Εξελέγη καγκελάριος... με τη δεύτερη, μετά τις διαρροές του κυβερνητικού συνασπισμού στην πρώτη ψηφοφορία
2025 The Associated Press. All |
«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (...) Ποτέ πριν δεν είχε αποτύχει υποψήφιος καγκελάριος στην εκλογή από την Bundestag», μετέδιδε χαρακτηριστικά το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σχολιάζοντας ένα ακόμα «ιστορικό» γεγονός που επιβεβαιώνει το πώς η όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών βρίσκει αντανάκλαση ακόμα και το εσωτερικό των ίδιων αστικών δυνάμεων.
Στην πρώτη ψηφοφορία ο Μερτς έλαβε 310 ψήφους (από τις 630 έδρες της Βουλής), που σημαίνει ότι τουλάχιστον 18 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τον υπερψήφισαν. 307 βουλευτές ψήφισαν «κατά», ενώ υπήρξαν 3 αποχές και ένα άκυρο. Από τη διαδικασία απουσίαζαν 9 βουλευτές.
Ακολούθησε το απόγευμα δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία ψήφισαν 618 βουλευτές, με τον Φρ. Μερτς να συγκεντρώνει 325 ψήφους υπέρ, 289 κατά, 1 αποχή και 3 άκυρα.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και εμφανίζεται ακόμη πρώτη στις δημοσκοπήσεις, πανηγύριζε. «Είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία», δήλωσε η επικεφαλής της, Αλίς Βάιντελ, ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών.
«Θεωρούμε ότι από εμάς δεν υπήρξε διαρροή. Επίσης δεν απουσίαζε κανείς», ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ.
«Δεν φέρουμε ευθύνη για την αποτυχία του Μερτς. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην πλευρά του SPD», δήλωσε και η βουλευτής του SPD Μάγια Βάλσταϊν, ενώ ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως κάποιος Σοσιαλδημοκράτης ψήφισε κατά, λέγοντας ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι η μηδενική, δηλαδή το εξακριβωμένα δεξιό εξτρεμιστικό AfD».
«Τι έκπληξη... Καθώς φαίνεται, όποιος έχει διχάσει τόσο πολύ, δεν μπορεί τελικά να ενώσει μία χώρα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μάικλ Μπλος.
Η αποτυχία στην πρώτη ψηφοφορία θεωρείται απρόσμενη, αφού η CDU και το SPD είχαν εγκρίνει την κυβερνητική συμφωνία με μίνι συνέδριο και ψηφοφορία μελών αντίστοιχα.
Σημάδια από αντιθέσεις που ενισχύονται ωστόσο είχαν καταγραφεί και τους προηγούμενους μήνες.
Η κίνηση του Μερτς να περάσει αντιπροσφυγικό ψήφισμα στη βουλή με τη στήριξη της AfD, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, λίγο πριν τις εκλογές της 23ης Φλεβάρη, είχε διχάσει την CDU/CSU και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από το SPD και άλλα κόμματα.
Πρωτοφανής ήταν και η απόφαση να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση του «φρένου χρέους» από την απερχόμενη βουλή - αν και είχαν προηγηθεί εκλογές - επειδή σε αυτήν ήταν ευνοϊκοί οι συσχετισμοί για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Η απερχόμενη βουλή ενέκρινε επίσης 1 τρισ. ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς τα επόμενα χρόνια μέσω προϋπολογισμού και δανείων.
Η διατήρηση του «φρένου χρέους» ήταν παραδοσιακά πάγια οικονομική, δημοσιονομική πολιτική της CDU/CSU και προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα αλλάξει.
«Οποιος κι αν ήταν (σ.σ. που ψήφισε «κατά»), με όποιο κίνητρο, προφανώς δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης», σχολιάζει το Spiegel, με αναφορές στο γεωπολιτικό «τοπίο» και την εσωτερική κατάσταση με την άνοδο της AfD.
Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Μερτς διορίστηκε επισήμως καγκελάριος από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ακολούθησε η ορκωμοσία του.
Για σήμερα ο Μερτς σχεδιάζει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας παραδοσιακά επίσκεψη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και στη Βαρσοβία για να συναντήσει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ.
«Ακόμα δεν έχουμε βρει αποδεκτή συμφωνία» δηλώνει ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ
«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε χτες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μ. Σέφτσοβιτς, αναφερόμενος στο παζάρι για τους όρους των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ - ΕΕ. «Δεν νιώθουμε αδύναμοι» απέναντι στις ΗΠΑ, δήλωσε, «δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε υπερβολική πίεση να αποδεχτούμε μια συμφωνία που δεν θα ήταν δίκαιη για εμάς».
Καθώς «τρέχει» η 90ήμερη αναστολή των σαρωτικών δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ για τις εισαγωγές από την ΕΕ, ο Σέφτσοβιτς θύμισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί εφόσον τεθούν σε εφαρμογή θα καλύπτουν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ενώ αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 97%, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή και νέων δασμών για φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και άλλα.
Ο Σέφτσοβιτς υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται επίσης στο 87% του παγκόσμιου εμπορίου που δεν διεξάγεται με τις ΗΠΑ και εντείνουν διαπραγματεύσεις με Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Μαλαισία, υποστηρίζοντας ότι «τα τηλέφωνά μας δεν σταματούν να χτυπούν, επειδή όλοι θέλουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μαζί μας».
Σημειωτέον ότι μιλώντας πριν λίγες μέρες στο κοινοβούλιο της χώρας του (της Σλοβακίας), ο Επίτροπος της ΕΕ είπε: «Οφείλω να πω ότι προετοιμαζόμαστε επίσης για την πιθανότητα αυτές οι διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) να μη φτάσουν σε θετική συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, είναι τρικυμιώδεις και από όσο μπορούμε να δούμε μέχρι τώρα, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια συμφωνία αποδεκτή».
Ακόμα, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times» ο Σέφτσοβιτς περιέγραψε μεν ως «φιλοδοξία του» μια «ισορροπημένη και δίκαιη» συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος και σε ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ουάσιγκτον.
Κάνοντας λόγο για «πρόοδο» που έχουν σημειώσει ΗΠΑ - ΕΕ «μέσω πολλαπλών γύρων προσωπικών και τηλεφωνικών διαπραγματεύσεων», ο Σέφτσοβιτς είπε ότι στις συναντήσεις που είχε και ο ίδιος πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, εξήγησε πως «αν αυτό που βλέπουμε ως πρόβλημα στο έλλειμμα είναι 50 δισ. ευρώ, πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά (...) να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πολύ γρήγορα μέσω αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω κάποιων γεωργικών προϊόντων, όπως η σόγια, ή άλλων τομέων».
Επισήμανε δε ότι με τις ΗΠΑ «μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε πολλά μαζί, ιδίως όσον αφορά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του χάλυβα και του αλουμινίου, συνεργαζόμενοι για τους ημιαγωγούς, ξεπερνώντας τις εξαρτήσεις από κρίσιμες πρώτες ύλες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στο Πεκίνο χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ΕΕ - Κίνας, αφού είπε ότι «ο κόσμος διέρχεται βαθιών αλλαγών που έχουμε να δούμε έναν αιώνα και το διεθνές τοπίο αναπτύσσεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό», σημείωσε ότι «για Κίνα και ΕΕ η συνεργασία, η συναίνεση και οι ευκαιρίες υπερτερούν μακράν του ανταγωνισμού, των διαφορών και των κινδύνων». Ενόψει της διμερούς Συνόδου που θα γίνει τον Ιούλη, ο Λιν είπε ότι «η Κίνα και η ΕΕ, εφόσον ενώνουν δυνάμεις, θα επιτυγχάνουν αμοιβαίες επιτυχίες και θα ακτινοβολούν μαζί στον κόσμο».
Στο μεταξύ, χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, είπε αναφορικά με την δασμολόγηση των εισαγόμενων στις ΗΠΑ αγαθών ότι «θα βάλουμε πολύ δίκαιους αριθμούς και θα πούμε, εδώ είναι - τι θέλει αυτή η χώρα, τι θέλουμε. Και συγχαρητήρια, έχουμε μια συμφωνία. Και είτε θα πουν "υπέροχα" και θα αρχίσουν να ψωνίζουν, είτε θα πουν "όχι καλά"», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απομακρύνεται από την επιλογή της διαπραγμάτευσης.
Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο είπε ότι για τους δασμούς «θα δημιουργηθεί ένας πολύ δίκαιος αριθμός, θα είναι ένας χαμηλός αριθμός. Δεν επιδιώκουμε να πλήξουμε χώρες» καταλήγοντας ακόμα ότι ...«δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες». Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να θέτει απόλυτα τους δικούς της όρους, ισχυρίστηκε ότι «θα μπορούσαμε να υπογράψουμε 25 συμφωνίες αυτή τη στιγμή αν θέλαμε...».
Τα θέματα των δασμών, των εμπορικών συναλλαγών και των διμερών σχέσεων αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, Μ. Κάρνεϊ.
Με ανάρτησή του αμέσως πριν τη συνάντηση ο Τραμπ εμφανίστηκε να σημειώνει ότι «δεν μπορεί να καταλάβει (...) γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισ. δολάρια τον χρόνο». Ανέφερε δε ότι «δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε τίποτα από ό,τι έχουν (...) Αυτοί, από την άλλη, χρειάζονται τα πάντα από εμάς!».
Κατά τη διάρκεια των αρχικών δηλώσεων στη συνάντηση, ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι «θα υπήρχαν πολλά πλεονεκτήματα», ενώ χαρακτήρισε «τεχνητό» το σύνορο ΗΠΑ - Καναδά.
Ο Μ. Κάρνεϊ αντέτεινε ότι ο Καναδάς «δεν θα είναι προς πώληση, ποτέ», με τον Τραμπ να απαντάει «ποτέ μην λες ποτέ».
Ο Καναδός πρωθυπουργός επαίνεσε παρ' όλα αυτά τον Τραμπ γιατί «αναζωογόνησε» τη «διεθνή ασφάλεια» και το ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι ο Καναδάς θα βάλει το «πλήρες μερίδιό» του στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Γαλλία και Σουηδία εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία σε τομείς που σχετίζονται με πυραύλους, αεράμυνα και πυρηνική αποτροπή, με στόχο την ευρωπαϊκή «αμυντική αυτάρκεια» από τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλη για τρίτη φορά αναπτύχθηκε το ιπτάμενο τάνκερ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας «Airbus», «A330 Multi Role Tanker Transport», στη βορειότερη αεροπορική βάση της Σουηδίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Pegase High North», «σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Παρίσι στρέφεται προς την ευρωπαϊκή άμυνα, μετά από δεκαετίες που επικεντρωνόταν κυρίως στον Ινδο-Ειρηνικό και στο Σαχέλ», σχολιάζει το «Politico».
«Είναι επίσης σημάδι στενότερης συνεργασίας μεταξύ δύο ισχυρών "παικτών" της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη αφοσίωση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ», συνεχίζει.
«Δείχνουμε ότι είμαστε ικανοί να επιχειρούμε σε όλη την Ευρώπη σε μισή μέρα», τόνισε ο επικεφαλής στρατηγός της γαλλικής αποστολής.
Παρά τα διαφορετικά τους γεωγραφικά χαρακτηριστικά, Γαλλία και Σουηδία είναι εκπληκτικά παρόμοιες όσον αφορά την «αμυντική» πολιτική τους και έρχονται ακόμα πιο κοντά, επισημαίνει το «Politico», καθώς και τα δύο αυτά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μοιράζονται «το κοινό όραμα στρατιωτικής αυτάρκειας, που περιλαμβάνει μια ισχυρή, ευρεία αμυντική βιομηχανία και Ενοπλες Δυνάμεις ικανές να υπερασπιστούν τα εδάφη τους».