INTIME NEWS |
Είχαν προηγηθεί η πρόταση της νυν δημοτικής αρχής και το ψήφισμα της σοσιαλδημοκρατικής απερχόμενης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), της «Συμπαράταξης Λαρισαίων».
Με το ψήφισμά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα έχει προκαλέσει πάνω από 61.000 νεκρούς και 119.000 τραυματίες, στη συντριπτική πλειοψηφία άμαχο πληθυσμό. Στηλίτευσαν την κατάπτυστη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν το αισχρό επιχείρημα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ, και που συνήψαν και ανανέωσαν συμφωνίες με το ισραηλινό κράτος, καθιστώντας το στρατηγικό εταίρο της χώρας και εμπλέκοντάς την στους σχεδιασμούς στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εγκατάσταση και λειτουργία στη Λάρισα του ευρωστρατηγείου στην 1η Στρατιά, από το οποίο συντονίζεται η επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και κλιμακώνει τις συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βάλλοντας κατά του λαού της Υεμένης και καλύπτοντας έτσι τα νώτα του Ισραήλ. Εξίσου για τη ΝΑΤΟική αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones - UAV MQ-9 Reaper) στην 110 Πτέρυγα Μάχης, εγκατεστημένη από το 2018, η οποία έχει αξιοποιηθεί ενεργά στο μέτωπο της Συρίας.
Τόνισαν ότι η πόλη και ο λαός της Λάρισας εμπλέκεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, εκτίθεται ως πιθανός στόχος αντιποίνων. Και ανέδειξαν την υποκρισία της δημοτικής αρχής της ΝΔ, η οποία έφερε προς συζήτηση ένα ευχολογικό, αόριστο ψήφισμα, υπέρ της ειρήνης γενικά και υπέρ μιας καταδίκης της κατάστασης με τα σκοτωμένα παιδιά «χωρίς να πρέπει να μας απασχολεί ποιος τα σκότωσε», όπως ξεκάθαρα είπε ο κυβερνητικός δήμαρχος Θ. Μαμάκος! Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το ψήφισμα της σοσιαλδημοκρατικής «Συμπαράταξης», που πέρα από γενικές επικλήσεις του Διεθνούς Δικαίου καλούσε σε «απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων», κρατώντας ίσες αποστάσεις και τσουβαλιάζοντας τα θύματα με τους θύτες ακόμα και αυτήν τη στιγμή!
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμαναν τον ρόλο της δημοτικής αρχής Λάρισας και τις ευθύνες της στην εμπλοκή, στην ενίσχυση της παρουσίας και στη νομιμοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού στοιχείου στην περιοχή. Υπενθύμισαν τις εγκάρδιες συναντήσεις της το 2024 με τον Αμερικανό πρόξενο και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη συναυλία - ξέπλυμα από την αμερικανική στρατιωτική μπάντα «West Point», που φιλοξένησαν στο Ωδείο της πόλης, κάτι που απέτυχε κάτω από τη μάχιμη παρέμβαση του φιλειρηνικού και του εργατικού κινήματος, αλλά και κάτω από την ίδια την απαξίωση που της επεφύλαξαν οι Λαρισαίοι πολίτες.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας Θανάσης Αθανασιάδης, ο οποίος ανέδειξε πλευρές της εμπλοκής της πόλης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καταδίκασε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και κατέδειξε τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και σε δίαυλο μεταφοράς πολεμικού υλικού που κατευθύνεται στα πεδία των συγκρούσεων, περνώντας ακόμα και μέσα από κατοικημένες περιοχές, π.χ. από τον Τύρναβο τον Νοέμβρη του 2024.
Επεσήμανε, τέλος, τη σοβαρότητα της κατάστασης, που επιβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι να λαμβάνει μια υποκριτική ή αόριστη τοποθέτηση, αλλά να τηρήσει μια στάση που ονοματίζει τον θύτη και παίρνει θέση για την εμπλοκή του δήμου ακριβώς σε αυτούς τους σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά, αρχές Απρίλη του 2018 κι ενώ το αίμα ρέει στην Παλαιστίνη με 19 Παλαιστίνιους νεκρούς, θύματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, δεκάδες τραυματισμένους, συλλήψεις και απειλές, ο ίδιος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου (τον «Μπίμπι», όπως τον προσφωνούσε χαϊδευτικά), όχι βέβαια για να διαμαρτυρηθεί, αλλά για τις τελευταίες πινελιές σχετικά με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που ήταν να πραγματοποιηθεί λίγες βδομάδες αργότερα, στις 8 Μαΐου, στη Λευκωσία.
Διόλου τυχαία ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του καταχώνιασαν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά ταυτόχρονα έσπευσαν τέλη Μάη του 2016, «προσπερνώντας» το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, να φέρουν στη Βουλή (και να ψηφίσουν μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) νομοσχέδιο για επικύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Στρωμένη δουλειά βρήκε και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον Τσίπρα να του περνάει και σε αυτό το ζήτημα τη σκυτάλη. Ας μαζέψει επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα.
Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής η αστυνομία προσήγαγε χτες 15 μέλη της Νέας Αριστεράς, επειδή ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία στην Ακρόπολη!
Το γεγονός καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η Νέα Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχόλιο στο οποίο σημειώνει: «Η προσαγωγή μελών της Νέας Αριστεράς, επειδή συμβολικά ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης στην Ακρόπολη, είναι ενέργεια αυταρχική και απαράδεκτη, όπως απαράδεκτη και σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού είναι συνολικά η στήριξη της κυβέρνησης προς το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, η οποία εκδηλώνεται με κάθε τρόπο.
Σε συνθήκες κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ και της γενοκτονίας σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, με βόμβες, σφαίρες, πείνα, δίψα και αποκλεισμό από γιατρούς και φάρμακα, η αλληλεγγύη του λαού και της νεολαίας πρέπει να δυναμώσει, απαιτώντας να τερματιστεί η δολοφονική επίθεση στον πολύπαθο και ήρωα Παλαιστινιακό λαό, να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους».
Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και των χιλιάδων παιδιών που λιμοκτονούν στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βόρειου Αιγαίου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Απαιτεί «να σταματήσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να υπάρξει εκεχειρία. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους. Να καταδικαστούν τα εγκλήματα σε βάρος των εθελοντών, σε βάρος των γιατρών και νοσηλευτών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και αποστολών του ΟΗΕ που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια στη Γάζα.
Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Σε συλλογή υπογραφών προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε κείμενο με το οποίο καλεί την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες «να προχωρήσουν σε επίσημη διακοπή σχέσεων με επίσημους φορείς και ιδρύματα του ισραηλινού κράτους και με οργανισμούς που έχουν οργανική σύνδεση με αυτά, στο πλαίσιο της ειρηνικής ακαδημαϊκής αποχής και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού».
«Ως γιατροί έχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει η ανθρωποσφαγή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις εικόνες των αιματοβαμμένων παιδικών κορμιών και των σκελετωμένων μωρών που προσπαθούν να επιβιώσουν από τον λιμό που τους επιβάλλουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του», σημειώνει η Ομοσπονδία.
Ξεκαθαρίζει πως «δεν στρεφόμαστε κατά των Ισραηλινών ιατρών ως φυσικά πρόσωπα», αλλά «η πρότασή μας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα τόσο Παλαιστίνιων όσο και Ισραηλινών γιατρών για έμπρακτη αλληλεγγύη, ενάντια στο κράτος του Ισραήλ για τη γενοκτονία που επιχειρεί, όπως έγινε και στα χρόνια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική».
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε χρέος να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και να απαιτήσουμε: Διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, καταδίκη της κυβερνητικής συνενοχής και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», καταλήγει το κείμενο της ΟΕΝΓΕ.