ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2026 - Κυριακή 26 Απρίλη 2026
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Την Κυριακή 3 Μάη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου Χαϊδάρι - Καισαριανή

Μέχρι την Τετάρτη 30 Απρίλη οι δηλώσεις συμμετοχής

«Κρατάμε ζωντανή τη θυσία τους, βαδίζοντας στα βήματα της Ιστορίας» είναι το σύνθημα του φετινού εργατικού - λαϊκού αγώνα δρόμου από το Χαϊδάρι έως την Καισαριανή, που οργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, στις 3 Μάη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αγκαλιαστεί από τα συνδικάτα, που με μεράκι προετοιμάζουν την συμμετοχή, ιδιαίτερα φέτος που ο αγώνας δρόμου είναι αφιερωμένος στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 7.30 π.μ. - 8 π.μ. από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου «Καραϊσκάκη Α» - Μπλοκ 15, με τερματισμό το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι την Τετάρτη 30 Απρίλη, με ευθύνη του κάθε αγωνιζόμενου, στο link: https://forms.gle/f6Bz9MrTbpZpDFpZA.

Θα απονεμηθούν έπαθλα στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης. Επίσης, σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια, με προβλεπόμενη ώρα βραβεύσεων 11 π.μ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος τότε, δεν είναι εύκολος ούτε σήμερα

Για τον εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Ανάμεσα σε άλλα μας είπε:

«Ο 3ος εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου, που συνδιοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας, είναι μια ζωντανή υπόσχεση ότι η θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή δεν θα ξεχαστεί, δεν θα διαστρεβλωθεί, δεν θα γίνει ακίνδυνο μνημείο χωρίς περιεχόμενο, αλλά θα χαράσσει για εμάς όλο και πιο βαθιά, πιο καθαρά τον δρόμο που πρέπει να πορευτούμε. Δεν είναι λοιπόν ένας ακόμα αγώνας δρόμου. Δεν πρόκειται για μια τυπική εκδήλωση μνήμης

Οι 200 εκτελεσμένοι της Πρωτομαγιάς του 1944 δεν πήγαν στο απόσπασμα ως θύματα, γενικά και αόριστα. Ηταν οργανωμένοι εργάτες, κομμουνιστές, πρωτοπόροι της ταξικής πάλης. Πλήρωσαν με τη ζωή τους τη στάση τους απέναντι στον φασισμό, στους κατακτητές, αλλά και απέναντι στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τον φασισμό. Και αυτή η αλήθεια είναι που ενοχλεί ακόμα και σήμερα κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τους ανθρώπους τους μέσα στο εργατικό κίνημα, για παράδειγμα τον διωκόμενο πρόεδρο της ΓΣΕΕ, που στο πρόσφατο Συνέδριο είχε ένα αντικομμουνιστικό ντελίριο που θα το ζήλευαν οι φασίστες.

Ιδιαίτερα φέτος η σημασία αυτού του αγώνα δρόμου γίνεται ακόμη πιο βαθιά και ουσιαστική. Οι φωτογραφίες των 200 που ήρθαν στο φως, τα πρόσωπα, τα βλέμματα, οι άνθρωποι πίσω από τα ονόματα, είναι εργάτες σαν κι εμάς, με οικογένειες, με όνειρα, με ζωή μπροστά τους, που διάλεξαν συνειδητά τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι του συμβιβασμού.

Αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος τότε, δεν είναι εύκολος ούτε σήμερα.

Γιατί και σήμερα η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Σε ένα περιβάλλον όπου η εκμετάλλευση εντείνεται, τα δικαιώματα συμπιέζονται και η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε ένα περιβάλλον όπου τα λιμάνια, οι υποδομές, οι βασικές υποδομές, αλλά και η δουλειά και ο κόπος των εργαζομένων αξιοποιούνται για συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η μνήμη των 200 δεν μπορεί να είναι ουδέτερη. Δεν μπορεί να χωράει σε "εθνικές ενότητες" και σε ψεύτικες συμφιλιώσεις. Είναι μνήμη που γεννά ευθύνη. Ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον άφησαν. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου είναι ακριβώς μια τέτοια πράξη συλλογικής μνήμης, και ταυτόχρονα μια πράξη αγώνα. Είναι η συνάντηση των εργαζομένων, των νέων, των σωματείων, των ανθρώπων που δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι ένα βήμα που ενώνει το χθες με το σήμερα και δείχνει προς το αύριο.

Δεν τιμάμε τους 200 με λόγια. Τους τιμάμε με στάση ζωής κάθε μέρα, αντιπαλεύοντας κάθε μέρα, κάθε ώρα τους όποιους αρνητικούς συσχετισμούς ή δυσκολίες, με μαχητικό, επαναστατικό τρόπο, που θα αποτυπώνεται με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, με σύγκρουση με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, με αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται.

Με επιμονή να μην περάσει η λογική "τίποτα δεν αλλάζει". Γιατί τα πράγματα αλλάζουν, αλλά προς το χειρότερο αν δεν κάνουμε κάτι, περιμένοντας σωτήρες κυβερνητικούς ή άλλους για να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, από τα πάνω. Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις λογικές, γιατί η ίδια η ζωή το απέδειξε, γιατί οι 200 της Καισαριανής απέδειξαν ότι όλα αλλάζουν, όταν ο λαός το αποφασίσει.

Και αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο δρόμος που θα διανύσουμε. Ενας δρόμος που δεν μετριέται σε χιλιόμετρα, αλλά σε αντοχή, σε συνείδηση, σε συλλογικότητα, ακολουθώντας έστω και για λίγο τον ίσκιο των γιγάντων.

Σήμερα, όπως και τότε, τίποτα δεν χαρίζεται. Ολα κατακτιούνται, και ο δρόμος των 200 θα συνεχιστεί από εμάς.

Γι' αυτό καλούμε όλους τους νέους, τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα που πέρα από το περιεχόμενό του δείχνει και τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί μιλάμε για έναν αγώνα με τα υψηλότερα πρότυπα διοργανώσεων, που γίνεται εντελώς δωρεάν, βασιζόμενοι στην εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εργαζομένων».

Τρέχουμε με το κεφάλι ψηλά!

«Από το κτίριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τρέχουμε με το κεφάλι ψηλά!», λέει στον «Ριζοσπάστη» και ο Φώτης Καρακίζος, μαθηματικός, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», συνδιοργανωτής του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Γίδι των Μεθάνων».

Και συμπληρώνει: «Την Κυριακή 3 Μαΐου τρέχουμε στον 3ο εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή. Εναν αγώνα μνήμης και τιμής στη θυσία αγωνιστών - κομμουνιστών εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές. Ευχαριστούμε τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, καθώς και τον δήμο Καισαριανής, για την διοργάνωση του αγώνα, και τους δεκάδες εθελοντές που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του».

Στα Γιάννενα

Εκατοντάδες είναι οι συμμετοχές και στον εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, με σύνθημα «Από το Σικάγο έως την Καισαριανή, τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή».


Πατριδογνωμόνιο
Οι Αγέρωχοι 200

Οταν πρωτόδα τις φωτογραφίες των 200 ηρώων κομμουνιστών της Καισαριανής, θυμήθηκα μια λέξη ξεχασμένη και σχεδόν αχρησιμοποίητη στο καθημερινό λεξιλόγιο. Αγέρωχοι. Νομίζω μάλιστα ότι περικλείει τα πάντα, από το χαμόγελο έως την αφοβία στο βλέμμα, από το καθόλου σκυφτό κεφάλι έως την αποφασιστική στάση του σώματος στη διαδρομή της βίας και του χάρου. Είναι παράξενο, σχεδόν μαγικό, ότι κανένας αγέρωχος δεν μπορεί να εκτελεστεί. Στα ναζιστικά ψηλαλώνια της βίας, της απανθρωπιάς, της αποκτήνωσης, εκεί που στήνει καρτέρι η κάννη η ένστολη στο διάσελο αυγής και νύχτας, οι αγέρωχοι αποκτούν θωριά απέθαντου. Τα παλιά τα χρόνια, τα τεχνολογικώς προϊστορικά, οι αγέρωχοι έγραφαν έπη, τραγούδια, γίνονταν γνωστοί με το μικρό τους όνομα. Από τον Β' Παγκόσμιο έως τις μέρες μας, απ' όταν δηλαδή η σβάστικα έχασε από το σφυροδρέπανο, οι κομμουνιστές τραγούδησαν και εποίησαν ποίηση, ακριβώς γιατί ο λαός που τους εξέθρεψε είχε συλλάβει βιωματικά την έννοια του αγέρωχου, ακόμα κι αν δεν μπορούσε τη λέξη να την εξηγήσει ή και να τη γράψει. Είχε εισπράξει την αίσθηση του αγέρωχου που αντικρίζει κατάματα το τέρας του ναζισμού και πεθαίνει προειδοποιώντας το ότι θα υψώνεται και χωρίς σάρκα και οστά ολόρθος, απειλητικός απέναντί του.

Στην εποχή του τεχνοφασισμού, αυτή που σβήνει το φως από τα μάτια 30 χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη ως άμυνα πάνοπλων ενηλίκων, αυτός που εξαέρωσε χιλιάδες των χιλιάδων Γιαπωνέζους στον ύπνο, με πυρηνική χαρά και ευεξία, ο βρωμόψυχος επιστήμονας που πρόσφερε χημικά αέρια και λευκό φώσφορο από τον Α' Παγκόσμιο έως τον τελευταίο τοπικό πόλεμο σε μικρομέγαλους ιμπεριαλιστές, αυτός που φοράει τη λεοντή του δυνατού για να κρύψει τη σαπίλα του, έχει πολλά τέρατα στη φαρέτρα του. Και δεκαετίες τώρα, με απίστευτη προπαγάνδα, αλγορίθμους και πολιτικά τεχνάσματα, νόμιζε ότι κυριάρχησε σε ψυχές και μυαλά, σε καρδιές και χέρια και ποδάρια. Και αποθρασύνθηκε, και αυτοανακηρύχθηκε νικητής, και ζητούσε μάλιστα κι αποδείξεις ότι αγέρωχοι κομμουνιστές όντως υπήρξαν σ' αυτήν τη μικρή, τεράστια και πανέμορφη χώρα Ελλάδα, με την παγκόσμια κουλτούρα της ελευθερίας ως απάντησης στον θάνατο.

Και η απόδειξη ήρθε απ' τον θύτη, και μάλιστα βγαλμένη σε πλειστηριασμό. Σε μικρά καρεδάκια, ασπρόμαυρα, συμπυκνώθηκαν το άρωμα, το κάλλος και η δύναμη του αγέρωχου. Οταν η φύση του ανθρώπου φοράει τα καλά της είναι ακατανίκητη. Δεν μπορεί να την απορροφήσει ούτε η σκοτεινή ύλη του Διαστήματος, που δεν μπορεί να καταπιεί όλα τα αστέρια που λάμπουν εκατομμύρια χρόνια μετά το τέλος τους μπροστά στα μάτια μας. Και έτσι γεννιέται στον 21ο αιώνα ο καινούργιος ναζισμός - φασισμός, που πάντα ξεκινάει ως βαθύς και θεοσκότεινος αντικομμουνισμός. Ξεφύτρωσαν μυριάδες δειλοί και άβουλοι αντάμα, που λειτουργούν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε θεσμικά όργανα, σε έντυπα, παντού σχεδόν, σαν ξενιστές της κοινωνικής και ιδεολογικής αλλοτρίωσης, που ζητάνε αποδείξεις ότι οι 200 δεν ήταν όλοι κομμουνιστές και ακόμη κι αν ήταν οι περισσότεροι, να συμφωνήσουμε να τους λέμε όλους πατριώτες, το πολύ πολύ αντιστασιακούς. Το επιχείρημα του γυμνοσάλιαγκα. Αυτό που υποκρύπτει το αδύνατο του αγέρωχου. Αυτού που είναι και κομμουνιστής και πατριώτης. Που είναι κομμουνιστής και γι' αυτό πατριώτης. Που είναι πατριώτης επειδή είναι κομμουνιστής, γιατί πατρίδα πρωτίστως είναι ο λαός που την υπερασπίζεται, είτε έχει μέγεθος μιας σπιθαμής γης είτε του κόσμου όλου των ελεύθερων και ζωντανών ανθρώπων, που δρουν όπως σκέφτονται και που αισθάνονται όπως δρουν. Αγέρωχα!

Η Καισαριανή δεν είναι Καίσαρας. Και οι 200 κομμουνιστές δεν είναι, δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μελλοθάνατοι που χαιρετούν. Μας υποχρεώνουν να τους χαιρετίζουμε κάθε Πρωτομαγιά, επειδή έχουν το αγέρωχο πρόσωπο της άνοιξης του κόσμου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ