2025 The Associated Press. All |
Εκατομμύρια άνθρωποι και παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν με λίγο χυλό την ημέρα |
Η επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» έχει, όπως ανακοίνωσε ξεδιάντροπα μεσοβδόμαδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απώτερο στόχο την πλήρη κατοχή της Γάζας και την υλοποίηση του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για ξεριζωμό των αμάχων της Γάζας από την κατεχόμενη πατρίδα τους.
Δεν δίστασε μάλιστα να αναγορεύσει την εφαρμογή του σχεδίου εξορίας 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε «βασικό όρο» για τον «τερματισμό» του πολέμου, λέγοντας πως είναι «έξυπνο» γιατί μπορεί να αλλάξει «το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».
Η νέα φάση του σχεδίου ΗΠΑ - Ισραήλ στη Γάζα, αφού μετέτρεψε τον λιμό σε όπλο πολέμου και εξόντωσης, στη συνέχεια επιχειρεί να μετατρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «με το σταγονόμετρο» σε «μοχλό» ξεριζωμού σε πρώτη φάση στη νότια Γάζα και στη συνέχεια όπου αλλού.
Το σχέδιο αυτό μάλιστα επιδιώκεται να εκτελεστεί στα ακόλουθα τρία στάδια, εκ των οποίων το πρώτο ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με την είσοδο κάποιων «βασικών τροφίμων» στη Γάζα, εν μέσω λιμού που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29 παιδιά και ηλικιωμένους, από τις 2 Μαρτίου που ξεκίνησε η απαγόρευση κάθε βοήθειας.
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει το άνοιγμα σημείων διανομής βοήθειας τις επόμενες μέρες από αμερικανικές εταιρείες - με εξοβελισμό των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής και αντικατάστασή τους με ορισμένα σημεία πλήρως ελεγχόμενα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και τις ΗΠΑ.
Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία «αποστειρωμένης ζώνης» στη νότια Γάζα, στην οποία θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν μαζικά οι Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι άμαχοι θα πάρουν «πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια» μόνο εφόσον απαλλαχθεί «εντελώς η περιοχή από τη Χαμάς».
Το Ισραήλ έχει σκόπιμα διαλύσει όλες τις υποδομές και υπηρεσίες της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, που είναι γνωστή ως UNRWA, ώστε να σβήσει μελλοντικά κάθε βασική υποστήριξη και πρόνοια στον παλαιστινιακό λαό. Ισχυρίζεται πως μπορεί να αντικαταστήσει τον έμπειρο διεθνή οργανισμό μέσω της αμερικανικής οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF) που θα αρχίσει να λειτουργεί υποτίθεται στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.
Την ίδια ώρα, την Παρασκευή, έξι Παλαιστίνιοι που φύλασσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από ομάδες ενόπλων που ήθελαν να τα λεηλατήσουν, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές! Μία μέρα πριν, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως εισήλθαν στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ κάπου 107 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, ελάχιστα από τα οποία διανεμήθηκαν στους δικαιούχους, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις όχι μόνο δεν έχουν καταλαγιάσει αλλά κλιμακωθεί.
Σε αυτό το σκηνικό βαρβαρότητας, η επιβεβαιωμένη καταγραφή των νεκρών από τον Οκτώβρη του 2023 που κάνει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει πάνω από 53.762 νεκρούς Παλαιστίνιους. Πρόκειται ωστόσο για συντηρητικό αριθμό, εάν υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι που είναι θαμμένοι στα συντρίμμια των βομβαρδισμένων κτιρίων. Ενδεικτικό γεγονός της αύξησης των φονικών επιθέσεων είναι ότι μέσα στην περασμένη βδομάδα υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 629 Παλαιστίνιοι.
Μαζί με τις βόμβες και την πείνα έχει συντελεστεί και συντελείται μια τεράστια καταστροφή στις υποδομές Υγείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καταριανού δικτύου «Al Jazeera», στις 23/5/25, πάνω από το 80% της Γάζας είτε έχει εκκενωθεί, είτε τελεί υπό εντολές εκκένωσης. Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν πως από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας πλέον υπολειτουργούν 19. Από την αρχή της βδομάδας (λόγω επιθέσεων ή εντολών εκκένωσης) έκλεισαν άλλα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία. Σήμερα σε όλη τη Βόρεια Γάζα (μέρος των σχεδίων για οικόπεδα «φιλέτο» του σχεδίου Τραμπ) δεν λειτουργεί ούτε ένα νοσοκομείο ή κλινική!
Την Πέμπτη 22 Μάη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με ομιλία του στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, παρότρυνε το Ισραήλ να δείξει έλεος στη Γάζα, τερματίζοντας τον πόλεμο και τη «συστηματική καταστροφή» των δομών Υγείας.
Στην ίδια εκδήλωση ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ, προειδοποίησε πως διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν» τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι τη Γάζα και τουλάχιστον 14.000 υποσιτισμένα βρέφη.
Οι κλιμακούμενες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ από την αρχή είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί) στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοάμυνα»... του κατοχικού κράτους, ενώ σήμερα οι εικόνες σκελετωμένων βρεφών και παιδιών στη Γάζα έχουν αρχίσει να τους είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν. Οι λαοί σε πολλές χώρες του κόσμου είναι και πάλι στους δρόμους, και έτσι κάποιες αστικές κυβερνήσεις αναγκαστικά ψελλίζουν ...τον αποτροπιασμό τους.
Υπό τη λαϊκή πίεση και ενώ συνεχίζουν την πολύμορφη «στρατηγική» συνεργασία με το Ισραήλ, που ρίχνει «νερό στον μύλο» των ισραηλινών σχεδίων για καταστροφή και κατοχή της Γάζας, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) και ο Καναδάς υποκριτικά εξέφρασαν τις πρώτες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ. Η Βρετανία «πάγωσε» τη διαπραγμάτευση για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και η ΕΕ ανακοίνωσε πως εξετάζει «πάγωμα» της συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, δίχως να πάρει άμεσα απόφαση (λόγω αντίδρασης στενών συμμάχων του Ισραήλ όπως π.χ. η Ουγγαρία).
Υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, η ελληνική κυβέρνηση που έχει αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «ξεπλένει» συστηματικά το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αναγκάστηκε την Παρασκευή να προωθήσει σχέδιο απόφασης στα Ηνωμένα Εθνη για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων κατά των 2,3 εκατ. αμάχων της Γάζας και σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η πρόταση τελικά υποστηρίχτηκε συνολικά από 80 χώρες - μέλη του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Υπό συνεχείς απειλές για επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
Υπό τις συνεχείς απειλές του Ισραήλ για πιθανή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου εντός Ιράν, ξεκίνησε την Παρασκευή στη Ρώμη ο πέμπτος γύρος των έμμεσων συνομιλιών Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, έχοντας στο πλευρό του τον Μάικλ Αντον, ειδικό σε τεχνικά ζητήματα μιας πυρηνικής συμφωνίας.
Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μαζί με ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όχι μόνο για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αλλά και για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στη Ρώμη με απώτερο στόχο συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τονίζοντας την εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, με αφορμή τις παλινωδίες Αμερικανών αξιωματούχων περί μηδενικού ή όχι εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμανεΐ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική και απαράδεκτη» την απαίτηση του Γουίτκοφ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.
Παράλληλα, στο φόντο του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης, το αμερικανικό δίκτυο CNΝ μετέδωσε την Τετάρτη ρεπορτάζ όπου υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία από απόρρητες και μη επικοινωνίες Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίες υποδεικνύουν «σημαντική αύξηση» των πιθανοτήτων για επίθεση στο Ιράν, ειδικά «τους τελευταίους μήνες». Τονίζεται επίσης η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν «θα συνιστούσε ρήξη με τον Τραμπ» και θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες πυροδότησης ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο διάστημα έγιναν προειδοποιήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ξεπληρώνει «γραμμάτια» στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογράφοντας στο τέλος αυτής της βδομάδας μαζί με την Αγκυρα ενεργειακή συμφωνία για ενεργοποίηση συροτουρκικού αγωγού και τουρκική στήριξη στην ηλεκτροδότηση.
Στις αρχές της βδομάδας ο Ρούμπιο, καταθέτοντας στη Γερουσία, εκτίμησε ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει βδομάδες από έναν «εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας». Μια βδομάδα πριν ο Τραμπ είχε συναντήσει τον Σαράα και είχε ανακοινώσει ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού.
Την ίδια μέρα, τζιχαντιστές των συριακών «δυνάμεων ασφαλείας» είχαν εξαπολύσει επίθεση με drones στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας (όπου είχαν καταφύγει τον Μάρτιο πλήθος Αλαουίτες, για να ξεφύγουν από το πογκρόμ σφαγών στο οποίο προχωρούσε το καθεστώς των τζιχαντιστών), ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με Ρώσους στρατιώτες. Μερικές ώρες αργότερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ εξέφρασε με τη σειρά του «βαθιά ανησυχία» για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, και για την εθνοκάθαρση που όπως τόνισε πραγματοποιείται από «ριζοσπαστικές ομάδες μαχητών» στη βάση εθνότητας και θρησκείας. Ο Λαβρόφ απέφυγε να κατονομάσει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Σαράα, δεδομένων των παζαριών που ξεκίνησε λίγο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ, για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία.