ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2025
Σελ. /28
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Επίσκεψη του πρέσβη της Παλαιστίνης μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής

Στην πόλη της Καισαριανής βρέθηκε χθες, ανήμερα της 77ης επετείου της Νάγκμπα (Καταστροφής), ο πρέσβης του παλαιστινιακού κράτους στην Αθήνα, Yussef Dorkhom, μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής. Ο πρέσβης συνοδευόταν από την β' γραμματέα της πρεσβείας, Fadwa Abushanab, τον ποιητή - συγγραφέα και επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ενωσης Λογοτεχνών Murad Duha, τον εκπρόσωπο της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών Mohammed Iqnaibi και την γραμματέα του πρέσβη Εβελίνα Καραβασίλη.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος. Μαζί του ήταν οι αντιδήμαρχοι Κανέλλα Γεωργοπούλου, Χρύσα Γκίκα και Βαγγέλης Πλυτάς, καθώς και ο Κώστας Γαβριλάκης, δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα Πολιτισμού.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την φιλοξενία και, αφού αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε την απόφαση του λαού της Παλαιστίνης να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη γενοκτονία και στην κατοχή, μέχρι να αποκτήσει ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.

Από την πλευρά του ο Ηλ. Σταμέλος καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «η Καισαριανή ξέρει από προσφυγιά». Τόνισε ότι η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε στο δημαρχείο πριν από ακριβώς έναν χρόνο και έκτοτε κυματίζει καθημερινά δίπλα στην ελληνική, ενώ έγινε ανασκόπηση των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι διοικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, ώστε να στηριχτεί πολύπλευρα ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τρόπους συνέχισης των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.


Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από τις δύο αντιπροσωπείες, ενώ στη συνέχεια ο πρέσβης της Παλαιστίνης επισκέφτηκε τον χώρο της θυσίας των 200 κομμουνιστών ηρώων, όπου κατέθεσε λουλούδια, και ξεναγήθηκε στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης και σε γεγονότα - σταθμούς της ηρωικής Καισαριανής.

«Οσο περισσότερα μαθαίνω για την Ιστορία του ελληνικού λαού και της Καισαριανής, τόσο περισσότερο αναδεικνύονται τα κοινά στοιχεία των λαών μας και των αγώνων τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Παλαιστίνης. Πριν την αναχώρησή του, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Χαιρετίζουμε θερμά τους αγώνες και τις θυσίες σας εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια των Ελλήνων μαρτύρων που θυσιάστηκαν για να μη ζουν σαν σκλάβοι υπό κατοχή. Υποκλινόμαστε στους Ελληνες ήρωες όλων των ηλικιών που έδωσαν τη ζωή τους και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία από τη ναζιστική κατοχή».

Να σημειωθεί ότι όπως και στο δημαρχείο Καισαριανής, εδώ και έναν χρόνο η σημαία της Παλαιστίνης έχει μόνιμη θέση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, ενώ υπάρχει πανό αλληλεγγύης στο δημαρχείο Πετρούπολης.


ΙΣΡΑΗΛ - ΓΑΖΑ
Κλιμακώνουν τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς

Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να πάρει τη Γάζα για να την κάνει ...ζώνη ελευθερίας

Μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων, κυρίως στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, πραγματοποίησε χτες ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας από τα χαράματα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από 115 νεκρούς, μεταξύ τους έναν δημοσιογράφο του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Al Araby» και 11 μέλη της οικογένειάς του.

Οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κλιμακώνονται κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις τρεις πλουσιότερες χώρες του Περσικού Κόλπου.

Στο Κατάρ, λίγο πριν αναχωρήσει χτες για τα ΗΑΕ, ο Τραμπ είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ «να πάρουν τη Γάζα» και να τη μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας»: «Εχω ιδέες για τη Γάζα και νομίζω πως είναι πολύ καλές, να την κάνουμε ζώνη ελευθερίας». Τον περασμένο Φλεβάρη ο Τραμπ είχε πει ότι θέλει να κάνει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου «Ριβιέρα της Ανατολής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων, σε πλήρη συνεννόηση με το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Πέρα από τις δηλώσεις Τραμπ και το μπαράζ των πολύνεκρων ισραηλινών επιδρομών, οι δυνάμεις εισβολής προωθούν παράλληλες επιχειρήσεις δημιουργίας πιθανών κέντρων διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει σταματήσει τελείως από τις 2 Μάρτη, με ευθύνη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των ισχυρών χωρών της ΕΕ, που βάζουν πλάτες στη συνέχιση του καταστροφικού για τον παλαιστινιακό λαό πολέμου.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που επεξεργάστηκε και ανέλυσε χτες το βρετανικό δίκτυο BBC, οι εργασίες γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, π.χ. κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και σε νότιες περιοχές κοντά στον νέο διάδρομο Morag, που χωρίζει τις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η αμερικανική οργάνωση «Gaza Humanitarian Foundation» (GHF), που επιχειρεί να αντικαταστήσει τη UNRWA του ΟΗΕ και να αναλάβει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά μόνο στο 50% του πληθυσμού της Γάζας (ώστε να εξαναγκάσει το άλλο μισό, που βρίσκεται κυρίως σε βόρεια και κεντρική Γάζα, σε λιμό και προσφυγιά). Η οργάνωση αυτή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει «επιχειρήσεις» πριν το τέλος Μάη και έκανε έκκληση στο Ισραήλ «να επιτρέψει τη βοήθεια μέσω φυσιολογικών διαύλων, μέχρι να γίνουν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα διανομής». Ζήτησε επίσης να φτιαχτούν κέντρα διανομής στη βόρεια Γάζα, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο, λόγω των εύλογα σφοδρών αντιδράσεων για την προσπάθεια μετακίνησης του πληθυσμού στον νότο.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) κατήγγειλε χτες ξανά το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «τρόφιμα και καύσιμα ως μοχλό στο πλαίσιο στρατιωτικής στρατηγικής». Εκτός από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που διαφωνούν με το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο νέου συστήματος διανομής βοήθειας, χτες διαφώνησαν και εκπρόσωποι διεθνών ΜΚΟ αρωγής, όπως η OXFAM, που χαρακτήρισε το σχέδιο «φάρσα», τονίζοντας πως «καμία λύση ανεφοδιασμού δεν θα αντιμετωπίσει τη στρατηγική του Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό και μετατροπή του λιμού σε όπλο πολέμου».

Αιματηρές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Χτες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, στοχοποιώντας το χωριό Ταμούν, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ. Εκεί σκότωσε 5 νεαρούς Παλαιστίνιους και συνέλαβε άλλον έναν, επειδή προέβαλαν αντίσταση.

Την Τετάρτη το βράδυ ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά ΙΧ Εβραίων εποίκων σε περιοχή της βόρειας Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο της 30χρονης εγκύου Μεϊλάλ Μπεν Γιόσεφ, που βρισκόταν καθ' οδόν προς το μαιευτήριο για να γεννήσει το τέταρτο παιδί της. Η ίδια - που ήταν έποικος από τον οικισμό Bruchin - πέθανε, οι γιατροί ωστόσο κατάφεραν να σώσουν το βρέφος.

Χτες το μεσημέρι, δεκάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι της αντισιωνιστικής οργάνωσης «Neturei Karta» («Φρουροί της Πόλης» - ιδρύθηκε περίπου έναν αιώνα πριν στην Ιερουσαλήμ) επιτέθηκαν στον ακροδεξιό υπουργό Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και στην σύζυγό του, Αγιάλα, αποκαλώντας τους «φονιάδες» και «εγκληματίες σιωνιστές».

Τα επεισόδια έγιναν στην πόλη Beit Shemesh, της υπερορθόδοξης συνοικίας Ramat Bet, και ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας μετέβη εκεί για να «καταγγείλει» την ύπαρξη παλαιστινιακών σημαιών που εικονίζονταν σε τοιχογραφία κτιρίων της περιοχής. Ο υπουργός κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει τις «παράνομες» σημαίες, και τότε ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της συνοικίας και τον πήραν στο κυνήγι. Ενας μάλιστα χαστούκισε την σύζυγό του, η οποία ανταπέδωσε το χτύπημα. Στη συνέχεια η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και γκλομπς.


ΣΥΡΙΑ
Διάγγελμα του Σαράα μετά την υπόσχεση των ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων

Μετά τη διαβεβαίωση του Προέδρου των ΗΠΑ πως θα άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας στην προχτεσινή συνάντησή τους στη Σαουδική Αραβία, ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της χώρας, Αχμεντ αλ Σαράα, προέβη το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεοπτικό διάγγελμα τάζοντας «τάξη και ασφάλεια».

Αφού υπενθύμισε την τραγική ιστορία από την έναρξη του πολέμου το 2011 μέχρι την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ το Δεκέμβριο του 2024, τόνισε πως η χώρα καταστράφηκε, λεηλατήθηκε, αποξενώθηκε και απομονώθηκε από γειτονικές και άλλες αραβικές χώρες. Αναφέρθηκε στη λεγόμενη «Συνταγματική Διακήρυξη» που «ψηφίστηκε» πριν από λίγους μήνες στη Δαμασκό, μετατρέποντας τη Συρία από κοσμικό κράτος σε χώρα με «ισλαμικό δίκαιο» (Σαρία), ισχυρίστηκε πως καταργήθηκαν «άδικοι νόμοι και έγινε ελεύθερη η αγορά» (μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων). Ανέφερε πως πασχίζει για τη δημιουργία μίας «νέας πραγματικότητας στη Συρία» επισημαίνοντας την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Ισχυρίστηκε πως έτσι θα σταθεροποιηθεί η χώρα και θα επανενταχθεί στη «διεθνή κοινότητα». Αναφέρθηκε επίσης στη «σημασία της συνεργασίας» με τις ΗΠΑ για την «καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων» (μία εκ των οποίων, την οργάνωση HTS της αλ Κάιντα, διοικούσε ο ίδιος πριν γίνει «Πρόεδρος»). Δεσμεύτηκε για «ανάληψη ευθύνης σε θέματα ασφαλείας» και της διαχείρισης των κέντρων κράτησης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Βορειανατολική Συρία.

Τέλος, εξέφρασε την προθυμία του για «εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ» και συμπλήρωσε το ευχολόγιο με ελπίδες για «ειρήνη και ανασυγκρότηση μετά από χρόνια πολέμου και κυρώσεων».

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας - Συρίας στην Αττάλεια

Χτες, στη νότια τουρκική επαρχία της Αττάλειας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Συρίας, Τουρκίας και ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν «λεπτομέρειες» θεμάτων που αφορούν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Εκεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε πως η χώρα του αναμένει από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να εκπληρώσει μια συμφωνία που έκλεισε στις αρχές Μαρτίου με τη συριακή κυβέρνηση, βάσει της οποίας σκοπεύει να ενσωματωθεί στον συριακό στρατό.

Στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και Συρίας, Ασαντ αλ Σαϊμπανί, ήταν παρών και ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ακολούθησε η είδηση πως η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία, προκειμένου, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» που επικαλείται σχετικό ευρω-ενωσιακό έγγραφο, να επιτραπεί η χρηματοδότηση συριακών υπουργείων σε τομείς όπως η ανοικοδόμηση και η μετανάστευση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ