Αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στον πάτο των προτεραιοτήτων κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμων
INTIME NEWS |
Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε Ανω Γλυφάδα, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Ασπρόπυργο και άλλους δήμους της Αττικής θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο μετά τη νεροποντή της Τετάρτης. Ακολούθησε το γνώριμο «πινγκ πονγκ» ευθυνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, με τον περιφερειάρχη της ΝΔ Ν. Χαρδαλιά να υπερασπίζεται τα αντιπλημμυρικά έργα που ...δεν έκανε (όπως και όλοι οι προηγούμενοι) αλλά προγραμματίζει να δρομολογήσει μέχρι το τέλος της θητείας του.
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι με ευθύνη κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης ακόμα και τα έργα που θα μπορούσαν στοιχειωδώς να προστατέψουν ζωές και περιουσίες από την πλημμύρα είτε δεν είναι επιλέξιμα, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, είτε παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες της χρηματοδότησης από το αστικό κράτος.
Ορισμένα τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης», που επιβεβαιώνουν την ανάγκη να πάρει ο λαός στα χέρια του την προστασία της ζωής του, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίο και του κράτους του, που είναι μόνιμη απειλή ακόμα και για την ασφάλεια απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.
Ενδεικτικά:
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα βρέθηκε την Παρασκευή στο πλευρό των πληγέντων κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του, Χρήστο Κατσώτη, και τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλέξη Στεφανίδη και Αργυρώ Θεοφιλοπούλου, που έκαναν περιοδεία σε περιοχές της Ανω Γλυφάδας.
Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό μέτρο, ενώ ακόμα και την Παρασκευή μπάζα παρέμεναν μπροστά από αυλές και σπίτια, αποκλείοντας την πρόσβαση και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Σοβαρές είναι και οι καταγγελίες των εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι δούλευαν εξαντλητικά 10ωρα χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε εδώ και τώρα: Πλήρη αποζημίωση στο 100% για όλους τους πληγέντες. Αμεση απομάκρυνση των μπάζων και αποκατάσταση της πρόσβασης στα σπίτια. Σύγχρονα και επαρκή αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη κράτους, Περιφέρειας και δήμου. Μέτρα προστασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 27/1 στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από την κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας |
Η κινητοποίηση θα γίνει στις 3 μ.μ. στους Αγίους Αναργύρους, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Αγ. Παρασκευής 40), καθώς εκεί θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ερχεται ως συνέχεια του μαζικού συλλαλητηρίου που έγινε τη Δευτέρα 19/1 στο Πέραμα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της ΕΝΕΔΕΠ και δεκάδων σωματείων και φορέων, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου 17/1, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό της περιοχής.
Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς απαιτούν: Πλήρη μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοτών και του περιβάλλοντος. Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας - Πρώτων Βοηθειών Περάματος. Μέχρι τότε, στελέχωση με προσωπικό, ειδικότητες ιατρών και υλικοτεχνική υποδομή όλων των δομών Υγείας Περάματος και του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. Συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που να λαμβάνει υπόψη του όλους τους πιθανούς δρόμους διαφυγής, με ευθύνη του κράτους, κ.ά.
Το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την πυρκαγιά, τις ευθύνες κράτους - Τοπικής Διοίκησης και τα αιτήματα των κατοίκων.
Σαράντα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από το 2013, το βράδυ της Κυριακής, όταν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν στην Αδαμούθ της Κόρδοβα.
Ο συρμός της ιδιωτικής εταιρείας «Iryo» εκτροχιάστηκε και βαγόνια του πέρασαν στις διπλανές σιδηροτροχιές. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο συρμός της κρατικής «Renfe», που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, έπεσε πάνω τους.
Μέσα σε ένα 48ωρο σημειώθηκαν δύο ακόμα εκτροχιασμοί στην περιοχή της Καταλονίας (στον έναν σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός), ενώ την Πέμπτη ένα τοπικό τρένο συγκρούστηκε με τον βραχίονα γερανού στο Αλούμπρες της Καρθαγένης.
Για το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αδαμούθ οι έρευνες στρέφονται σε έναν ελαττωματικό αμφιδέτη στο χιλιόμετρο 318,7 της γραμμής. Σύμφωνα με πηγές του «Reuters», οι τεχνικοί εντόπισαν φθορά που «υπήρχε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα», πιθανώς αποτέλεσμα κόπωσης του υλικού ή κακής συγκόλλησης, που δημιούργησε κενό περίπου 30 εκατοστών ανάμεσα στα τμήματα της σιδηροτροχιάς, το οποίο διευρυνόταν καθώς τα τρένα συνέχιζαν να περνούν.
Πέντε μήνες πριν την τραγωδία, τον Αύγουστο του 2025, το Συνδικάτο Μηχανοδηγών της Ισπανίας είχε στείλει επιστολή στην ADIF, τον διαχειριστή υποδομών. Σ' αυτήν περιέγραφε «μεγάλο αριθμό λακκουβών», «απότομα χτυπήματα», «βαθιά και επιταχυνόμενη υποβάθμιση του τροχαίου υλικού» που προκαλούσε «συχνές βλάβες, αστάθεια κύλισης και ζημιές στη δομή των συρμών».
Οι μηχανοδηγοί - που έχουν κηρύξει τριήμερη απεργία από τις 9 έως τις 11 Φλεβάρη - ζητούσαν μείωση της μέγιστης ταχύτητας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Το αίτημα αγνοήθηκε, επειδή αυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια και μειωμένα κέρδη...
Η γραμμή Μαδρίτης - Σεβίλης λειτουργεί από το 1992, είναι η παλιότερη γραμμή υψηλής ταχύτητας στη χώρα και για σχεδόν τρεις δεκαετίες εξυπηρετούνταν από έξι καθημερινά δρομολόγια της κρατικής «Renfe». Με την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων το 2019, και την είσοδο της ιταλικής «Iryo» και της γαλλικής «Ouigo» το 2021, τα δρομολόγια πολλαπλασιάστηκαν σε 125. Οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 77%, φτάνοντας τα 40 εκατομμύρια το 2024.
Η συντήρηση ακολούθησε την αντίθετη πορεία. Οι επενδύσεις στις υποδομές κατέρρευσαν, από 6,5 δισ. ευρώ το 2009 σε μόλις 2,3 δισ. το 2018. Ακόμα κι όταν ανέκαμψαν στα 4 δισ. το 2023, παρέμειναν πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες ενός δικτύου που φθείρεται ολοένα ταχύτερα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 7 στα 10 τρένα υψηλής ταχύτητας είχαν κάποιου είδους καθυστέρηση το 2025, με το 32% να ξεπερνά τη μία ώρα. Η «Renfe», αντί να επενδύσει στη συντήρηση, άλλαξε την πολιτική αποζημίωσης τον Ιούλη του 2024, μειώνοντας δραστικά τις επιστροφές χρημάτων στους επιβάτες.
Στη γραμμή όπου έγινε το δυστύχημα εμπλέκονται τέσσερις διαφορετικοί πάροχοι συντήρησης: Ενας για τις γραμμές, ένας για την ηλεκτροδότηση, ένας για τις εγκαταστάσεις ασφαλείας και ένας για το πράσινο. Ολοι ιδιωτικές εταιρείες, που «εξ ορισμού αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος», όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Μεταφορών.
Μόνο το 13% του ισπανικού δικτύου διαθέτει το σύγχρονο σύστημα ασφαλείας ERTMS πρώτου επιπέδου και μόλις το 9% του δεύτερου, υψηλότερου επιπέδου. Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, με πάνω από 3.800 χιλιόμετρα, αλλά η ασφάλειά του υπολείπεται κατά πολύ.
Οι παραλληλισμοί με τα Τέμπη είναι οδυνηροί: Ελλιπής συντήρηση. Υποχρηματοδότηση. Τεμαχισμός αρμοδιοτήτων. Προειδοποιήσεις που πέφτουν στο κενό. Κράτος και μονοπωλιακοί όμιλοι που είναι συνέταιροι στην εκμετάλλευση και συνένοχοι στη συγκάλυψη. Η ίδια λογική διαπερνά τους σιδηροδρόμους σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας επίκαιρο πάντα και παντού το σύνθημα: Οι ζωές μας, όχι τα κέρδη τους!