Υπενθυμίζεται πως το ατύχημα που οδήγησε στον τραυματισμό 48 ανθρώπων, ανάμεσά τους 16 ανήλικοι και μία πολυτραυματίας, συνέβη όταν η οδηγός του ενός λεωφορείου ανέφερε ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα το όχημά της να πέσει με ταχύτητα και χωρίς φρένο στο μπροστινό του, την ώρα που αυτό ήταν στη στάση.
Εκείνη τη μέρα η οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα εκτελούσε μια τέτοια ατελείωτη βάρδια, όπως καταγράφεται στον πίνακα των βαρδιών για το προσωπικό της «Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών ΑΕ» και κατήγγειλε λίγες ώρες μετά η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.
Τη συγκεκριμένη Παρασκευή λοιπόν η οδηγός είχε πιάσει δουλειά στις 8 το πρωί για να βγάλει το πρώτο δρομολόγιο στις 9.10 και η βάρδια τέλειωνε στις 23.10. Δηλαδή θα ήταν στη δουλειά για 15 ώρες! Αλλά και τις προηγούμενες μέρες ήταν αναγκασμένη να δουλεύει με ακατάστατα ωράρια και με ατέλειωτα μεροκάματα στο βολάν.
Την Τρίτη 1η Ιούλη το πρόγραμμα της οδηγού ήταν το εξής: Εναρξη βάρδιας στο αμαξοστάσιο στις 7.10, πρώτο δρομολόγιο 8.20 και λήξη βάρδιας 23.15. Δηλαδή 16 ώρες στο τιμόνι! Η ίδια κατάσταση και το Σάββατο 28 Ιούνη: Εναρξη βάρδιας 8.00, πρώτο δρομολόγιο 9.05 και λήξη βάρδιας 22.30. Δηλαδή 14 ώρες δουλειάς.Επιπρόσθετα, η οδηγός, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, δεν έπαιρνε κυριολεκτικά ανάσα καθώς έκανε και 2η δουλειά! Συγκεκριμένα, δούλευε σε δήμο της Δυτικής Αττικής ως οδηγός απορριμματοφόρου, με το γνωστό καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Στους πίνακες του προσωπικού των λεωφορείων όμως επιβεβαιώνεται πως οι διπλοβάρδιες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στη συγκεκριμένη γραμμή (122) φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο η οδηγός που εμπλέκεται στο ατύχημα με 15ωρη βάρδια, αλλά όλοι οι οδηγοί βάσει προγράμματος ξεκινάνε από τα χαράματα και τελειώνουν αργά το βράδυ την υπηρεσία τους.
Παίρνοντας ακόμη ένα παράδειγμα εξουθενωτικού προγράμματος, ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται στο αμαξοστάσιο στις 7.15, να ξεκινά το πρώτο δρομολόγιο στις 8.15 από Αργυρούπολη και να παραδίδει στις 23.15, μετά από 16 ώρες δουλειάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και των επιβατών που μεταφέρει.
Ολα τα παραπάνω είναι γνωστά εδώ και καιρό στη Διοίκηση του ΟΑΣΑ, στο υπουργείο και την κυβέρνηση.
Εδώ και ενάμιση χρόνο μάλιστα το ΠΑΜΕ είχε καταγγείλει το γεγονός ότι οι οδηγοί των λεωφορείων βρίσκονται επί 16 ώρες πάνω στο τιμόνι.
Μάλιστα, τον Φλεβάρη του 2024 αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, όπου είχε καταγγείλει τα «απάνθρωπα ωράρια που κάποιες φορές φτάνουν ακόμα και τις 16 ώρες οδήγησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών».
Αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει και ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2024, όταν η Γραμματεία του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΣΑ για τα προβλήματα των εργαζομένων και των επιβατών σε Ανατολική και Δυτική Αττική.
Το ΠΑΜΕ είχε θέσει «το ζήτημα της ασφαλείας των οχημάτων, καθώς από καταγγελίες εργαζομένων και αυτοψία συνδικαλιστών σε αμαξοστάσιο διαπιστώθηκε ότι τα οχήματα είναι σε άθλια κατάσταση. Χωρίς φώτα πορείας, χωρίς κλιματισμό. Στάζουν λάδια οι κινητήρες στους δρόμους και με σωρεία μηχανικών βλαβών. Και ενώ οι οδηγοί τα αναφέρουν, το ΚΤΕΛ Αττικής αδιαφορεί».
Ενώ οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι αποκαλυπτικές για την κατάσταση που επικρατεί, η κυβέρνηση κάνει την ανήξερη για τις συνθήκες εργασίας των οδηγών και παραπέμπει στα «νόμιμα ωράρια», την ίδια ώρα που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αντεργατικού οπλοστασίου, στην κατοχύρωση και επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα. Εξάλλου το ατύχημα έλαβε χώρα την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση έχει στα σκαριά το αντεργατικό νομοσχέδιο της 13ωρης δουλειάς.
Ετσι, προκλητικά ο αναπ. υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η οδηγός «οδηγούσε μόλις 3,5 ώρες από την έναρξη της βάρδιας και όχι περισσότερες», παραγνωρίζοντας τα 16ωρα των προηγούμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΟΑΣΑ με τις ευλογίες της! Στο ίδιο μήκος κύματος και κάνοντας τον ανήξερο για τα εξαντλητικά ωράρια, ανέφερε πως έχει ζητήσει να δει τις βάρδιες των εργαζομένων της προηγούμενης μέρας και να διαπιστώσει «εάν εφαρμόστηκε το νόμιμο ωράριο ή έχουμε κάποια υπέρβαση».
Ρεσιτάλ κοροϊδίας ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση της Δευτέρας, που επανέλαβε τις δηλώσεις Κυρανάκη, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι η εργαζόμενη εργαζόταν και σε δεύτερη δουλειά ως οδηγός απορριμματοφόρου σε δήμο της Αττικής.
Κινητοποίηση χθες στα γραφεία του ΟΑΣΑ
Οπως αποκάλυψε η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, το ατύχημα «αναδεικνύει με τον πιο επώδυνο τρόπο τις επικίνδυνες συνέπειες της εντατικοποίησης της εργασίας, με απάνθρωπα ωράρια, και της ιδιωτικοποίησης - "απελευθέρωσης" κοινωνικών αναγκών όπως οι συγκοινωνίες», καθώς όπως αποτυπώνεται στους σχετικούς πίνακες η συγκεκριμένη οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα δούλευε μέχρι και 16 ώρες σερί, με άστατα προγράμματα εργασίας!
Με αφορμή λοιπόν το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα και τις αποκαλύψεις για τις 16ωρες βάρδιες, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν και χθες την απαίτηση: «Εξω οι ιδιώτες, επιστροφή των γραμμών στην ΟΣΥ, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για κάθε εργαζόμενο στη συγκοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, καταγγέλλοντας τα παραπάνω και μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και συχνές αστικές συγκοινωνίες. Από την πλευρά της η διοίκηση προσέφυγε στην γνωστή προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα ελέγχου των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας είναι ευθύνη των αρμόδιων κρατικών αρχών.
«Ο ΟΑΣΑ είπε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον ιδιώτη, την Κοινοπραξία, για όλα τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου οδηγών της ΟΣΥ.
«Αυτά είναι τα νέα "Τέμπη" στη ζωή των εργαζομένων σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε, καθώς η εργαζόμενη βρισκόταν στο τιμόνι σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο: Το προηγούμενο βράδυ, της Πέμπτης, δούλευε και σε απορριμματοφόρο στον δήμο Ελευσίνας, ως συμβασιούχος, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά.
Οπως είπε με τη σειρά της η Καίτη Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ελευσίνας - Μάνδρας - Ειδυλλίας, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, όπως και πολλοί άλλοι που αναγκάζονται στις σημερινές συνθήκες να δουλεύουν δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, εργάζεται και στον δήμο Ελευσίνας ως συμβασιούχος, εγκλωβισμένη στην εργασιακή ανασφάλεια, προσπαθώντας να ζήσει την πολύτεκνη μονογονεϊκή της οικογένεια.
Επιστολή με σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους στην Κοινοπραξία
Στο μεταξύ, με χθεσινή επιστολή ομάδα εργαζομένων της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής αναδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση και τις συνθήκες δουλειάς που προμήνυαν σοβαρό ατύχημα.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο πόρταλ «902.gr», με τους εργαζόμενους να τονίζουν ότι το συμβάν της Βούλας δεν είναι το μοναδικό με κουρασμένο οδηγό που έκανε διπλοβάδιες. Θυμίζουν άλλωστε ότι και πέρυσι στη Ζοφριά λεωφορείο έπεσε πάνω σε κολόνα. «Το είχαμε κοινό μυστικό για το πότε θα συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ευτυχώς σταμάτησε εκεί το κακό προς το παρόν. Το λέμε αυτό γιατί την επομένη γίνανε τουλάχιστον 10 διπλοβάρδιες στις 5/7/2025, ημέρα ρεπό, καθώς και την Κυριακή 6/7/2025, 10ωρα ως 13ωρα, πάλι ημέρα ρεπό».
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα εργασιακά προβλήματα, και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς τα γνωρίζουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν «την άμεση παρέμβαση του ΟΑΣΑ, της ΓΣΕΕ και της ΟΣΜΕ για τις άθλιες συνθήκες στα αμαξοστάσια της Κοινοπραξίας. Για τις ώρες εργασίας των εργαζομένων, που καθημερινά ξεπερνούν (ειδικά στα χειμερινά δρομολόγια που είναι 10 μήνες το χρόνο) κατά πολύ το 8ωρο. Δουλεύουμε 9 έως 16 ώρες ημερησίως, με ένα ή κανένα ρεπό μέσα στη βδομάδα».
Ζητούν επίσης: «Να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις βάρδιες όπως τις στέλνει ο ΟΑΣΑ. Να έχουμε σε κάθε βάρδια κανονικά το διάλειμμά μας, το οποίο είναι σωτήριο για τη σωστή οδήγηση και την υγεία μιας. Ο ΟΑΣΑ να κάνει νέα μελέτη στους χρόνους των δρομολογίων, για να μην πιέζονται οι οδηγοί να τρέχουν. Οι αρμόδιοι να κάνουν επιτόπιο έλεγχο για τις σωστές αλλαγές στις βάρδιες, σύμφωνα με τα ωράρια. Παρέμβαση από τον ΟΑΣΑ για την πλήρη στελέχωση του γραφείου κίνησης και κυρίως του σταθμαρχείου, και όχι έναν σταθμάρχη ανά 100 λεωφορεία περίπου, καθώς και τη σωστή εκμάθηση αυτών. Ο ΟΑΣΑ να μας μάθει πώς γίνεται η συγκοινωνία».
Οι εργαζόμενοι κάνουν ακόμα πιο σοβαρές καταγγελίες για το πώς παίζεται «στα ζάρια» η ασφάλεια στα λεωφορεία. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Ο ΟΣΥ δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχογράφο, γιατί οι βάρδιες των οδηγών δεν ξεπερνούν τις 8 ώρες.
Αναρωτιόμαστε, εμείς στην Κοινοπραξία που δεν έχουμε ούτε κάρτα εργασίας γιατί δεν μας επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό ταχογράφο, που αναδεικνύει και καταγράφει ανά οδηγό το πόσες ώρες οδήγησε και πόσες μέρες, ενώ για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες είναι υποχρέωση;».