Παρουσιάστηκε χτες η «Εθνική στρατηγική» 2025-2030 | Κατηγοριοποίηση, αυστηροποίηση ποινών, αναμασήματα μέτρων αλλά και παραδοχές των περιορισμών της πολιτικής «κόστους - οφέλους»
Eurokinissi |
Η πρόεδρος της Επιτροπής - που συστήθηκε πριν από έναν χρόνο - Βασ. Αρτινοπούλου, σημείωσε ότι η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι πυλώνες, με τις εξής μορφές βίας: Ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, διαδικτυακή, εξτρεμιστική, οπαδική και ρατσιστική βία. Με άλλα λόγια, στη στρατηγική αυτή συνοψίζεται ένα φάσμα εκδηλώσεων, σε βάρος ανηλίκων ή με ανήλικους «θύτες», κάτω από τη συνολική ομπρέλα της «βίας». Ωστόσο, μια λέξη για τις αιτίες του φαινομένου δεν καταγράφεται πουθενά. Καταγράφονται εκφράσεις, εκφάνσεις και δείκτες - όσοι υπάρχουν, γιατί η παραδοχή είναι ότι για πολλά από αυτά δεν υπάρχει καμία συστηματική μελέτη - χρήσιμοι μεν, αριθμοί μονάχα, δε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η εθνική στρατηγική «σηματοδοτεί αλλαγή οπτικής από τις μονοδιάστατες στις ολιστικές προσεγγίσεις, αλλαγή παραδείγματος και αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και κοινωνική αλλαγή».
Χαρακτηριστικό, πάντως, ότι η στόχευση είναι «πολυδιάστατη» είναι και τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο εγκέφαλος του παιδιού όταν περνάει στη φάση της προεφηβείας ή της εφηβείας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς (...) και η ανάληψη ρίσκου και τα παρακινδυνευμένα παιχνίδια και, σε έναν βαθμό, η αμφισβήτηση της εξουσίας αποτελούν μέρος της ίδιας της διαδικασίας της ενηλικίωσης», ανακατεύοντας την εφηβεία, την αμφισβήτηση του σάπιου συστήματος, τις διαδικτυακές πλατφόρμες ως ...ένα το πρόβλημα.
Η έκθεση περιλαμβάνει 29 συνολικά πολιτικές, «εκ των οποίων 7 εμβληματικές και 5 οριζόντιες και 69 μέτρα». Οι πολιτικές αυτές και τα μέτρα αφορούν ένα πλήθος υπουργείων, από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, μεταξύ άλλων, υιοθετείται η «κοινωνική εργασία», είτε στο σχολείο «σε δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνική ευθύνη», είτε αλλού. Ακόμα, προβλέπεται το 2026-'27 πιλοτική λειτουργία «10 τεχνικών γυμνασίων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας», που, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο την «πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς», την «περαιτέρω μείωση της μαθητικής διαρροής» κ.ά. Ενα μέτρο που έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση των μαθητών από μικρότερη ηλικία και προϊδεάζει για γκετοποίηση και στιγματισμό αυτών των παιδιών.
Η υπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον στόχο για «συστηματική αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να μεγαλώσει χρονικά και ποιοτικά η παρουσία τους στα σχολεία», μια ανάγκη που «σκοντάφτει» στην πολιτική που μετράει ως κόστος την τοποθέτηση όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, καθώς και εκπαιδευτικών, στα σχολεία.
Την τιμητική του είχε το πολυδιαφημισμένο «Kids wallet» - το οποίο είχε διαφημιστεί πριν από μερικούς μήνες, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε ως μέτρα τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες γονεϊκού ελέγχου - το οποίο παρουσίασε ο Δ. Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επισήμανε ότι «πρώτον είναι ένας απλός μηχανισμός γονικού ελέγχου (...) Δεύτερον είναι ένα εργαλείο για την επιβεβαίωση της ηλικίας και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τρίτον είναι ένα "σημείο" στο οποίο το παιδί μπορεί να έχει πλέον την ψηφιακή του ταυτότητα. Αρα μπορεί να δουλέψει ως εργαλείο ταυτοποίησης».
Βέβαια, για το προκείμενο, δηλαδή ότι, όπως και ο ίδιος είπε, «οι πλατφόρμες κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν δηλώσει ότι είναι 18 χρόνων», στην πραγματικότητα δεν δίνεται λύση. Ο Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πραγματική ηλικία των παιδιών (...) Αγαπητές πλατφόρμες ελάτε να συνεργαστούμε», αλλά... «εφόσον βρεθεί το κοινό αυτό πρωτόκολλο»... Με άλλα λόγια, τα μεγαθήρια της τεχνολογίας είναι εκείνα που θα αποφασίσουν αν και πώς θα «στερηθούν» το μεγάλο κοινό των εφήβων και των παιδιών...
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέους αθλητικούς χώρους, που όμως δεν δημιουργούνται, ιδιαίτερα στις γειτονιές και όσοι υπάρχουν είτε καταρρέουν από την εγκατάλειψη, είτε υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη άθληση.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε τη δράση της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι προχώρησε σε περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε σημεία που υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση παιδιών, που όπως είπε μέσα από αυτές τις δράσεις «βγήκαν περισσότερες από 1.500 υποθέσεις».
Ο Γ. Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών σε όσους τελούν εγκλήματα κατά ανηλίκων, καθώς και για γονείς ή τους έχοντες την επιμέλεια ανηλίκων που παραμελούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σωστά ή και για αδικήματα στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Σε ανακοίνωσή του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες σε σχέση με την παραβατικότητα ανηλίκων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) κυβερνητικές φιέστες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων, απ' τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα που τα προκαλεί, ενώ όσα μέτρα θα μπορούσαν στοιχειωδώς να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μένουν στα χαρτιά, γιατί οι αστικές κυβερνήσεις μετράνε τις λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες με κριτήριο το κόστος - όφελος.
Αντίθετα, διαμορφώνονται όροι μεγαλύτερης κοινωνικής περιθωριοποίησης και έντασης της επιθετικότητας λόγω της εμφανούς πρόθεσης για μεγαλύτερη αστυνόμευση και καταστολή μικρών παιδιών και όχι μόνο. Οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού και υπουργών του, για "αμφισβήτηση της εξουσίας" ως χαρακτηριστικό της εφηβείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί και περί "αντιμετώπισης του εξτρεμισμού", κάνουν ολοφάνερο ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων αξιοποιούνται για τη μεγαλύτερη καταστολή ενάντια σε εκείνους που οργανωμένα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.
Πρόκληση είναι το κυβερνητικό σύνθημα "δίπλα στα παιδιά", όταν η κυβερνητική πολιτική είναι εχθρική στους εργαζόμενους γονείς τους, επιρρίπτει αποκλειστικά στην οικογένεια την ευθύνη, έχει συμβάλει στην απαξίωση και διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών παιδικής πρόνοιας - πρόληψης και στήριξης της οικογένειας για τον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων, απεξάρτησης από κάθε είδους εθισμούς. Γι' αυτά τα προβλήματα δεν βρήκαν λέξη να πουν οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Αντίθετα, με τα πιλοτικά τεχνικά Γυμνάσια "που θα λειτουργήσουν σε περιοχές με υψηλούς δείκτες νεανικής παραβατικότητας", όπως αποδεικνύει η αρνητική διεθνής πείρα, θα ενταθεί η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός και θα αναπαραχθεί το στίγμα του "νέου παραβάτη". Μάλλον, δεξαμενή ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού ψάχνει να βρει η κυβέρνηση για τους καπιταλιστές και αναζητάει άλλοθι σε επικίνδυνες λογικές, που ανοίγουν τον δρόμο για την ταύτιση ανάμεσα στη χαμηλή βαθμολογία και τη νεανική παραβατικότητα.
Πρόκληση αποτελεί και η εξαγγελία για πρόσβαση των νέων στον αθλητισμό και αξιοποίησή του ως μέσου κοινωνικής επανένταξης, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, ευνοεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, κάνοντάς τον "πολυτέλεια" για τις λαϊκές οικογένειες.
Ακόμα, η γενική και αόριστη δέσμευση για περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία δείχνει ότι και αυτή η ανάγκη θα κριθεί από τις "αντοχές της οικονομίας" και όχι από την ανάγκη για σταθερή παρουσία τους σε κάθε σχολείο, ώστε να αποκτούν προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Οσο δε για τα kids wallet, η διεθνής πείρα επιβεβαιώνει ότι όπου έχουν προχωρήσει αντίστοιχα μέτρα, δεν καταγράφεται επίλυση ούτε καν αναστροφή σε τέτοια φαινόμενα. Αντίθετα, η συγκεκριμένη εφαρμογή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την κυκλοφορία προσωπικών δεδομένων ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και για γενικευμένη ψηφιακή παρακολούθηση.
Ψέμα ολκής αποτελεί και η κυβερνητική δήλωση ότι η κυβέρνηση συζήτησε με τη νεολαία και τους μαθητές. Οι μαθήτριες και οι μαθητές "φωνάζουν" ότι ασφυκτιούν από ένα σχολείο που εξοντώνει την ίδια τους τη ζωή. Εχουν ανάγκη να δημιουργήσουν, να μορφωθούν και η στέρηση αυτών των δικαιωμάτων είναι που δημιουργεί όρους ανασφάλειας και αδιεξόδων.
Η διέξοδος από την κοινωνία που ζει και αναπνέει από τη βία και γι' αυτό παράγει τους όρους της παραβατικότητας των ανηλίκων, βρίσκεται σήμερα στη συλλογική διεκδίκηση και δημιουργία, στα πολλά αντισώματα απέναντι στο άδικο. Αυτό είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος που ανοίγει τον δρόμο για την πραγματικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πολέμους, τον σοσιαλισμό».
Σε ανακοίνωσή του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σημερινές της εξαγγελίες ξεπέρασε τον εαυτό της, αφού αντί για μέτρα πρόληψης της βίας κατά των ανηλίκων, ανακοίνωσε μέτρα καταστολής και περιθωριοποίησης των μαθητών!
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση για δημιουργία τεχνικών γυμνασίων, δηλαδή σχολεία - γκέτο "παραβατικών" παιδιών ηλικίας 13-15 ετών. Δεν τους νοιάζει να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά, αλλά να "κουκουλώσουν" το πρόβλημα! Δεν σκέφτονται καν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν φυτώρια βίας, κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού ανηλίκων.
Αντί να ακούσει τους μαθητές και τις μαθήτριες που ασφυκτιούν σε ένα σχολείο που τους εξοντώνει και δεν τους μορφώνει, σε μια καθημερινότητα που τους καταπιέζει και τους γεμίζει ανασφάλεια για το μέλλον τους, κομμάτι και εικόνα μιας βίαιης και σάπιας κοινωνίας γεμάτης από τις "αξίες" του ανταγωνισμού, του ατομισμού και του "πατάω επί πτωμάτων", στήνει φιέστες και υποκρίνεται πως οι προτάσεις της "εκφράζουν αυτά που θέλουν και προβληματίζουν τους μαθητές".
Τέτοια κοινωνικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με αγγαρείες ως τιμωρία των μαθητών στο σχολείο, όπως και η εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα social media δεν λύνεται απλά με ένα ακόμα app, όπως αυτά που ήδη κυκλοφορούν.
Οι μαθητές μέσα από τη σχολική κοινότητα, μέσα από τους αγώνες και τις δραστηριότητές τους για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει, μπορούν να αναπτύξουν άλλες αξίες όπως η ομαδικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Σε αυτόν τον αγώνα χτίζονται πραγματικά αντισώματα κόντρα στις σάπιες αξίες του σημερινού συστήματος. Ετσι μαθαίνουν πως πραγματικός "μάγκας" είναι αυτός που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων όλων μας και όχι αυτός που χτυπά ή στοχοποιεί τον αδύναμο.
Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για ένα διαφορετικό σχολείο σε μια άλλη κοινωνία, που κανείς δεν θα είναι ούτε θα αισθάνεται "περιττός" ούτε αποκλεισμένος.
Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στη βία, την κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό. Παλεύουμε για την ολόπλευρη μόρφωση, για την ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην καλλιέργεια των κλίσεων και των ταλέντων κάθε νέου και νέας».