Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία | Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος η απεργιακή συγκέντρωση
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Κλαυθμώνος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα:
«Λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία, ούτε ευρώ για τους δικούς τους πολέμους!
Στις 13 Μάη, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούμε! Βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες στους δήμους, στις Περιφέρειες, στα πανεπιστήμια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στα υπουργεία. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τη βαρβαρότητα, ούτε να δεχθούμε ως κανονικότητα τη ζωή χωρίς δικαιώματα.
Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της αγωνιστικής απάντησης στην κυβερνητική πολιτική που δίνει "ψίχουλα" για αυξήσεις, που κοροϊδεύει με τα διάφορα pass όταν η ακρίβεια αδειάζει τα πορτοφόλια μας και τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από άμεσους και έμμεσους φόρους από την αύξηση στα καύσιμα και στα παράγωγά τους σαν συνέπεια του πολέμου.
Την ίδια στιγμή που πληρώνουμε πανάκριβα τους πολεμικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς μας, για την Υγεία και την Εκπαίδευση. Την ώρα που πληρώνουμε πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος, οι βιομήχανοι εξασφαλίζουν σταθερές χαμηλές τιμές και νέες κρατικές ενισχύσεις. Ο μισθός μας επαρκεί για τις μισές μέρες του μήνα, όταν για τις τράπεζες συνεχίζεται το καθεστώς των "αναβαλλόμενων φόρων", όταν επισπεύδεται η αποπληρωμή δανείων του κράτους για να απολαμβάνουν οι μεγάλοι όμιλοι φτηνότερο δανεισμό, όταν οι εφοπλιστές λαμβάνουν 300 εκατομμύρια ευρώ για το "πρασίνισμα" του στόλου τους και συνεχίζουν να απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές.
Με ευθύνη της κυβέρνησης και με τη συνενοχή όλων των πρώην και επίδοξων κυβερνητικών κομμάτων, η χώρα εμπλέκεται σε έναν βάρβαρο πόλεμο που εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, που μπορεί να γενικευτεί. Εχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμου σπέρνοντας βάσεις παντού, αξιοποιώντας λιμάνια και αεροδρόμια, δίνοντας γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η αποστολή νέων στρατευμάτων εκτός των συνόρων. Αυτή η πολιτική είναι που μετατρέπει τον λαό μας σε στόχο, που τσακίζει τα δικαιώματά μας, που απαιτεί όλο και περισσότερες θυσίες για να πετύχουμε τους "εθνικούς στόχους", δηλαδή τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο δικός τους πόλεμος δεν είναι και δικός μας!
Η κυβέρνηση "κουνάει το δάχτυλο" στους δημόσιους υπαλλήλους, παριστάνοντας τους υπερασπιστές της ευσυνειδησίας τους, ότι δήθεν με την αξιολόγηση, το νέο πειθαρχικό και την άρση της μονιμότητας, επιβραβεύει τους ικανούς και ευσυνείδητους κι αντιμετωπίζει τους ακατάλληλους. Η υποκρισία τους δεν έχει όριο! Κάνουν μαθήματα στους δημοσίους υπαλλήλους, απειλούν κι εκβιάζουν αυτοί που έδιναν παράνομα εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά ανθρώπων και τη δημιουργία στρατού υποστηρικτών τους, όπως αποκαλύφθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιβραβεύουν τα στελέχη τους που παρανομούν, κάνοντάς τα υπουργούς.
Δεν χωρά καμία αναμονή, κανένας συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση. Η προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, να υποταχθούν οι εργαζόμενοι, "να βάλουν τα κεφάλια μέσα", δεν θα περάσει. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς όπως στον ΕΦΚΑ, στη ΔΥΠΑ και στα δικαστήρια, η συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων των δήμων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που οδήγησε σε προσωρινή αναδίπλωση την κυβέρνηση, δείχνουν τη μοναδική διέξοδο, τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, της σύγκρουσης με την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ολες οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία να μπουν σε νέα φάση διεκδίκησης και λειτουργίας. Να ζωντανέψουν ακόμα περισσότερα, με εργαζόμενους έτοιμους να προασπιστούν κάθε δικαίωμά τους. Με εργαζόμενους που θα παίρνουν συλλογικά αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες. Οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 13 Μάη! Δίνουμε μαχητικό, αγωνιστικό "παρών" στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλη τη χώρα».
Οι διεκδικήσεις:
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να γνωρίσουν την ιστορία των ταξικών αγώνων, να συμμετάσχουν στον ιστορικό περίπατο.
Η αφετηρία - συγκέντρωση των συνδικάτων θα είναι στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 10.30 π.μ.
Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από διάφορες περιοχές θα πρέπει να βρίσκονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 10 π.μ.
Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί μετακινήσεις με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή 10 Μάη από τις παρακάτω περιοχές:
Αθήνα, στις 3 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο.
Βόλος, 6.30 π.μ., στο Δημαρχείο
Τρίκαλα, 7 π.μ., από την κεντρική πλατεία της πόλης
Κοζάνη, 8 π.μ., από την κεντρική πλατεία της πόλης
Νάουσα, 8.30 π.μ., από το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας.
«Στη διοίκηση της ΓΣΕΕ σχηματίστηκε συγκυβέρνηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοίρασαν τις καρέκλες, τα πόστα και τους ρόλους. Τόσο μεγάλες είναι τελικά οι "διαφορές" τους, που συγκρότησαν προεδρείο υποταγής στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο κεφάλαιο, ενώ οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια και τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής».
Τα παραπάνω σχολιάζει το ΠΑΜΕ για όσα έγιναν στη διαδικασία συγκρότησης της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας:
«Δεν σταμάτησαν εκεί. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, παραβιάζοντας ακόμη και το ίδιο το καταστατικό της ΓΣΕΕ, προχώρησε αιφνιδιαστικά και στη συγκρότηση διοίκησης του αμαρτωλού ΙΝΕ. Του ΙΝΕ για τα σκάνδαλα εκατομμυρίων του οποίου ο ισόβιος πρόεδρος της ΓΣΕΕ βρίσκεται ελεγχόμενος.
Αλλωστε, όταν πρόκειται να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στο κεφάλαιο, βρίσκονται πάντα στην ίδια όχθη. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στήριξαν την "κοινωνική συμφωνία" της ντροπής. Που έκαναν απεργοσπασία απέναντι στον αγώνα ενάντια στο 13ωρο. Που χάρισαν τον κατώτατο μισθό στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μόνο που οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Το απέδειξε και η Πρωτομαγιά, όταν δεν κατάφεραν να μαζέψουν στη θλιβερή τους σύναξη ούτε τα περιστέρια της Κλαυθμώνος για να τους ακούσουν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, με τα συνδικάτα τους, που πλημμύρισαν τους δρόμους στο Σύνταγμα με σύνθημα καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους.
Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι στο εργατικό κίνημα. Από τη μία, ο κόσμος της συναλλαγής, της καρέκλας, της ρεμούλας. Ο κόσμος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που θέλει τους εργαζόμενους θεατές, που θέλει συνδικάτα σφραγίδες και μηχανισμούς αναπαραγωγής νόθων αντιπροσώπων, το εργατικό κίνημα δεμένο στο άρμα της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Από την άλλη, ο κόσμος των πραγματικών συνδικάτων που παλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Ο κόσμος της εργατικής τάξης που παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από αυτή την ηγεσία της ΓΣΕΕ των ισόβιων και ελεγχόμενων για σκάνδαλα εργατοπατέρων.
Η ελπίδα βρίσκεται στα ζωντανά, μαχητικά, πραγματικά συνδικάτα της εργατικής τάξης. Στην οργάνωση, στον αγώνα, στη σύγκρουση με την κυβέρνηση, την πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη και τους πολέμους τους».
Στο μεταξύ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς και όλο ...χάρη οι εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πόζαραν με την υφυπουργό εργασίας, Αννα Ευθυμίου.
«Πόζαραν με χαμόγελα, με φόντο την πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με το κυβερνητικό στέλεχος που έχει βάλει την υπογραφή του σε σειρά αντεργατικών νόμων, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση του 8ωρου, το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων κ.λπ.», σχολιάζει η «Εργατική Ενότητα», θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα για τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές:
Γιατί με την ίδια θέρμη δεν βρίσκονται και στους χώρους δουλειάς; Γιατί δεν έβρισκαν χρόνο να συναντηθούν με τους εργολαβικούς των ΕΛΠΕ, όταν χρειάζονταν για την προστασία της δουλειάς τους; Πώς και δεν έβρισκαν χρόνο για φωτογραφίες και χαμόγελα με τους εργαζόμενους του «Μασούτη», της «Deutche Telekom», της «Pfizer», όταν ίδρυαν με τόσο κόπο τα σωματεία τους;
«Μάλλον επειδή έχουν πάρει διαζύγιο με τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, είναι μακριά από τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των εργαζομένων. Πολύ σωστά, στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές δυνάμεις ανέφεραν πως η ΠΑΣΚΕ είναι - και αυτή - κυβερνητική παράταξη!», σημειώνει η «Εργατική Ενότητα», προσθέτοντας:
«Η ανυπαρξία τους φανερώθηκε και στη συγκέντρωση που είχαν την Πρωτομαγιά. Αμαζη και χωρίς παλμό, που η παρουσία κομμάτων και οργανώσεων ήταν μεγαλύτερη από την παρουσία σωματείων, που με τη σειρά τους έδωσαν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, στη στάση των εργατοπατέρων της πλειοψηφίας του ΕΚΘ».
Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, καθώς και από τους υπόλοιπους σωτήρες, που μπόλικοι από αυτούς βρέθηκαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Με την οργανωμένη πάλη τους, την αλληλεγγύη για όπλο, με τη συλλογική τους δράση, μπορούν να φέρουν πλήγματα στην κυβερνητική πολιτική, στην επίθεση της εργοδοσίας. Μπορούν να ξεμπερδεύουν με τους ανθρώπους του κράτους και του κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για να μπουν μπροστά οι ανάγκες μας, και όχι τα θέλω της εργοδοσίας».