Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Με την κυβέρνηση να έχει δώσει «γραμμή» να παίζει στα πρώτα θέματα των ειδήσεων το θέμα της «βίας στα πανεπιστήμια», συνεχίζει να ενορχηστρώνεται ένα σκηνικό που θέλει να ενθαρρύνει τη λήψη νέων μέτρων έντασης της καταστολής και, όχι τυχαία, αυτό πυροδοτείται λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προχθές ότι η υπουργός Παιδείας θα κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για θέματα «ασφάλειας των πανεπιστημίων» στη Σύνοδο Πρυτάνεων που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ η ίδια η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, σε χθεσινές της συνεντεύξεις έκανε λόγο για αυτόματες διαγραφές όσων φοιτητών συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια, για κάρτες ελέγχου εισόδου στα πανεπιστήμια κ.ά. Παράλληλα, συνέδεσε τα βίαια περιστατικά των τελευταίων ημερών και με τις φοιτητικές εκλογές στις 14 Μάη, λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία», λες και δεν είναι η κυβέρνηση που επιλέγει να επιβάλει αυτήν την ατζέντα μπροστά στις εκλογές...
«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε θεατές ενός σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές από τα μεγάλα τους προβλήματα, να υπονομεύσει τους αγώνες και τη μαζική συμμετοχή τους στις φοιτητικές εκλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και τονίζει:
«Λίγο καιρό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών και λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια:
Ενα είναι σίγουρο: Η κυβέρνηση έχει φάει πολλές ήττες από τους φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια και θέλει να αποφύγει τη μαζική καταδίκη της στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.
Επιχειρεί να αναστηλώσει τη ΔΑΠ, την παράταξη της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων μέσα στα πανεπιστήμια, και να νοθεύσει το μήνυμα των φοιτητών και των φοιτητριών! Θέλει να έχει λυμένα τα χέρια της για να σαρώσει κάθε τους δικαίωμα και διεκδίκηση.
Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για τα μεγάλα προβλήματα στη ζωή και στις σπουδές τους πρέπει να εκφραστούν στους δρόμους του αγώνα και στις φοιτητικές εκλογές, σε συμπόρευση με την "Πανσπουδαστική".
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό! Είναι στο χέρι μας!
Καλούμε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στις φοιτητικές εκλογές και να ενισχύσουν την "Πανσπουδαστική ΚΣ". Να τιμωρήσουν την κυβερνητική πολιτική και να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία.
Καλούμε κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ, κάθε υποψήφιο με την "Πανσπουδαστική", να δώσει τον καλύτερό του εαυτό τις μέρες που απομένουν για να αναδειχθεί ξανά η "Πανσπουδαστική" σε 1η δύναμη, αφήνοντας στη 2η θέση την κυβερνητική ΔΑΠ και ανατρέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης Καλαμαράς, δημοσιογράφος - κριτικός λογοτεχνίας, και ο Φώντας Λάδης, συγγραφέας - ποιητής.
Ο Β. Καλαμαράς στάθηκε στα γνωρίσματα της ποίησης του Φώντα Λάδη και σε σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής διαδρομής του, αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου του για την εποχή του, τις κοινωνικές προκλήσεις και τα γεγονότα στα οποία ως δημιουργός τοποθετήθηκε με το έργο του, αλλά και τη σημασία του έργου αυτού για τη σημερινή νεολαία.
Ο Φ. Λάδης έθεσε το πλαίσιο της ανάπτυξης του πολιτικού τραγουδιού, τους παράγοντες της εξέλιξής του, επισημαίνοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και την ανάγκη της καλλιτεχνικής κοινωνικά στρατευμένης δημιουργίας, η οποία θα πρέπει να τίθεται στην υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής, της πάλης για την αναγκαία και επίκαιρη προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Σημείωσε πως «το κοινωνικό τραγούδι γενικά μας δείχνει τι πρέπει να αλλάξει σε μια κοινωνική κατάσταση. Ενώ το πολιτικό τραγούδι μας δείχνει ή μας οδηγεί στο να καταλάβουμε το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση». Αναφέρθηκε ακόμα στη δυνατότητα του πολιτικού τραγουδιού «να παροτρύνει, να αποκαλύπτει, να ξεσηκώνει, να οργανώνει, να αναλύει, να ρωτάει και να περιμένει τις απαντήσεις του ακροατή».
Μιλώντας για τη μελοποιημένη ποίηση αναφέρθηκε σε στίχους που «πρέπει να 'ναι φτιαγμένοι, έτσι που να τους προσέχεις, θες δε θες» και για «μουσική (που) θα πρέπει να τους παρακολουθεί και όχι να τους καλύπτει», βρίσκοντας τρόπο «να τους δίνει ακόμα και το προβάδισμα». Στάθηκε ιδιαίτερα στην επαφή του τραγουδιού με τον χώρο, και συγκεκριμένα με τον δρόμο, τις μεγάλες διαδηλώσεις, την απεργία, το Φεστιβάλ της νεολαίας, το εργοστάσιο όπου αυτό θα πρέπει να ακούγεται. Τέλος, προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά του πολιτικού τραγουδιού: Πειραματισμός, ανησυχία, αμεσότητα, προβληματισμός, αυτενέργεια, αυτοτέλεια, αντιπαράταξη των ιδεών. Στην ομιλία του παρότρυνε στο μεγάλο εγχείρημα συγκέντρωσης, καταγραφής και αξιοποίησης του όγκου του πολιτικού τραγουδιού στην Ελλάδα από το ρεμπέτικο έως το hip hop και άλλα είδη μουσικής.
Τις ομιλίες πλαισίωσαν με αναγνώσεις ο Δημήτρης Καταβάτης και η Δανάη Γοργομύτη, ενώ προβλήθηκε και σπάνιο οπτικό υλικό.
Αμέσως μετά τις ομιλίες, ακούστηκαν πέντε τραγούδια του Φώντα Λάδη σε μουσική Γιώργου Κομπογιάννη από την ποιητική συλλογή «Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης» και το πρόγραμμα έκλεισε με γνωστά πολιτικά τραγούδια του Φώντα Λάδη και των Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μικρούτσικου, από τους Πολυξένη Καράκογλου (τραγούδι), Μάριο Ιβάν Παπούλια (τραγούδι - βιολί), Γιώργο Κομπογιάννη (πιάνο), Πάνο Γαλάνη (μπουζούκι) και Χάρη Γιούλη (κιθάρα).
«Προειδοποιούμε: Δεν θα ανεχτούμε να ζήσουμε "νέα Τέμπη"» δηλώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ, με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση της κεντρικής Βιβλιοθήκης του ιδρύματος.
Οπως εξηγούν, στο «καλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας», όπως διαφημίζει με κάθε ευκαιρία η πρυτανεία το ΕΜΠ, έχει κλείσει η πρόσβαση στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης από τις σκάλες, καθώς υπάρχει πρόβλημα μόνωσης και στάζει νερό από την οροφή, με αποτέλεσμα να έχουν σαπίσει ξύλα στο ταβάνι!
Με βάση αυτό οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» έκαναν τη Δευτέρα κινητοποίηση στην πρυτανεία και τον υπεύθυνο Φοιτητικής Μέριμνας. «Δυστυχώς με την ενημέρωση που είχαμε, φαίνεται ότι η κατάσταση της βιβλιοθήκης είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε», αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι προβλεπόμενες εργασίες για τη λειτουργία της και δεν υπάρχει καν εγκατεστημένο και λειτουργικό σύστημα πυρασφάλειας! Το ταβάνι συνεχίζει να στάζει σε διάφορα σημεία όταν βρέχει, ενώ υπάρχουν σπασμένα τζάμια που δεν έχουν επισκευαστεί.
«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη - σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" - πόσο μάλλον τώρα που χιλιάδες φοιτητές έχουν ανάγκη από χώρο μελέτης μπροστά στην εξεταστική περίοδο!
Προκύπτουν με βάση αυτά κάποια κρίσιμα ερωτήματα στα οποία η πρυτανεία οφείλει δημόσια να απαντήσει ξεκάθαρα:
- Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα κτίριο που δεν πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας και στο οποίο συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες φοιτητές;
- Η πρυτανεία αναλαμβάνει την ευθύνη για οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν προκύψει; `Η θα πει "δεν ήξερα";
Απαιτούμε:
Θα μιλήσουν οι: Ελένη Βασάρα, γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 και μητέρα της αδικοχαμένης Αγάπης Τσακλίδη, Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής στους ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.