Στις 2 μ.μ. η συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών
Την κινητοποίηση έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια ώρα συνάντηση της Εκτελεστικής της Επιτροπής με τον υπουργό Εσωτερικών. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει πλήθος συνδικαλιστικοί φορείς από μια σειρά χώρους του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία, οι δήμοι, τα σχολεία, καταγγέλλοντας το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για τη συνδικαλιστική δράση οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αντιμετωπίζοντας ως πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με τη διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 21 Ιούλη, κλιμακώνει το πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον αγωνιστών εργαζομένων στην Παιδεία, στην Υγεία, σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και άλλους τομείς, ενώ βάζει το λιθαράκι του στην υλοποίηση των εκφρασμένων κυβερνητικών προθέσεων για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνει το παζλ της επίθεσης, δίπλα στο νομοθέτημα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τη δουλειά 13 ώρες την ημέρα, με στόχο αφενός την ένταση της εκμετάλλευσης και αφετέρου την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού στους χώρους δουλειάς, σε μια περίοδο μάλιστα που η πολεμική προπαρασκευή δίνει τον τόνο.
«Δεν θα επιτρέψουμε την περιστολή συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη φίμωση και τρομοκράτηση όσων εργαζομένων αντιδρούν, αγωνίζονται και υπερασπίζονται το δίκιο», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Απαράδεκτο και επικίνδυνο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Με ανακοινώσεις τους καλούν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή κινητοποίηση το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ.
«Το νέο νομοσχέδιο για την "αναμόρφωση" του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο δεν στοχεύει στους επίορκους, αλλά στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους!», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ). Κάλεσμα στα Σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες για την οργάνωση της απάντησής τους στην κυβέρνηση απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Δημοσίων Σχολείων Αθηνών.
Μετά τις αξιώσεις για 12ωρη δουλειά που τσακίστηκαν από το σωματείο, έρχεται η «ενδιάμεση βάρδια»
Ενάντια στην πρόταση της εργοδοσίας που με όχημα την «Hot Seating» (Ενδιάμεση Βάρδια) θέλει να παρακάμψει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στέκεται το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, καλώντας τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός», που υπονομεύουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία, στις 3 Ιούλη, παρουσίασε την πρόταση για πρόγραμμα «Hot Seating» (Ενδιάμεση Βάρδια), που προβλέπει 16ωρη συνεχή λειτουργία των υπόγειων εργασιών (6 π.μ. - 10 μ.μ., με τρεις βάρδιες και τέσσερις ομάδες εργασίας).
Μια πρόταση που, όπως αναφέρει το Σωματείο, παραβιάζει την επιχειρησιακή σύμβαση που κερδήθηκε με μεγάλους αγώνες και θα έχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και την προσωπική τους ζωή.
Οπως εξηγεί, «η 16ωρη συνεχής λειτουργία diesel μηχανημάτων απειλεί την υγεία μας λόγω ρύπανσης από καυσαέρια, που συνδέονται με σοβαρές παθήσεις, όπως αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η έλλειψη τεκμηρίωσης για την επάρκεια του αερισμού και η αδιάκοπη λειτουργία χωρίς συντήρηση αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών και ατυχημάτων. Η συγκέντρωση όλων των ανατινάξεων στο τέλος της 2ης βάρδιας περιορίζει κρίσιμα τον χρόνο για πλήρη απομάκρυνση της σκόνης και των τοξικών αερίων που παράγονται, εκθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την 3η βάρδια σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά της.
Παράλληλα, η πρακτική αυτή είτε οδηγεί σε παρατεταμένη παραμονή γομωμένων στοών χωρίς επιτήρηση, είτε σε βιαστικές και ανεπαρκώς ελεγχόμενες γομώσεις υπό χρονική πίεση - και στις δύο περιπτώσεις, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και μη αποδεκτές».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα, καταγγέλλει ότι η εργοδοσία επιχειρεί να κάνει τη ΣΣΕ κουρελόχαρτο, καθώς επιχειρεί μονομερή μεταβολή της.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους πέρσι έδωσαν μεγάλους αγώνες για το 8ωρο κόντρα στις αξιώσεις της εργοδοσίας για 12ωρη δουλειά. Και τώρα σημειώνει με αφορμή τις νέες μεθοδεύσεις ότι «το πρόγραμμα αποτελεί "δούρειο ίππο" για την επιβολή 12ωρων και 13ωρων βαρδιών, ιδιαίτερα μέσω της εταιρείας "Tapojarvi", η οποία πλέον θα δραστηριοποιηθεί στα υπόγεια της Ολυμπιάδας και είναι γνωστή για τέτοιες πρακτικές».
Επίσης τονίζει ότι η ενδιάμεση βάρδια (10 π.μ. - 6 μ.μ.) διαλύει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, ενώ δηλώνουν ότι δεν τσιμπάνε και στο «τυράκι» του πριμ παραγωγής, που βασίζεται σε ένα αδιαφανές σύστημα μπόνους που έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο και μπορεί η εργοδοσία να το κόψει οποιαδήποτε στιγμή, όπως έκανε και στο παρελθόν.
Τέλος, καλεί την εργοδοσία, αντί να προωθεί προγράμματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μετόχων της, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, την ανεπαρκή συντήρηση και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Να διασφαλίσει καλύτερους όρους εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Τις απολύσεις εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζόμενων «Netcompany - Intrasoft», προχωρώντας σήμερα Τετάρτη σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα κτίρια της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Το Σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία ότι προχωρά στις απολύσεις με το πρόσχημα της απόδοσης, ενώ την ίδια στιγμή η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» και οι ανάγκες για προσωπικό είναι αυξημένες.
Παράλληλα η εργοδοσία τάζει αυξήσεις που τελικά ήταν «ψίχουλα», την ίδια ώρα που ανακοινώνει κέρδη +20% για το 2024, καθώς πρόκειται για εταιρεία πληροφορικής με «ηγετικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό», όπως δηλώνει η ίδια.
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και μαζική συμμετοχή στην απεργία, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων τους. Διεκδικεί επίσης άμεσες και οριζόντιες αυξήσεις τουλάχιστον 10% σε όλους τους εργαζόμενους, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα κατοχυρώνει τις αυξήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, με διασφάλιση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιδιώκει την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την επιβολή 13ωρης δουλειάς.
Τη στήριξή τους στην απεργία εκφράζουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, τα ΣΕΤΗΠ Αττικής και Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Nokia» και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές.
Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν επιφέρει μια απλή αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών, αλλά αποτελεί ένα βαθιά αντεργατικό πλαίσιο που επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση μετατρέπεται σε πειθαρχικό αδίκημα, μπαίνοντας στο ίδιο καζάνι με παραπτώματα του κοινού ποινικού δικαίου. Παράλληλα, ενισχύονται ο φόβος και η ανασφάλεια, με αυστηρότερες ποινές, διεύρυνση των περιπτώσεων αργίας, καταστρατήγηση του απεργιακού δικαιώματος και θεσμοθέτηση πρακτικών που υποβαθμίζουν κάθε έννοια εργατικής προστασίας.
Καμία φωνή αντίστασης δεν είναι ανεκτή από την κυβέρνηση. Αφού είδαν ότι η αντιδραστική αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν «περπατάει», εισάγουν τώρα πειθαρχικές διώξεις υπαλλήλων που απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης, με ποινές που φτάνουν έως και την απόλυση. Η αποχή αυτή, όμως, αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα απεργίας, όπως έχουν αποφασίσει τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα, και όχι πειθαρχικό παράπτωμα.
Προστίθενται επίσης νέες ποινές, όπως η αφαίρεση μισθολογικών κλιμακίων, η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και πέντε έτη, ενώ τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και τα 100.000 ευρώ! Παράλληλα, η διοίκηση αποκτά αυξημένες δυνατότητες να θέτει υπαλλήλους σε αργία, ακόμα και χωρίς γνωμοδότηση Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Από το νέο σχήμα απουσιάζουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι αντικαθίστανται από νομικούς συμβούλους του κράτους. Ετσι, εξαλείφεται κάθε δυνατότητα ελέγχου και υπεράσπισης των συναδέλφων από αυθαίρετες διώξεις. Επιπλέον, καταργείται το δικαίωμα ένστασης στις αποφάσεις, ενώ εισάγεται διαδικασία «πειθαρχικής συνδιαλλαγής» που οδηγεί σε «δήλωση μετανοίας» από τον διωκόμενο υπάλληλο, προκειμένου να αποφύγει αυστηρότερες ποινές.
Εισάγεται επίσης η νέα μέθοδος επίδοσης πειθαρχικών εγγράφων με e-mail, το οποίο θα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί εντός τριών ημερών ανεξαρτήτως επιβεβαίωσης, ακόμη κι αν ο υπάλληλος βρίσκεται σε άδεια. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια νέα μορφή ψηφιακής αυθαιρεσίας.
Η κυβέρνηση προβάλλει την ανάγκη «κάθαρσης» από φαινόμενα διαφθοράς. Είναι όμως έτσι; Τα σοβαρά αδικήματα ήδη τιμωρούνται με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι πραγματικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι όσοι τολμούν να ασκούν κριτική, να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Αυτήν τη δράση θέλουν να καταστείλουν.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τον ξεσηκωμό. Να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Δεν δεχόμαστε ένα πειθαρχικό δίκαιο που ποινικοποιεί την κριτική και τη διεκδίκηση. Η απάντηση είναι η μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας. Κανένας μόνος του - Καμία μόνη της.
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών»)