Την 1η Αυγούστου η εφαρμογή του μέτρου, με τον Τραμπ να δηλώνει ταυτόχρονα ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες»
2025 The Associated Press. All |
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «προειδοποιεί» ότι «αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δικούς σας δασμούς και να προχωρήσετε σε αντίποινα, τότε όποιο κι αν είναι το ποσοστό που θα επιλέξετε να τους αυξήσετε, θα προστεθεί στο 30%».
Η εφαρμογή του μέτρου πάντως θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου, αφήνοντας έτσι «παράθυρο» για συνέχιση των παζαριών ΗΠΑ - ΕΕ.
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι αντιπροσωπεία της ΕΕ αναμένεται για νέο γύρο επαφών στην Ουάσιγκτον και ότι «εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες».
Στην πρώτη της αντίδραση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε «όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων αν χρειαστεί».
Χτες ο αρμόδιος για το Εμπόριο επίτροπος Μ. Σέφκοβιτς προσερχόμενος στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών μίλησε για «λύπη και απογοήτευση» που προκάλεσε η επιστολή Τραμπ, «λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο στάδιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών μας», και είπε ότι «μια ιδέα για δασμολογικό συντελεστή 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το αμοιβαίο εμπόριο».
Πρόσθεσε δε ότι «η τρέχουσα αβεβαιότητα που προκαλείται από τους αδικαιολόγητους δασμούς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων - εφόσον είναι απαραίτητο - καλά μελετημένων, αναλογικών αντιμέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση».
Ενόψει της 1ης Αυγούστου (νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί δασμοί), είπε ότι οι Ευρωπαίοι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση με διαπραγμάτευση», αλλά και «επιδεικνύουμε τεράστια υπομονή και δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις».
Ο Μπερντ Λαντζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε τις αμερικανικές ανακοινώσεις «χαστούκι στο πρόσωπο των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι τρόπος αυτός να κάνεις συμφωνία με έναν εμπορικό εταίρο - κλειδί», και ζήτησε αντίμετρα.
Στη Γερμανία, η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε δήλωσε ότι «οι δασμοί θα έπλητταν σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες» και «πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις». Ο Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχάνων ανακοίνωσε πως είναι «θλιβερό που υπάρχει μια απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης μιας εμπορικής σύγκρουσης» ενώ ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) ζήτησε «σκληρή διαπραγμάτευση» από την ΕΕ και έκανε λόγο για διαπραγματευτική στρατηγική από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ντιρκ Γιαντούρα, είπε ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ αποτελούν «ένα καλά προετοιμασμένο μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής του», από το οποίο όμως «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί, αλλά να αναζητήσει με νηφαλιότητα μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις».
Επίσπευση προετοιμασίας «αξιόπιστων αντιμέτρων» ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τη «σθεναρή του αποδοκιμασία» για τις δηλώσεις Τραμπ.
Από την άλλη μεριά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε σε μια «δίκαιη συμφωνία», αφού «δεν θα είχε νόημα να πυροδοτηθεί ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Ο δε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ, μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει «ενωμένη» και «αποφασιστική» στον στόχο της για μια «αμοιβαία ωφέλιμη» συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Σε μια περίοδο που το νησί εξελίσσεται σταθερά σε προκεχωρημένο φυλάκιο ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Η κυπριακή Βουλή την Παρασκευή 11 Ιούλη διασφάλισε στην ντόπια πλουτοκρατία και τους συνεργάτες της νέο εργαλείο για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, εγκρίνοντας με 26 ψήφους τον Νόμο «περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων», που προβλέπει ρυθμίσεις για τη «διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ειρηνικώς». Αυτή η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο που η Κύπρος εμπλέκεται όλο και περισσότερα σε επικίνδυνα, στρατιωτικά και άλλα, αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, ενώ κατά τάχθηκαν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, ο (βουλευτής της ΕΔΕΚ) Κωστής Ευσταθίου και ο (ανεξάρτητος βουλευτής) Ανδρέας Θεμιστοκλέους (σύνολο 17). Το ΑΚΕΛ κατέθεσε 14 τροπολογίες επιχειρώντας - όπως μετέδωσε και η «Χαραυγή» στο σχετικό της ρεπορτάζ - «να περιορίσει τις υπερεξουσίες της Αστυνομίας και να ενισχύσει τις θεσμικές εγγυήσεις» και αυτές απορρίφτηκαν.
Την ώρα της ψήφισης έξω από τη Βουλή γινόταν διαμαρτυρία.
Σε δράση για «να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση και να μην επιτρέψουμε την επιβολή στην Κύπρο "σιγής ιχθύος"» ώστε ο αντιδραστικός νόμος να μείνει στα χαρτιά καλεί η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, καταγγέλλοντας «τη συνενοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που τον στήριξαν» και τονίζοντας «πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σιωπηλά αυτόν τον αντιλαϊκό νόμο. Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, συνολικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα να τον ακυρώσουν στην πράξη, με τη μαζική και ανυποχώρητη πάλη τους. Κανένας νόμος δεν μπορεί να σταματήσει την ταξική πάλη και την αντίσταση στην εκμετάλλευση και την καταπίεση».
Τον αντιδραστικό νόμο καταγγέλλει και η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι διατάξεις του στρέφονται ευθέως και απροκάλυπτα ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, προετοιμάζει και "εφοδιάζει" τους κατασταλτικούς μηχανισμούς στην αντιμετώπιση των εργατικών - λαϊκών αγώνων».
Υπογραμμίζει ακόμα: «Δεν αποτελεί άλλωστε κυπριακή πρωτοτυπία η προσπάθεια αυτή, σε όλες τις χώρες η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται από αντιδημοκρατικά αυταρχικά μέτρα. Ερχεται σε συνέχεια της πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλει "σιγήν ιχθύος" τη στιγμή που η Κύπρος, με τις επιλογές της κυβέρνησης και τη στήριξη των αστικών κομμάτων, μετατρέπεται σε "προκεχωρημένο φυλάκιο" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, βάζοντας τον Κυπριακό λαό σε άμεσο κίνδυνο. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν, με την ακρίβεια να είναι στα ύψη, οι μισθοί και τα δικαιώματα να "κουρεύονται", η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό θωρακίζουν τα συμφέροντά τους, ποινικοποιώντας την πολιτική δράση, επιχειρώντας με την κλιμάκωση της καταστολής να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι, αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική τους, την πολιτική της ΕΕ».
Η ανακοίνωση καταλήγει δε καλώντας «τους Ελληνες και άλλους μετανάστες, τους εργαζόμενους στην Κύπρο, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για περαιτέρω καταστολή και ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Ακόμα πιο αποφασιστικά να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην φτώχεια και την ανέχεια, που τους βάζει στο στόχαστρο αντιποίνων για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Μαζί με τους εργαζόμενους στην Κύπρο, θα κάνουμε το παν για να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτός ο νόμος».
Σε κλιμάκωση των κυρώσεων στο πλαίσιο του βάρβαρου υπερεξηντάχρονου αποκλεισμού της Κούβας προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, κυρώσεις που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου στον Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Πρόεδρο της χώρας και Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, και στους Αλβαρο Λόπες Μιέρα και Λάζαρο Αλμπέρτο Αλβαρές Κάσας, υπουργούς Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων και Εσωτερικών αντίστοιχα. Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ περιλαμβάνει και τους άμεσους συγγενείς τους. Το νέο αυτό μέτρο δικαιολογήθηκε ως «ένδειξη αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και στους πολιτικούς κρατούμενος στη νήσο» και γίνεται στα 4 χρόνια από τις «λαϊκές διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Θυμίζουμε ότι τότε, με τη στήριξη των ΗΠΑ και έντονη προπαγανδιστική δράση μέσω του διαδικτύου (αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα ελλείψεων αγαθών, στην Ενέργεια και άλλες δυσκολίες, που κυρίως οφείλονται στον αποκλεισμό), επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό «λαϊκής εξέγερσης».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξάλλου πρόσθεσε ένα κρατικό ξενοδοχείο 42 ορόφων, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αβάνα, στον κατάλογο των δομών φιλοξενίας στις οποίες απαγορεύεται να καταλύουν Αμερικανοί, με σκοπό «να αποφεύγεται αμερικανικά δολάρια να χρηματοδοτούν την καταστολή από το κουβανικό καθεστώς».
Στην απάντηση ο Κουβανός ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια σημείωσε σε ανάρτησή του: «Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις στους επαναστάτες ηγέτες και να συνεχίζουν τον παρατεταμένο και ανελέητο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κούβας, αλλά δεν μπορούν να λυγίσουν τη βούληση του λαού της, ούτε των ηγετών της».
Ο δε Ντίας Κανέλ σημείωσε ότι τις ΗΠΑ τις ενοχλεί «η πραγματική ανεξαρτησία της Κούβας, ότι εδώ δεν κυβερνούν οι πολυεθνικές, ότι έχουμε δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ότι δεν ζητάμε άδεια για να καταδικάσουμε εγκλήματα όπως αυτό των Ισραήλ και ΗΠΑ κατά των Παλαιστινίων».
Χαρακτηριστικό του πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κούβας είναι και το γεγονός ότι εφαρμόζουν την απαγόρευση εισόδου και την άρνηση βίζας ακόμα και σε αθλητικές ομάδες της Κούβας. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ από το παναμερικανικό τουρνουά στο Πουέρτο Ρίκο (που αποτελεί αμερικανικό έδαφος). Το τελευταίο περιστατικό αφορά ομάδα 9-10 κοριτσιών από το Πινάρ στο softball (μια εκδοχή του μπέιζμπολ), επίσης σε τουρνουά στο Πουερτο Ρίκο, που απαγορεύτηκε η είσοδος στους προπονητές - συνοδούς τους και κατ' επέκταση η συμμετοχή της ομάδας.
ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε σε οίκο ευγηρίας στη Μασαχουσέτη. Οταν έφτασαν τα σωστικά συνεργεία, είδαν ηλικιωμένους να «κρέμονται» από παράθυρα αναζητώντας διέξοδο, ενώ χρειάστηκε να μεταφέρουν με τα χέρια τουλάχιστον 12 από τους φιλοξενούμενους που είχαν κινητικά προβλήματα. Ενας τραυματίας χαροπαλεύει.
ΤΑΪΠΕΪ.- Εκρηξη και μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί σε εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών λιθίου στο Καοσιούνγκ της Ταϊβάν, που ανήκει στην εταιρεία «Molie Quantum Energy Corp.». Τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 3 πυροσβεστών. Για τους κατοίκους τουλάχιστον 13 συνοικιών της Καοσιούνγκ οι αρχές ζήτησαν να μείνουν στα σπίτια τους. Ο μητρικός όμιλος «TCC Group Holdings Co.» ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χώρο αποθήκευσης ημιτελών προϊόντων μπαταριών, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
ΚΟΥΕΤΑ.- Τουλάχιστον 18 Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση που έκαναν σε βάση στην περιοχή Γκιντάρ δυνάμεις της αυτονομιστικής οργάνωσης «Στρατός για την απελευθέρωση του Μπαλουχιστάν» (PLA). Η οργάνωση φέρεται το τελευταίο δεκαήμερο να έχει αυξήσει δραστικά τα πλήγματά της, με συνολικά 50 επιθέσεις σε όλη την περιφέρεια. Πάνω από 27 άτομα έχουν σκοτωθεί συνολικά, ενώ η κυβέρνηση Σαρίφ κατηγόρησε την PLA ότι θέλει «να σπείρει χάος και αστάθεια στο Πακιστάν».