Οι συγκλονιστικές εικόνες από το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων όλης της χώρας οι οποίοι κατέφτασαν συντονισμένα με τα δεκάδες τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Παρασκευής, έγραψαν τη δική τους Ιστορία. Αποτελούν πια άλλη μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον μακρύ αγώνα επιβίωσης, που όχι μόνο δεν σταματά αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερο πείσμα και νέα πείρα.
Ετσι, θα σχεδιάσουν συλλογικά τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα προγραμματίζοντας νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις αρχές Μάρτη. Γιατί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με την πολιτική του ξεκληρίσματος για τα κέρδη των λίγων τη δείχνει διαρκώς και πολύμορφα.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ταξίδεψαν χιλιόμετρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να διαδηλώσουν για την επιβίωσή τους. Το χρωστούσαν στον εαυτό τους, είπαν, το χρωστούσαν στον λαό που τους έδινε δύναμη στον σκληρό αγώνα που έδωσαν, στέλνοντας «στον κουβά» την προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να συκοφαντήσει τον αγώνα τους και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».
Τα τρακτέρ λοιπόν για άλλη μια φορά αυτούς τους μήνες εκτός από εργαλεία δουλειάς έγιναν «όπλα» στη μάχη της επιβίωσης. Οι βιοπαλαιστές της υπαίθρου έγιναν «μια φωνή και μια γροθιά» με τα αδέρφια τους, τους εργάτες που διαδήλωναν από το πρωί την Παρασκευή ενάντια στο νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ. Ενωσαν τη φωνή τους με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που δίνουν και εκείνοι τη δική τους μάχη για την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στον αφανισμό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν γυναίκες του μόχθου, νεολαία, φοιτητές από τα πανεπιστήμια, που τους υποδέχτηκαν με το μήνυμα «Νίκη στον αγώνα των αγροτών».
Αυτό ήταν το κλίμα που κυριαρχούσε την Παρασκευή στην Αθήνα, με τους ίδιους τους αγροτοκτηνοτρόφους να διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι η δύναμή τους βρίσκεται στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην αναμέτρηση με μια πολιτική που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν με τις απανωτές ομιλίες και τους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων. Τη δύναμη του συντονισμένου αγώνα και της αλληλεγγύης μετέφεραν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και φοιτητών, όπως και της ΟΓΕ, ενώ ξεχώρισε για μία ακόμα φορά ο χαιρετισμός στρατευμένου νέου στον δίκαιο αγώνα.
Εκεί είχαν διανυκτερεύσει την Παρασκευή τα δεκάδες τρακτέρ από διάφορες περιοχές της χώρας στήνοντας ένα «διαφορετικό μπλόκο» στην καρδιά της χώρας. Το πρωί του Σαββάτου οι μηχανές τους άναψαν ξανά, οι κόρνες ήχησαν μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, ανανεώνοντας την υπόσχεση για την αγωνιστική συνέχεια που δίνουν στη σκληρή μάχη επιβίωσης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που με την ΚΑΠ της ΕΕ τους οδηγεί στο χείλος του γκρεμού.
Ο λαός της Αθήνας από τα πεζοδρόμια στεκόταν και τους χειροκροτούσε ξανά παρατεταμένα, ανταποδίδοντας στα κορναρίσματα των τρακτέρ το σήμα της νίκης, δυναμώνοντας την πεποίθηση στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου ότι δεν είναι μόνοι τους. Οτι ο αγώνας τους για να μπορούν να παράγουν και να ζήσουν στα χωριά τους είναι υπόθεση όλου του λαού που στενάζει από την ακρίβεια και την πολιτική που θυσιάζει όλες τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων.
«Θα ανταμώσουμε ξανά στους δρόμους» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της πόλης, φωνάζοντας ξανά πιο δυνατά «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά!».
Με γοργά και συντονισμένα βήματα οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική συνέχεια στη μάχη για την επιβίωση. Αυτή η συνέχεια θα καθοριστεί στις συνελεύσεις τους αλλά και στη νέα Πανελλαδική Σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές διάστημα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Ηδη, αύριο Τετάρτη οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Ζαγοράς Πηλίου και η Ομοσπονδία του νομού Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς, διεκδικώντας λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την άρδευση αλλά και την αγροτική οδοποιία της περιοχής.
Σάββατο: Οι αγρότες αναχωρούν ύστερα από το ολοήμερο συλλαλητήριο που ξεκίνησε την Παρασκευή |
Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Αγώνα στις λαϊκές αγορές είχαν στήσει τους πάγκους τους στο Σύνταγμα, προσφέροντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Λίγο παραπέρα οι Ενώσεις Αρτοποιών με ψωμί και λοιπά καλούδια για τους αγρότες, ενώ γίδα βραστή είχαν ετοιμάσει οι εργαζόμενοι των τριών δήμων.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν το ταξικό ναυτεργατικό Σωματείο της ΠΕΜΕΝ μετέφερε την κοπή της πίτας του και όλα τα γεύματα που είχαν ετοιμαστεί για τους ναυτεργάτες, στο Σύνταγμα.
Η πίτα κόπηκε στο βήμα της συγκέντρωσης και το τρίτο κομμάτι δόθηκε στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.