Με προφανή στόχο την εμπορική αναβάθμιση, οι σχεδιασμοί της ΕΠΟ φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στον θεσμό
Οι δυσκολίες στην εμπορική διαχείριση του «προϊόντος» οδήγησαν την ΕΠΟ σε σαρωτικές αλλαγές στον θεσμό του Κυπέλλου |
Ετσι, μετά τις συζητήσεις και σκέψεις των προηγούμενων μηνών στους κόλπους της ΕΠΟ και στις ποδοσφαιρικές επαγγελματικές Λίγκες (Super League και Super League 2) για μελλοντική αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, από πλευράς ΕΠΟ (ως διοργανώτριας αρχής) τις τελευταίες βδομάδες βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο θεσμός του Κυπέλλου. Μετά από χρόνια μάλιστα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την πλήρη αναδιάρθρωσή του και την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την αγωνιστική σεζόν 2025 - 2026.
Eurokinissi |
Με την Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται ουκ ολίγες φορές σε αδιέξοδα όσον αφορά ζητήματα εμπορικής αξιοποίησης του «προϊόντος» (π.χ. με δυσκολία πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και προσφορές χαμηλότερες των προσδοκιών), η αύξηση του ανταγωνισμού μέσω του αποκλεισμού των πιο αδύναμων - και μη εμπορικών - ομάδων δείχνει να αποτελεί τη βασική φόρμουλα της διοίκησης της ΕΠΟ για την «επόμενη μέρα», προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους (τηλεοπτικά κανάλια, χορηγοί κ.λπ.). Εξίσου σαφής είναι και η πρόθεση τα κομμάτια της «πίτας» της αγοράς να αποτελούν υπόθεση λίγων και εκλεκτών, με σκοπό τη μεγαλύτερη ικανοποίηση των ΠΑΕ, δηλαδή των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου.
Eurokinissi |
Περισσότερους ...σκοπέλους (βλ. αγώνες) θα χρειάζεται να ξεπεράσει ο νικητής του Κυπέλλου από τη νέα σεζόν |
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος από τους αρμόδιους του ποδοσφαίρου για αξιοποίηση των ελληνικών ταλέντων και αναβάθμιση του αθλήματος μέσω του εν λόγω εγχειρήματος. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη στυγνή πραγματικότητα σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και φυσικά στο ποδόσφαιρο, όπου τα αθλητικά σωματεία, που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού στη χώρα μας, φυτοζωούν, καλούμενα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, που απειλούν ακόμα και την επιβίωσή τους.
Ανάμεσα στα αμιγώς διαδικαστικά των νέων σχεδιασμών για το Κύπελλο Ελλάδας ξεχωρίζει η κατάργηση των περισσότερων γύρων νοκ άουτ που υπήρχαν μέχρι σήμερα, με εισαγωγή μιας κύριας φάσης, στα πρότυπα της League Phase που καθιέρωσε η UEFA φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με προφανή στόχο την αύξηση του ετήσιου αριθμού των αγώνων στη διοργάνωση. Αλλη μια σημαντική αλλαγή είναι ότι στους αγώνες όπου θα κρίνεται η πρόκριση (νοκ άουτ, προημιτελικά, ημιτελικά) καταργείται η διαδικασία της παράτασης και σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες θα περνούν κατευθείαν στη διαδικασία των πέναλτι.
Συγκεκριμένα, ο 1ος γύρος της διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, θα περιλαμβάνει νοκ άουτ αγώνες μεταξύ των ομάδων της SL2 (17) και των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 9 έως 14 στη SL της σεζόν. Στη συνέχεια όμως η μορφή θα αλλάζει, με τη League Phase, στην οποία θα συμμετέχουν οι νικητές των ζευγαριών του 1ου γύρου και - περνώντας απευθείας - οι 8 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας της περασμένης σεζόν σε σύνολο 20 ομάδων. Σε αυτήν τη φάση προβλέπονται 11 μονοί αγώνες, με διαφορετικούς αντιπάλους, και με ενιαία βαθμολογία μεταξύ των ομάδων. Οι πρώτες 4 ομάδες της συγκεκριμένης φάσης θα προκρίνονται απευθείας στα προημιτελικά, ενώ αντίστοιχα αυτές στις θέσεις 5 έως 12 θα παίζουν μονά νοκ άουτ ματς για τις υπόλοιπες θέσεις στους «8». Η προημιτελική φάση περιλαμβάνει επίσης μονούς αγώνες, ενώ οι διπλοί αγώνες επιστρέφουν μόνο στην ημιτελική φάση των τελικών. Ο τελικός της διοργάνωσης παραμένει μονός και θα διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
Στο ΟΑΚΑ το Σάββατο 17 Μάη
Eurokinissi |
Αν και παραδοσιακά ο τελικός του Κυπέλλου ήταν που έριχνε την αυλαία στη σεζόν, φέτος, με δύο αγωνιστικές να απομένουν στα πλέι άουτ της Super League, το φινάλε της αγωνιστικής δράσης θα δοθεί στις 22 Μάη, με τη διεξαγωγή της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής της έξτρα διαδικασίας.
Στο ΟΑΚΑ, και μάλιστα για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία με την παρουσία θεατών στις εξέδρες, «ερυθρόλευκοι» και «ασπρόμαυροι» θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον θεσμό, σε ένα «ριμέικ» του αντίστοιχου ραντεβού τους το 1990, που είχε βρει νικητή (4-2) και τροπαιούχο τον Ολυμπιακό. Μάλιστα αυτή ήταν η τελευταία φορά μέχρι σήμερα που ο ΟΦΗ είχε δώσει το «παρών» στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στον τελικό μετά από τέσσερα χρόνια και το 2021, όταν είχαν ηττηθεί 2-1 από τον ΠΑΟΚ.
Στο φετινό ραντεβού ο Ολυμπιακός, με τον αέρα του πρωταθλητή της σεζόν, επιδιώκει να φτάσει στο νταμπλ, επιστρέφοντας στις κατακτήσεις του τροπαίου μετά το 2020. Με ιδανική ψυχολογία οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο του φαβορί της αναμέτρησης, κλείνοντας ιδανικά μια ιδιαίτερη χρονιά για τον σύλλογο, που συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής.
Ο τεχνικός της ομάδας, Χοσέ Μεντιλίμπαρ, προσπαθούσε όλες τις προηγούμενες μέρες να κρατήσει ζεστούς και κυρίως προσγειωμένους τους παίκτες του ενόψει της τελευταίας σημαντικής υποχρέωσης. Στα αμιγώς αγωνιστικά, αμφίβολοι για την αποστολή του Ολυμπιακού είναι οι τραυματίες Κωστούλας και Ορτα, με την παρουσία του πρώτου στην αποστολή να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να ενταχθεί σε αυτή.
Με ορόσημο την κατάκτηση του τροπαίου το 1987, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας μέχρι σήμερα, στον ΟΦΗ θέλουν να μην αφήσουν τη φετινή ευκαιρία για μια νέα ιστορική επιτυχία να πάει χαμένη, ειδικά από τη στιγμή που αυτή έρχεται 30 χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχαν βρεθεί σε τέτοια θέση.
Στους Κρητικούς, εν μέσω κλίματος ενθουσιασμού που έφερε η παρουσία της ομάδας στον τελικό, επικρατεί και συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση της αποστολής που έχουν οι παίκτες του Μίλαν Ράσταβατς. Ο Σέρβος τεχνικός των Κρητικών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, βλέποντας όλους τους διαθέσιμους παίκτες να δίνουν το «παρών» στις τελευταίες προπονήσεις της ομάδας.