Από τη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία της ΚΟ Αττικής την περασμένη Κυριακή |
Θυμίζουμε πως το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 9η Μάη εγκαινίασε η μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία της ΚΟ Αττικής που έγινε την Κυριακή 4 Μάη στο Σκοπευτήριο, με μαζική παρουσία κόσμου όλων των ηλικιών.
Με κόσμο και κόκκινες σημαίες γέμισε ο χώρος μπροστά από το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα το πρωί της Παρασκευής, ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΤΟ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ από κοινού με τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό».
Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη |
Ο Μ. Ραπανάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οπως είπε και ο Αμερικανός λογοτέχνης Ερνεστ Χέμινγουεϊ, "Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστά στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει".
Αποτύπωσε σε αυτή τη φράση την ευγνωμοσύνη των λαών στη μεγαλειώδη προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στην Αντιφασιστική Νίκη, με πάνω από 25 εκατομμύρια νεκρούς και πάνω από 10 εκατομμύρια ανάπηρους και τραυματίες, ανάμεσά τους ο ανθός του Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων, της Νεολαίας της Κομσομόλ και της σοβιετικής εξουσίας.
Ο σοβιετικός λαός προσέφερε αυτές τις πρωτόγνωρες θυσίες, υπερασπιζόμενος τη σοσιαλιστική πατρίδα του, το πρώτο εργατικό κράτος, τις νέες σχέσεις παραγωγής και όλα όσα είχε καταφέρει στην ανάπτυξη της σοσιαλιστικής παραγωγής με στόχο την κοινωνική ευημερία. Στην ήττα του φασισμού - ναζισμού καθοριστική ήταν και η συμβολή των λαϊκών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.
Αισθανόμαστε περήφανοι που το Κόμμα μας αποτέλεσε τον εμπνευστή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης, ενός από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα της κατεχόμενης Ευρώπης. (...) Αξιοποιούμε την ιστορική πείρα, για να βρεθεί το Κόμμα και το εργατικό - λαϊκό κίνημα προετοιμασμένο... Γιατί όπως τότε, έτσι και σήμερα, η ίδια μήτρα γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι ίδιες αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα της Γης, των αγορών, των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας μεταξύ των ιμπεριαλιστών είναι εδώ, και μάλιστα οξυμένοι σε πρωτόγνωρο βαθμό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (...)
Κεφαλονιά |
Η Τ. Μητσέα τόνισε στην ομιλία της πως «το ναζιστικό τέρας ηττήθηκε από τον λαϊκό παράγοντα που βγήκε μπροστά οργανωμένος, παλεύοντας για τη λευτεριά και για καλύτερες μέρες, μη λογαριάζοντας συσχετισμό δύναμης και θυσίες. Επικεφαλής και ραχοκοκαλιά των αντιστασιακών απελευθερωτικών κινημάτων ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Στην Ελλάδα το ΕΑΜικό κίνημα, ένα από τα μεγαλύτερα αντάρτικα κινήματα της Ευρώπης, είχε σημαντική συμβολή στη νίκη επί του Αξονα. Το ΕΑΜ συσπείρωσε στις γραμμές του τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας. Εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης ήταν το τιμημένο ΚΚΕ».
Και πρόσθεσε: «Οσες ανιστόρητες και κατάπτυστες αποφάσεις και αν πάρουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, όπως την κατάργηση της 9ης Μάη ως Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, την ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού, όσες διώξεις συμβόλων και καταστροφές μνημείων κι αν κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι το κομμουνιστικό κίνημα ήταν ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής και η ραχοκοκαλιά του απελευθερωτικού, λαϊκού αγώνα».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσαν τα μέλη της ΚΕ Στέφανος Λούκας και Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος. Από την ΚΝΕ η Ανδριάνα Χατζηπαντελή, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Νότιων Συνοικιών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.
Από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Βούλα Σταμέλου, γραμματέας του προεδρείου της. Από τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», η Ειρήνη Καρναβά, μέλος του ΔΣ.
Τους πάνω από 140 εκτελεσθέντες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος, που ήταν κρατούμενοι των φυλακών του Αργοστολίου την περίοδο 1948-'49, τίμησαν με κατάθεση λουλουδιών στο κενοτάφιο του Δραπάνου, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στον χώρο του κοιμητηρίου, όπου βρίσκεται και το κενοτάφιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών απέναντι στις δυνάμεις του Αξονα.
Το Σάββατο 10 Μάη
- Στις 7.30 μ.μ. η ΤΕ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, στον πεζόδρομο της οδού Κουτσομητοπούλου (Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας»). Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από την ορχήστρα και τη Θεατρική Ομάδα του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ.
- Στις 8 μ.μ. η ΤΕ Κορινθίας στο δημαρχείο Κορίνθου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου, και θα ακολουθήσει μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από την Πολιτιστική Ομάδα της ΤΕ Κορινθίας.
Την Κυριακή 11 Μάη
- Στις 11 π.μ. η ΤΕ Ρεθύμνου στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη, σε εκδήλωση - αφιέρωμα και αποκαλυπτήρια πλάκας με νέα ονόματα πεσόντων που έχουν προκύψει από την ιστορική έρευνα.
- Στις 11 π.μ. οι ΚΟΒ Αλυκών και Αρκαδίων Ζακύνθου θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στον Αγιο Δημήτρη, για τη μάχη που δόθηκε στην περιοχή ενάντια στα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Τσαριτσάνης στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει ο Νίκος Βακράτσας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.
- Στις 12 μ. η ΤΕ Λέσβου στο μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών στο Μανταμάδο. Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα.
- Στις 12 μ. εκδήλωση στην Κεφαλονιά, στα Μουζακάτα, ηρωικό χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς φασίστες. Προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο καφενείο Δευτεραίου (Ζούμα).
- Στις 11 π.μ. η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούν τους 18 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί κατακτητές τον Απρίλη του 1943 στο Πασχάλι Χρισσού, στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της εκτέλεσης.
- Στις 11 π.μ. η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί στο Μεσόβουνο.
- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Σερβίων στο μνημείο στο Φυτώριο Σερβίων Κοζάνης. Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Τη Δευτέρα 12 Μάη
- Στις 8 μ.μ. η ΤΕ Ιωαννίνων πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, στην Ακαδημία. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Ιωαννιτών θα παίξει διαλεκτά έργα του μεγάλου συνθέτη.
Την Τρίτη 13 Μάη
-- Στις 6.30 μ.μ. η ΤΕ Λάρισας από κοινού με το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης.
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με τίτλο «Οταν πυκνώνει το "σκοτάδι", ανάβουμε τη φλόγα που το διαλύει! Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο των λαών», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 11 Μάη, στις 7 μ.μ. στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό - αντιφασιστικό - αντιστασιακό τραγούδι.
Νωρίτερα, στις 6 μ.μ., οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ οργανώνουν escape room για το Γεντί Κουλέ.