Ενδεικτικά ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του την Κυριακή εστίασε σε δύο «επαναστατικά αυτονόητα», όπως τα χαρακτήρισε, μιλώντας καταρχάς για τη «δυνατότητα που δίνουμε στους πολίτες να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες», μέσω εφαρμογής και ερωτηματολογίου, ενώ θα τρέχουν παράλληλα και οι «διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων» που η κυβέρνηση καθιέρωσε από το 2023, τάχα για τη «βελτίωση» των υπηρεσιών.
Στην πράξη οι πολίτες θα βαθμολογούν συνολικά την απόδοση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά όχι την επαρκή στελέχωσή τους ή τον προσανατολισμό τους. Για να γίνει πιο κατανοητό, θα μπορεί κάποιος να βαθμολογεί την ΑΑΔΕ για την «ποιότητα» των υπηρεσιών που παρέχει, αλλά όχι για τη λειτουργία της ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ θα βαθμολογούνται για την «απόδοσή» τους, αλλά όχι για την «ανταποδοτικότητα» και το χαράτσωμα των δημοτών. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη απτά στοιχεία για το πώς λειτούργησε η «αξιολόγηση» στους εκπαιδευτικούς, οδηγώντας στην ευρύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που συνάντησε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τους αγώνες τους την σμπαράλιασαν ως διαδικασία, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει όργιο πειθαρχικών διώξεων για να τους κάμψει.
Διόλου τυχαία, ο Μητσοτάκης παρουσίασε ως «δεύτερο "επαναστατικό αυτονόητο"» «τη διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους», όπου μέσα από σχετική πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να δουν «πόσες προκαταρκτικές και ένορκες διοικητικές εξετάσεις έγιναν, ποια η τύχη τους, σε πόσους υπαλλήλους ασκήθηκε δίωξη ή απαλλάχθηκαν, σε πόσους επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές ή διοικητικές κυρώσεις», ενώ «παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά "αρνητές αξιολόγησης", οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια».
Εξάλλου, την ίδια μέρα με διαρροές της στην «Καθημερινή» η κυβέρνηση έσπευδε να κάνει και πιο συγκεκριμένες τις απειλές, λέγοντας πως σε «πρώτη άρνηση για αξιολόγηση θα προβλέπεται στέρηση έως δύο μισθών και σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή εάν υπάρξει νέα άρνηση από τον υπάλληλο, θα προβλέπεται η παραπομπή του για οριστική απόλυση από το Δημόσιο».
Κληρώθηκε Δικαστικό Συμβούλιο για τον Χρ. Τριαντόπουλο
Η κλήρωση έβγαλε ως ασκούσα καθήκοντα εισαγγελέα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και αναπληρωτή τον Αναστάσιο Σκάρα, ως τακτικά μέλη τους Φωτεινή Μηλιώνη, Σωκράτη Πλαστήρα, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, και ως αναπληρωματικά μέλη τις Κωστούλα Πρίγγουρη και Ερατώ Κολέση. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας τακτικά μέλη θα είναι οι Ιωάννης Δημητρακόπουλος και Χρήστος Παπανικολάου, και αναπληρωματικό ο Δημήτρης Μακρής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο λόγω κωλυμάτων τριών από τους κληρωθέντες η κλήρωση θα πρέπει να επαναληφθεί, για την αντικατάστασή τους.
Σε σχόλιό του σχετικά με την κλήρωση του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Τριαντόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Η παράκαμψη της Προανακριτικής Επιτροπής από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ και η απευθείας παραπομπή της υπόθεσης Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, ένα όργανο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές, με την εκάστοτε κυβέρνηση να διατηρεί το προνόμιο για την εξέλιξή τους, βρίσκονται στον αντίποδα της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας και της απόδοσης ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα αφενός του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αφετέρου της οργανικής εξάρτησης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για ρυθμίσεις την κατάργηση των οποίων έχει επανειλημμένα ζητήσει το ΚΚΕ, προσκρούοντας στην άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μας βρει απέναντι κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναλάβει το "μοντέλο Τριαντόπουλου" και στο βασικό έγκλημα, αυτό της σύγκρουσης των τρένων».
Πριν καλά - καλά ανακοινωθεί από τον Στ. Κασσελάκη η συνεργασία του κόμματός του με το επίσης μονοπρόσωπο κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, άρχισαν οι διαψεύσεις και τα παρατράγουδα.
Μιλώντας στο 1ο, ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας, ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας για τη δημιουργία ενός «μετώπου δικαιοσύνης» για τα Τέμπη, με επίκεντρο τη συλλογή υπογραφών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Η ομιλία του ήταν ένα λιβανιστήρι στην ΕΕ, με τον ίδιο να θέτει τον ...στόχο «να ξαναγίνει» η Ελλάδα «μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα και όχι ο θεσμικός παρίας που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε όλους τους δείκτες», λες και δεν εφαρμόστηκε με απόλυτη ευλάβεια στον σιδηρόδρομο η στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση», που οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα, όπως το έγκλημα των Τεμπών.
Από την πλευρά της η Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε από τον Στ. Κασσελάκη, με τον τρόπο που ειπώθηκε (...) Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι υπάρχει η πρόθεση από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας να βρει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές προκειμένου να έχουμε 30 βουλευτές που θα συνυπογράψουν μία πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία δεν θα περιορίζεται στον κ. Καραμανλή και στους υπουργούς Μεταφορών, αλλά σε όλα τα κυβερνητικά πρόσωπα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι θέλει «να φτιάξουμε μια χώρα ασφαλή, όπου οι κανόνες της Δημοκρατίας θα λειτουργούν». Δηλαδή αυτοί ακριβώς οι κανόνες όπως μια σειρά νομοσχέδια, ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που έγιναν νόμοι κ.λπ. και «λειτούργησαν» κανονικά μέσα στον βούρκο του συστήματος που ονειρεύεται να ...εξαγνίσει, φέρνοντας την κατάτμηση του σιδηρόδρομου, την ιδιωτικοποίηση, τη μείωση του προσωπικού και πολλά άλλα που έστρωσαν το έδαφος για το έγκλημα των Τεμπών.
«Ο πρωθυπουργός ξεπερνώντας κάθε όριο επανέφερε στο βδομαδιάτικο μήνυμά του τις γνωστές συκοφαντίες και απειλές απέναντι στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε πάλι σε απειλές για χρηματικές ποινές και απολύσεις και βαφτίζοντας "επαναστατικά αυτονόητο" τις διώξεις των εκπαιδευτικών που υπερβαίνουν εαυτούς προκειμένου να κρατήσουν το δημόσιο σχολείο όρθιο». Με αυτά τα λόγια η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σχολιάζει την ανάρτηση του πρωθυπουργού για αυστηροποίηση των ποινών για τους δημόσιους υπαλλήλους που αρνούνται την «αξιολόγηση».
Η ΑΣΕ απαντά πως «επαναστατικά αυτονόητο» το 2025 είναι τα σύγχρονα ασφαλή κτίρια, η στελέχωση και ο εξοπλισμός των σχολείων, τα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των αναπληρωτών και νεοδιόριστων. «Οι εκπαιδευτικοί ως εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα στην απεργία και να μη βαφτίζονται αρνητές καθήκοντος». «Να μη βαφτίζεται αξιολόγηση μία επιστημονική και παιδαγωγική γελοιότητα που καταργήθηκε πριν 43 χρόνια ως αναχρονιστική». «Ο πρωθυπουργός της χώρας να σέβεται στοιχειωδώς τους 170.000 εκπαιδευτικούς και να μην τους στοχοποιεί και τους απαξιώνει μέσω facebook», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ.
Την ίδια ώρα που αναπαράγεται από την κυβέρνηση κλίμα εκφοβισμού, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως συνεχίζουν να υπερασπίζονται και διεκδικούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους, ενάντια στην κατηγοριοποίηση που φέρνει η «αξιολόγηση». Στο στόχαστρο των διώξεων αποδεικνύεται πως δεν είναι μόνο όσοι υλοποιώντας συλλογικές αποφάσεις αρνούνται να την εφαρμόσουν, αλλά και όσοι βγαίνουν μπροστά να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Οπως η εκπαιδευτικός του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, η οποία παραπέμπεται σε ακρόαση ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου με το ερώτημα της θέσης σε δυνητική αργία. Η δασκάλα είχε μιλήσει δημόσια για την αναγκαστική αποχή μαθητή από την εκπαιδευτική διαδικασία επειδή δεν υπήρχε σχολικός νοσηλευτής/τρια. Οπως έχουν κάνει σωματεία των εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δηλώνει στο πλευρό της δασκάλας και «καταδικάζει την τακτική εκφοβισμού και πειθαρχικών διώξεων που ακολουθούν υπουργείο Παιδείας και Διοίκηση, η οποία έχει ως προφανή στόχο τη φίμωση των εκπαιδευτικών μπροστά στα τεράστια προβλήματα της Εκπαίδευσης». Η ΔΟΕ στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας, που καλεί ο Σύλλογος «Σωκράτης» με τη συμμετοχή πολλών ακόμα εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής, την Τρίτη 20 Μάη, στις 9 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, με 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.).
Στο μεταξύ χτες, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή τη δικαστική προσφυγή (προσωρινή αναστολή εκτέλεσης) της απόφασης να τεθεί σε δυνητική αργία η εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου. Υπενθυμίζεται πως η εκπαιδευτικός, με μία απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας που είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, είχε βγει σε δυνητική αργία επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση ενάντια στην «αξιολόγηση».