Δυναμική κινητοποίηση στη Σύνοδο από τους Φοιτητικούς Συλλόγους | «Ανακύκλωση της φτώχειας» υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαίτησαν να μπει αντιπροσωπεία τους στη Σύνοδο, για να ακουστεί η φωνή των φοιτητών και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους για την οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων και των φοιτητών.
Η αντιπροσωπεία που μπήκε στη συνεδρίαση έθεσε τα εξής αιτήματα:
Οπως σχολιάζουν οι Σύλλογοι, «κάτω από την αποφασιστική πίεση όλου του προηγούμενου διαστήματος, με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικήσεις Ιδρυμάτων και συλλογές υπογραφών, η ανακοίνωση που τελικά εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση στις σχολές μας που τόσο καιρό καταγγέλλουμε!».
Απέναντι σε αυτά, η υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη παρέπεμψε στην τακτική χρηματοδότηση που θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλη, δηλαδή στον περιορισμένο τακτικό προϋπολογισμό, που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες, όσο κι αν η υπουργός προσπάθησε να διαφημίσει την αύξησή του από την περίοδο της κρίσης! Η υπουργός είπε ακόμα ότι εξετάζεται η διεύρυνση της σίτισης των φοιτητών, ενώ για τη στέγαση διαφήμισε για άλλη μια φορά τις φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ, οι οποίες όμως δεν θα είναι δωρεάν. Αναφορικά δε με τη στελέχωση των Ιδρυμάτων η υπουργός απάντησε με ...ανακύκλωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, δηλαδή αποσπάσεις, μετατάξεις και με την αναγνώριση του δικαιώματος σε διδάκτορες του Δημοσίου να ασκούν διδακτικό έργο στα ΑΕΙ.
«Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τους Συλλόγους μας! Να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα και όσα θέσαμε και η Σύνοδος αρνήθηκε να πάρει συγκεκριμένη θέση! Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ακούσει και να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά μας», διαμηνύουν από την πλευρά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, που συνεχίζουν τις αγωνιστικές δράσεις.
Θυμίζουμε ότι οι Σύλλογοι έχουν στείλει επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας με αναλυτικά αιτήματα, ειδικά για μέτρα οικονομικής στήριξης των φοιτητών και των πανεπιστημίων, και έχουν ζητήσει συναντήσεις προκειμένου να πιέσουν γι' αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας συνάντηση και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, καθώς για μέρες δεν είχαν λάβει απάντηση στην αντίστοιχη επιστολή τους. Ομοίως και την Παρασκευή βρήκαν τις πόρτες του υπουργείου κλειστές και συνάντησαν την άρνηση του υπουργού για οποιαδήποτε συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στο υπουργείο!
«Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως τα λόγια της κυβέρνησης ότι δήθεν "στηρίζει τους φοιτητές και τις σπουδές τους" είναι κοροϊδία, πως στην πραγματικότητα αδιαφορούν για τις ανάγκες μας», σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν θα παραιτηθούν από τον αγώνα «για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και απαιτούμε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους εδώ και τώρα».
Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό
«Από σήμερα μέχρι και την επόμενη 2 Απριλίου το κράτος γυρίζει στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις», τονίζει, περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν παιδιά και γονείς από την αξιολόγηση στα υποστελεχωμένα ΚΕΔΑΣΥ, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης, τα προβλήματα του ελλιπούς δικτύου Ειδικών Σχολείων, τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης, τις πανάκριβες θεραπείες και την έλλειψη δημόσιων δομών γι' αυτές.
«Το υπουργείο Παιδείας, που τόσο πολύ νοιάζεται για τα παιδιά στο φάσμα, δεν δέχεται να συναντήσει την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και δύο μήνες, για να συζητήσουμε ακριβώς γι' αυτά τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, που απασχολούν χιλιάδες γονείς», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και προσθέτει: «Η σταγόνα όμως που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι ότι αφού η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την ουσιαστική επαγγελματική αποκατάσταση παιδιών στο φάσμα, διά στόματος κ. Δένδια το μέλλον που τους προτείνει είναι "να βάζουμε παιδιά με αυτισμό να εντοπίζουν στόχους για drones", γιατί τα παιδιά αυτά έχουν ιδιαίτερα ταλέντα.
Μόνο που θέλουμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να εξυπηρετήσουν τους πολεμοκάπηλους σκοπούς της κυβέρνησης στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία και αλλού», τονίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Γονέων, προβάλλοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων: Για Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ενταξης χωρίς αποκλεισμούς, εξασφάλιση όλων των επιστημονικών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών των Ειδικών Σχολείων με αγορά του αναγκαίου στόλου κατάλληλων οχημάτων, προσλήψεις οδηγών και συνοδών. Επίσης διεκδικεί αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, μέριμνα από το κράτος για την εργασιακή απασχόληση των αποφοίτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μετά την αποφοίτησή τους από τη Δευτεροβάθμια Γενική ή Επαγγελματική και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υποχρεωτική, καθολική, δωρεάν για όλα τα βρέφη πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε δημόσια κέντρα, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα. Ιδρυση δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων για ανθρώπους με νοητική υστέρηση, αυτισμό, ψυχικά πάσχοντες και πολλαπλά ανάπηρους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, εργαστήρια που τα προϊόντα τους θα απορροφούνται εξολοκλήρου από το κράτος.
«Δεν θα μας χαριστεί τίποτα, μόνο με τον αγώνα μας θα καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Με αυξημένη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των Φοιτητικών Συλλόγων στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη και αυτοδύναμη και στους πέντε Φοιτητικούς Συλλόγους.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ανά Φοιτητικό Σύλλογο είναι τα εξής:
Σχολή Επιστημών Υγείας: 182 ψηφίσαντες - 144 ΠΚΣ, 19 «Attack», 12 λευκά, 7 άκυρα.
Σχολή Μηχανικών: 165 ψηφίσαντες - 124 ΠΚΣ, 22 «Μηχ.αν.α.κι», 16 λευκά, 3 άκυρα.
Σχολή Οικονομίας & Διοίκησης: 70 ψηφίσαντες - 69 ΠΚΣ, 1 λευκό.
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών: 111 ψηφίσαντες - 97 ΠΚΣ, 2 λευκά, 12 άκυρα.
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών: 109 ψηφίσαντες - 76 ΠΚΣ, 17 «Αγωνιστικές Κινήσεις», 8 λευκά, 8 άκυρα.
Σε ανακοίνωσή τους οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΔΙΠΑΕ χαιρετίζουν τους εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στις εκλογές, τονίζοντας ότι με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν μήνυμα στήριξης σε ζωντανούς και αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους.
Οπως σημειώνουν, «η πραγματική φωνή των φοιτητών ακούστηκε ακόμη μια χρονιά μέσα από τις δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές των φοιτητικών συλλόγων. Κόντρα στη διάλυση των διαδικασιών, στον εκφοβισμό φοιτητών, στους τραμπουκισμούς στους οποίους η ΔΑΠ πρωτοστάτησε και προσπάθησε να επιβάλει. Παρά τις απειλές, τα "τηλεφωνήματα" σε φοιτητές και τη συκοφάντηση των διαδικασιών, δεν τα κατάφεραν, πήραν ηχηρή απάντηση από τους φοιτητές!
Η συμμετοχή των φοιτητών δίνει νέα ώθηση στη συνέχεια του αγώνα σε κάθε τμήμα και έτος! (...) Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική" θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα παραπάνω! Παράλληλα, θα πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στην πολύμορφη δράση για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών!».