Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
«Στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη 2025, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αγορά και νέας 4ης φρεγάτας τύπου "Belharra", του "Θεμιστοκλή".
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και πριν καν η πρώτη φρεγάτα "Κίμων" παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει η πρώτη μεγάλη αποστολή της φρεγάτας "Κίμων" να είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο της τεράστιας άσκησης της RIMPAC 2026, που διεξάγεται υπό την Αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (US Indopacom).
Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι η φρεγάτα "Κίμων" για να συμμετάσχει στην άσκηση RIMPAC 2026, θα διέλθει από τη Διώρυγα του Παναμά και στη συνέχεια κοντά στη Χαβάη θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας ενός από τα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού ναυτικού, με αποστολή μεταξύ των άλλων και την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας. Σημειώνουν μάλιστα ότι η χώρα μας έχει στείλει στις δύο προηγούμενες ασκήσεις RIMPAC παρατηρητές από το Πολεμικό Ναυτικό, για να διαπιστώσουν τις επιχειρησιακές συνθήκες που διεξάγονται αυτές οι εκτεταμένες ιμπεριαλιστικές αεροναυτικές ασκήσεις. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
Τα παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε πολεμικές προετοιμασίες χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά από τα σύνορα.
Οι παραπάνω ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αποτελούν μάλιστα μια ακόμη απόδειξη ότι οι χρυσοπληρωμένοι με δισεκατομμύρια πολεμικοί εξοπλισμοί κριτήριο έχουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της αστικής τάξης της Ελλάδας.
Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ταβάνι για την κυβέρνηση στα όρια της εμπλοκής, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης μέσα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι για τον λαό μας, για τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και φαντάρους, που είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τη συμμετοχή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό».
Καθώς η Νοτιοανατολική Μεσόγειος μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο σκληρών παζαριών και ανταγωνισμών, το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη έγινε γνωστό ότι θα γίνει η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, «αποτελεί μέρος της προσήλωσης του ΓΓ των ΗΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Θυμίζουμε ότι αυτή έπεται της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που έγινε τον Μάρτη (με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τριών «εγγυητριών δυνάμεων») όπως και εκείνης που επίσης ακολούθησε τον Ιούλη, στο πλαίσιο απανωτών «παροτρύνσεων» και από μονοπωλιακούς κολοσσούς (ενεργειακών και άλλων) για τις «δυνατότητες» που θα διαμορφώσει «υπέρ της ανάπτυξης όλης της περιοχής», εννοώντας ότι θα διαμορφωθούν συνθήκες ευνοϊκότερες για την επιτάχυνση επενδύσεων για την αρπαγή του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Αλλωστε, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης πριν φτάσει στις ΗΠΑ είχε σειρά επαφών στον Καναδά, με στόχο την ανάδειξη των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της κ.τ.λ. Τα αστικά επιτελεία πανηγύριζαν εξάλλου για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τη βαθμίδα A (Low) σε A που ανακοίνωσε ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης DBRS, ως απόδειξη της «εδραίωσης της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».
Διάφορες δηλώσεις και τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών έχουν τροφοδοτήσει εκ νέου τη σεναριολογία για την ίδρυση νέων κόμματων, αποτυπώνοντας σε κάθε περίπτωση την κινητικότητα για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Οι νέες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση «Novartis» και την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι εκλαμβάνονται από ορισμένους ως «τροχιοδεικτικές» στο πλαίσιο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού. Το εν δυνάμει κόμμα σύμφωνα με δημοσιεύματα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να κάνει «γκελ» σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και των λεγόμενων κομμάτων δεξιά της. Την ίδια ώρα, δεν περνάει απαρατήρητη η επιθυμία κυβερνητικών στελεχών να υπερκεραστούν οι διαφορές και να υπάρξει εν τέλει επιστροφή του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ.
Από διάφορες πλευρές καταγράφεται πως υπάρχει μετριασμός των κυβερνητικών δηλώσεων κατά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ σχολιάζοντας τις παραπάνω προσδοκίες επιστροφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε πως «δεν υπάρχει άνθρωπος στη ΝΔ, που χαίρεται όταν ένας πρώην πρωθυπουργός είναι εκτός κόμματος».
Στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας παρότι υπάρχει αναμονή για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσονται διεργασίες με κοινό παρονομαστή τη συγκρότηση «προοδευτικού» εναλλακτικού πόλου. Ενδεικτική του «ψαξίματος» που γίνεται και η αυριανή εκδήλωση στην Παλλήνη που οργανώνει η «Πρωτοβουλία Ανατολικής Αττικής για την Προοδευτική Συνεργασία», στην οποία θα συμμετέχουν ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος και ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Α' Αθήνας της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Λ. Κατσέλη, το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος», Πέτρος Κόκκαλης.
Τέλος ιδιαίτερη δημοσιότητα πήρε η απάντηση της Μ. Καρυστιανού που ερωτήθηκε αν θα στήριζε ή θα προχωρούσε στη δημιουργία κόμματος με αφορμή αποτελέσματα δημοσκόπησης για αυτό το ενδεχόμενο. «Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους ανεξάρτητους και άφθαρτους, οι οποίοι θα έρθουν με νέο πρόγραμμα και θα μπουν μπροστά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ηγηθώ μίας τέτοιας προσπάθειας, αλλά δεν το βλέπω προσωπικά για μένα. Ακόμα δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, αλλά και εγώ είμαι στο 25% που νιώθω αυτή την ανάγκη. Αν δημιουργείτο κάτι που να ήταν συμβατό με τις σκέψεις μου, εννοείται ότι θα ήμουν μέρος του», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναβλήθηκε για τις 25/2/2026, λόγω παρέλευσης ωραρίου, η δίκη του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος σέρνεται σε δίκη από τον Γιάννη Κουριανίδη.
Ο συγκεκριμένος, ζηλεύοντας τη δόξα των καταδικασμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τον Ιούνη του 2021 κατέθεσε μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση» κατά του στελέχους του ΚΚΕ και τότε επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σ. Ζαριανόπουλου, επειδή τον κατηγόρησε για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.
Στο πλευρό του Σ. Ζαριανόπουλου βρέθηκαν στελέχη του ΚΚΕ, απαιτώντας την αθώωσή του όποτε κι αν διεξαχθεί η δίκη.
Σε δήλωσή του ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια αστήρικτη κατηγορία, η οποία θα καταπέσει. Πρόκειται για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία ελπίζουμε ότι θα σταματήσει εδώ».
Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει πως «η Ιστορία και οι δημόσιες τοποθετήσεις καθενός είναι γνωστές στην πόλη και δεν χωράνε παρερμηνείας, όσο κι αν προσπάθησαν πολλοί, μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, να δείξουν ένα πιο "καθωσπρέπει" και "σοβαρό" ακροδεξιό πρόσωπο.
Οι διώξεις δεν μας τρομοκρατούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την απομόνωση μέσα στον λαό κάθε μορφής αντικομμουνισμού και φασισμού, κόντρα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που τους αξιοποιεί απέναντι στο λαϊκό κίνημα».
Την «κατηγορηματική καταδίκη» από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος της Ρωσίας για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του χτες στη Ν. Υόρκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά «με απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Εσθονία, μια φίλη χώρα και σύμμαχο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, ενώ μίλησε για «ανησυχητικό μοτίβο» σε Πολωνία, Ρουμανία και Εσθονία, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού αφηγήματος, παρουσιάζοντας ως «επιτακτικό καθήκον μας να εντείνουμε την επαγρύπνηση και τις προσπάθειές μας με στόχο την αντιμετώπιση και ανάσχεση αυτών των προκλήσεων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε μια προσπάθεια άλλωστε «τετραγωνισμού του κύκλου» για να διασωθούν τα προσχήματα με τα οποία ντύνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις τους, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ για συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν στην Αλάσκα τον Αύγουστο, καθώς και οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο αυτές οι παραβιάσεις, ως επιθετικές πράξεις, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της συνάντησης του Ανκορατζ», την ώρα που κλιμακώνονται οι κόντρες και το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τις σφαίρες επιρροής, με εμπλοκή και της ντόπιας αστικής τάξης.
Στην τελική ευθεία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της «Εφημερίδας των Συντακτών» βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης της εφημερίδας από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, μετά και από τη χτεσινή έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του προσυμφώνου για την πώληση του 51%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ποσό για την απόκτηση ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, ενώ κατά τη χτεσινή ανακοίνωση της «ΕφΣυν» «το τίμημα της μεταβίβασης των εν λόγω μετοχών καλύπτει χρέη της εφημερίδας προς τρίτους, χρέη προς εργαζόμενους (μη καταβληθείσα μισθοδοσία), διανομή μερίσματος στους συνεταιριστές και επενδυτικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της "Εφ.Συν." και του efsyn.gr σε όλα τα επίπεδα που απαιτείται και βέβαια αύξηση μισθών».
Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές στη διοικητική δομή, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ήδη ιδιοκτήτης της «Ναυτεμπορικής» και παράλληλα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στους τομείς της ναυτιλίας και της Ενέργειας, κατέχοντας τη ναυτιλιακή «Hellenic Environmental Center» και το δίκτυο πρατηρίων «Aegean Oil».