ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Η ισραηλινή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος

Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα

Σκελετωμένο βρέφος στην Παλαιστίνη. Η ισραηλινή βαρβαρότητα σε όλο της το ...μεγαλείο
Σκελετωμένο βρέφος στην Παλαιστίνη. Η ισραηλινή βαρβαρότητα σε όλο της το ...μεγαλείο
Η απελπιστική κατάσταση λιμού που προκαλεί εδώ και μήνες ο ισραηλινός στρατός, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και των ισχυρών συμμάχων του εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για το ειδεχθές έγκλημα της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων που διαπράττεται.

Το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά τη δύναμη των λέξεων. Καθημερινά πεθαίνουν από πείνα παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένοι, αλλά και νεαροί ή μεγαλύτεροι άνδρες και γυναίκες. Ο λιμός θερίζει τους πάντες. Ακόμη και τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, βουτώντας ένα κομμάτι ψωμί σε νερό με λίγες σταγόνες λάδι και ένα ποτήρι νερό με μία κουταλιά αλάτι.

Η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δεκάδες επείγοντα μηνύματα από το προσωπικό της, που περιγράφουν δεινές συνθήκες και εξάντληση.

«Κανείς δεν γλιτώνει. Και οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πεινούν» ανέφερε, χτες, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, σε δήλωσή του στη Γενεύη.

Χτες, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο επιπλέον 15 ανθρώπων από πείνα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής είχαν εξολοθρεύσει τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 14 που αναζήτησαν λίγα τρόφιμα στα υποτιθέμενα κέντρα διανομής βοήθειας της αμερικανικής ΜΚΟ Gaza Humanitarian Foundation.

Στο μεταξύ, τα ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες του στρατού συνεχίζουν να αφανίζουν και να καταστρέφουν συνοικίες της κεντρικής πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ, που ζει τον όλεθρο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023.

Ο νεότερος απολογισμός θυμάτων στη Γάζα ξεπέρασε χτες τους 59.106 νεκρούς και τους 142.511 τραυματίες. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 77 νεκροί και πάνω από 376 τραυματίες.

Οι φρικτές εικόνες με τα σκελετωμένα παιδιά, τις χλωμές μανάδες, τους λιπόθυμους γιατρούς, που μεταφέρουν, κάνοντας ηρωικό αγώνα, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, αρχίζουν να κυνηγούν σαν Ερινύες τους ηγέτες χωρών της ΕΕ που βάζουν πλάτη στο έγκλημα, υποδυόμενοι τους «ανθρωπιστές» αφού επί περίπου δύο χρόνια έπιναν νερό στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προχτές 25 υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών και μη χωρών (που χτες συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία κ.ά.), η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε το Ισραήλ να «εκπληρώσει τις υποσχέσεις» περί ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας (τώρα μάλλον ...ξύπνησαν): «Οι άμαχοι δεν μπορεί να γίνονται στόχοι. Ποτέ. Οι εικόνες από τη Γάζα είναι αφόρητες. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ελεύθερη, ασφαλή, γρήγορη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου. Οι πολίτες στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ για πολύ καιρό. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νωρίτερα, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ζήτησε να σταματήσει ο στρατός να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους στα κέντρα διανομής τροφίμων στη Γάζα. Είπε επίσης πως διεμήνυσε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», εφόσον το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις, υπαινισσόμενοι πιθανά μέτρα όπως αναστολή ολόκληρης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, απαγόρευση εξαγωγών από κατεχόμενα εδάφη, αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης βίζας κ.ά.

Παράλληλα, υπήρξαν αντιδράσεις και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα για να εισέλθουν ξένοι δημοσιογράφοι στη Γάζα και να καταγράψουν την κατάσταση. «Η Γαλλία απαιτεί ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος να μπορεί να έχει πρόσβαση στη Γάζα για να δείξει» αυτό το οποίο συμβαίνει στον θύλακα που βρίσκεται στο χείλος του λιμού έπειτα από 21 μήνες πολέμου, είπε ο Μπαρό ενώ και ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε πως του προκαλούν αποστροφή οι θλιβερές εικόνες από τη Γάζα. Ο Βέλγος βασιλιάς Φίλιππος σε μία ασυνήθιστη δημόσια αντίδρασή του επέκρινε το Ισραήλ για το χάος και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας «ντροπή για την ανθρωπότητα» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χτες ο πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης Ισραήλ, Σ. Χαγκάι, ζήτησε από τον επιτελάρχη Εγιάλ Ζαμίρ και τον επικεφαλής του συντονιστικού φορέα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, COGAT, Γασάν Αλιάν, να σκεφτούν και να εξασφαλίσουν πώς «η βοήθεια θα μεταφερθεί σε όσους την έχουν ανάγκη στη Γάζα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μην πέσει στα χέρια τρομοκρατικών οργανισμών». Απέφυγε, ωστόσο, να καταγγείλει το λιμό και τους θανάτους Παλαιστινίων από πείνα ή να καταδικάσει τις δολοφονίες αμάχων στα κέντρα διανομής τροφίμων από τα ισραηλινά πυρά...

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO με προκλητική στήριξη του κράτους - δολοφόνου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χτες την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO με το επιχείρημα πως η συμμετοχή στον οργανισμό αυτό «δεν εξυπηρετεί πλέον το εθνικό συμφέρον». Ανέφερε πως αφορμή υπήρξε, μεταξύ άλλων, η απόφαση του οργανισμού να εντάξει το «Κράτος της Παλαιστίνης» ως χώρα-μέλος, κάτι που χαρακτηρίζεται «προβληματικό, αντίθετο με την πολιτική των ΗΠΑ που συμβάλλει στη διάδοση της αντι-ισραηλινής ρητορικής εντός του οργανισμού». Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ «στις 31 Δεκεμβρίου 2026».

Ωστόσο, η αμερικανική χρηματοδότηση αφορά μόλις το 8% του προϋπολογισμού της UNESCO.

Την απόφαση χαιρέτισε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, τονίζοντας πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO είναι «ένα απαραίτητο βήμα», γιατί μεταξύ άλλων «προωθεί τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα του Ισραήλ για δίκαιη μεταχείριση στο σύστημα του ΟΗΕ, ένα δικαίωμα που συχνά καταπατείται, λόγω της πολιτικοποίησης σε αυτή την αρένα».

ΣΥΡΙΑ
Στους 1.260 ανέβηκαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις - Νέα παζάρια Ισραηλινών - Σύρων

Μεγάλωσε κι άλλο, το περασμένο 24ωρο, η μαύρη λίστα θυμάτων των σφοδρών και πολύνεκρων συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νότια επαρχία της Συρίας, Σουέιντα, μεταξύ Δρούζων, Βεδουίνων και τζιχαντιστών των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας του νέου «μεταβατικού» Προέδρου της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, αλλά και εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, πως τα θύματα των συγκρούσεων στη νότια συριακή επαρχία Σουέιντα, από τις 13 Ιουλίου μέχρι την περασμένη Κυριακή που τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας, ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.260.

Από αυτούς, οι 505 χαρακτηρίζονται «μαχητές», οι 298 Δρούζοι πολίτες, εκ των οποίων 194 εκτελέστηκαν με «συνοπτικές διαδικασίες» από μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας.

Στην αντίπαλη πλευρά, σκοτώθηκαν 408 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 35 Βεδουίνοι Σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων που «εκτελέστηκαν από Δρούζους μαχητές». Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν άλλοι 15 άνδρες της κυβέρνησης και του κράτους.

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ανακοινώσει πως οι εκτοπισμένοι μέσα σε μία εβδομάδα, από την επαρχία Σουέιντα, έφτασαν τους 128.571 ανθρώπους.

«Αιφνιδιάστηκε» ο Τραμπ από το... Ισραήλ

Τον «αιφνιδιασμό» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από την επιλογή του Ισραήλ να βομβαρδίσει την περασμένη εβδομάδα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, αλλά και περιοχές της επαρχίας Σουέιντα σε θέσεις των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, εξέφρασε αργά προχτές το βράδυ στον Λευκό Οίκο η εκπρόσωπος Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ.

Η Λέβιτ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ «κατελήφθη εξαπίνης» όταν το Ισραήλ αφενός βομβάρδισε τη Συρία, αφετέρου χτύπησε με όλμους τη μοναδική καθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 10.

Παράλληλα, επιχειρώντας να δείξει ότι ο Τραμπ είναι αυτός που επιβάλλει τους όρους στο κράτος -δολοφόνο, πρόσθεσε πως και στις δύο περιπτώσεις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε «γρήγορα» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «για να διορθώσει» τις καταστάσεις αυτές.

Ξαναρχίζουν οι διαβουλεύσεις Ισραήλ-Συρίας στο Μπακού

Χτες, το σαουδαραβικό κανάλι Al Hadath μετέδωσε πως ξαναρχίζουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι διαβουλεύσεις Ισραηλινών και Σύρων αξιωματούχων «για θέματα ασφαλείας», στο φόντο των πολύνεκρων συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας. Ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες αυτές έχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Σύμφωνα, δε, με την ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel, η ισραηλινή αντιπροσωπεία πρόκειται να αναχωρήσει «σύντομα» για το Μπακού και να «ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις με τη Συρία», μολονότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι διατεθειμένη να «δεσμευτεί» πως θα σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία, απαιτώντας τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» νοτίως της Δαμασκού στα σύνορα αμφοτέρων χωρών και «μόνιμη ισραηλινή παρουσία» σε «νεκρή ζώνη» κατά μήκος των ισραηλινο-συριακών συνόρων. Επισήμως χτες οι πληροφορίες αυτές δεν σχολιάστηκαν, ούτε διαψεύστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις Κούρδων

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το «Συμβούλιο Δημοκρατικής Συρίας» της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης που έχει την έδρα της στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε πως ό,τι συνέβη τελευταία στην επαρχία Σουέιντα «είναι ένδειξη της κατάρρευσης του πολιτικού και θεσμικού συστήματος της χώρας» αλλά και ένδειξη «ανικανότητας της κεντρικής κυβέρνησης να εκτελέσει το καθήκον διαχείρισης διάφορων εθνοτικών ομάδων και να εξασφαλίσει την τάξη».

Προειδοποίησε έτσι για τον κίνδυνο η χώρα να ξανακυλήσει στις εσωτερικές συγκρούσεις «θρησκευτικής, περιφερειακής ή εθνοτικής φύσης» με «καταστροφικές συνέπειες».

Το συμβούλιο ζήτησε την άμεση σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης, δίχως εξαιρέσεις, για να καταστρωθεί ένας οδικός χάρτης για την «πολιτική πορεία της χώρας στη βάση μεταβατικής δικαιοσύνης και αποκεντρωμένου, πλουραλιστικού συστήματος» που θα τερματίσει «το μίσος και τις προβοκάτσιες σε ΜΜΕ και πολιτική αρένα».

Αργότερα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα παρέμβει «άμεσα» για να σταματήσει κάθε προσπάθεια διαμελισμού της Συρίας και να αποτρέψει «τυχόν προσπάθειες» μαχητών να αποκτήσουν αυτονομία μετά από συγκρούσεις στη Νότια Συρία. Κατηγόρησε έτσι το Ισραήλ πως επιδιώκει μια διαιρεμένη Συρία για να καταστήσει τη χώρα ασταθή, πιο αδύναμη και επιβαρυντική για την περιοχή. Αφησε αιχμές και κατά των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG που είναι «ραχοκοκαλιά» των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το χάος.

ΙΡΑΝ
Νέες απειλές κατά της Τεχεράνης από ΗΠΑ και Ισραήλ

Ενώ ξαναρχίζει το παζάρι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Νέες απειλές κατά του Ιράν εκτόξευσαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, τροφοδοτώντας με νέα ένταση τις σχέσεις με την Τεχεράνη, έναν μήνα μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στις 22 Ιούνη.

Η σκόπιμη εκτόξευση απειλών, που καταγράφεται εν μέσω διπλωματικής κινητικότητας σε Τεχεράνη, Μόσχα και Γενεύη, διατυπώθηκε πρώτα από τον Τραμπ με ανάρτησή του στο «Truth Social». Προειδοποίησε με νέες επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης «αν χρειαστεί», ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί για την καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις αμερικανικές επιθέσεις.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: "Οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές, καταστράφηκαν". Φυσικά και καταστράφηκαν, όπως έχω πει», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «θα το κάνουμε ξανά αν χρειαστεί».

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου το CNN να απολύσει δημοσιογράφο του και να απολογηθεί στον ίδιο, κατηγορώντας το δίκτυο ότι υποβάθμισε την επιτυχία των πιλότων των αμερικανικών βομβαρδιστικών, που «ΑΦΑΝΙΣΑΝ» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο ο Τραμπ έκανε επιλεκτική αναφορά στις δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου, αποσιωπώντας άλλες, πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», π.χ. ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου, παρά τις ζημιές από τις αμερικανικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Αραγτσί, οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πρέπει να περιλαμβάνει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Ερωτηθείς αν είχε αποθηκευτεί κάπου εμπλουτισμένο ουράνιο μετά τις επιθέσεις, ο Αραγτσί απάντησε ότι δεν υπήρχαν «λεπτομερείς πληροφορίες», αλλά ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν προσπαθούσε «να κάνει αξιολογήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στο εμπλουτισμένο υλικό».

Στο μεταξύ, χτες ο Ισραηλινός επιτελάρχης Εγιάλ Ζαμίρ προειδοποίησε ότι ο στρατός θα πρέπει να ετοιμαστεί «για παρατεταμένη εκστρατεία σε πολλές αρένες» ενόψει μιας «σύνθετης και προκλητικής κατάστασής ασφαλείας», ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γάζα και οξύνονται οι εντάσεις σε χώρες γειτονικές.

«Οι IDF (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) πρέπει να επιχειρούν επιθετικά σε πολλαπλές αρένες για τη ζωτική άμυνα σε κάθε τομέα και κατά μήκος των συνόρων μας. Θα συνεχίσουμε τη διατήρηση της εναέριας ανωτερότητάς μας και την προώθηση της προσπάθειας στον τομέα των πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αμυνας με θέμα μια συνολική αποτίμηση των πολέμων που έχει ανοίξει το Ισραήλ (με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ) σε διάφορα μέτωπα, όπως στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, σε Υεμένη, Συρία και Λίβανο.

Ο ίδιος τόνισε την «ανάγκη» συνέχισης των επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη, κατά της Χεμπολάχ στον Λίβανο και εναντίον «ιρανικών απειλών» στη Συρία. Προέβλεψε δε ότι το 2026 θα είναι χρονιά κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα εστιάσουν «στην προετοιμασία, στην αποκατάσταση υποδομών και στην αξιοποίηση επιχειρησιακών ευκαιριών».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν «κρίσιμες» (κατά την αραβική ιστοσελίδα «aawsat.com») συνομιλίες μεταξύ Ιρανών, Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων με στόχο «τον συντονισμό των θέσεών τους» ενόψει της συνάντησης Ιρανών υφυπουργών με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής τρόικας (Ε3 - από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) τις επόμενες μέρες (πιθανώς την Παρασκευή 25/7) στη Γενεύη της Ελβετίας, με κεντρικό θέμα τις «δυτικές» απειλές για επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν, που σταμάτησαν στο πλαίσιο της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησε οι ΗΠΑ στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, τον Μάη του 2018.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν απειλήσει να επαναφέρουν τις διεθνείς κυρώσεις αν το Ιράν «συνεχίσει να οξύνει την κατάσταση», με Ρώσους ειδικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο διακινδυνεύουν τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων γύρω από μια νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πάντως, λίγο πριν πραγματοποιηθεί χτες η τριμερής συνάντηση στην Τεχεράνη ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλγιάνοφ, δήλωσε στην εφημερίδα «Izvestia» ότι η ευρωπαϊκή τρόικα «έχει χάσει το δικαίωμα» επαναφοράς των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, γιατί δεν εφάρμοσε τη Συμφωνία του 2015, ως όφειλε.

«Η Ε3 δεν έχει ούτε νομικό ούτε ηθικό δικαίωμα να πυροδοτήσει τον λεγόμενο μηχανισμό επαναφοράς των αντιιρανικών κυρώσεων», τόνισε.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στ. Ντούζαριτς, δήλωσε πως οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) δεν έχουν ενημερώσει τον Οργανισμό για την πρόθεσή τους να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό για την επαναφορά κυρώσεων κατά του Ιράν. Ανέφερε ακόμα ότι η Μόσχα συμφωνεί να «μεσολαβήσει» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για να επιλυθεί το θέμα μεταξύ τους σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της γενοκτονίας

Από διαμαρτυρία χτες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο

2025 The Associated Press. All

Από διαμαρτυρία χτες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο
Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στη Βρετανία, της - κατά πολλούς - «προοδευτικής» κυβέρνησης Στάρμερ, στη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν με συνθήματα όπως «Αντιτίθεμαι στη γενοκτονία», καθώς συνεχίζονται και σε αυτήν την υπερδύναμη οι αντιδράσεις ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και στην πολύπλευρη στήριξη του Λονδίνου προς τον μακελάρη Νετανιάχου.

Σε κινητοποίηση στη βρετανική πρωτεύουσα δεκάδες διαδήλωσαν με πλακάτ κατά της σφαγής, αλλά και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην οργάνωση «Palestine Action», την οποία η κυβέρνηση Στάρμερ πρόσφατα κήρυξε «τρομοκρατική οργάνωση», μετά και τη δράση που οργάνωσε μέσα σε αεροπορική βάση, όπου μέλη της έριξαν κόκκινη μπογιά σε δύο στρατιωτικά αεροπλάνα, διαμαρτυρόμενα για την υποστήριξη στο Ισραήλ. Πλέον η ένταξη στην «Palestine Action» τιμωρείται με κάθειρξη έως και 14 ετών.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνένοχη στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και προσπαθεί να φιμώσει εκείνους που καταγγέλλουν τη συνενοχή της», καταγγέλλουν οργανώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας «αυταρχική» τη δικαστική απόφαση κατά της «Palestine Action».

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Εδιμβούργο, Μπρίστολ, Μάντσεστερ κ.α. Μετά την απαγόρευση της «Palestine Action» εκτιμάται ότι οι συλλήψεις φτάνουν τις 200 συνολικά, ακόμα και ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, όπως έγινε στο Λίβερπουλ.

Χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου συζητήθηκε προσφυγή κατά της απαγόρευσης της οργάνωσης, όπου η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ μίλησε για «βία και εγκληματικές βλάβες» που δεν έχουν θέση στις έννομες διαμαρτυρίες. Εξω από το δικαστήριο έγινε διαμαρτυρία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ