Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές | Μόνη εξαίρεση οι στρατιωτικές δαπάνες, που θα αυξάνονται διαρκώς
Προτάσσονται μέτρα νέας αύξησης του εργάσιμου χρόνου, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή αλλά με μικρότερο κόστος για τους βιομηχάνους (φωτ. από πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία) |
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι στρατιωτικές δαπάνες, που μόνο για την επόμενη χρονιά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2027 θα εκτοξευτούν κατά 100% σε σχέση με μία δεκαετία πριν (βλ. σχετικό θέμα).
Ο Μπαϊρού μίλησε για την ανάγκη να σωθεί η χώρα από τον «δημοσιονομικό γκρεμό» και προσπάθησε να εκβιάσει τον λαό ώστε να δεχτεί τσεκούρωμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, όπως απαιτούν οι πολεμικές προετοιμασίες που εντείνονται παγκοσμίως.
«Οι μεγάλες θυσίες είναι αναπόφευκτες», είπε ο Μπαϊρού, απευθυνόμενος φυσικά στα λαϊκά στρώματα και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ αναφέροντας ότι το κρατικό χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο εξέφρασε οργή που «έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη» και «θεωρούμε φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες να πληρώνει το κράτος για τα πάντα»...
Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε και η σημερινή αστική κυβέρνηση της Γαλλίας δεν είναι απλά «άδικο», όπως σχολίασε το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, ούτε χρειάζεται απλά «επανεξέταση», όπως διαμήνυσε η αντιδραστική «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν.
Είναι ένα ακόμα σχέδιο που έχει εκπονηθεί με βάση τα ταξικά συμφέροντα της αστικής τάξης και με στόχο να μεγαλώσει ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, να υπηρετηθούν οι ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες, που οξύνεται διαρκώς ο διεθνής ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, υπό το βάρος διεργασιών αλλά και αντιθέσεων που μεγαλώνουν και εντός της ΕΕ. Ετσι, για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Γαλλίας το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει μεταξύ άλλων:
Και ενώ η κυβέρνηση κλαίγεται για το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα και το τεράστιο κρατικό χρέος, για το μεγάλο κεφάλαιο το σχέδιο νέου προϋπολογισμού προβλέπει μεταξύ άλλων:
Η πρώτη αντίδραση των εργοδοτών στα μέτρα της κυβέρνησης ήταν, φυσικά, ιδιαίτερα θερμή. Ο Αμίρ Ρεζά-Τοφιγκί, επικεφαλής της CPME, της Συνομοσπονδίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (στη Γαλλία αντιστοιχούν σε εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους), έκανε λόγο για μέτρα «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».
Η εργοδοτική Γαλλική Ενωση Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (Association francaise des entreprises privees - Afep), την οποία απαρτίζουν 117 από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον προσανατολισμό που υπάρχει στην επιμήκυνση της «ποσότητας της εργασίας, για να παράγονται περισσότερα στη Γαλλία και έτσι να μειωθούν οι εξαρτήσεις μας».
Περίπου ένα 24ωρο πριν παρουσιάσει ο Μπαϊρού ως «Ωρα της Αλήθειας» («Le Moment de Verite») το σχέδιο προϋπολογισμού για το νέο έτος, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε στη δημοσιότητα την «Εθνική Στρατηγική Αναθεώρηση 2025» («REVUE NATIONALE STRATEGIQUE 2025») με στόχο την «Προσαρμογή στο γεωπολιτικό πλαίσιο» όπως διαμορφώνεται διεθνώς.
Ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση υπηρετεί άμεσα και την ικανότητα εκτόξευσης των στρατιωτικών δαπανών, που στόχος είναι να φτάσουν ετησίως τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ (!) μέχρι το 2027, δηλαδή να εκτοξευτούν κατά 100% σε σχέση με μια δεκαετία πριν, αφού το 2017 ήταν 32 δισ. ευρώ...
Ο Μακρόν είπε ότι «για να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να μας φοβούνται», παραπέμποντας στους πολέμους σε Ουκρανία, Γάζα, Αφρική, στην «απειλή που συνιστά η Ρωσία», το «στοιχείο αβεβαιότητας που προσθέτουν οι ΗΠΑ» κ.τ.λ. και έκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «από το 1945 και μετά η ελευθερία δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο σοβαρά».
Η «Εθνική Στρατηγική Αναθεώρηση» ξεκαθαρίζει από την Εισαγωγή της ότι «η γαλλική οικονομία και οι βιομηχανικές δυνατότητες (σ.σ. πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά στο εξής να) καλύπτουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου εξωεδαφικού πολέμου και των συνεπειών του στην εθνική επικράτεια».
Τονίζεται ότι «σε ένα πλαίσιο "οικονομικής ομίχλης πολέμου" η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική κυριαρχία της Γαλλίας ενισχύονται, ιδίως μέσω της μείωσης του δημόσιου χρέους», για να δοθεί σήμα για όλες τις ανατροπές που μεθοδεύονται (βλέπε διπλανό θέμα) και γενικά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Εξηγείται ότι στο πλαίσιο που διαμορφώνει η σημερινή όξυνση των μονοπωλιακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, η «Στρατηγική» καθορίζει ως «στόχο κατά προτεραιότητα» τον «υλικό και ηθικό εξοπλισμό της Γαλλίας, για να αντιμετωπίσει και να κερδίσει με τους συμμάχους και τους εταίρους της "έναν μεγάλο πόλεμο υψηλής έντασης στην καρδιά της Ευρώπης" αλλά και να διαχειριστεί αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα αναπτυχθούν στην εδαφική της επικράτεια...».
Καλεί, δηλαδή, σε συντονισμό τα κρατικά και γενικά όλα τα αστικά επιτελεία να «πιάσουν δουλειά» όχι μόνο για να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά το ξεζούμισμα των εργαζομένων, για να ενισχύσει τις αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου στην πολεμική αναμέτρηση που ετοιμάζεται, αλλά και για να διασφαλιστούν ακόμα πιο καλοδουλεμένοι μηχανισμοί ποδηγέτησης και ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης, να συρρικνωθούν κατά το δυνατόν περιθώρια αμφισβήτησης και εναντίωσης σε κάθε εντολή των εγχώριων εκμεταλλευτών...