Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας.
Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού καλωσόρισε τον δήμαρχο στην έδρα της ΚΕ, όπως είπε «μέσα σε κυκεώνα εξελίξεων διεθνών, ευρωπαϊκών, εσωτερικών», σημείωσε: «Τα ζητήματα για τα οποία γίνεται η συνάντηση είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά, αφορούν τον λαό μας, αφορούν τους δημότες. Και δεν αφορούν φυσικά μόνο τον δήμο Αθήνας, αφορούν γενικότερα όλους τους δήμους της χώρας.
Ξέρετε ότι το ΚΚΕ έχει από την αρχή εκφραστεί ενάντια σε αυτόν τον αντιλαϊκό νόμο για το τέλος ταφής απορριμμάτων, είμαστε ενάντια, το καταψηφίσαμε στη Βουλή και βεβαίως ζητάμε και την κατάργησή του εδώ και τώρα. Και, φυσικά, καταψηφίσαμε και όλο το θεσμικό πλαίσιο που ακολούθησε και προηγήθηκε αυτού του νόμου, γιατί δημιουργεί τεράστια επίπτωση στο λαϊκό εισόδημα. Μιλάμε ουσιαστικά για φοροαφαίμαξη των δημοτών, του ελληνικού λαού και βέβαια οδηγεί και σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, που την πληρώνει πάλι ο λαός, πάλι οι πολίτες, το περιβάλλον γενικότερα. Από αυτήν την άποψη, χωρίς κατάργηση όλων αυτών των αντιδραστικών - αντιλαϊκών νόμων δεν θα μπορέσει να δει άσπρη μέρα ούτε ο δήμος, ούτε οι δήμοι, ούτε οι δημότες, ο λαός μας.
Είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε αναλυτικά τις προτάσεις σας, τις σκέψεις σας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ είχε από την αρχή μια ξεκάθαρη στάση και θέση για το τέλος ταφής και συνολικά το να μπορεί η αυτοδιοίκηση να ορίσει τη μοίρα της και να μπορεί με μέσα, πόρους και θεσμικές αλλαγές να διαχειριστεί τα απορρίμματα, χωρίς να μπαίνουν ιδιωτικά συμφέροντα και στον χώρο ταφής των απορριμμάτων.
Απολογισμό των πεπραγμένων του στην Αθήνα κάνει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνις, με συνεντεύξεις του και συναντήσεις με δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και ερωτηθείς «ποιο είναι το δυσκολότερο και ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που πιστεύετε ότι κάνατε αυτά τα χρόνια εδώ;», απάντησε ότι «για την Αμερική και για μένα το πιο σημαντικό συμφέρον είναι με τους γείτονες να έχουν καλές σχέσεις και να είναι τα πράγματα ήσυχα. Και τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα στο Αιγαίο έχουν ηρεμήσει, και εύχομαι να κάνουμε όλοι δουλειά ώστε έτσι να παραμείνουν τα πράγματα». Αντίστοιχα, μιλώντας στη ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης «Voria.gr» επέμεινε ότι «τα πράγματα στο Αιγαίο είναι ήσυχα. Και εύχομαι να κρατήσουν έτσι. Είναι καλό για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ευρώπη και την Αμερική».
Τόσο «ήσυχα», που και προχθές ακόμα η Αγκυρα αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα, επίσης τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ χθες η τουρκική ΠΑ επανήλθε με δέκα παραβάσεις στο FIR Αθηνών, αρνούμενη να καταθέσει σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη σχετική ΝΑΤΟική πρακτική. Παράλληλα, μέσα από διαδικασίες όπως ο «Πολιτικός Διάλογος» και η «Θετική Ατζέντα» «τρέχουν» επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό. Ολα με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη», που φέρνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ώστε να «δεθεί» πιο σφιχτά η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή.
Στο «Voria.gr» ο Τσούνις έβαλε και την εξής παράμετρο: «Είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, άρα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα και τις αξίες της Αμερικής στην Ελλάδα. Αλλά, σας ρωτάω, υπήρξε μία φορά αυτά τα τελευταία τρία χρόνια που τα συμφέροντα Ελλάδας και Αμερικής δεν ταυτίστηκαν; Ούτε μία. Υπό αυτήν την έννοια, ήταν εύκολη η θητεία μου». Και όχι μόνο αυτά τα τρία, αλλά και τα προηγούμενα, επί Πάιατ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα κόμματα και μορφώματα του ευρωατλαντικού τόξου ζυγίστηκαν - στοιχήθηκαν με ακρίβεια όλα αυτά τα χρόνια στα προτάγματα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Επίσης ο Τσούνις εστίασε στο γεγονός ότι επί θητείας του «έγινε και το σημαντικό ντιλ της αμερικανικής επένδυσης ύψους 125 εκατ. δολαρίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας». Σύμφωνα δε με τα «Νέα», ο απερχόμενος πρέσβης θεωρεί ως τη «μεγαλύτερη επιτυχία» του στην Ελλάδα την πώληση στη χώρα μαχητικών F-35. Αλλωστε αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της ντόπιας αστικής τάξης ώστε να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Το επιβεβαίωνε πέρυσι τέτοιον καιρό η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτεινόταν» η πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Τονιζόταν επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», κλείνοντας το ματάκι στην Αγκυρα.
Γ. Γκιόκας: Τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πηγαίνουν σε μορφώματα που χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο
Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης και τις θέσεις του Κόμματος ανέπτυξε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας: «Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πηγαίνουν σε μορφώματα που χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο και λειτουργούν ως αχυράνθρωποι καταδικασμένων σε εγκληματική ναζιστική οργάνωση».
Πρόσθεσε ότι είναι προφανείς και αποδεδειγμένες οι σχέσεις του κόμματος των «Σπαρτιατών» με τον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη, τις οποίες, μάλιστα, τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, τις διαφήμιζε και τις διατυμπάνιζε ο ίδιος ο πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος. Υπενθύμισε ότι ο Β. Στίγκας είχε φθάσει στο σημείο να ισχυριστεί πως ήταν τυχαία αυτή η στήριξη και κάλλιστα ο Κασιδιάρης θα μπορούσε να στηρίξει οποιοδήποτε κόμμα, όπως το ΚΚΕ, όταν ένα από τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δολοφονική επίθεση σε βάρος κομμουνιστών συνδικαλιστών. «Είναι θρασυδειλία, προβοκάτσια, και γελοιότητα ταυτόχρονα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου η Ιστορία αναθεωρείται, η ΕΕ έχει κυρίαρχη ιδεολογία της τη θεωρία των «δύο άκρων» και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής.
Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε και στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, ψηφίζοντας «παρών» γιατί οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει δεν αναφέρονται μόνο στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα αλλά και στο άρθρο 187α, που είναι ο γνωστός «τρομονόμος» και φωτογραφίζει τη δράση του λαϊκού κινήματος. Πρόσθεσε ότι στην τροπολογία υπήρχαν ευρύτατες διατυπώσεις, μάλιστα με την απάλειψη ότι η εγκληματική δράση θα πρέπει να γίνεται εξ ονόματος ή για λογαριασμό κόμματος, αντικειμενικοποιώντας στην ουσία την ευθύνη στο κόμμα και οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Καταλήγοντας τόνισε ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα και νόμους, ούτε με έναν ψευδεπίγραφο αντιφασισμό, αλλά από τον λαό και το κίνημά του.
Με το «καλημέρα» δείχνει η κυβέρνηση το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τη (μη μόνιμη) θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σπεύδοντας να συντάξει κοινό ψήφισμα με τις ΗΠΑ για την Υεμένη, το οποίο δείχνει προς την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Με διάφορα άλλωστε προσχήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - την ώρα που οι Ευρωατλαντικοί και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία στην οποία βρισκόταν μόλις προχτές ο πρωθυπουργός, υπογράφοντας συμφωνίες έχουν μακελέψει τον λαό της - στην τοποθέτησή του ο Ελληνας αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, κάλεσε επί της ουσίας σε ένταση των πολεμικών επεμβάσεων ενάντια στους Χούθι, ενώ έσπευσε να σημειώσει πως «η Ελλάδα ηγείται της επιχείρησης ASPIDES της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα και φιλοξενεί το αρχηγείο της, το οποίο δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ως απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την απόφαση 2722 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τονίζουμε τον αμυντικό χαρακτήρα αυτής της επιχείρησης και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», για τα συμφέροντα εφοπλιστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
Την ένταξη της Κύπρου για πρώτη φορά σε τρία στρατιωτικά προγράμματα ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ ώρα Ελλάδας η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ολοένα και πιο γρήγορης μετατροπής του νησιού σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό της.
Συγκεκριμένα, με προεδρική απόφαση που έχει την ισχύ νόμου, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS), το Πρόγραμμα Παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) και τα Προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών (Title 10 Security Assistance Programs).
Να σημειωθεί πως μόλις προχτές στο Κογκρέσο κατατέθηκε πρόταση για τη μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που τυπικά αποτελεί και όρο για την ένταξη στα προγράμματα αυτά που έρχονται μετά την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις αποφάσεις για αμερικάνικες βάσεις στο νησί.