Σαν μια γροθιά οι νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Χαλκιδική |
Η χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου με τους «πρόθυμους» που η ίδια ήθελε, ακυρώνοντας κάθε διάλογο με τα δεκάδες υπαρκτά μπλόκα που συσπειρώνουν τους χιλιάδες βιοπαλαιστές, φουσκώνει κι άλλο την οργή και την αγανάκτηση.
Και αυτό εκφράζεται στα πάνω από 60 μπλόκα σε όλη τη χώρα, στους συντονισμένους αποκλεισμούς και στις άλλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε κεντρικά σημεία. Στην επιβεβαίωση ότι οι χιλιάδες βιοπαλαιστές συνεχίζουν τη διεκδίκηση για τη ζωή τους, συσπειρωμένοι σαν «ένα μπλόκο» με την Πανελλαδική Επιτροπή, όπως αποφάσισαν και στην πρόσφατη σύσκεψη και όπως θα συζητήσουν και σήμερα στον Παλαμά Καρδίτσας.
Στο πλαίσιο αυτό, σε πολύωρους αποκλεισμούς προχώρησαν χθες οι αγρότες στα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης.
Συγκεκριμένα, έκλεισαν την ΠΑΘΕ στα διόδια των Μαλγάρων και την είσοδο της Κατερίνης, την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στη Νέα Τρίγλια και τα τελωνεία σε Ευζώνους και Προμαχώνα.
Καλπάκι, Γιάννενα |
Στη Νέα Τρίγλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι αγρότες της Χαλκιδικής, μετά την αποχώρησή τους από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, καταγγέλλοντας τον υπονομευτικό ρόλο των διαφόρων «τσιλιάδων».
Οι αγρότες της Βάβδου Χαλκιδικής έχουν κάνει μια ανάρτηση σε μεγάλο χαρτί όπου εξηγούν ενδεικτικά το αδιέξοδο των σιτοπαραγωγών, με το κόστος παραγωγής στα ύψη και τις εξευτελιστικές τιμές στο προϊόν να τους οδηγούν σε χρεοκοπία. Γι αυτό φωνάζουν ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Οπως περιγράφουν, το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 96 ευρώ (σπόρος, λίπασμα σποράς, λίπασμα επιφανείας, ράντισμα, ενοίκιο χωραφιού, θέρισμα - κομπίνα, κόστος σέρβις μηχανημάτων). Με μέσο όρο παραγωγής ανά στρέμμα τα 250 κιλά και τιμή κιλού τα 0,20 λεπτά, τα έσοδά τους υπολογίζονται σε ...50 ευρώ το στρέμμα. Οπότε, κάθε φορά που σπέρνουν, για κάθε τους στρέμμα «μπαίνουν μέσα» 46 ευρώ. Και σ' αυτά δεν υπολογίζουν το κόστος για λογιστή, ΕΝΦΙΑ, ΕΚΦΑ.
Αυτό φωνάζουν χρόνια τώρα, και με ιδιαίτερη ένταση όλες τις μέρες που βρίσκονται στον δρόμο: Οτι εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών οι αγρότες δεν έχουν κανένα συμφέρον να παράγουν, δεν μπορούν να ζήσουν, αντίθετα συσσωρεύουν διαρκώς χρέη.
Από την επίσκεψη σωματείων στο μπλόκο στα Μάλγαρα |
Σε μια τέτοια ένδειξη, άλλωστε, το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησε επίσκεψη αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφράσει αλληλεγγύη στον αγώνα τους.
Συνομίλησαν με τους αγρότες του μπλόκου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου και εξέφρασαν τη συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου στον δίκαιο αγώνα.
Οι αγρότες τούς ευχαρίστησαν για την επίσκεψη, τονίζοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΗΠ δήλωσαν ότι θα είναι στο πλάι των αγροτών, σε κοινό μέτωπο, και το επόμενο διάστημα. Ανέδειξαν ότι μόνο με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα μπορεί ο λαός να ανατρέψει τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή του.
Παράλληλα, μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους στον συνεταιρισμό της Νάουσας πραγματοποίησε χθες το πρωί το Συνδικάτο Τροφίμων, ενημερώνοντας για τις διεκδικήσεις των αγροτών και αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να σταθούν στο πλευρό τους.
Ανυποχώρητοι στα μπλόκα τους παραμένουν και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Στερεάς και της Εύβοιας. Την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός είχε τη συνάντηση με το συνονθύλευμα των «προθύμων», το μπλόκο της Αταλάντης προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας παραμένει κλειστή στους κόμβους της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, με τους παραγωγούς να παραμένουν στα μπλόκα τους, όπως και οι συνάδελφοί τους στα μπλόκα του Δομοκού, της υψηλής γέφυρας Χαλκίδας, της Κηρίνθου και της Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια.
Μέσα από καθημερινές σχεδόν Γενικές Συνελεύσεις ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω και δηλώνουν έτοιμοι για νέα κλιμάκωση του αγώνα τους, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με βάση τις αποφάσεις που θα παρθούν στη σημερινή σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας.
Με την αποστολή αντιπροσώπων και από τα τέσσερα μπλόκα της Ηπείρου σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής απαντούν κι αυτοί «σαν μια γροθιά» στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που για άλλη μια φορά απέτυχε να διασπάσει την ενότητά τους.
Χτες το μεσημέρι στα Γιάννενα συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο Καλπακίου και προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας, ενώ στην Αρτα οι αγροτοκτηνοτρόφοι προχώρησαν το απόγευμα σε τρίωρο αποκλεισμό και των παραδρόμων της Ιονίας Οδού στο ύψος των διοδίων της πόλης. Αντίστοιχα, στη Θεσπρωτία οι αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν το ρεύμα καθόδου της Εγνατίας προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Τόσο με ανακοινώσεις όσο και με την παρουσία συνδικαλιστών στα μπλόκα, τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους, καλώντας σε κοινό βηματισμό εργατιάς και φτωχής αγροτιάς απέναντι στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.
«Οι αγρότες της Πελοποννήσου παραμένουμε ενωμένοι», τόνισαν επίσης οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, από τα μπλόκα της Θουρίας στη Μεσσηνία, της ΒΙΠΕ Τρίπολης και της Νεστάνης στην Αρκαδία, της Αρχαίας Νεμέας στην Αργολίδα και της Σπάρτης στη Λακωνία, δηλώνοντας ομόφωνα ότι συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και ότι δεν θα συμμετείχαν στον «διάλογο» με τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση.
Καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα από σήμερα, μετά τον συντονισμό τους, απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και υπογραμμίζουν: «Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, σταθεροί και ακλόνητοι στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σαν "ένα μπλόκο" απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, και καμία προσπάθεια της κυβέρνησης ή κανενός άλλου "πρόθυμου" δεν πρόκειται να μας διασπάσει. Είμαστε αυτό που φοβούνται! Ενα κίνημα οργανωμένο, ενωμένο, με συγκεκριμένα αιτήματα, και με αυτά θα πάμε να πιέσουμε για λύσεις την κυβέρνηση, απορρίπτοντας τα προσχήματα περί "δημοσιονομικού χώρου και αντοχών"».
Και στη Δυτική Ελλάδα κανένα από τα μπλόκα που έχουν στηθεί εδώ και πάνω από έναν μήνα δεν συμμετείχε (μετά από αποφάσεις που έλαβαν) στη χθεσινή συνάντηση - παρωδία στο Μαξίμου. Ακόμα και όσοι «πρόθυμοι» βρέθηκαν διαψεύστηκε ότι είχαν «συλλογικές» αποφάσεις, όπως συνέβη στη Δυτική Αχαΐα, όπου ο Αγροτικός Σύλλογος και η Συντονιστική Επιτροπή κτηνοτρόφων διέψευσαν ότι υπήρχε απόφασή τους για παρουσία στο Μαξίμου, ενώ οι δύο που βρέθηκαν εκεί «δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους».
Στην Αιτωλοακαρνανία, μαχητικά και ανυποχώρητα το μπλόκο του Αγγελόκαστρου επί της Ιόνιας Οδού έχει προχωρήσει σε επ' αόριστον αποκλεισμό του δρόμου και προς τις δύο κατευθύνσεις (Ιωαννίνων και Αντίρριου). Παράλληλα οι αγροτοκτηνοτρόφοι τονίζουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον νομό και σε όλη τη χώρα, ανάλογα και με τις σημερινές αποφάσεις. Αντίστοιχη στάση κρατούν και οι συνάδελφοί τους των βορειοδυτικών περιοχών του νομού, στο μπλόκο του κόμβου Βόνιτσας - Λευκάδας.
Στην Ηλεία οι αγροτοκτηνοτρόφοι του μπλόκου του Πύργου αντιμετώπισαν με οργή και αγανάκτηση την προσπάθεια να διασπαστεί ο αγώνας τους. Σε συγκέντρωσή τους αργά χθες το απόγευμα έλαβαν αποφάσεις κλιμάκωσης, μεταξύ άλλων με αποκλεισμό της εισόδου της νέας Εθνικής Οδού με την Πάτρα, ενώ συντονίζουν τις δράσεις τους και με τους συναδέλφους τους στο μπλόκο των Λεχαινών.
Αντίστοιχες αποφάσεις έχει λάβει το μπλόκο της Εγλυκάδας στην Αχαΐα, στη μεγάλη περιμετρική της Πάτρας επί της Εθνικής Οδού με την Κόρινθο, όπου απέκλεισαν την κυκλοφορία.
Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καταγγέλλει τις ενέργειες της κυβέρνησης και καλεί σε πλατιά σύσκεψη μεθαύριο Παρασκευή, για την οργάνωση των δράσεών του και ενάντια στα δικαστήρια σε βάρος αγροτοκτηνοτρόφων τα οποία που έχουν οριστεί για τις 21 Γενάρη και τις 12 Φλεβάρη, όπου κατηγορούνται για κινητοποιήσεις του 2024 στον κόμβο της γέφυρας Σελινούντα.
Στον κόμβο Φιλώτα, οι αγρότες μετά από Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα επίσης αποφάσισαν ότι «δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο που θέλει η κυβέρνηση, καθώς είναι ένα στημένο παιχνίδι της για να διασπάσει τον αγώνα μας». Με κεντρικό σύνθημα την ενότητα και τη διατήρηση ενός μαχητικού μπλόκου, υπογραμμίζουν ότι θα προσέλθουν σε διάλογο μόνο με την πρόταση που έκανε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές και τους κλάδους ενιαία, σαν «ένα μπλόκο», όπως λειτουργούν τις τελευταίες βδομάδες. Οι αγρότες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που υπονομεύουν από την πρώτη στιγμή τον αγώνα μας και τα αιτήματά μας», απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στον λαό να βγάλει συμπεράσματα από την «προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντί μας».
Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσαν και κλείσιμο του δρόμου χθες Τρίτη, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση στο Μαξίμου.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση που πήραν οι βιοπαλαιστές αγρότες και στο μπλόκο της Σιάτιστας, επιστρέφοντας στην κυβέρνηση τον εμπαιγμό και παραμένοντας ακλόνητοι στα μπλόκα. Μεταξύ άλλων αποφάσισαν επ' αόριστον κλείσιμο της Εγνατίας Οδού από χθες, με τους παράδρομους να παραμένουν επίσης σε αποκλεισμό για τα φορτηγά σε συγκεκριμένες ώρες, ενώ εξασφαλίζεται η διέλευση ευπαθών ομάδων και επειγόντων περιστατικών.
Αντίστοιχα ξεκάθαρες ήταν οι αποφάσεις που πήραν οι αγρότες τόσο στο μπλόκο του τελωνείου Νίκης όσο και στην άλλη άκρη της Μακεδονίας, στο μπλόκο του Ορμενίου και στον κόμβο Κήπων: «Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση - παρωδία με τον πρωθυπουργό».
Παράλληλα, σε Κομοτηνή (Ροδόπη), Καβάλα (Χρυσούπολη, Μουσθένη) και Δράμα οι αγρότες συνεχίζουν με Γενικές Συνελεύσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς, καθορίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.
Στην Κομοτηνή, ειδικά, ο αγώνας μεταφέρεται στην «καρδιά» της υπαίθρου, με μεγάλη ενημερωτική εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα χωριά της Ροδόπης.