Σε άρθρο του στα «Νέα» ο Σαμαράς αναφέρεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δημιουργούν ένα ασταθές, ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους» και διερωτάται ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το περιβάλλον, ισχυριζόμενος πως η χώρα είναι «παντελώς απούσα» και πως «παρότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες, δεν το κάνουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζει στις πρόσφατες επισκέψεις Μητσοτάκη σε Γερμανία και Ιταλία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στη συνάντησή του με τον «βαθιά τραυματισμένο» καγκελάριο Μερτς δεν είπε τίποτα για τα όσα ακούστηκαν σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και για την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, όπως και ότι σιώπησε για τη συνεργασία Ιταλίας - Τουρκίας, «παρότι η Ιταλία ήταν σε δυσχερή θέση, μετά την εμπλοκή της ιταλικής "Hellenic Train" στην τραγωδία των Τεμπών. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης; Νέες εμπορικές συμφωνίες για τα τρένα με την ίδια εταιρία (...) "Ο,τι πείτε" και στην Ιταλία».
Αντίστοιχες αναφορές κάνει για τη Β. Μακεδονία, την Αλβανία και τα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας για «εξευτελισμό» και για εγκατάλειψη της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «για να μη διαταράξουμε τα "Ηρεμα Νερά" και τη "Φιλία" μας, που πρόσφατα υπογράψαμε με την Τουρκία... Το είδαμε και στην Κάσο». Μιλά επίσης για «απουσία» απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «ούτε καν τον χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό - που αφορά μόνο στην ΕΕ - δεν τολμήσαμε να καταθέσουμε πλήρη, κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται η Αγκυρα καταλλήλως», αλλά και από τη Συρία, όπου όπως λέει έπρεπε «να έχουμε "κατασκηνώσει" στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι έτσι δίνουμε το περιθώριο στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μέρος της λύσεως στη Μ. Ανατολή...».
Σημειώνει ακόμη ότι «πετύχαμε και το ακατόρθωτο: Να μη μιλάμε με τη Ρωσία αλλά ούτε και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ» και ότι «δεν μας προσκαλούν ούτε καν σε συζητήσεις για θέματα που άπτονται της περιοχής και των συμφερόντων μας. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά μία σημαντικότατη περιοχή στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων». «Είναι αυτό, άραγε, το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; "Ο,τι πείτε" και "ήρεμα νερά";», «διερωτάται». Τέλος, επιμένει ότι η Βουλή, ο ελληνικός λαός και η εκλογική βάση της ΝΔ δεν έχουν δώσει έγκριση για «μία πολιτική άκρατου κατευνασμού» και ότι «άλλα λέγαμε το 2023, προεκλογικά», καταλήγοντας πως «αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες σχετικά, έκανε σαφές ότι το Μαξίμου δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα, ωστόσο λίγο νωρίτερα μιλώντας στο «Mega» η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, και όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Θέλει να ρίξει δεύτερη φορά Μητσοτάκη, φαίνεται από το άρθρο».
Την ίδια ώρα ζωηρεύουν οι αναδεύσεις στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, που με αγωνία αναζητεί διέξοδο από τα καθηλωμένα ποσοστά που καταγράφουν οι απανωτές δημοσκοπήσεις. Πληροφορίες βάζουν στο τραπέζι και ζήτημα ηγεσίας για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ικανότητες Ανδρουλάκη και Φάμελλου φαίνεται να αμφισβητούνται έντονα και στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια αποστροφή της Λούκας Κατσέλη σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», ότι θα υπάρξει νέο αξιόπιστο ψηφοδέλτιο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αναζωπύρωσε σενάρια για νέα σχήματα που «ψήνονται». Μάλιστα, στο σπίτι της πρώην υπουργού φέρεται να προσκλήθηκαν και να παρακάθισαν σε δείπνο μεταξύ άλλων η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πέτρος Κόκκαλης.
Σενάρια που έχουν πάντα στο επίκεντρό τους την επανάκαμψη του Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής ενός νέου σχήματος, με δυνάμεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Συζητήσεις φαίνεται να γίνονται επίσης ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Στέφανο Κασσελάκη.
MotionTeam |
Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, των πρώην υφυπουργών Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλου, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και των πρώην υφυπουργών Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη, για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (αρ. 291 ΠΚ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόταση, «από τη μελέτη της δικογραφίας συνάγεται ότι τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ' επανάληψη προειδοποιήσει - όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως - την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν εκτελεστεί τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος.
Επιπλέον, ήταν γνωστή υπηρεσιακά στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση υλοποίησης της 717 και των λοιπών έργων, όπως της αποκατάστασης της τηλεδιοίκησης στην επίμαχη περιοχή, της σηματοδότησης και της εγκατάστασης του δικτύου GSM-R. Επίσης, τα χρόνια που προηγήθηκαν της τραγωδίας η συχνότητα των ατυχημάτων, εκτροχιασμών κ.λπ. είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί πλέον τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας».
Βλέπει άμεση αντιμετώπιση των κυρώσεων CAATSA
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κυρώσεις που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA), μετά και την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 που η Αγκυρα «έκλεισε» με τη Μόσχα.
«Συζητήσαμε γι' αυτό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ και τον νεοδιορισθέντα πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπάρακ όταν τον υποδεχτήκαμε», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια αποκλιμάκωση όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA».
Την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση στην Τουρκία πυραύλων AIM-9X Sidewinder και AIM-120C-8 AMRAAM, αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων, απόφαση για την οποία ο Ερντογάν σχολίασε: «Η άρση όλων των εμποδίων που είναι αντίθετα με το πνεύμα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης είναι η μεγαλύτερη προσδοκία μας. Κάθε θετικό βήμα που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύτιμο για εμάς. Με την ανάληψη των καθηκόντων του φίλου μου Τραμπ έχουμε επιτύχει μια πιο ανοιχτή, πιο εποικοδομητική και πιο ειλικρινή επικοινωνία για τα θέματα αυτά. Εχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τις οικονομικές σχέσεις, από την περιφερειακή ασφάλεια μέχρι τα παγκόσμια προβλήματα.
Οπως πάντα, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης. Η εταιρική σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα εποικοδομητικό και επικεντρωμένο σε αποτελέσματα έδαφος διαλόγου».
Σε μία ακόμα στιγμή παραφροσύνης, το «Πριν», η εφημερίδα του ΝΑΡ (ή όπως λέγεται τώρα...), επιχειρεί με σχόλιο στην ηλεκτρονική της έκδοση να αποδείξει ότι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έδωσε «χείρα βοηθείας στην κυβερνητική προπαγάνδα» σχετικά με το πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη, και μάλιστα ρωτάει κουτοπόνηρα «τι λέει το ΚΚΕ».
Αλήθεια, δεν έχουν ακούσει εκατοντάδες φορές το ΚΚΕ, τον Γενικό Γραμματέα του, τους βουλευτές του να χαρακτηρίζουν τα Τέμπη «έγκλημα» και να μιλάνε για πολιτικές και ποινικές ευθύνες των υπουργών Μεταφορών, αλλά και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως έκανε και η Λ. Κανέλλη στη συγκεκριμένη συνέντευξη;
Δεν άκουσαν την Λ. Κανέλλη να λέει ότι εκτός από το συγκεκριμένο πόρισμα υπάρχουν κι άλλα πορίσματα, επιστημόνων και πραγματογνωμόνων των συγγενών των θυμάτων, που δεν μπορούν να ακυρωθούν και τα οποία εμπεριέχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ζήτημα του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας;
Δεν την άκουσαν να θέτει το ζήτημα της μεταφοράς επικίνδυνου ΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού με τρένα, πλοία και αεροπλάνα, που βάζει σε κίνδυνο τους κατοίκους ακόμα και ολόκληρων πόλεων, όπως στο παράδειγμα του Λαυρίου που ανέφερε;
Και, κυρίως: Εχουν κάποια αντίρρηση με τον πυρήνα της τοποθέτησης της Λ. Κανέλλη, ότι το κύριο ζήτημα που εγείρει πολιτικές και ποινικές ευθύνες, το κύριο έγκλημα δηλαδή, είναι το ότι δύο τρένα βρέθηκαν να πηγαίνουν επί 12 λεπτά στην ίδια γραμμή, σε αντίθετες κατευθύνσεις, και δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφαλείας για να αποτρέψει τη σύγκρουση που οδήγησε στην έκρηξη, στην πυρκαγιά, στην πυρόσφαιρα και κυρίως στον θάνατο 57 ανθρώπων;
Φυσικά και τα ξέρουν όλα αυτά στο «Πριν» και στο ΝΑΡ, αλλά η χρεοκοπία της πολιτικής τους γραμμής γενικώς, και ειδικώς στο ζήτημα των σιδηροδρομικών μεταφορών, δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από το να «αντιπαρατίθενται» με τις καθαρές θέσεις του ΚΚΕ με όρους τρολ των social media, επιστρατεύοντας τη μονταζιέρα και καταλήγοντας για μια ακόμα φορά στον γνωστό προορισμό τους: Την αυτογελοιοποίηση.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελευσίνα, χτες το απόγευμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πρόταση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής:
«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή, με το δικό του σκεπτικό. Αύριο το πρωί θα καταθέσουμε το σκεπτικό της πρότασης του ΚΚΕ, που προβλέπει ότι όλοι οι ενεχόμενοι πρέπει να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή, η Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να καταλήξει στις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν για τα εγκλήματα των Τεμπών, πρώτα απ' όλα για τους αρμόδιους υπουργούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι από κει και πέρα, βεβαίως, να φθάσει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύουμε πρέπει να ελεγχθεί και για ποινικές ευθύνες, εκτός τις πολιτικές που έχει αδιαμφισβήτητα».