ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2025
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
ΟΧΙ στην εγκληματική υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής και γυναικολογικής περίθαλψης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14/5 στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στη μεταφορά κλινικών από το «Αττικόν» στο πρώην Λοιμωδών

Από τις χθεσινές δηλώσεις στην πύλη του Νοσοκομείου «Αττικόν»
Από τις χθεσινές δηλώσεις στην πύλη του Νοσοκομείου «Αττικόν»
Αδιαπραγμάτευτο και επιστημονικά τεκμηριωμένο «όχι» στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής και γυναικολογικής περίθαλψης έστειλαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν», εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στη νομοθετική ρύθμιση η οποία εντάσσει το ΓΝ Δυτικής Αττικής - «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) ως αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα στο «Αττικόν». Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και είναι πέρα για πέρα εγκληματική, αφού ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά των Παιδιατρικών, Μαιευτικών - Γυναικολογικών Τμημάτων και κλινικών από το «Αττικόν» στο Λοιμωδών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Εγκληματική η υλοποίηση ενός αντιεπιστημονικού σχεδιασμού

Υλοποιώντας τις ομόφωνες αποφάσεις Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν» παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις του καλεί την Τετάρτη 14 Μάη στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερία του νοσοκομείου έκλεισε χθες το πρωί με 125 ράντζα στους διαδρόμους και άλλους 12 ασθενείς που δεν έχουν καν ράντζο (!), κάτι που κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Σιδέρης, υπογραμμίζοντας:

«Τα ράντζα και η επίλυση του προβλήματος είναι το πρόσχημα του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει σε ένα τυχοδιωκτικό σχέδιο.

Αντί να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά μας να ανοίξει ξανά το Νοσοκομείο Λοιμωδών ως σύγχρονο και δωρεάν, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε πριν 13 χρόνια, θέλει τώρα να μεταφέρει εκεί τις Μαιευτικές, Παιδιατρικές, Γυναικολογικές κλινικές, τις Μονάδες Παίδων, Νεογνών και το Μαιευτήριο, υποβαθμίζοντας τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς και τους γυναικολογικούς ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει πίσω αυτόν τον σχεδιασμό. Αυτό που και θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων στο "Αττικόν" και θα αναβαθμίσει τη δημόσια περίθαλψη, ειδικά την παιδιατρική, είναι να στελεχωθούν τα Τμήματά μας. Να ανοίξει το Λοιμωδών με τον δικό του Οργανισμό, ως πλήρες νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κυρίως σε παθολογικά περιστατικά.

Από τις έκτακτες συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Υγείας προκύπτει ότι σκέφτονται τον τρόπο μεταφοράς. Αν περάσει ένα τέτοιο επικίνδυνο μέτρο, ίσως το "Αττικόν" ανακουφιστεί προσωρινά από τα ράντζα, αλλά αν δεν παρθούν όλα τα επιστημονικά εκείνα μέτρα που πρέπει, στο Λοιμωδών μπορεί να μην έχει ράντζα αλλά φέρετρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση».

Σε άμεσο κίνδυνο το παιδί και η οικογένειά του

Η Αννα Δασκαλάκη, παιδίατρος νεογνολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νοεογνών (ΜΕΝΝ) στη Γ' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική, τόνισε ότι πρόκειται για τη μόνη Πανεπιστημιακή κλινική νεογνών στην Αττική που έχει τρίτου επιπέδου νοσηλεία, δηλαδή έχει αναπνευστήρες.

Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μεταφοράς της μονάδας από το «Αττικόν» στο Λοιμωδών «θα υποβαθμιστεί η Παιδιατρική κλινική μαζί με τις Μονάδες», και υπενθύμισε την ανακαίνιση της ΜΕΝΝ πριν ενάμιση χρόνο, η οποία δεν αφορούσε κινητά μέρη και μηχανήματα αλλά την τοποθέτηση βαρέος τύπου ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων από την οροφή, για την οποία έγινε ειδική στατική μελέτη.

Ανέδειξε ότι η μεταφορά σχεδιάζεται να γίνει σε χειρότερες κτιριακές συνθήκες και θύμισε ότι εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο έχει δεσμευτεί για 3 νοσηλεύτριες και 2 μαίες, ώστε να ανοίξει επιτέλους ένας κλειστός θάλαμος, ο οποίος, παρόλο που ανακαινίστηκε, παραμένει κλειστός. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να δεχτεί πρόωρα νεογνά που έρχονται από άλλες περιοχές, «όχι γιατί δεν έχουμε μηχανήματα ή διάθεση αλλά επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη μεταφορά, έθεσε τα εξής κρίσιμα ερωτήματα: «Τώρα θα φτιάξουν ένα κτίριο από την αρχή; Θα υπάρχει μαγνητικός τομογράφος; Το νεογνό που έχει εγκεφαλική αιμορραγία πρέπει να κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή να χρειαστεί μαγνητική κοιλιάς, και πρέπει να έχουμε τους ειδικευμένους παιδοακτινολόγους. Χωρίς ειδικευμένο παιδοακτινολόγο πώς θα δούμε την αιμορραγία του πάσχοντος μωρού; Θέλουμε ΩΡΛ, θωρακοχειρουργό... Χρειαζόμαστε πολλές ειδικότητες ώστε να έχουμε την αναγκαία περίθαλψη και παροχή υγείας στα παιδιά».

Ανέφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Νεογνό που γεννήθηκε δύσκολα και έκανε τη λεγόμενη περιγεννητική ασφυξία, στο οποίο μέσα στις πρώτες 72 ώρες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία για να δούμε το μέγεθος ασφυξίας του εγκεφάλου, να κάνουμε το λεγόμενο "πάγωμα" του σώματος ώστε να πέσει ο μεταβολισμός, να μπορέσει να ζήσει αυτό το παιδί, χωρίς να παράγουμε ένα τετραπληγικό παιδί. Αυτό για να γίνει πρέπει να έχουμε τον μαγνητικό τομογράφο και τον ειδικό παιδοακτινολόγο που επειγόντως θα το κάνει».

Προλαμβάνοντας την «απάντηση» της κυβέρνησης ότι τέτοιες περιπτώσεις θα μπαίνουν σε ασθενοφόρο και θα μεταφέρονται από το Λοιμωδών στο «Αττικόν», τονίζει: «Αυτό είναι έγκλημα. Επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα νεογνά κάτω των 32 εβδομάδων τα οποία μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ έχουν κατά 30% παραπάνω πιθανότητες για κακή νευροαναπτυξιακή έκβαση. Θα κινδυνεύσει η ζωή του, της οικογένειάς του, για να μην αναφέρουμε πόσα χρήματα θα χρειαστούν (φυσικοθεραπείες, νοσηλεία κατ' οίκον κ.ά.). Είναι απαράδεκτα πράγματα να συμβαίνουν. Εάν μας πουν ότι θα κάνουν ένα δεύτερο νοσοκομείο Παίδων με όλες τις ειδικότητες, να το σκεφτούμε».

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η ΜΕΝΝ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες επιστημονικές προδιαγραφές ήχου, διάταξη κλινών, χώρων «και όχι γυψοσανίδες», για την κατάλληλη νευροαναπτυξιακή φροντίδα, «ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά όχι μόνο να ζήσουν, αλλά να ζήσουν καλά».

«Για εμάς είναι πρώτο ζήτημα η ασφάλεια των παιδιών»

Οπως επισημαίνει και ο Λούης Κωνσταντίνος, επιμελητής ΕΣΥ στη Γυναικολογική Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου, το «Αττικόν» παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού «μπορεί να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε περιστατικό. Εχουμε χειρουργήσει με καισαρική μαιευτικό περιστατικό το οποίο είχε καρδιακό πρόβλημα και έχρηζε παρουσίας καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, με πιθανότητα 1 στις 3 να κάνει θρόμβωση. Πήγαν καλά η μητέρα και το παιδί, είναι όλοι τους καλά. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλο νοσοκομείο, ούτε σε ιδιωτικό. Η Μαιευτική είναι ειδικότητα όπου μετρούν και τα δευτερόλεπτα. Μια γυναίκα που θα κάνει επείγουσα καισαρική, ή οποιοδήποτε χειρουργείο, σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να έχεις όλες τις ειδικότητες μαζί σου. Και έρχονται περιστατικά από κάθε μεριά της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται αμέσως».

Την αγωνία των εργαζομένων μετέφερε και η προϊσταμένη στο Μαιευτήριο, Βασιλική Χριστοδουλοπούλου, τονίζοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν με την παθολογία της κύησης και στηρίζουν τα περιστατικά.

«Ακόμα ένα, διπλό χτύπημα στο δημόσιο νοσοκομείο» χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος εντατικολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εξηγώντας ότι «στερούν το άνοιγμα του Λοιμωδών, που θα μπορούσε να είναι στελεχωμένο με Παθολογική, Καρδιολογική και Χειρουργική κλινική και να εξυπηρετεί τον πολύπαθο λαό της Δυτικής Αθήνας και Αττικής. Φοβόμαστε ότι το μοντέλο του δήθεν ενιαίου Οργανισμού "Αττικού" - Λοιμωδών οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση» και υπενθυμίζοντας όσα συνέβησαν στο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου μέσα στον ίδιο Οργανισμό αποκόπηκε το Ογκολογικό Τμήμα και έγινε ιδιωτική εταιρεία, μέσω «δωρεάς», και το προσωπικό που δουλεύει είναι με σύμβαση ΝΠΙΔ. Ξεκαθάρισε ότι αυτός ο εγκληματικός σχεδιασμός δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση του προβλήματος των ράντζων, αντίθετα «λύνεται μόνο με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, λειτουργία του Λοιμωδών και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η Δήμητρα Τσιουπρά, ειδικευόμενη Παιδιατρικής, στηλίτευσε με τη σειρά της το σχέδιο υποβάθμισης της παιδιατρικής περίθαλψης. Και σημείωσε ότι ένα επείγον περιστατικό με παιδί θα χρειαστεί οφθαλμολογική εκτίμηση, ΩΡΛ, δερματολόγο, ειδικότητες που θα λείπουν στο Λοιμωδών και άρα «θα μας εμποδίζουν να αντιμετωπίζουμε ολοκληρωμένα τους μικρούς ασθενείς».

«Το πιο εύκολο είναι να πούμε να γυρίσετε τις δομές Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, για να βγάλετε μια άκρη τι συμβαίνει στο παιδί σας», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «για εμάς είναι πρώτο ζήτημα η ασφάλεια των παιδιών. Σε ΜΕΘ και ΜΕΝΝ χρειαζόμαστε άμεσα την υποστήριξη των εξειδικευμένων συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων».

Απαίτησε να αναβαθμιστεί η Παιδιατρική κλινική έτσι όπως λειτουργεί σήμερα στο «Αττικόν»: «Αυτό είναι η λύση για τους παιδιατρικούς ασθενείς. Ολα τα άλλα είναι ωραίοι τίτλοι και ανακαινισμένα ντουβάρια, που όμως δεν κάνουν παιδιατρική περίθαλψη. Να επαναλειτουργήσει το Λοιμωδών, ως ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο νοσοκομείο, με δικό του Οργανισμό, όπως απαιτούν οι φορείς των όμορων περιοχών εδώ και χρόνια».

Να σημειωθεί ότι ενάντια στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τάσσεται και η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία.


ΟΕΝΓΕ
Συγκροτήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία, με πρόεδρο τον Γιάννη Γαλανόπουλο

Πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει νέα Εκτελεστική Γραμματεία, μετά το πρόσφατο Συνέδριο.

Πρόεδρος στη νέα Γραμματεία είναι ο Γιάννης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι τα εξής: Γ. Γραμματέας: Παπανικολάου Παναγιώτης. Α' Αντιπρόεδρος: Παγώνη Ματίνα. Β' Αντιπρόεδρος: Τζάνος Ιωάννης - Αλέξανδρος. Αναπλ. Γραμματέας: Λιβαδάς Κωνσταντίνος. Οργανωτική γραμματέας: Ρέτζιου Αφροδίτη. Ταμίας: Αγρογιάννη Μαίρη. Μέλος: Σταματέλου Δήμητρα. Μέλος: Τοσονίδου Δέσποινα.

Υπενθυμίζεται ότι στο 12ο Συνέδριο η ΔΗΠΑΚ, η παράταξη που συμμετέχουν τα μέλη του ΚΚΕ και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές νοσοκομειακοί γιατροί, αναδείχθηκε εκ νέου πρώτη δύναμη και μάλιστα ενισχυμένη, καταλαμβάνοντας 12 έδρες από 10 την προηγούμενη φορά.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος είναι 40 ετών, χειρουργός ορθοπαιδικός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ελαβε την ειδικότητά του το 2017 από την 'Α Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική κλινική του ΕΚΠΑ (ΠΓΝ «Αττικόν») και μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στις ΗΠΑ. Ειναι μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.

Τα τελευταία 7 χρόνια υπηρετεί ως επικουρικός επιμελητής στην Oρθοπαιδική κλινική του ΓΝΕ «Θριάσιο». Εχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Είναι στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Θριάσιο» και εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου. Από το 2016 εκλέγεται στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ