Δεν έχουν τέλος τα συμβάντα στον χώρο από την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων
φωτ. αρχείου |
Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου αναφέρθηκε ως αιτία η υπερκόπωση, κάτι που καταγγέλλουν και οι εργατοϋπάλληλοι στον χώρο, με την κατακόρυφη αύξηση της δουλειάς λόγω της μεγάλης κίνησης επιβατών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, την υπερ-εντατική εργασία, προκειμένου να «προλάβουν» χρόνους, αναχωρήσεις, αφίξεις κ.ά.
Πρόκειται για ένα ακόμα «ατύχημα», που έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το «τουριστικό θαύμα» χτίζεται στις πλάτες των χιλιάδων εργαζομένων που ξεζουμίζονται για τα κέρδη των ομίλων του κλάδου.
Μάλιστα, και το νέο περιστατικό θα πέσει στα «αζήτητα», αφού δεν θεωρείται «ατύχημα» από το κράτος, με τη διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας να έχει το «ελεύθερο» να το τσουβαλιάσει ως «παθολογικής αιτίας». Κι ας παίρνει τη «σκυτάλη» από τον προχθεσινό θάνατο, προειδοποιώντας για επόμενη τραγωδία λόγω της δουλειάς - κόλασης στον χώρο.
Στο αεροδρόμιο των εκατοντάδων εργαζομένων και των δεκάδων χιλιάδων αφίξεων - αναχωρήσεων, με τα περιστατικά υγείας να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας δεν λειτουργεί πλήρως στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ιατρείο, αίτημα, που έχει καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο προχώρησε και σε νέα παρέμβαση χθες στον χώρο, τονίζοντας:
«Δεν αποδεχόμαστε να είναι κανονικότητα κάθε λίγο να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους ή να λιποθυμάνε από υπερκόπωση για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικού όμιλοι, οι tour operator και οι αεροπορικοί κολοσσοί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αρ.) έχουν σοβαρές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, αφού με μια σειρά νόμους που ψήφισαν είτε ως κυβερνήσεις, είτε ως αντιπολίτευση έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε αρένες θανάτου. Παρά τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί στο αεροδρόμιο για τις άσχημες συνθήκες εργασίας και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, όπου τα 10ωρα και η εντατικοποίηση έχουν γίνει καθημερινότητα για εκατοντάδες εργαζόμενους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, νομιμοποιώντας την εργασία ήλιο με ήλιο και βάζοντας σε κίνδυνο - θάνατο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων».
Με βάση τα παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του προχθές ο εργαζόμενος, αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε άμεση διερεύνηση των αιτιών, να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας (απαγόρευση των υπερωριών, αυστηρή τήρηση 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κ.ά.).
Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα περιστατικό, με τη ζωή του κινδύνευσε να πληρώσει την καθημερινή «μάχη» για το μεροκάματο 46χρονος εργάτης στην επιχείρηση «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου ΑΒΕΕ» στο Αγρίνιο, όταν τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να του κοπεί μηριαία φλέβα στο ένα του πόδι. Το νέο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τον 46χρονο να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο ΓΝ Αγρινίου, όπου και νοσηλεύεται προκειμένου να αναρρώσει, αφού έχασε πολύ αίμα.
Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη συμβάν που δεν το έφερε «η κακιά τύχη» αλλά η ασυδοσία της εργοδοσίας για τα κέρδη της με τις «πλάτες» κράτους και κυβερνήσεων, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου κατήγγειλε τα γεγονότα, ενώ χθες, πραγματοποίησε παρέμβαση στον χώρο δουλειάς.
Και από την παρέμβασή του, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, που δουλεύουν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες πολλές φορές, ακόμη και για να οδηγήσουν οχήματα μεταφοράς.
«Το συγκεκριμένο "ατύχημα" έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ατυχημάτων στην περιοχή μας και συνολικά στη χώρα, καθώς η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, η έλλειψη συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η απουσία ελέγχων, δημιουργούν συνθήκες ατυχημάτων, ακόμα και νεκρούς συναδέλφους», αναφέρει το ΕΚ Αγρινίου.
Σημειώνοντας μάλιστα ότι τέτοια περιστατικά έρχονται, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει το νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά, μεταφέρει το πώς «ξεχειλώνει» ήδη ο εργάσιμος χρόνος στους βιομηχανικούς κλάδους με τη σφραγίδα κυβερνητικών μέτρων:
Πρώτον, ακόμα και το μισάωρο διάλειμμα που κάνει ο εργαζόμενος δεν μετράει στο κανονικό ωράριο. Δεύτερον, δεν μετράει στο ωράριο ο χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου, που στο πλαίσιο της ψηφιακής κάρτας μπορεί να φτάσει τα 30 λεπτά τζάμπα εργασίας. Ετσι, το 8ωρο στην πράξη γίνεται 9ωρο, ενώ με τις επιπλέον 4 ώρες υπερωρία και μία υπερεργασίας ο συνολικός χρόνος εργασίας μπορεί να ξεπερνά το 14ωρο!
«Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις στη μεγαλοεργοδοσία, μέσα από την πίεση των εργαζομένων, την εκτόξευση της εντατικοποίησης, την απλήρωτη δουλειά, που θα προσθέσει νέα ρεκόρ στην εργασιακή εξόντωση και στο σάρωμα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ολα στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγαλοεργοδοσίας!», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.
Απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση του εργατικού ατυχήματος, καμία συγκάλυψη των αιτιών του, αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην επιχείρηση. Προβάλλει τις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, εξασφάλιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας, αυξήσεις στους μισθούς!
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον θάνατο 64χρονου μάγειρα σε ξενοδοχείο στην Κρήτη
Τα εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, την οποία υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στηρίζουν τα αστικά κόμματα, περί «ενεργού γήρανσης», ανέδειξε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τον θάνατο 64χρονου εργαζόμενου μάγειρα σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κρήτη.
Ο 64χρονος, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας, αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία «σε έναν κλάδο που η εντατικοποίηση, οι ανθυγιεινές συνθήκες και το στρες τσακίζουν κόκαλα, ενώ ήθελε ακόμα λίγα ένσημα για να βγει στη σύνταξη», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για το τρίτο εργοδοτικό έγκλημα με θύμα ξενοδοχοϋπάλληλο από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αποδεικνύοντας ότι το «τουριστικό θαύμα» στηρίζεται στην εξόντωση κυριολεκτικά των εργαζομένων.
Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό λιποθυμούν από την εντατικοποίηση και την έλλειψη ρεπό και προσωπικού σε ξενοδοχεία και φέτος, ταυτόχρονα δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας, νοσηλευτή και απινιδωτή, ενώ και η κυβέρνηση φέρνει και νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειά - αιτία πολέμου για την εργατική τάξη !
Ετσι, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών θανάτου του 64χρονου, έλεγχο για την τήρηση μέτρων ασφαλείας εργαζομένων από την επιχείρηση και για οικονομική στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου, πατέρα ενός ανήλικου. Επίσης, ζήτησε έκτακτους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας εργαζομένων και εφαρμογή ΣΣΕ και εντατικοποίηση των ελέγχων, στελέχωση σε όλες τις τουριστικές περιοχές κλιμακίων της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας και διασφάλιση καθημερινής παρουσίας ιατρού εργασίας και απινιδωτή.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι η διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη. Περιγράφοντας το χρονικό της ημέρας του εργοδοτικού εγκλήματος, που σημειώθηκε 5 μέρες μετά την πρόσληψη, αναφέρθηκε στην ώρα που είχε χτυπήσει την περιβόητη «ψηφιακή κάρτα εργασίας», η οποία δήθεν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δίνει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.
Προκλητικό όμως ήταν το ...καμάρι του υφυπουργού για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε εργαζόμενους, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε συνάδελφος να σώσει τον εργαζόμενο μάγειρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με αυτήν την «πρωτοβουλία» θέτει και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στη λογική της ατομικής ευθύνης και του «κόστους - οφέλους». Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι γίνονται προκηρύξεις για την κάλυψη οργανικών θέσεων.
Στη δευτερολογία του, επικαλέστηκε τους «μέσους όρους» της ΕΕ για τα εργατικά «ατυχήματα», για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι «εντός κανονικότητας» του μακελειού σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Και, επαναλαμβάνοντας τη λογική της απόσυρσης του κράτους από την υγεία και ασφάλεια, επικαλέστηκε την ανάγκη «κουλτούρας πρόληψης σε εργοδότη και εργαζόμενο». Ενώ, πέρα από τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, ως «μέτρα» επικαλέστηκε κάτι ψηφιακά έγγραφα που σκοπεύει να θεσπίσει η κυβέρνηση για το βιβλίο υποδείξεων του γιατρού εργασίας. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου εργαζόμενου, ο υφυπουργός περιορίστηκε στο να επικαλεστεί νομοθεσία που, όπως είπε, προβλέπει «δικαίωμα σύνταξης» σε σύζυγο στην περίπτωση που ο γάμος ήταν πάνω από 3 χρόνια και το «ατύχημα» δεν οφειλόταν σε παθολογικό αίτιο.
Ο Μ. Συντυχάκης, από πλευράς του, στη δευτερολογία του υπογράμμισε πως τέτοια σωρεία εργοδοτικών εγκλημάτων δεν είναι αποτέλεσμα μιας «κακιάς στιγμής», αλλά αποτέλεσμα των εξαντλητικών ρυθμών και συνθηκών εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που υποστηρίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει.
Ζήτησε, παράλληλα, από τον υφυπουργό να διευκρινίσει τι εννοεί με τα «παθολογικά αίτια» και όχι «εργατικό ατύχημα», γιατί έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη λάβει την απαιτούμενη στήριξη η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου.
Τέλος, τόνισε ότι οι υποκριτικές ευαισθησίες κυβέρνησης και αστικών κομμάτων «δεν πείθουν» όταν ετοιμάζεται να ενισχύσει το εχθρικό για τους εργαζόμενους και φιλικό για τα κέρδη εργοδοτών νομοθετικό πλαίσιο με το νομοσχέδιο για τις 13 ώρες δουλειάς. Επισήμανε πως είναι αδιανόητο το 2025 εργαζόμενοι να μη γυρίζουν στο σπίτι τους από το μεροκάματο και να ξεψυχούν στους χώρους δουλειάς και ότι οι νόμοι κυβερνήσεων - ΕΕ επιβάλλουν σε ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.