ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη «φωτιά» της ιδιωτικοποίησης

Status

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή για το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων. Μια ακόμη δημόσια επιχείρηση, στρατηγικής σημασίας, περνάει στα χέρια των πολυεθνικών επιχειρήσεων, για να εξυπηρετήσει τα σχέδια τους και να παραγεμίσει τα θησαυροφυλάκιά τους. Στη συζήτηση ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση έδινε εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, με τη διαβεβαίωση ότι με συνοπτικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, αφού συμφωνεί και επαυξάνει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, διάλεξε να αντιπαρατεθεί σε θέματα όπως το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο από το ξεπούλημα και τις διαδικασίες με τις οποίες έγινε. Εν ολίγοις, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι αν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση θα πετύχαιναν... καλύτερη τιμή και θα τηρούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα, τα οποία, όπως φαίνεται, εγκαταλείπει η κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, στην παρέμβασή του, τόνισε: «Για εμάς δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδιωτικοποίηση, αφού εκ των πραγμάτων κάθε καπιταλιστική αναδιάρθρωση λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο παίρνει από το κράτος τις επιχειρήσεις - «φιλέτο» με μόνο σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του. Το βλέπουμε αυτό, είπε, με τα ναυπηγεία, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, όπου η είσοδος των ιδιωτών γίνεται μόνο για τα κέρδη τους και θα αποβεί σε βάρος και της ελληνικής οικονομίας και των καταναλωτών, αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΑΠΚΑΛΥΠΤΙΚΗ η μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα: Συγγραφέας της η οικονομολόγος και δημοσιογράφος Ηρα Εμκε - Πουλοπούλου, τίτλος: «Παράνομη διακίνηση γυναικών και παιδιών - Ελλάδα, μια χώρα προορισμού και τράνζιτ». Αποκαλυπτική όχι μόνο για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες του είδους, όχι μόνο για τα κέντρα επιχειρήσεών τους, αλλά και για τις ευθύνες του κράτους, των αρχών, των ΜΜΕ και της κάθε μορφής εξουσίας (σελίδα 18)

ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ για λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Σε άλλη μια χώρα όπου θριάμβευσε η «ελευθερία της αγοράς», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κυρίως, πορνεία, δουλικότητα, φτώχεια και ζητιανιά, από τη μια πλευρά και πλούτος από την άλλη (σελίδες 24 - 25)

Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Χαταμί στην Προεδρία του Ιράν, με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και με μεγάλη αποχή, σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου «ιδιαίτερα κρίσιμηΣ» για τις εξελίξεις στο Ιράν, η κατάληξη της οποίας εξαρτάται άμεσα από τη δυναμική και τους στόχους των λαϊκών αγώνων. Αυτό εκτιμά ο Νταβίντ Σομάλι, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιρανικού Κόμματος «Τουντέχ» με συνέντευξή στο «Ριζοσπάστη» (σελίδες 26-27)

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ του πολιτικού κόσμου στη Ρωσία και Στο εξωτερικό προσελκύουν οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία στις 10 του Σεπτέμβρη. Αποτελούν ένα από τα κύρια θέματα των ΜΜΕ. Για την κατάσταση στη χώρα και την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας μίλησε στο «Ρ» το αναπληρωματικό μέλος του Γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας, συμπρόεδρος της κοινωνικής ένωσης «Για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Πρόοδο και τη Δικαιοσύνη» Λεονίντ Σκόλνικοφ (σελίδες 28-29)

ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ στη Λαϊκή Πολωνία ήταν ένα κοινωνικό στρώμα με την πιο μεγάλη επιρροή. Τους αποκαλούσαν «εργατική αριστοκρατία». Αυτά στη Λαϊκή Πολωνία. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Από 707.000 εργαζόμενοι σήμερα απασχολούνται 235.000. Οι ανθρακωρύχοι ήθελαν έναν ιδιόμορφο υπερσοσιαλισμό, αλλά πήραν σαν «δώρο» έναν αρπαχτικό, ανελέητο, μεσαιωνικό καπιταλισμό (σελίδες 30-31)

Η ΜΕΓΑΛΗ φτώχεια και η πείνα είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Ερευνήτρια των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει σε έκθεσή της: «Μερικές φορές ένα παιδί μπορεί να πουληθεί για 200 ινδικές ρουπίες», δηλαδή για 1.500 περίπου δρχ. Η έκθεση αφορά Στην κατάσταση των γυναικών και των παιδιών στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και την Ινδία (σελίδες 30-31)

Επέμβαση με πρόσχημα την «Απαραίτητη Συγκομιδή»

Η νέα, τρίτη κατά σειρά, επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το πρόσχημα του αφοπλισμού του «UCK» άρχισαν να αναπτύσσονται από την περασμένη Τετάρτη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Πάνω από 3.500 άνδρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους και 380 Ελληνες στρατιώτες, θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση «απαραίτητη συγκομιδή». Ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της Συμμαχίας δεν έκρυβαν την απαισιοδοξία τους τόσο γι' αυτό καθεαυτό το στόχο της επιχείρησης, όσο και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ.

Με αυτά τα δεδομένα, διακρίνεται ακόμη πιο καθαρά στον ορίζοντα η «λύση» της μετατροπής της ΠΓΔΜ σε ένα ακόμη ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του την περασμένη Τρίτη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση, που δημιούργησε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η πολιτική των επεμβάσεων και του «διαίρει και βασίλευε» από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Παρά τη "συμφωνία ειρήνευσης", που έχει υπογραφεί από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας και των Σλαβομακεδόνων, δεν υπάρχουν σημάδια αντιστροφής της αποσταθεροποίησης. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση αυτού του κράτους, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη Βαλκανική και ειδικότερα για τη χώρα μας, στην οποία ανατίθενται νέες ευθύνες από το ΝΑΤΟ».

Με την ταυτότητα του αποπροσανατολισμού

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι εντός των επομένων ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στο άτυπο «δημοψήφισμα» για το θέμα των ταυτοτήτων άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και της κυβέρνησης. Ο αρχιεπίσκοπος «ξιφούλκησε» κατά του πρωθυπουργού και με μια αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου επιχείρησε να παρέμβει ακόμη και στις συνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης δόθηκε διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος κάλεσε τον κ. Χριστόδουλο, αν θέλει, να ασχοληθεί με την πολιτική να το πράξει ευθέως.

Η ανακίνηση του θέματος των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια και τους πραγματικούς λόγους της ψευδεπίγραφης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης- ιεραρχίας. Από τη μια πλευρά, ο αρχιεπίσκοπος και η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θέμα για να επικυρώσουν το ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να ορίσουν, μέσω αυτής της αντιπαράθεσης μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ «προόδου» και «σκοταδισμού», για να εμφανιστούν σημαιοφόροι των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να γυρίσουν την πλάτη σε ένα κατασκευασμένο δίλημμα. Να δώσουν την απάντησή τους στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και στο σκοταδισμό, ο οποίος με ράσα, ή χωρίς ράσα, καταδυναστεύει τη λαϊκή συνείδηση. Να δώσουν απάντηση σε ένα από τα αντιδραστικότερα κατασκευάσματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τη διαπλοκή κράτους και εκκλησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ