Προχωρούν σε αγωνιστική κλιμάκωση τον Φλεβάρη για την υπογραφή νέας ΣΣΕ
Από περιοδεία του Συνδικάτου στο έργο της υπογειοποίησης στα Σεπόλια |
Μετά την κλαδική απεργία, στις 6 Νοέμβρη, αλλά και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζουν να διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα, αντιμετώπιση της διαχρονικής κλοπής των ενσήμων, «φρένο» στην εντατικοποίηση της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι η απεργία είναι «ο πρώτος μεγάλος σταθμός του αγώνα» και θα ακολουθήσουν «νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη» και μαζική κινητοποίηση των σωματείων με επίκεντρο τα αιτήματα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, την Ασφάλιση, την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς.
«Ως εδώ! Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να πληρώσουν η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν τα συνδικάτα σε εργοτάξια και γιαπιά. Διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους δουλειάς.
Στο απεργιακό μέτωπο έχει πάρει τη θέση του και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που επίσης διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «22 Γενάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σε γραφεία και εργοτάξια για ΣΣΕ με κάλυψη των εργαζομένων με ΔΠΥ και πραγματικές αυξήσεις στο μισθό μαζί με τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις Κατασκευές», τονίζει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, που έγινε την περασμένη Κυριακή, ενώ καλεί σε οργάνωση απεργιακής κλιμάκωσης στις 12 - 13 Φλεβάρη. «Η νέα φάση ανόδου της τεχνικής - κατασκευαστικής δραστηριότητας εκτοξεύει την κερδοφορία των εργοδοτών του κλάδου», σχολιάζει το Σωματείο. Αυτή η νέα φάση «βρίσκει χιλιάδες μηχανικούς - τεχνικούς στα μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, η Γραμμή 4 του Μετρό, αλλά και συνολικά στον κλάδο, να δουλεύουμε 10ωρα - 12ωρα, Σαββατοκύριακα, 60, ακόμα και 72 ώρες τη βδομάδα, με έναν "κλειστό" "συμφωνημένο" μισθό, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, χωρίς τις νόμιμες άδειες, ακάλυπτοι σε περίπτωση εργατικού "ατυχήματος", χωρίς εργοδοτικές εισφορές για την Ασφάλισή μας», καταγγέλλει.
«Απεργούμε για αυξήσεις, ωράρια και συνθήκες εργασίας», τονίζει στη δική του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο στο Ελληνικό. «Η απεργία στις 22 Γενάρη είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός του αγώνα μας, που θα οδηγήσει σε νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη και μαζική κινητοποίηση του σωματείου μας, βάζοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης και πάλης μας την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία δεν μπορούν να παίζουν άλλο το παιχνίδι των καθυστερήσεων, δεν μπορούν να κοροϊδεύουν έναν ολόκληρο κλάδο, που τον άφησαν να βουλιάζει μέσα στα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται», υπογραμμίζει.
Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας έχουν ριχτεί τα συνδικάτα σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.
Με παρακαταθήκη το γεγονός ότι «νέκρωσαν» όλα τα εργοτάξια και οι οικοδομές στην προηγούμενη αντίστοιχη απεργία (6 Νοέμβρη) και στη συνέχεια που υπήρξε με την πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην Πάτρα, το Συνδικάτο έχει ξεκινήσει τις περιοδείες και τις ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς.
Παράλληλα, με πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης, έξω από εργοτάξια και άλλους χώρους, θέλει να φτάσει πλατιά όχι μόνο στον χώρο των Κατασκευών αλλά και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.
Στη Ζάκυνθο το Συνδικάτο οργανώνει περιοδείες σε όλο το νησί. Οπως σημειώνεται από τους συνδικαλιστές, η εντατικοποίηση της δουλειάς χτυπά «κόκκινο» προκειμένου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες, ανακαινίσεις ή άλλες κατασκευαστικές εργασίες στον τουρισμό να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της νέας θερινής περιόδου.
Την ίδια ώρα αποτελεί ζητούμενο η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού οικοδομές μπορεί να προχωρούν ακόμη και βραδινές ώρες, ενώ την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά δεν επικολλούνται όλα τα ένσημα στους εργαζόμενους του κλάδου. Πρόκειται για ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στις περιοδείες και εξορμήσεις, μαζί με τα αιτήματα για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα, στους μισθούς, κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο αλλά και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.
Στην Κεφαλονιά, η μάχη για την επιτυχία της απεργίας θα δοθεί σχεδόν παράλληλα με τον σχεδιασμό για τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο του νομού, μετά και την πετυχημένη Γενική Συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής την Κυριακή, διαδικασία που οργάνωσε η προσωρινή διοίκησή του.
Σκοπός είναι και μέσα από την απεργία το Συνδικάτο να φτάσει ακόμη πιο πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, να βγει ακόμη πιο δυνατό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι οικοδομές προχωρούν με γοργό ρυθμό. Ηδη σχεδιάζεται πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και το δυνάμωμα του Συνδικάτου.
Παράλληλα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε Κέρκυρα και Γιάννενα οργανώνουν συζητήσεις για την προετοιμασία της απεργίας, μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους: Ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Κέρκυρας την Πέμπτη 16 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων καλεί την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 7 μ.μ., επίσης στο Εργατικό Κέντρο.
Απαράδεκτες αξιώσεις από τους βιομήχανους | Την Πέμπτη 30 Γενάρη η μεγάλη μάχη στον κλάδο
Στην τελευταία συνάντηση, την Πέμπτη 9 Γενάρη, οι βιομήχανοι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως θέλουν Σύμβαση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους, από τις προβλέψεις της οποίας θα εξαιρούν το προσωπικό που βαφτίζουν «ανειδίκευτο» και αποτελεί την πλειοψηφία των εργαζομένων, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Είναι προφανές ότι οι βιομήχανοι θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στην κλαδική ΣΣΕ, που η συντριπτική πλειοψηφία θα αμείβεται με τον εκάστοτε θεσμοθετημένο εθνικό μισθό της κυβέρνησης και όλοι οι υπόλοιποι με τον κλαδικό μισθό», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Η παγίδα που στήνει η μεγαλοεργοδοσία και ο ΣΕΒ, στο όνομα να υπάρξει ΣΣΕ, είναι ορατή από την πρώτη στιγμή. Στοχεύουν να διασπάσουν την ενότητα και τη συνοχή μας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει. «Μπορούμε να επιβάλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με όρους αμοιβής και εργασίας που θα ικανοποιούν τις δικές μας ανάγκες μέσα από τον δρόμο της μαχητικής διεκδίκησης», υπογραμμίζει και καλεί τα συνδικάτα να εντείνουν την προετοιμασία της απεργίας με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία δυναμώνουν τις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενισχύοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods», μετά την κινητοποίηση που οργάνωση την Τετάρτη 8 Γενάρη, έχει προκηρύξει νέες στάσεις σε όλες τις βάρδιες (12 μ. έως 2 μ.μ., 2 μ.μ. έως 4 μ.μ. και 10 μ.μ. έως μεσάνυχτα) για σήμερα, Τρίτη.
Μήνυμα στους εργοδοτικούς φορείς ότι το 2025 θα γίνει χρονιά κινητοποιήσεων «μέχρι να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματά μας και θα δίνει ανάσα ανακούφισης σε όλους τους εργαζόμενους» στέλνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). «Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, που ξεπερνάμε σε αριθμό το 40% των συνολικά απασχολούμενων στον τομέα της Μεταποίησης, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που παράγουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα χέρια και τελικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τις οικογένειές μας, διεκδικούμε τους δικούς μας κόπους που καταλήγουν στις τσέπες των εργοδοτών, οφείλουμε να παλέψουμε για βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής μας και θα το κάνουμε!», τονίζει.
Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε: