ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2025
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΡΚΚ ανακοίνωσε αυτοδιάλυση και τερματισμό της ένοπλης δράσης

Συζήτηση για τις «νέες ευκαιρίες» για «οικοδόμηση της Τουρκίας του Αιώνα»

Σε αυτοδιάλυση του ΡΚΚ κάλεσε ο Οτσαλάν (φωτ.) από τον Φλεβάρη, προτάσσοντας ως «κύριο καθήκον την αναδιάρθρωση της ιστορικής σχέσης» Κούρδων - Τούρκων
Σε αυτοδιάλυση του ΡΚΚ κάλεσε ο Οτσαλάν (φωτ.) από τον Φλεβάρη, προτάσσοντας ως «κύριο καθήκον την αναδιάρθρωση της ιστορικής σχέσης» Κούρδων - Τούρκων
Σε νέα φάση εισέρχονται οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, μετά από την επίσημη ανακοίνωση του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ότι διαλύεται και τερματίζει την ένοπλη δράση του, με φόντο την όξυνση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών σε όλη την περιφέρεια, με όχημα και τον λεγόμενο «κουρδικό παράγοντα», όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία.

Οπως έγινε γνωστό, το 12ο συνέδριο του ΡΚΚ - που συγκλήθηκε 5 με 7 Μάη στην περιοχή Μέντια του βόρειου Ιράκ - ενέκρινε την αυτοδιάλυσή του και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης, σηματοδοτώντας - όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Ντουράν Καλκάν - «μια νέα αρχή» με στόχο «να δημιουργηθεί χώρος για νέες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες». Ο Καλκάν είπε ότι ξεκινά «μια νέα εποχή (...) για την ανάπτυξη προσπαθειών της δημοκρατικής κοινωνίας που θα διεξαχθούν με νέες στρατηγικές και νέες οργανωτικές δομές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΡΚΚ «καλεί τις διεθνείς δυνάμεις να μην εμποδίσουν τη δημοκρατική λύση στην Τουρκία, καθώς και τις αριστερές - σοσιαλιστικές δυνάμεις, τις επαναστατικές δομές, τις οργανώσεις και τις προσωπικότητες της Τουρκίας να αγκαλιάσουν τη διαδικασία για μία ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία».

Εκτενές ρεπορτάζ δε στο κουρδικό πρακτορείο «Firat», εξηγούσε ότι η εισηγητική έκθεση που εγκρίθηκε για τη διάλυση του ΡΚΚ υιοθετήθηκε «με τον όρο ότι την πρακτική σχετική διαδικασία θα την διαχειριστεί και καθοδηγήσει ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ολοκληρώνοντας έτσι τις δραστηριότητες που διεξάγονται από τον τίτλο του PKK».

«Βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ζητά το DEM

Από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DEM, το μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματος που τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται τον φυλακισμένο Οτσαλάν στο Ιμραλί, Περβίν Μπουλντάν, είπε ότι «χρειάζεται να απομακρύνουμε τα εμπόδια (...) σε αυτή τη φάση όλοι έχουμε ευθύνες και καθήκοντα».

Τόνισε ότι «ο κ. Οτσαλάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοκρατικής πολιτικής (σκηνής), γι' αυτό η συνέχιση των συνομιλιών, η βελτίωση της κατάστασής του, το να τον επισκεφτούν διάφορες (πολιτικές) ομάδες και οι συζητήσεις μαζί του για την ειρήνη είναι απαραίτητες».

Πρόσθεσε δε ότι «η βουλή έχει μεγάλες ευθύνες από αυτή την πλευρά, χρειάζεται να εγκριθούν κάποιοι νόμοι, να τροποποιηθούν άλλοι», ώστε να αντιμετωπιστούν «μεγάλες αδικίες που υπάρχουν στην Τουρκία».

«Θετικά νέα, σύντομα» βλέπει ο Ερντογάν

«Τα 86 εκατομμύρια λαού (σ.σ. πληθυσμός Τουρκίας) θα ενώσουμε τις καρδιές μας, ενισχύοντας και ανορθώνοντας την αγάπη και την ενότητα μεταξύ μας». δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, διαβλέποντας οικοδόμηση της «Τουρκίας του (21ου) Αιώνα, ριζωμένης στη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, μαζί» και αναγγέλλοντας «θετικά νέα, σύντομα».

Μίλησε για εξέλιξη - «σημαντικό κατώφλι για την επίτευξη του στόχου της Αγκυρας για μια χώρα χωρίς τρομοκρατία», ενώ καταλήγοντας είπε ότι «η Τουρκία βλέπει την κίνηση αυτή ως μια κίνηση που περιλαμβάνει και τους Κούρδους μαχητές στο Ιράκ, τη Συρία και την Ευρώπη».

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε κι αυτός για «ιστορικό κατώφλι» στο οποίο «ο σεβασμός, η αφοσίωση και η πίστη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ενσωματώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν εντός του ευγενούς τουρκικού έθνους και χωρίς κανένα ίχνος ρήξης».

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Για «σημείο καμπής όχι μόνο για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής μας στο σύνολό της» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των τζιχαντιστών στη Συρία, Ασάντ αλ Σαϊμπάνι, που συνεχάρη «την τουρκική κυβέρνηση και τον λαό της για τη συμφωνία με το ΡΚΚ».

Εσπευσε δε να συμπληρώσει ότι διεργασίες «τρέχουν» και εντός Συρίας με οργανώσεις Κούρδων, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σήμερα στην πορεία μιας εθνικής συμφωνίας με τους SDF και θέτουμε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους», μιλώντας για «διαδικασία περίπλοκη και ευαίσθητη, αλλά απαραίτητη» και λέγοντας ότι «η αναβολή στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα παρατείνει το χάος, θα ανοίξει τον δρόμο για ξένες παρεμβάσεις και θα τροφοδοτήσει αυτονομιστικές τάσεις». Ισχυρίστηκε δε ότι «τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών είναι εγγυημένα και προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως και των άλλων Σύρων» - την ίδια ώρα που οι συμμορίες των τζιχαντιστών επιδίδονται σε σφαγές Σύρων Αλαουιτών, Δρούζων και Χριστιανών...

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ ελ Ανούνι, δήλωσε ότι «η έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο την πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν ένα θετικό βήμα για την επίτευξη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Καλούμε όλα τα μέρη να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να ξεκινήσουν μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στον διάλογο και τη συμφιλίωση (...) Η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν θα ωφελήσει μόνο όλους τους Τούρκους πολίτες, αλλά θα συμβάλει και στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Το ΚΚ Τουρκίας

Για νέα φάση στην οποία μπαίνουν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία μιλά σε τοποθέτησή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), αναφέροντας ότι «φυσικά το Κόμμα μας στηρίζει τη διαδικασία που ορίζεται ως "σίγηση των όπλων", ωστόσο διαφωνούμε με το περιεχόμενο της σημερινής δήλωσης, που ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο που νωρίτερα έχουν αρθρώσει ο Μπαχτσελί, ο Οτσαλάν και αξιωματούχοι του ΑΚΡ, ως ιστορική μετάβαση για προετοιμασίες που σηματοδοτούν νέα φάση στη συνέχιση και ανάπτυξη της 23χρονης πολιτικής του AKP».

Υπογραμμίζει δε πως «επιβεβαιώθηκε ξανά ότι κανένα θεμελιώδεις ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς στόχος να είναι ο σοσιαλισμός και χωρίς ανατροπή του καπιταλισμού. Ο ισχυρισμός ότι το λεγόμενο "κουρδικό ζήτημα" είναι ένα πρόβλημα ανεξάρτητο, που βρίσκεται υπεράνω των θεμελιακών ζητημάτων της Τουρκίας, καταρρέει σήμερα».

Και επισημαίνει: «Είναι σαφές ότι η καθεστηκυία τάξη και η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν μπορούν να προσφέρουν στους συμπολίτες μας - Κούρδους, Τούρκους ή άλλης εθνικής καταγωγής - τίποτα άλλο από εκμετάλλευση και μεγαλύτερη αντίδραση, ούτε και επιδιώκει κάτι διαφορετικό».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Κατάπαυση πυρός» με ανταλλαγή απειλών και «προειδοποιήσεων»

Συμφωνία για «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ανακοινώθηκε το Σάββατο, μετά από 4 μέρες συγκρούσεων που περιλάμβαναν από πυραυλικές επιθέσεις μέχρι αερομαχίες, με τις δύο πλευρές πάντως να προχωρούν σε νέες απειλές και «προειδοποιήσεις» μετά τις αναγγελίες του Σαββάτου...

Την ανακοίνωση για «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός» έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, μιλώντας για συμφωνία που επιτεύχθηκε «μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι «εμποδίσαμε μια πυρηνική σύρραξη» και ότι «το εμπόριο είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο σταμάτησαν τις εχθροπραξίες» οι δύο πλευρές.

Πακιστανικές επιθέσεις σε ινδικές βάσεις

Ελάχιστες ώρες πριν την ανακοίνωση, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το Πακιστάν εξαπέλυσε την επιχείρηση «Bunyanum Marsoos» («Αδιαπέραστο Τείχος»), με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ινδικών στρατιωτικών βάσεων, σε Ουνταμπούρ και Πατάνκοτ, και άλλων εγκαταστάσεων (π.χ. χώρου αποθήκευσης πυραύλων BrahMos), με το Ισλαμαμπάντ να υποστηρίζει ότι κατέστρεψε και σύστημα αεράμυνας S-400.

Χτες ο επικεφαλής των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ασιμ Μουνίρ, περιέγραψε την επιχείρηση ως ένα «καθοριστικό κεφάλαιο» στη στρατιωτική ιστορία της χώρας, ενώ ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μοχσίν Νακβι, είπε ότι το Νέο Δελχί ηττήθηκε «σε όλα τα πέντε πεδία (...) όχι απλά το πεζικό, το ναυτικό και την αεροπορία, αλλά και στην διπλωματία και τα ΜΜΕ», προσθέτοντας ότι η Ινδία θα ξανασκεφτεί διπλά μια νέα επίθεση κατά του Πακιστάν.

Ολα αυτά ενώ ο Πακιστανός υπουργός Αμυνας Khawaja Asif είπε ότι η ινδική ηγεσία κάνει «μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τη φήμη της».

«Μόνο αναστείλαμε την απάντηση» λέει ο Μόντι

Σε αντίστοιχο τόνο διατυπώθηκε και το χτεσινοβραδινό διάγγελμα που απηύθυνε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που περιέγραψε την επιχείρηση «Sindoor» - με την οποία επλήγησαν «εστίες τρομοκρατών» εντός πακιστανικού εδάφους την περασμένη Τετάρτη - ως «το νέο δόγμα της Ινδίας κατά της τρομοκρατίας» που «έθεσε νέα όρια», προσθέτοντας ότι «μόνο αναστείλαμε προσωρινά την απάντησή μας στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές βάσεις στο Πακιστάν» και προειδοποιώντας ότι «τις επόμενες μέρες θα μετρήσουμε κάθε βήμα του Πακιστάν (...) ποια θέση υιοθετούν».

Είπε ακόμα ότι «συνομιλίες και τρόμος δεν πάνε μαζί», όπως και ότι «νερά και αίμα δεν πάνε μαζί», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Συνθήκη Υδάτων του Ινδού, η οποία παραμένει σε ισχύ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες σε συνομιλία που έγινε μεταξύ των επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δύο πλευρών, συζητήθηκαν «θέματα σχετικά με τη συνέχιση της δέσμευσης των δύο πλευρών ούτε για έναν πυροβολισμό, ούτε για να ξεκινήσουν καμία επιθετική ή άλλη εχθρική ενέργεια η μία εναντίον της άλλης».

Σημειωτέον ότι αργά το Σάββατο έγιναν καταγγελίες για παραβιάσεις της «κατάπαυσης πυρός», ενώ συνολικά 36 χώρες φέρονται να είχαν εμπλοκή στις επαφές για τη συμφωνία της.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 12/5 η κατάσταση στην ντε φάκτο μεθόριο εμφανιζόταν ήρεμη.

Πάντως, τουλάχιστον 60 είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα.

Κασμίρ, τρομοκρατία και νερά «τα μεγάλα θέματα»

Στο μεταξύ, το ανώτατο στέλεχος της ινδικής διπλωματίας, Βικραμ Μισρι, δέχτηκε έντονα επικριτικά σχόλια στον λογαριασμό του στο «X» από χρήστες που τον χαρακτήρισαν «προδότη», κατηγορώντας τον ότι «πέταξε το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ινδίας» επειδή συμφώνησε «κατάπαυση πυρός».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφούν και οι τροχιοδεικτικές δηλώσεις του Πακιστανού υπουργού Αμυνας, Khawaja Asif, που έκανε λόγο για «ευκαιρία να διευθετηθούν τα τρία κρίσιμα θέματα»: «Ινδία και Πακιστάν έχουν να διαπραγματευτούν (...) το Κασμίρ, την τρομοκρατία και τα νερά (σ.σ. τη διαχείριση των υδάτινων όγκων των μεγάλων ποταμών που διατρέχουν την περιοχή όπως ο Ινδός) (...) Αυτά τα τρία θέματα διέτρεξαν όλη την ιστορία (των δύο χωρών)...».

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προς νέα θητεία ο Εντι Ράμα

Σήμερα αναμένονται να ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να προηγείται και τον Εντι Ράμα να φαίνεται ότι οδεύει προς μια νέα, τέταρτη κατά σειρά πρωθυπουργική θητεία.

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, το PS εμφανιζόταν να συγκεντρώνει το 53%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα το 34%.

Στις δηλώσεις του ο Ράμα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «ο αλβανικός λαός θα μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την Αλβανία μέλος της ΕΕ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ