Απεργία για τη Συλλογική Σύμβαση
RIZOSPASTIS |
Ολοι οι λιμενεργάτες «στο πόδι» στη Γενική Συνέλευση |
Με το λιμάνι να «βράζει» για μια ακόμα φορά, αφού οι λιμενεργάτες έχουν από τον Νοέμβρη γνωστοποιήσει τα αιτήματά τους στην εργοδοσία, έφτασε η κατάσταση στο «μη παρέκει». Κι αυτό γιατί η εργοδοσία (COSCO, «DPort» και εργολάβοι) δέησε τώρα, ύστερα από 7 μήνες, να καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία δεν ικανοποιεί πολλές από τις διεκδικήσεις των λιμενεργατών.
Η προειδοποιητική θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Κυριακής, με τους απεργούς να παραμένουν στον χώρο περιφρουρώντας τον αγώνα τους.
Στη Γενική Συνέλευση καταγγέλθηκαν τόσο η εργοδοσία όσο και το σωματείο που έχει η ίδια στήσει ως «πρόθυμο συνομιλητή», αφού από κοινού όλη την ημέρα προσπαθούσαν να μη γίνει συνέλευση. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, το παραπάνω εργοδοτικό παραμάγαζο που παριστάνει το «σωματείο», ισχυριζόταν ότι τάχα απορρίπτει την πρόταση της εργοδοσίας. Μάλιστα, ενώ δεν έχει καταθέσει καμιά πρόταση, σπέρνει το δηλητήριο στο προσωπικό, αφού όπως λέει αναγνωρίζει «καλές βάσεις» στην πρόταση της εργοδοσίας.
Στη συνέλευση της Παρασκευής αποφασίστηκε να γίνει και νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 20 Μάη, μέρα κατά την οποία η εργοδοσία έχει ενημερώσει ότι θα φέρει νέα πρόταση. Επίσης από τη συνέλευση της Παρασκευής απευθύνθηκε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσοι θεωρούν ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο λιμάνι να βρεθούν την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση, να πουν τη θέση τους και να την βάλουν σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Γενική Συνέλευση ήταν ομόφωνες και η πρόταση για απεργία υπερψηφίστηκε από το 99,9% των εργαζομένων.
«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην κοροϊδία και στην προσπάθεια υποβάθμισης της ζωής μας», τονίζει το σωματείο απαντώντας στην εργοδοτική πρόταση που προβλέπει αυξήσεις - κοροϊδία, της τάξης των 1,86 ευρώ μεικτά την ημέρα, και «επιδόματα προϋπηρεσίας» μετά το 2026. «Μας ζητούν να υπογράψουμε τη διατήρηση της φτώχειας και της επισφάλειας μέσα στο λιμάνι!», καταγγέλλει και ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι, στις πλάτες των οποίων βγαίνουν τα κέρδη - ρεκόρ, δεν αποδέχονται τα ψίχουλα.
Η ΕΝΕΔΕΠ διεκδικεί: Προσαυξήσεις ανά τριετία με κάθε τριετία να υπολογίζεται στο 5%. Προσαυξήσεις νύχτας, Σαββάτου, Κυριακής και αργιών. Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και σε όλες τις ειδικότητες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Βαρέα και ανθυγιεινά σε όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι. Επίδομα για τους συναδέλφους που για λόγους υγείας ή λόγω ηλικίας δουλεύουν μόνο πρωί. Επίδομα για κάθε τέκνο. Επίδομα επικινδυνότητας.
Νέα αγωνιστικά ραντεβού την Τρίτη και την Τετάρτη στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα Δικαστήρια Πειραιά
Με τη μαζική τους συμμετοχή και με πολλά από τα παιχνίδια του πάρκου να μη λειτουργούν, οι δεκάδες εργαζόμενοι έστειλαν και αυτήν τη φορά στα σκουπίδια τις απειλές και τη συκοφαντία της εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι η απεργία της Παρασκευής πήρε τη «σκυτάλη» από την προηγούμενη μάχη του περασμένου Σαββατοκύριακου, με τους εργαζόμενους να απαιτούν την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι απολύσεις ήρθαν μετά την απόφαση των εργαζομένων να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, συγκροτώντας το Σωματείο τους. Καθόλου τυχαία, οι 4 από τους 6 άδικα απολυμένους είναι μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ίδια κατάσταση της απληρωσιάς υπάρχει και σε άλλα «μαγαζιά» του ίδιου ιδιοκτήτη, οπότε η απεργία στο «Allou» φαίνεται να «ανοίγει στόματα» και να δίνει θάρρος και στους άλλους εργαζόμενους για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Συγκεκριμένα, σε εξόρμηση των σωματείων στο «Option Cinema» στο Ιλιον, που ανήκει στον ίδιο εργοδότη, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι και εκεί τους χρωστάει τους μισθούς τριών ολόκληρων μηνών.
Η εργοδοσία, από την πλευρά της, θορυβημένη από το γεγονός ότι αλλιώς τα υπολόγιζε και αλλιώς της ήρθαν, αφού παρά την τρομοκρατία οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω, αντίθετα δυναμώνουν τον αγώνα τους, έφτασε στο σημείο να στείλει εξώδικο στον πρόεδρο, στον γραμματέα και τον αντιπρόεδρο της προσωρινής διοίκησης. Κάνει μάλιστα λόγο για «κατάχρηση» από πλευράς τους και τους κατηγορεί ότι ...δυσφημούν το πάρκο, επειδή αποκάλυψαν το αντεργατικό όργιο και τα χρωστούμενά της.
Απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία και τις προκλήσεις λοιπόν το Σωματείο αποφάσισε να συνεχίσει την αγωνιστική δράση και προχωρά σε πλατιά ενημέρωση προς όλους τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο με περισσότερες εγγραφές.
Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής χθες αργά το απόγευμα, οι εργαζόμενοι είδαν ότι άρχισαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους οι μισθοδοσίες του Απρίλη, αν και με λίγες μέρες καθυστέρηση. «Μετά από χρόνια και μετά από σκληρές μάχες, με σωματείο στο χώρο δεν μένουμε απλήρωτοι για κάποιο μήνα. Απο εδώ και πέρα υπάρχει σωματείο, οι εργαζόμενοι οργανώνονται, κανένας μισθός δεν θα καθυστερεί!», ανέφερε ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης, Γιάννης Χάλαρης, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 20 Μάη καλούν σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο ΣΕΠΕ Πειραιά, όπου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την εργοδοσία. Επίσης, την Τετάρτη 21 Μάη στις 12 μ. στα δικαστήρια Πειραιά (οδός Σκουζέ), όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απολύσεις.
Και στην χθεσινή απεργία στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι είχαν συναδέλφους τους από μια σειρά χώρους και κλάδους, που μαζί με τα σωματεία τους, μαζί και με φοιτητικούς συλλόγους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Το «παρών» έδωσε επίσης ο Παναγιώτης Κατηφες, εκλεγμένος σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Νίκαιας - Ρέντη.
Την τελευταία του πνοή στον χώρο δουλειάς άφησε εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι της Κω. Ο 50χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος ένιωσε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του την περασμένη Τετάρτη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. «Ακόμα δεν ξεκίνησε καλά καλά η σεζόν και στο θλιβερό μέτρημα των νεκρών συναδέλφων μας προστέθηκε άλλος ένας. Είναι ο τέταρτος νεκρός στον Τουρισμό το τελευταίο δίμηνο», τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω.«Η τραγική κατάληξη του συναδέλφου στον χώρο δουλειάς δεν μπορεί να μείνει στα "παθολογικά αίτια". Ολοι ξέρουν και ομολογούν την πίεση στη "βιομηχανία του τουρισμού" για να βγει η δουλειά καθημερινά. Τα ωράρια έχουν ξεφύγει και τα ρεπό θεωρούνται πολυτέλεια. Ολα αυτά δεν μπορεί παρά να έχουν επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων», υπογραμμίζει. Το Σωματείο στέκεται ακόμα στις τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας του νησιού, επισημαίνοντας ότι «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ουσιαστική πρόληψη και προστασία της υγείας».
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί και το περιστατικό σε κατάστημα του «Σκλαβενίτη» στον Πειραιά, όπου εργαζόμενος λιποθύμησε μέσα στην απόγνωσή του αφότου η εργοδοσία απέρριψε την προκαταβολή της μισθοδοσίας του.
Μάλιστα, η εργοδοσία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του εργαζόμενου επειδή όπως είπε «αξιολογήθηκε αρνητικά». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, που βρέθηκε άμεσα στο πλευρό του εργαζόμενου, η «αρνητική αξιολόγηση» έγινε επειδή είχε το ...θράσος να ζητάει τα ρεπό του και να αρνείται να γίνεται μπαλάκι από το ένα πόστο στο άλλο. Οπότε η απάντηση της εργοδοσίας στον εργαζόμενο, που λόγω του στρες λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ότι «δεν αξίζει» την προκαταβολή της μισθοδοσίας του.
Την απαράδεκτη αυτή στάση της εργοδοσίας κατήγγειλε το Σωματείο, ενώ τελικά κάτω από την πίεσή του η πρώτη υλοποίησε το αίτημα του εργαζόμενου.
Τη συνεδρίαση κυβέρνησης και «κοινωνικών εταίρων» (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μάη με θέμα την «ενίσχυση» του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων (βλ. και σελ. 15), σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Μαζεύονται όλοι αυτοί που έχουν συμφωνήσει να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, που έχουν ως ευαγγέλιο το αντεργατικό πλαίσιο της ΕΕ, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
«Η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) χτύπησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το οκτάωρο, ψήφισαν τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, προχώρησαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δηλαδή αυτοί που προκάλεσαν ζημιά στην εργατική τάξη θα συζητήσουν για το καλό μας; "Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Και σε αυτήν την προκλητική μάζωξη συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διά του εκπροσώπου της, που απέναντι σε όλα αυτά έχει βάλει την υπογραφή της, έχει συμφωνήσει», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.
Υπενθυμίζει ακόμα τα ...εύσημα που έδωσε πρόσφατα στον πρωθυπουργό ο Γερμανός καγκελάριος «για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης που νομοθέτησε για την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, "επιτεύγματα" όπως η 6ήμερη εργασία και η κατάργηση του 8ωρου». Ενώ απαριθμεί ορισμένα από «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης, σε πολλές περιπτώσεις με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, 10ωρη απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δουλειά τις Κυριακές, διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση, δουλειά μέχρι και 13 ώρες την ημέρα.
«Η κυβέρνηση μαζί με το επιχειρηματικό κεφάλαιο μεθοδεύουν τώρα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - επιχειρηματικών συμφερόντων και σε οργάνωση του αγώνα για «7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αυξήσεις μισθών και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα χέρια των εργαζομένων».