξεις, πράγμα που σήμαινε ότι όποιος το συνέταξε γνώριζε τις διαδικασίες των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό προσέθεσε αξιοπιστία στην απειλή. (Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια δεύτερη πηγή, τον σύμβουλο του προέδρου Καρλ Ρόουβ. Σύμφωνα με τον Ρόουβ, όταν ο πρόεδρος είπε ότι δεν είναι δυνατό ένας τρομοκράτης να τον κρατάει μακριά από την Ουάσιγκτον, το Secret Service τον ενημέρωσε ότι οι τρομοκράτες γνώριζαν τις κινήσεις του και τις διαδικασίες με τις οποίες κινείται. Εν όψει του συγκεκριμένου και αξιόπιστου κινδύνου, αποφασίστηκε να βρίσκεται ο πρόεδρος εν πτήσει με τη συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών)...».

Και το σημείωμα καταλήγει: «Ολ' αυτά σημαίνουν ότι οι τρομοκράτες είχαν είτε σύνδεσμο στον Λευκό Οίκο είτε πληροφοριοδότες στο Secret Service, στη CIA, στην FAA ή στο FBI...».

«Μνημείο» του βαρναλικού πνεύματος

Επειδή, οι «σκλάβοι πολιορκημένοι» λαοί θα πληθύνουν, αν δεν αντιδράσουν στις κορυφούμενες ιμπεριαλιστικές απειλές των ΗΠΑ. Επειδή, ο αγώνας κάθε λαού έχει χρεία ενός πνεύματος «οδηγητή». Επειδή, σήμερα λείπει ένα τέτοιο πνεύμα, ανάγκη πάσα ο λαός μας να ξαναστραφεί στο οδηγητικό έργο - ποιητικό, πεζογραφικό, θεωρητικό - του Κώστα Βάρναλη. Από τα πιο ριζοσπαστικά έργα στην ιστορία της νεοελληνικής κριτικής, αντιπροσωπευτικότατο της επαναστατικής ιδεολογοαισθητικά βαρναλικής δημιουργίας, έργο «σκάνδαλο» στη δεκαετία του '20, το οποίο επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη των λογοτεχνικών μας πραγμάτων, απασχόλησε και απασχολεί πολλούς μελετητές, η διδαχή του οποίου πρέπει να γίνει «κτήμα» των νέων γενεών, είναι η μελέτη «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική». Η μελέτη εκδόθηκε το 1925 από το «Στοχαστή» και - αυτολογοκριτικά περικομμένη - επανεκδόθηκε από τον «Κέδρο» το 1956. Η πρώτη - και σπουδαιότερη - μορφή του έργου επανεκδόθηκε πρόσφατα («Κέδρος»), συμπληρωμένη με εκτενή ιστορικο-κριτική μελέτη του Γιώργου Βελουδή, σημειώσεις και επιλογή λίγων χαρακτηριστικών κριτικών που γράφτηκαν το 1925 και 1926 για το έργο.

Για τον Βάρναλη ο Σολωμός ήταν το «"δοκίμιν" της σκέψης και του λυρισμού του» και «ιδεολογικά λειτούργησε όπως για τον Μαρξ ο Εγελος» (Γιάννης Δάλλας «Η δημιουργική δεκαετία στην ποίηση του Βάρναλη»). Ο μαρξιστής Βάρναλης έγραψε τη μελέτη αυτή το 1923 στη Γαλλία, παράλληλα με την ανέκδοτη μελέτη «Η πραγματική έξοδος του Μεσολογγιού», τους «Σκλάβους πολιορκημένους», τα «πρώτα σκίτσα» της πεζογραφικής «Αληθινής απολογίας του Σωκράτη», τις διορθώσεις για τη β` έκδοση του «Φωτός που καίει». Η μελέτη ήταν μια σθεναρή ιδεολογοαισθητική απάντηση στη σκοταδιστικών αντιλήψεων σολωμική μελέτη του καθηγητή Γιάννη Αποστολάκη «Η ποίηση στη ζωή μας», για την οποία ο Βάρναλης στα «Φιλολογικά Απομνημονεύματά» του μεταξύ άλλων γράφει: «Το βιβλίο τούτο, φτασμένο σε μιαν ώρα γενικής κρίσης του καπιταλισμού σ' όλον τον κόσμο, ήτανε η πρώτη συνειδητή... απολογία του φασισμού. Ο Αποστολάκης εξευτέλιζε την επιστήμη, για να μην την έχει εμπόδιο κι έλεγχο στην ασύδοτη σκέψη του. Το βιβλίο έγινε το Ευαγγέλιο των διανοητών του φασισμού».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πολ Γόλφοβιτς

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι ΗΠΑ δε θα είναι ούτε μόνες, ούτε θα αρκεστούν μόνον σε μία και μόνη στρατιωτική επιδρομή». Δεν πρόκειται για πρόβλεψη ή εκτίμηση πολιτικών αναλυτών αλλά για ξεκάθαρη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Πολ Γόλφοβιτς, το τρίτο 24ωρο από τις παράλληλες επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Ο Δρ. Πολ Γόλφοβιτς δεν είναι ούτε τυχαίος άνθρωπος, ούτε κυβερνητικός αξιωματούχος της μίας θητείας... Με αρκετά δοκτορά, ακόμη και παράσημα, στην πλάτη του, με πείρα πανεπιστημιακού καθηγητή ειδικευμένου στις διεθνείς σχέσεις, υπηρέτησε κατά καιρούς (από τη δεκαετία του '80) σε διάφορα πόστα υπουργείου Αμυνας ακόμη και ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδονησία επί προεδρίας Ρήγκαν. Ο Γόλφοβιτς θεωρείται ένας από τους στενούς συμβούλους του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ, του ανθρώπου που φαίνεται να κινεί περισσότερο και απ' τον Τζ. Ο. Μπους τα νήματα της εξουσίας. Και όταν αυτός ο άνθρωπος, που είναι και επί της ουσίας και ο πρώτος υπουργός που μίλησε σαφέστερα για το πώς η Ουάσιγκτον θα απαντήσει στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, κάνει λόγο για «διαρκή στρατιωτική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», φαίνεται πως έχει επίγνωση του τι δηλώνει...

Να ποια θα είναι, σύμφωνα με το Γόλφοβιτς, τα αδρά πλην βασικά χαρακτηριστικά της απάντησης των ΗΠΑ: «Η απάντησή μας θα ξεδιπλωθεί με το πέρασμα του χρόνου... Θα είναι μία εκστρατεία και όχι μία μονομερής ενέργεια. Σκοπός μας δεν είναι απλώς να εντοπίσουμε και να απαντήσουμε στους δράστες και τους υποστηριχτές τους, αλλά να εξαλείψουμε τα άσυλα - κρησφύγετά τους, και να τελειώνουμε με τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία».

Μολονότι οι απειλές είναι σοβαρές δεν είναι πρωτότυπες. Τις έχουμε ξανακούσει από τα γνωστά γεράκια του πρώην Προέδρου (Ολμπράιτ, Χόλμπρουκ, Γ. Κλαρκ). Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά το στίγμα του ιμπεριαλισμού και το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ παραμένουν αναλλοίωτα...


Δ. ΟΡΦ.

Νέα δεινά

Με αλυσίδες

πιο βαριές

τώρα θα δέσουνε

τη γη

διπλές θα μπουν

οι λαιμαριές,

με ευκαιρία

τη σφαγή.

*

Με το πιστόλι

στο λαιμό

η σφαίρα τώρα

θα γυρνά

με τρόπο απίστευτα

ωμό

ο Καίσαρ πια

θα κυβερνά

*

Τρόμος σε δύση,

ανατολή,

με στόχο που 'ναι

φανερός

να σκύψει ο κόσμος

πιο πολύ

στους αφεντάδες του

εμπρός.

*

Μα οι λαοί

δε θα δεχτούν

τις αλυσίδες,

τα σκοινιά,

θα σηκωθούν,

θ' αντισταθούν

στης Γης, θα δεις,

κάθε γωνιά!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ