Παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις που στοχοποιούν τη συνδικαλιστική οργάνωση | Συνεχίζουν τον αγώνα στη «Speedex»
Στο συγκεκριμένο πάρκο ψυχαγωγίας, ένα από τα μεγαλύτερα στην Αττική, με χιλιάδες επισκέπτες, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, 2 έως και 5 μήνες, δουλεύουν υπερωρίες όταν η κίνηση είναι αυξημένη, ενώ χάνουν το μεροκάματο όταν η «επισκεψιμότητα» αναμένεται μειωμένη, εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, συχνά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μπροστά στην κατάσταση αυτή δημιούργησαν επιχειρησιακό Σωματείο, προκειμένου να παλέψουν για καλύτερους όρους εργασίας.
Η στάση της εργοδοσίας ήταν προκλητική: Στο σκηνικό των άσχημων συνθηκών αμοιβής και δουλειάς δεν δίστασε να προσθέσει και το πογκρόμ απολύσεων σε βάρος εργαζομένων με συνδικαλιστική δράση. Λίγες μόνο μέρες μετά τη σύσταση του Σωματείου, προχώρησε σε 7 απολύσεις, στοχοποιώντας 4 μέλη της προσωρινής του διοίκησης και ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Η αντίδραση των εργαζομένων στην εξέλιξη αυτή συζητήθηκε σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη, όπου αποφασίστηκε η απεργιακή κινητοποίηση.
«Ας το πάρουν χαμπάρι. Το Σωματείο στον χώρο δημιουργήθηκε για να μείνει και δεν θα ξεμπλέξουν με αυτό», τονίζει το επιχειρησιακό Σωματείο και καλεί συνδικάτα, μαζικούς φορείς και φοιτητικούς συλλόγους στην κινητοποίηση. «Απεργούμε γιατί δεν θα τους επιτρέψουμε να μας αφήσουν να λιποθυμάμε, δουλεύοντας το καλοκαίρι χωρίς νερό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Απεργούμε γιατί δεν θα χαρίσουμε την υγεία μας για τα κέρδη κανενός. Απεργούμε για να δείξουμε πως δεν μασάμε από τραμπουκισμούς και εκφοβισμούς. Απεργούμε για την αξιοπρέπειά μας, γιατί έχουμε δίκιο!», αναφέρει.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Ανάκληση όλων των απολύσεων και ανανέωση των Συμβάσεων. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, να μην καθυστερήσει ο μισθός του Απρίλη ούτε μία μέρα. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.
Την εργοδοσία του «Allou Fun Park» καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας εργαζόμενους και συνδικάτα στην απεργιακή κινητοποίηση. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι οι εργαζόμενοι απαντούν συλλογικά στην εργοδοσία, που επιχειρεί με τις απολύσεις της προσωρινής διοίκησης να επιβάλει σιγή ιχθύος και τρομοκρατία στον χώρο δουλειάς», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Την κήρυξη απεργίας για τους εργαζόμενους στο «Allou Fun Park» έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στηρίζοντας τους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους. «Τη στιγμή της απόλυσης, στον πρόεδρο του Σωματείου η εργοδοσία χρωστούσε μέρος των δεδουλευμένων του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Στον γραμματέα χρωστούσε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η ίδια απληρωσιά ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δουλεύουν ακόμη στο πάρκο. Τους χρωστάνε ολόκληρους μήνες ή μέρος αυτών. Είναι προκλητικό να αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες και την ίδια στιγμή να βρίσκουν αμέσως χρήματα για εξώδικα (περίπου 80 ευρώ για το καθένα), αποζημιώσεις και εξοφλήσεις χρωστούμενων σε όσους απέλυσαν», σχολιάζει.
Τις απολύσεις και την επίθεση στο Σωματείο έχουν καταδικάσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και μια σειρά σωματείων του Πειραιά και της Αθήνας.
Σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς που είναι σε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση, την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Speedex», του ομίλου Σφακιανάκη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία του ομίλου στον Βοτανικό. Ηταν η όγδοη μέρα απεργίας με αίτημα αιχμής την ανάκληση των απολύσεων τριών συναδέλφων τους και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, εκτός από το κλαδικό ΣΕΤΤΑ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλάι τους, το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και πολλά επιχειρησιακά σωματεία στις Τηλεπικοινωνίες, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο «Skroutz Last Mile», το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής κ.ά. Ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, χαιρετίζοντας τους απεργούς τούς μετέφερε την εμπειρία των αγώνων του κλάδου του, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού Σωματείου συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η κατάθεση προτάσεων από την εργοδοσία, τις οποίες οι εργαζόμενοι αναμενόταν να συζητήσουν και να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, σε Γενική Συνέλευση που είχαν προγραμματίσει για το απόγευμα της Παρασκευής.
Την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτών που προκήρυξαν 48ωρη απεργία από τις 12 Μάη στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία (RO/RO) στο λιμάνι του Κερατσινίου εκφράζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», προβάλλοντας διεκδικήσεις για κατάργηση του ν. 4150/13, οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Οι εκπρόσωποι των φορέων συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Καπνεργάτη. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργατριών «Το Παγκαπνεργατικό», το ΠΑΜΕ, η ΠΟΕΕΠ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά.
Επίσης κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος, να δηλώνει ότι η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι λαοί το πάρουν απόφαση, έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τα πάντα: «Η ιστορική αλήθεια επισφραγίστηκε με το κάρφωμα της κόκκινης σημαίας στο Βερολίνο και τη συντριβή του ναζιστικού τέρατος, επισφραγίστηκε με την πρωτοβουλία των Κομμουνιστικών Κομμάτων που οργάνωσαν τα απελευθερωτικά κινήματα για τη συντριβή του ναζισμού. (...) Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα βρίσκεται μπροστά στους αγώνες για να μην ξανασηκώσει κεφάλι ο φασισμός - ναζισμός, θα βρίσκεται μπροστά στους αγώνες για να οργανωθεί η εργατική τάξη και να οδηγηθεί στον προορισμό της ιστορικής της αποστολής, στην τελική νίκη».
Ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, είπε: «Οι θυσίες των εργαζομένων με τον ηρωικό ξεσηκωμό του Μάη του '36 και μαζί η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών συνεχίζουν και σήμερα να εμπνέουν. Τα συμπεράσματα αποτελούν διδάγματα και δίνουν έμπνευση για τη συνέχεια, πολύτιμα εφόδια, για να μπορούμε να αντέχουμε στις προκλήσεις των σύγχρονων αγώνων για τις δικές μας ανάγκες, απέναντι σε κράτος και εργοδοσία που θέλουν να μας έχουν σύγχρονους δούλους. Και σ' αυτή τη βάση δεσμευόμαστε στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος».
Εκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή σε κλιματιστικό συρμού στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί κομμάτι λαμαρίνας μέσα στο βαγόνι, αναδεικνύοντας ξανά τα μεγάλα κενά ασφάλειας στις συγκοινωνίες.
Από καθαρή τύχη δεν υπήρχαν θύματα, καθώς ο συρμός είχε αποσυρθεί για συντήρηση των κλιματιστικών στο αμαξοστάσιο του Θησείου. Τυχεροί ήταν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι - τεχνίτες, καθώς εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν από την έξω μεριά του βαγονιού.
Τμήμα του μηχανισμού του κλιματιστικού, στο οποίο έγινε η έκρηξη, βρίσκεται κοντά στις καρέκλες επιβατών στο πίσω μέρος του βαγονιού και είναι καλυμμένο με λαμαρίνα. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο είναι προφανές ότι αν αυτό συνέβαινε σε ώρα λειτουργίας του συρμού, με επιβάτες, θα υπήρχαν τραυματισμοί.
Δίχως τέλος είναι το μακελειό στους χώρους δουλειάς, με εργαζόμενους σχεδόν μέρα παρά μέρα να μη γυρίζουν στο σπίτι τους, χάνοντας τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο.
Τελευταίο περιστατικό, το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αργολίδα, όπου 56χρονος εργάτης που εργαζόταν στον βιολογικό καθαρισμό των δήμων Αργους - Μυκηνών και Ναυπλίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από καρότσα αγροτικού οχήματος, χάνοντας ακαριαία τη ζωή του.
Ο άτυχος εργαζόμενος όπως έγινε γνωστό ανήκε στο δυναμικό εργολαβικής εταιρείας που πραγματοποιούσε εργασίες στις εγκαταστάσεις του βιολογικού για λογαριασμό των ΔΕΥΑ. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το περιστατικό κατήγγειλε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, που εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 56χρονου και απαιτεί να διαλευκανθούν όλα τα αίτια του «ατυχήματος». Φέρνει στην επιφάνεια τις αιτίες τέτοιων εγκλημάτων, ξεχωρίζοντας την εντατικοποίηση, τα «deadlines» της παράδοσης του έργου με αποτέλεσμα τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, όπως και τις ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας. Και απαιτεί μεταξύ άλλων εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος για την οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη, μέτρα προστασίας για όλες τις εργασίες στον βιολογικό καθαρισμό, να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργασιών στον χώρο.