ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2025
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Με το «καλημέρα» των ελέγχων φάνηκαν τα προβλήματα ακαταλληλότητας

Παρέμβαση για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και στα 10ο και 11ο Νηπιαγωγεία έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα 10ο και 11ο Νηπιαγωγεία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα 10ο και 11ο Νηπιαγωγεία
Με του που άρχισαν οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτιρίων, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα των γερασμένων και ασυντήρητων σχολικών υποδομών στον δήμο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΠ από τις 25 Οκτώβρη έκρινε ακατάλληλο το κτίριο του ΕΕΕΕΚ Κωφών στους Αμπελόκηπους, ενώ στις 19 Νοέμβρη αντίστοιχη εκτίμηση έδωσε και για τα 10ο και 11ο Νηπιαγωγεία στο Μετς, δηλώνοντας ότι υπάρχει 100% τρωτότητα σε φέροντα δομικά στοιχεία, ελλιπής συντήρηση, εκτεταμένη υγρασία, αποκολλήσεις επιχρισμάτων στην τοιχοποιία, κακή σκυρόδεση στους κόμβους, διαβρωμένος οπλισμός κ.ά. Και παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από αυτά τα ευρήματα του πρωτοβάθμιου ταχέως οπτικού ελέγχου, δεν έχει γίνει ακόμα δευτεροβάθμιος έλεγχος στατικής αντισεισμικής επάρκειας και δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης των σχολείων, παρά το ότι μεσολάβησε και το διάστημα των γιορτών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Τώρα ο δήμος της Αθήνας μιλάει για μεταστεγάσεις των σχολείων προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, αλλά ακόμα εκπαιδευτικοί και μαθητές φοιτούν εκτεθειμένοι στα επικίνδυνα κτίρια.

«Πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει επικίνδυνες μια σειρά από πολιτικές που αφορούν και δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση, γύρω από το ζήτημα των σχολικών υποδομών με την ανυπαρξία συντήρησης και επισκευών για πολλά χρόνια, σε κτίρια μάλιστα που τα περισσότερα από αυτά είναι πολλών δεκαετιών πίσω», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χάρης Βουρδουμπάς, αναδεικνύοντας το θέμα χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και ζητώντας παρεμβάσεις και προσεισμικούς ελέγχους των σχολείων και των κτιρίων.

Για την καθυστέρηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και των μετεγκαταστάσεων που εισηγούνται οι επιστήμονες για το 6ο ΕΕΕΕΚ και τα 10ο - 110 Νηπιαγωγεία έθεσε το ερώτημα προς τη δημοτική αρχή: «Ποιος από σας αναλαμβάνει την ευθύνη; Εχει κάποιος τη δυνατότητα πρόβλεψης της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας;». Τονίζοντας ότι «δεν έχετε τη δυνατότητα να παίζετε με τέτοια ζητήματα», απαίτησε να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις σε ασφαλή κτίρια (επισημαίνοντας ότι οι γονείς αντιδρούν στις προτάσεις που έχει δρομολογήσει ο δήμος), άμεσα να γίνει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, να εξασφαλιστεί η μεταφορά των παιδιών και να δεσμευτεί ο δήμος για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των βλαβών των κτιρίων, γιατί «έχουμε δει πολλές λύσεις να είναι προσωρινές και να γίνονται μόνιμες». Τέλος, ζήτησε ενημέρωση για όλες τις εκθέσεις από όλους τους ελέγχους που γίνονται στα σχολεία.

Κινητοποίηση γονέων και φορέων

Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί έγινε κινητοποίηση φορέων έξω από το σχολικό κτίριο που στεγάζει το 10ο και το 11ο Νηπιαγωγεία στο Μετς. Πέρα από τους γονείς των δύο Νηπιαγωγείων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, των Συλλόγων Γονέων 13ου Δημοτικού Σχολείου και 17ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών (που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα με τα νηπιαγωγεία), του Συλλόγου Γυναικών 2ης Δημοτικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός».

Διαμαρτυρήθηκαν για τη χρόνια εγκατάλειψη του σχολικού κτιρίου από τον δήμο και απαίτησαν άμεση ασφαλή λύση, καθώς η προτεινόμενη μετεγκατάσταση στο 150ο Νηπιαγωγείο Αθηνών δεν βρίσκει σύμφωνους τους γονείς, αφού πρόκειται για σύμπλεγμα αιθουσών ελαφριού τύπου ΠΡΟΚΑΤ. Ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες ακαταλληλότητας υπάρχουν και για τη μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Κωφών στο 6ο ΕΠΑΛ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή

Μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και την αγωνιστική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης διοργανώνει την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».«Η πραγματικότητα στην Εκπαίδευση και οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες! Απάντηση οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου!» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που περιλαμβάνει θεματικές παρεμβάσεις ως εξής:

Ανδρέας Καργόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ: «Πολυτυπία και κατηγοριοποίηση ή ενιαίο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει; Τι σημαίνουν η εισαγωγή του Ι.Β. και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων (βλ. Ωνάσεια στη Δευτεροβάθμια)».

Νίκος Βουρδουμπάς, υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΔΟΕ: «Συγχωνεύσεις, υποχρηματοδότηση, χορηγοί, υπερεξουσίες στους διευθυντές και απαξίωση των Συλλόγων Διδασκόντων: Το "αυτόνομο" σχολείο της αγοράς επικίνδυνο για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα».

Δημήτρης Ακτύπης, οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ: «Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, η απάντηση στην οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα μισθολογικά».

Αχιλλέας Ζορμπάς, οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ: «Η απάντηση του κλάδου απέναντι στις άδικες διώξεις και στις αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται στα πειθαρχικά».

Μάνος Σαβοριανάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ: «Η είσοδος μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην ιδιωτική Εκπαίδευση και οι επιπτώσεις στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Το άνοιγμα και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος του ΔΣ της ΔΟΕ, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για ερωτήσεις και απαντήσεις μετά τις εισηγήσεις.

Δράσεις Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα ενάντια στις διαγραφές

Με παρεμβάσεις στις διοικήσεις Πανεπιστημίων, Σχολών και Τμημάτων ζητούν να μην εφαρμοστεί το άδικο ταξικό μέτρο και να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των σπουδών

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης προχωρούν σήμερα Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας παρεμβάσεις στις Πρυτανείες, Κοσμητείες και προέδρους Τμημάτων και απαιτώντας να μην εφαρμόσουν τις διαγραφές, να εξασφαλιστεί εμβόλιμη εξεταστική και να πραγματοποιηθούν ενισχυτικά μαθήματα προετοιμασίας.

Καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δηλώνουν πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα εφαρμοστεί η διάταξη για τις διαγραφές φοιτητών, οι Σύλλογοι με τη σημερινή τους παρέμβαση αναδεικνύουν πως το άδικο και ταξικό μέτρο απειλεί χιλιάδες ενεργούς φοιτητές που παλεύουν με κόπο να πάρουν το πτυχίο τους.

«Αν ήθελε το υπουργείο να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών, θα υλοποιούσε τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων για στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, για προσλήψεις καθηγητών και άλλα», δηλώνουν οι φοιτητές.

Περισσότεροι από 120 Φοιτητικοί Σύλλογοι με κοινό πανελλαδικό ψήφισμα απαιτούν να μην εφαρμοστούν οι διαγραφές και να παρθούν μέτρα στήριξης των φοιτητών. Αυτό απαιτούν και άλλοι μαζικοί φορείς, σύλλογοι διδασκόντων μελών ΔΕΠ, πρόεδροι πανεπιστημιακών τμημάτων.

«Οι διαγραφές απειλούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε καθημερινά τα εμπόδια που έχουν βάλει στις σπουδές μας οι κυβερνήσεις.

Η ΝΔ σχεδιάζει τη διαγραφή όσων ξεπερνούμε το "ανώτατο όριο φοίτησης" που θέσπισε. Δηλαδή φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2018 και είναι 23 χρονών!

Οι διαγραφές δεν έχουν καμία σχέση με το "ξεσκαρτάρισμα" των μητρώων των πανεπιστήμιων από φοιτητές προηγούμενων χιλιετιών. Είναι ψέμα ότι υπάρχουν 333.741 "αιώνιοι" φοιτητές. Η κυβέρνηση τσουβαλιάζει επίτηδες όσους δεν φοιτούν εντός της διάρκειας των σπουδών που η κυβέρνηση κρίνει ως "ενεργή"... όταν το 50% των φοιτητριών/ών που πήραν πτυχίο το 2024 θα είχαν διαγραφεί!», τονίζεται στο ψήφισμα, με το οποίο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν: Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Να εξασφαλιστεί εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές. Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής. Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστήμιου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης στις 21 Γενάρη

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια

Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ), μαζί με Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων αυτών, καλεί σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά την Τρίτη 21 Γενάρη και στην Αθήνα καλεί στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ.

Οπως σημειώνουν, «ο συνδυασμός της έλλειψης κατάλληλης στέγης καθώς και της μεταφοράς των μαθητών, μαζί με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, μουσικά όργανα και δωρεάν σύγχρονα συγγράμματα, επιβαρύνουν την καθημερινότητα των μαθητών αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να σταματούν τις σπουδές τους.

Επιπλέον η αγωνία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την τύχη των μη πιστοποιημένων σπουδών τους, των ανύπαρκτων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις κατευθύνσεις χορού, εικαστικών, θεάτρου - κινηματογράφου και μουσικών, ταυτόχρονα με την αδιοριστία μόνιμων εκπαιδευτικών και τα εκπαιδευτικά κενά που ακόμα μετράμε ενώ είμαστε στα μέσα της χρονιάς, κάνει την αγωνιστική παρέμβαση όλων μας και τον συντονισμό μας σε κοινές πολύμορφες δράσεις τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα επιτακτική».

Μαθητές και γονείς με την πανελλαδική κινητοποίησή τους στις 21 του μήνα διεκδικούν:

  • Μόνιμες προσλήψεις καθηγητών χορού κινηματογράφου και εμπειροτεχνών μουσικών. Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο τα παιδιά να χάνουν το 1/3 των διδακτικών ωρών εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία πρόσληψης των εν λόγω καθηγητών.
  • Ασφαλή και σύγχρονη σχολική στέγη κατάλληλη για τη διεξαγωγή των καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων.
  • Κατάργηση των χιλιομετρικών αποστάσεων στις μετακινήσεις των μαθητών, δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μετακινήσεων ώστε όλοι οι μαθητές να μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους και να μην γίνονται έρμαια των άγονων διαγωνισμών. Παράλληλα απαιτούν την πρόσληψη συνοδών με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών.
  • Πιστοποίηση σπουδών των μαθητών των μουσικών σχολείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΥΑ Γ2/3375/30-06-1999 (ΦΕΚ1505/Β'/22-07-1999) με παράλληλη επέκταση και στους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων, ώστε να μπορούν να κατοχυρώνουν την πιστοποίηση των σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την ενίσχυση, συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων που είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη διαδικασία μάθησης ειδικά των μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.
  • Συγγραφή νέων συγγραμμάτων μουσικής και καλλιτεχνικών μαθημάτων και δωρεάν παροχή τους στους μαθητές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ