2025, The Associated Press. Al |
Βομβαρδισμένο τμήμα νοσοκομείου στη Χαν Γιούνις |
Προχτές το βράδυ, μιλώντας σε επιτροπή της Κνέσετ, ο Νετανιάχου ήταν ακόμα πιο κυνικός: «Ο στρατός καταστρέφει όλο και περισσότερα σπίτια, ώστε να μην έχουν πού να επιστρέψουν». Επιβεβαίωσε ότι συζήτησε και τις τελευταίες μέρες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ το σχέδιο κατάληψης της Γάζας από τις ΗΠΑ, αλλά υπήρξαν «δυσκολίες» στην εφαρμογή του, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Αίγυπτο και Ιορδανία, επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν τους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να καταλάβουν τη Γάζα».
2025, The Associated Press. Al |
Ασθενείς στη Γάζα προσπαθούν να σωθούν μετά από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο |
Ο πρόεδρος των «Γιατρών Του Κόσμου», Ζαν Φρανσουά Κορτί, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «αποτυχία των άλλων ισχυρών χωρών να πιέσουν τις ισραηλινές αρχές να άρουν αυτήν τη φονική πολιορκία».
Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες βδομάδες αφότου το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα τροφίμων που διατηρούσε στις αποθήκες του στη Γάζα. Ηδη από τον Απρίλη 1 στις 5 εγκύους στη Γάζα και 1 στα 4 παιδιά υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό.
Χτες ο ισραηλινός στρατός προέβη για πολλοστή φορά σε νέο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου «Νάσερ» στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο, με το πρόσχημα ότι εκεί κρύβονταν μέλη ή στελέχη της Χαμάς.
Η επιδρομή έγινε πριν τα χαράματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του δημοσιογράφου Χασάν Ασλίχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Alam24» και βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινή επιδρομή στις 7 Απρίλη, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί δύο συνάδελφοί του, οι Αχμεντ Μανσούρ και Χίλμι Αλ Φακαάουι. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) καταδίκασε τη νέα δολοφονία δημοσιογράφου από το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι την ίδια τύχη είχαν από την αρχή του πολέμου άλλοι 178 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης.
Αργότερα χτες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός χτύπησε και το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Γάζα.
Ο νεότερος συνολικός απολογισμός θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι χτες ήταν 52.908 νεκροί και 119.721 τραυματίες.
Ενα 24ωρο μετά τη χωρίς ανταλλάγματα κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τον Αμερικανοϊσραηλινό κρατούμενο Ινταν Αλεξάντερ, ως αποτέλεσμα άμεσης διαπραγμάτευσης με Αμερικανούς αξιωματούχους, καταγράφηκε νέα αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες διέψευσε τον Νετανιάχου, ότι τάχα η συνεχής στρατιωτική πίεση επέφερε την απελευθέρωση του 21χρονου Ι .Αλεξάντερ. Οπως τονίζει η Χαμάς, η απελευθέρωσή του ήταν αποτέλεσμα «σοβαρών επικοινωνιών με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθειών των μεσολαβητών, και όχι συνέπεια της ισραηλινής επίθεσης ή της αυταπάτης της στρατιωτικής πίεσης».
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο ειδικός απεσταλμένος για τους κρατούμενους, Ανταμ Μπόλερ, είχαν συνάντηση διάρκειας δύο ωρών στο Τελ Αβίβ με οικογένειες Ισραηλινών που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, λέγοντάς τους ότι υπάρχει «μια ελπίδα για πρόοδο» απελευθέρωσής τους, στο πλαίσιο έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Στο πλαίσιο της έναρξης της περιοδείας του Τραμπ σε χώρες του Κόλπου, χτες η κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαίωσε την αποστολή, ήδη από τη Δευτέρα, ομάδας διαπραγματευτών στην Ντόχα του Κατάρ.
Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι αντιπροσωπεία του ισραηλινού Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων μεταβαίνει στο Κατάρ για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο (που αναμένεται στην Ντόχα σήμερα Τετάρτη) και τον Καταριανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλ Θάνι.
2025 The Associated Press. All |
Τραμπ και Σαλμάν στο Ριάντ |
Ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα ένα εξοπλιστικό πακέτο ύψους 142 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμική αεροπορία και αεράμυνα, ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και φύλαξη συνόρων, αναβάθμιση συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του στρατού κ.ά. Το συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εντάσσεται στη «δέσμευση» της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις τουλάχιστον 600 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια στις ΗΠΑ.
Επιπλέον ανακοινώθηκαν συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων της εταιρείας «DataVolt» σε Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) Τεχνητής Νοημοσύνης και υποδομών Ενέργειας στις ΗΠΑ, επενδύσεις 80 δισ. δολαρίων σε καινοτόμες τεχνολογίες των αμερικανικών εταιρειών Google, Oracle, Salesforce, AMD και Uber, αλλά και συμμετοχή αμερικανικών πολυεθνικών όπως οι εταιρείες Hill International, Jacobs, Parsons, AECOM, στα σχέδια ανάπτυξης υποδομών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιάς Σαλμάν και στο Πάρκο Βασιλιάς Σαλμάν, ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η πολυμελής αντιπροσωπεία έγιναν δεκτοί στο παλάτι στο Ριάντ. Ο Τραμπ αξιοποίησε την αφορμή για να συστήσει προσωπικά στον Σαουδάραβα ντε φάκτο ηγέτη, τον πλουσιότερο δισεκατομμυριούχο διεθνώς και επικεφαλής του «Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» της κυβέρνησής του, Ιλον Μασκ. Μαζί του όμως ήταν μία κουστωδία διευθυνόντων συμβούλων πανίσχυρων αμερικανικών μονοπωλίων, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Boeing, Google, OpenAI, Amazon, Coca Cola, IBM, BlackStone Group, Blackrock, κ.α.
Ρεπορτάζ της «Washington Post» αναφέρεται σε σημαντικά επενδυτικά σχέδια και συμφωνίες που επιδιώκεται να κλείσουν στη διάρκεια της περιοδείας Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Εμιράτα, με ορισμένα από αυτά να συνοδεύονται από επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει να εξασφαλίσει αραβικές επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, αναμενόταν να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης σε Ενέργεια, άμυνα, εξορύξεις και εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και εκσυγχρονισμού των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων (πέρα από τα νέα πακέτα στρατιωτικών εξοπλισμών).
Σε μία κάπως γενικότερη τοποθέτηση περί των πεποιθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προχώρησε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στο Επενδυτικό Φόρουμ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ. Εντονες πιέσεις άσκησε κυρίως σε ό,τι αφορά το Ιράν, με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου έμμεσες διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή το Ομάν.
Αφησε υπονοούμενα για το ενδεχόμενο μετονομασίας του Περσικού Κόλπου ή του «Κόλπου του Ιράν» όπως είπε σε «Αραβικό», λέγοντας: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έντονη αντίθεση με το μονοπάτι που έχετε επιδιώξει στην Αραβική Χερσόνησο, από την καταστροφή που ξεδιπλώνεται ακριβώς στον Κόλπο του Ιράν. Σκεφτείτε αυτό. Ηθελαν να το ονομάσουν έτσι».
Επανέλαβε πως το Ιράν «δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και πως ο ίδιος δεν πιστεύει σε «μόνιμους εχθρούς». «Είμαι διαφορετικός πολύ από ό,τι νομίζουν. Δεν μου αρέσουν οι μόνιμοι εχθροί. Μερικές φορές χρειάζεστε εχθρούς για να κάνετε μία δουλειά, και πρέπει να την κάνετε σωστά. Οι εχθροί σας δίνουν κίνητρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι εάν η ιρανική κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει την τωρινή δυνατότητα των συνομιλιών με τις ΗΠΑ «και απορρίψει αυτό το κλαδί ελιάς, και συνεχίσει να επιτίθεται στους γείτονές του, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προκαλέσουμε μαζική, υπέρτατη πίεση... και όλη τη δράση που απαιτείται για να σταματήσουμε το καθεστώς από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Κατέληξε τονίζοντας: «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε η Αμερική και οι σύμμαχοί της να απειληθούν από την τρομοκρατία, ή μία πυρηνική επίθεση. Η επιλογή είναι δική τους... Αυτή είναι μία προσφορά που δεν θα κρατήσει για πάντα. Ο χρόνος είναι τώρα και πρέπει να επιλέξουν τώρα».
Τη Δευτέρα, πριν την άφιξη του Τραμπ στο Ριάντ, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις αφορούν τρεις Ιρανούς πολίτες και την ιρανική εταιρεία Fuya Pars Prospective Technologists, που φέρεται πως συνδέεται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Ερευνας (SPND), έναν φορέα που κατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κρίσιμος για τις φερόμενες «στρατιωτικές διαστάσεις» του πυρηνικού προγράμματος.
Σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ μετά τη σημαντική μείωση της κίνησης λόγω του πολέμου στη Γάζα και των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε χτες μείωση των τελών διέλευσης.
Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με καθαρή χωρητικότητα τουλάχιστον 130.000 τόνων, φορτωμένα ή κενά, θα μπορούν να πληρώνουν κατά 15% λιγότερο τα τέλη τους για μια περίοδο 90 ημερών, ανακοίνωσε χτες η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ. Η κίνηση αυτή, που θα ισχύει από τις 15 Μαΐου, έχει στόχο να ενθαρρύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν τη διώρυγα.
Το ενδεχόμενο άρσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ανήγγειλε χτες το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν σκληρές και προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας επί Ασαντ.
Δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι σκοπεύει να δώσει μια ευκαιρία στη νέα ηγεσία της χώρας (τους τζιχαντιστές), ενώ εξήγησε πως έλαβε την απόφαση αυτή μετά από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
«Η Συρία είχε το δικό της μερίδιο στον πόλεμο, στους σκοτωμούς, για πολλά χρόνια. Γι' αυτό και η κυβέρνησή μου έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Συρίας για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σκοπεύει να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη τον Σύρο ομόλογό του «αργότερα αυτήν τη βδομάδα».
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, δεν αποκλείεται εντός του τρέχοντος 24ωρου μια συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και στον τζιχαντιστή «Πρόεδρο» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα, στο περιθώριο διαβουλεύσεων στο Ριάντ. Ο Σαράα είχε προσκληθεί εκεί πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την πρόθεσή του για άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας. Σύμφωνα με την εμιρατιανή εφημερίδα «The National», ο Σαράα θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών του Κόλπου και των ΗΠΑ.
Αντίθετα, ματαιώνονται τα σχέδια του Σαράα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σαββατοκύριακο στη Βαγδάτη, μετά από σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και φιλοϊρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών. Η Σύνοδος προγραμματίζεται να εξετάσει κυρίως το Παλαιστινιακό και το αραβικό σχέδιο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Γάζα.
Τη Δευτέρα το βράδυ απηύθυναν κοινή έκκληση για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Συρίας και Ιορδανίας, μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα. Ζήτησαν επίσης να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από συριακές περιοχές τις οποίες κατέλαβαν μετά την πτώση του τέως Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση του Σύρου τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα συμφώνησε να πάρει πίσω όσους πολίτες της χώρας του επιχειρούν να φτάσουν στην Κύπρο διά θαλάσσης. Δεν έγιναν περισσότερα στοιχεία γνωστά για τη συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο ο Κύπριος υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο φουσκωτά σκάφη με περίπου 30 Σύρους «γύρισαν πίσω, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας έρευνας και διάσωσης» με τη Συρία. Ο Ν. Ιωαννίδης διεμήνυσε ότι η Λευκωσία «δεν θα ανεχθεί κακοποίηση του συστήματος ασύλου από ανθρώπους που δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία και έρχονται εδώ για να δουλέψουν».
Ας σημειωθεί ότι η Κύπρος από την περασμένη βδομάδα έχει αποφασίσει να μη δίνει αυτόματα άσυλο σε πολίτες συριακής εθνικότητας, αλλά να εξετάζει κάθε αίτηση ξεχωριστά. Σύμφωνα με τον Ν. Ιωαννίδη, από τις 19.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Κύπρο για άσυλο οι 13.000 αφορούν Σύρους.