ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αστειότητες για τον αποκλεισμό του «Ριζοσπάστη»

Σε αστειότητες κατέφυγε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επαναλαμβανόμενη αθλιότητα του Μαξίμου να αποκλείει τον «Ριζοσπάστη» - όπως και άλλα Μέσα που συστηματικά αγνοούνται στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ - από το δικαίωμα υποβολής ερώτησης στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το επιτελείο του Μητσοτάκη δεν έδωσε ερώτηση στον «Ριζοσπάστη» κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η συντάκτρια της εφημερίδας μας κατήγγειλε πριν τη συνέντευξη πως είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης να αποκλείει συστηματικά τον «Ριζοσπάστη», και πως δεν θα γίνει ανεκτό για τρίτη χρονιά.

Ωστόσο, ενώ δόθηκαν ερωτήσεις σε δεκάδες φιλικά και λιγότερο φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα, πολλές φορές ακόμα και του ίδιου ομίλου, ο «Ριζοσπάστης» δεν χώρεσε στη λίστα των ΜΜΕ που απηύθυναν τελικά ερώτηση στον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι είναι από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες και συχνά πρώτη σε κυκλοφορία στην έκδοση του Σαββατοκύριακου.

Τι δικαιολογία βρήκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων; Οτι το 2016 έγιναν «30 ερωτήσεις. 2017: 34. 2018: 42. 2019, Σεπτέμβριο, οι 42 ή 30 έγιναν 51, και από τότε δεν έχουμε πέσει κάτω από τις 35, 38, 46, 52, 35, 39, και φέτος, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ξανανεβήκαμε στις 44 ερωτήσεις. Αρα ο στόχος είναι κάθε χρόνο να δίνουμε και περισσότερες ερωτήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα Μέσα». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «όλως τυχαίως» παίρνουν σχεδόν όλοι ερώτηση εκτός του «Ριζοσπάστη».

Ξεπέρασε δε τον εαυτό του όταν αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε πως «δεν ισχύει αυτό που λέτε ότι δόθηκε ο λόγος σε Μέσα τα οποία δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Μπορείτε να δείτε και τις ερωτήσεις και την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, και ήταν κάθε άλλο παρά μια διαδικασία η οποία είχε εύκολες ερωτήσεις. Εγινε ένας πραγματικός έλεγχος, που λέμε, στη λογική του ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία, με πολύ σκληρές ερωτήσεις, με πάρα πολλά θέματα», παίζοντας με τη νοημοσύνη μας.

Ως επιστέγασμα δε της κοροϊδίας, παρέπεμψε για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το κυβερνητικό έργο να πηγαίνουμε στο λεγόμενο briefing: «Εδώ είμαστε, λοιπόν, όποια απορία έχετε, όποια ερώτηση έχετε, δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς περιορισμό, να σας την απαντάμε».

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να ακουστεί κουβέντα για τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εγκληματική πολιτική για το 13ωρο, το «καλάθι» της ΔΕΘ που ήταν γεμάτο νέα αντεργατικά μέτρα, τις διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με τη φοροληστεία, η οποία κλιμακώνεται και δεν αντιστρέφεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Οπως είναι προφανές ότι δεν ήθελε να ακουστεί απάντηση στις αθλιότητες που ξεστόμισε ο Μητσοτάκης για τη δημοτική αρχή Πάτρας και τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, που μαζί με τον λαό της περιοχής έσωσαν κυριολεκτικά την πόλη από τις φωτιές, απέναντι στην επιλεκτική ανικανότητα του κράτους.

Είναι τέλος προφανές ότι η επαναλαμβανόμενη αθλιότητα της κυβέρνησης να αποκλείει τον «Ριζοσπάστη» - και άλλα Μέσα που συστηματικά αγνοούνται στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ - δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου του 1944, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κοινοτάφιο του Γ΄ Νεκροταφείου από το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νεκροταφείου και πορεύτηκαν μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης.

Παραβρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, καθώς και αντιπροσωπείες από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Πειραιά.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «81 χρόνια πέρασαν από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει εκείνες τις μέρες που ο λαός της πόλης έζησε τις θηριωδίες των ναζί. Σαν τιμωρία, γιατί σήκωσε κεφάλι και αντιστάθηκε λίγους μήνες νωρίτερα στις 4 - 7 Μάρτη 1944 στην εισβολή ναζιστών και συνεργατών τους στην πόλη μας, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν τις δομές της Αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Ομως, η πόλη δεν γονάτισε, η αντίσταση δεν σταμάτησε, το ΕΑΜ δεν νικήθηκε, το ΚΚΕ κράτησε όπως πάντα ψηλά τη σημαία του αγώνα και της ελπίδας για όλο τον λαό».

Στη συνέχεια τόνισε «για εμάς σήμερα η Μάχη της Κοκκινιάς και το Μπλόκο που ακολούθησε δεν είναι απλά ιστορικά γεγονότα που τα βλέπουμε σαν μνημόσυνο. Βγάζουμε συμπεράσματα και εμπνεόμαστε στο σήμερα. Τα γεγονότα που έζησε η πόλη, η αιτία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν άλλη από το να ξεπεράσει τις κρίσεις του ο καπιταλισμός, να μοιράσει ξανά τα σύνορα και να εξασφαλίσει ότι θα κερδοφορεί στις πλάτες του λαού. Ακριβώς αυτό βλέπουμε και σήμερα, που στην κούρσα τού ποιος θα κερδίζει περισσότερο δημιουργούν εστίες πολέμου σε όλο τον κόσμο. Τέτοιες θηριωδίες ζει σήμερα και ο λαός της Παλαιστίνης, με το κράτος του Ισραήλ και τη στήριξη μιας σειράς κρατών, μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης, να διεξάγει γενοκτονία. Με όπλο μας την αλληλεγγύη ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Παλαιστίνης που αντιστέκεται. Καταδικάζουμε τη στάση τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των προηγούμενων που στηρίζουν με όλα τα μέσα τη γενοκτονία, που προσπαθούν να ξεπλύνουν τα όσα γίνονται».

Εκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι, «είναι ξεκάθαρο ότι μας προετοιμάζουν για να στηρίξουμε τις πολεμικές μηχανές τους που διψούν για αίμα. Χθες ήταν οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που πρόβαλαν τα στήθη στον κατακτητή χωρίς να λογαριάζουν τίποτα μόνο για το δίκιο το δικό τους και όλου του λαού. Σήμερα είναι οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό που βγαίνουμε μπροστά όπου χρειάζεται, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, τους εργασιακούς χώρους όπου ζει και αναπνέει η εργατική τάξη. Αύριο και πάλι οι κομμουνιστές μαζί με τους πρωτοπόρους εργάτες και συμμάχους θα είναι αυτοί που βάλουν τέλος στο σκοτάδι της εκμετάλλευσης και θα χτίσουν τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό».

Στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους του Παραρτήματος Νίκαιας - Ρέντη της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρος, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, των Κομματικών Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πειραιά, των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη της ΚΝΕ η Μαρία Ντούρα, μέλος της ΕΟΕ του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο πεσόντων.

TΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Οδηγού «Μάθε, πάλεψε για τα δικαιώματά σου»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του Οδηγού «Μάθε, πάλεψε για τα δικαιώματά σου» διοργανώνει την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε αγωνιστή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βία και την καταστολή του αστικού κράτους! Χρήσιμο για κάθε προοδευτικό νομικό που συμβάλλει στην υπεράσπιση των διωκόμενων αγωνιστών και των δικαιωμάτων τους! Μαθαίνουμε, υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέστης Προυσανίδης, Γραμματέας της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

Σύσκεψη σήμερα της Κομματικής Οργάνωσης Μετάλλου Πειραιά

Σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., η ΚΟ Μετάλλου Πειραιά καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Δουλεύουμε για να ζούμε. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Με το ΚΚΕ οι ανάγκες μας μπροστά!», στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημαρχείου Δραπετσώνας, Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάζει αύριο την έκδοση «Η Δημόσια Υγεία στην ΕΣΣΔ»

Η ΚΟ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί παρουσίαση της έκδοσης «Η Δημόσια Υγεία στην ΕΣΣΔ»αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα). Την έκδοση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Νάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ