Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την «Ορέστεια» στο θέατρο Βράχων στον Βύρωνα στις 11 και 12 Ιούνη, στο Δίον στις 5 Ιούλη, στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Ιούλη, στους Δελφούς στις 25 και 26 Ιούλη και στην Καβάλα στις 2 και 3 Αυγούστου.
Η προπώληση για όλες τις παραστάσεις, εκτός από αυτήν της Επιδαύρου που έχει ήδη ανοίξει, θα ξεκινήσει στις 14 Μάη.
Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη, που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: Από την αποσταθεροποίηση, στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Αθηνά στο τρίτο μέρος της τριλογίας, για να θεσμοθετήσει τη δημοκρατία με τη βία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης σύναψης ειρήνης.
Στο σκηνοθετικό του σημείωμα αναφέρει ο Θ. Τερζόπουλος: «Γιατί η "Ορέστεια" συνεχίζει να ασκεί τρομακτική έλξη; Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι επειδή στον άνθρωπο υπάρχει η ανάγκη για μια βαθύτερη σχέση με τον Μύθο. Ο μύθος της "Ορέστειας" είναι επικίνδυνος, ανήκει στον κόσμο του ανοίκειου και του παράξενου, προκαλεί τον τρόμο, επειδή αποκαλύπτει το ατίθασο, το βίαιο και τους νόμους του βάθους που δεν μπορούν να δαμαστούν. Η Κλυταιμνήστρα μάς καλεί να σπάσουμε μαζί τον καθρέφτη, για να γεννηθεί από τα θραύσματά του μια νέα εφιαλτική εικόνα, που ωστόσο θα διατηρεί τις σκοτεινές ρίζες του μύθου.
Πρόθεσή μας είναι η μελέτη του βάθους του μύθου της "Ορέστειας" και η αναζήτηση του απρόβλεπτου, του ασυνήθιστου, του παράδοξου. Τα πρόσωπα προσφέρουν τα σώματά τους στο θυσιαστήριο του ανοίκειου, θέτουν διαρκή ερωτήματα και διλήμματα. Η αισθητική της παράστασης προκύπτει από τη δυναμική σχέση του Σώματος με τον Μύθο, τον Χρόνο και τη Μνήμη. Θέτουμε ξανά το θεμελιώδες οντολογικό ερώτημα "περί τίνος πρόκειται", ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται οριστικές απαντήσεις, αλλά διαρκώς μας ενεργοποιεί προς την κατεύθυνση της ολοένα βαθύτερης έρευνας της ρίζας του ήχου, της λέξης, των πολλαπλών διαστάσεων του ανθρώπινου αινίγματος και της ανακατασκευής ενός νέου Μύθου».
Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου (που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τους φωτισμούς) συνιστά ένα έργο διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που κατορθώνει με τη συνταρακτική του ενέργεια να διευρύνει τα όρια της τέχνης και να αφηγηθεί, εν τέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μπάμπης Αλεφάντης (Πυλάδης), Εβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας / Κορυφαίος / Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Ορέστης), Ελλη Ιγγλίζ (Τροφός), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Αννα Μαρκά Μπονισέλ (Προφήτις), Νίκος Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Μυρτώ Ροζάκη (Ηλέκτρα), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα / Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).
Συμμετέχουν στον Χορό: Μπάμπης Αλεφάντης, Κατερίνα Αμπλιανίτη, Εβελυν Ασουάντ, Χριστόφορος Βογιατζής, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Ελλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Αννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.
Συνεργάτης σκηνοθέτης είναι ο Σάββας Στρούμπος. Η μετάφραση έγινε από την Ελένη Βαροπούλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Παναγιώτη Βελιανίτη.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βιετνάμ, με αφορμή τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Βιετνάμ - Ελλάδας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 12 έως 21 Μαΐου. Θα προβληθούν 7 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ σε πρώτη πανελλήνια προβολή.
Η Επίσημη Πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα στην Αθήνα στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema» με την ταινία «Dont Burn» και στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «ΒΑΚΟΥΡΑ», την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 19.00 με την ταινία «Peach Blossom, Pho and Piano». Τόσο σε Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη παραβρίσκονται εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Κινηματογράφου του Βιετνάμ, ενώ χαιρετίζει η Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και τιμώντας τον ιστορικό ηγέτη του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 135 χρόνια από τη γέννησή του, στις 19 Μαΐου θα γίνει επετειακή εκδήλωση στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema», με βιβλιοπαρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης «Χο Τσι Μινχ Βιογραφία», που εκδόθηκε ειδικά από τη «NEW STAR», σε συνεργασία με τον επίσημο Εκδοτικό Οίκο The Gioi. Προλογίζει ο Τσου Ντουκ Τιν, Διευθυντής του Μουσείου Χο Τσι Μινχ, και η πρέσβης του Βιετνάμ. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ho Chi Minh - A journey to create a culture of peace».
Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γιάννη Τριτσιμπίδα, που μιλάει για τη ζωή και το έργο του Ελληνα μαχητή και εθνικού ήρωα του Βιετνάμ Κώστα Σαραντίδη / Nguyen Van Lap.
Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 19.00 και οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής: «Don't Burn» του Dang Nhat Minh (την Κυριακή 18/5 στις 21.00), «Peach Blossom, Pho and Piano» του Phi Tien Son (σήμερα Τρίτη στις 19.00 και την Κυριακή 18/5 στις 19.00), «Peacefull train» του Κέντρου Ρεπορτάζ και Ντοκιμαντέρ της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης του Ανόι (αύριο Τετάρτη στις 19.00 και το Σάββατο 17/5 στις 19.00), «Story of Pao» του Ngo Quang Hai (την Πέμπτη 15/5), «The legend makers» του Bui Tuan Dung (την Πέμπτη 15/5, στις 21.00), «The fate» του Dao Duy Phuc (την Παρασκευή 16/5 στις 19.00), «I saw Yellow Flowers on the Grass» του Victor Vu (το Σάββατο 17/5 στις 20.00) και «Red dawn» των Nguyen Thanh Van - Tran Chi Thanh (την Παρασκευή 16/5 στις 20.30).
Μεσοπόλεμος. Κατοχή. Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Η Εκάβη κοιτάζει τον καθρέφτη και βλέπει τον εαυτό της όπως ήταν νέα. Τα δύο αυτά πρόσωπα επί σκηνής, το ρεαλιστικό και φανταστικό, συνθέτουν τα κομμάτια της πολυτάραχης ζωής της, που συμβαδίζει με την πολυτάραχη ζωή της Ελλάδας.
Θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας.
Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Παπαλάμπρου.
30 μικρά διηγήματα γεμάτα αναμνήσεις και νοσταλγία. 30 μικρές ιστορίες ενηλικίωσης. Η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος. Τα νιάτα, ο έρωτας, η φιλία, η φτώχεια, αλλά και η αλληλεγγύη, ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο.
Ολα αυτά ειπωμένα με την απλή, λαγαρή γλώσσα της Ελένης Γερασιμίδου. Δοσμένα σαν μια θεατρική παράσταση, σαν ένας θεατρικός μονόλογος, που μας προτρέπει να αναλογιστούμε τις δικές μας εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές του μέλλοντός μας.