ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό

Ολοι στον αγώνα, όλοι στα συνδικάτα! | Ολοι την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό απαιτούν τα συνδικάτα και δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση με συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, τη μέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο του νέου αντεργατικού εκτρώματος το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2028 και κάθε χρόνο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου. Στην πράξη, όμως, πάλι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα τον συναποφασίζουν. Οπως δηλαδή συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς, το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Νομιμοποιεί τη μείωση του κατώτατου μισθού, δίνει μέχρι και τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, να μπορεί να μειώσει τον κατώτατο μισθό έως 60% του διάμεσου, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να πάει τον ονομαστικό, μεικτό, κατώτατο μισθό λίγο πάνω από 600 ευρώ, ενώ για να γίνει η οποιαδήποτε αύξηση - αναπροσαρμογή θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ομως - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αμοιβές μας να βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Το βιώνουν από πρώτο χέρι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που βγήκαν από μία ακόμα τουριστική σεζόν με ρεκόρ κερδών, μετρώντας εργατικά "ατυχήματα", έχοντας βιώσει την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις απολύσεις στη μέση της τουριστικής σεζόν και τόσα ακόμα. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, που μόλις το 15% καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως το Φάρμακο και τα Τρόφιμα - Ποτά που τα κέρδη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Είναι τόσο προκλητικός ο νόμος που με την περιβόητη διατύπωση για "εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα"... ανοίγει τον δρόμο να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα!

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι πρόθεσή της "είναι να ενισχύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" είναι μεγάλη κοροϊδία, αφού την ίδια στιγμή αρνείται να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή τους.

Αντί για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις προβλέπει ψίχουλα και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση μονιμοποιεί όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, που έφτασαν το 40%».

Εμπαιγμός στους εργαζόμενους και από την ψευτοαντιπολίτευση

Στον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων η κυβέρνηση δεν είναι μόνη.

Χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ: «Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε η ψευτοαντιπολίτευση, του ΠΑΣΟΚ, είναι προκλητική για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Ζητάει να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητάει να καταργηθούν μια σειρά από διατάξεις του 2012, του 2013 και του 2014, λες και δεν ήταν αυτοί που τις ψήφισαν.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά βάζουν πλάτη για να περάσει το έκτρωμα. Οχι μόνο αρνούνται την αγωνιστική κλιμάκωση, αλλά στηρίζουν με τον τρόπο τους την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Τέτοιοι ήταν πάντα και συνεχίζουν να είναι, στο πλευρό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης! Γι' αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη στα τεράστια απεργιακά συλλαλητήρια πριν από λίγες μέρες σε όλη την Ελλάδα.

Οπου και αν κοιτάξουμε, όποιο παράδειγμα και να πάρουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται. Το δίλημμα είναι "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".

`Η τα κέρδη τους θα αυξάνονται, ή οι ανάγκες μας θα καλύπτονται. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται και δεν έγιναν ποτέ, αφού για να αυξηθούν τα κέρδη τους τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, τσακίζουν την Υγεία, την Παιδεία, μας αρπάζουν τα σπίτια, μας αφήνουν στο έλεος της ακρίβειας, μας εμπλέκουν στους πολέμους τους για να θησαυρίζουν με το αίμα μας!».

Τέλος, το ΠΑΜΕ απαιτεί:

«Εδώ και τώρα κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων όχι μόνο για τον κατώτατο μισθό, αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, το ωράριο. Γιατί μόνο αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορεί και ο κατώτατος μισθός να παίζει πραγματικά τον ρόλο του, ως ένα πλέγμα ελάχιστης προστασίας και πάνω σε αυτό να χτίζουν περισσότερα δικαιώματα οι εργαζόμενοι.

Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό

Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 20 Νοέμβρη μάς δίνει ώθηση να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
  • Να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό. Τώρα κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
  • Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.
  • Να "ξεπαγώσουν" οι τριετίες που με το "έτσι θέλω" έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως το 2023».
3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ
Στους δρόμους της διεκδίκησης καλούν η ΣΕΑΑΝ και άλλοι φορείς των αναπήρων

Συγκέντρωση στην Αθήνα (6 μ.μ., πεζόδρομος Κοραή) και σε άλλες πόλεις

Την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, τιμά μαχητικά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στους δρόμους της αξιοπρέπειας και του αγώνα και καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους συλλόγους, τα σωματεία, τις οργανώσεις των γονιών και των ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα με αποφάσεις τους να μπουν μπροστά στη διοργάνωση του αγώνα, να αφήσουν στο χτες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτήν τη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική και να διεκδικήσουν μια σειρά μέτρων στήριξης και προστασίας, όπως για την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς κ.ά. Επίσης, για την επέκταση επιδομάτων ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.

Με τον αγώνα τους εναντιώνονται στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας και της Αποκατάστασης, όπως γίνεται με την υπομετάγγιση, τη διάλυση των μεταμοσχευτικών κέντρων, την ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων κ.ά. και απαιτούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις κ.λπ.

Στη συγκέντρωση της Τρίτης 3 Δεκέμβρη καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Σε άλλες πόλεις κινητοποιήσεις ακόμα θα γίνουν: Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ. στον ΕΦΚΑ (Αριστοτέλους 15). Πάτρα, 12 μ., 6η ΥΠΕ (Υπάτης 1). Λάρισα, 11 π.μ., 5η ΥΠΕ. Γιάννενα, Περιφέρεια Ηπείρου. Ηράκλειο, πλατεία Ελευθερίας - Περιφέρεια. Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Κρονίου. Χαλκίδα, 11 π.μ., στο νοσοκομείο. Χίος, 10 π.μ., πλατεία.

Νομοσχέδιο - «ομπρέλα προστασίας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό αποτελεί στην πραγματικότητα «ομπρέλα προστασίας» για τα μονοπώλια, έναντι των διεκδικήσεων των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστικές αυξήσεις, ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής την Παρασκευή.

Απαντώντας στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που επαναλήφθηκε από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ότι τάχα φτιάχνει «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζόμενους, τόνισε πως το νομοσχέδιο αφήνει άθικτο και νομιμοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις που ψηφίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις. «Η υπουργός κοροϊδεύει ασύστολα ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν απαγορεύει τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων πάνω από το δίχτυ προστασίας», τόνισε.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός θα μπορεί μόνο να «αυξάνεται» και όχι να μειώνεται. Κι αυτό όταν στο ίδιο το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση περιλαμβάνει ...όχι έναν ούτε δύο αλλά 7 διαφορετικούς λόγους για να μη γίνεται καν αναπροσαρμογή ακόμα και με βάση το αίσχος του «αλγορίθμου».

Οπως είπε ο Χρ. Κατσώτης, η όποια αναπροσαρμογή θα «μπλοκάρεται» με βάση τον νόμο, αν ισχύει έστω και ένα από τα εξής: Οικονομία σε σημαντική ύφεση, σημαντική απόκλιση πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. Μάλιστα, η ανεργία ως «λόγος παγώματος μισθών» μπήκε στο νομοσχέδιο κατά παραγγελία της εργοδοσίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, ο μισθός θα «παγώνει» «αν η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις (...) και υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού, ή αν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή αν δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις». Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κρίση για το αν μια περίσταση είναι έκτακτη ή όχι αποτελεί «πολιτική επιλογή του κεφαλαίου», με αποτέλεσμα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, για παράδειγμα, η κυβέρνηση να μειώσει τον κατώτατο στο 60% του διάμεσου και, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, να τον φτάσει στα 600 ευρώ.

Κατήγγειλε ακόμα την αυταπάτη που προσπαθούν να δημιουργήσουν εργοδοσία - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η ευρωενωσιακή Οδηγία «επιδιώκει να κατοχυρώσει κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι νομιμοποιείται η αθλιότητα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

Επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια και κατά την κρίση, αλλά και μετά, έχουν χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το δικαίωμα της απεργίας, ενώ επιχειρείται να επιβληθεί και αυστηρός έλεγχος στα συνδικάτα, με την ευθύνη όλων των κομμάτων, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι μετά την πρόταση νόμου που έχουν υποβάλει εκατοντάδες συνδικάτα και έχει καταθέσει δύο φορές το ΚΚΕ, αναμένεται εκ νέου υποβολή πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό και με την υπογραφή ακόμα περισσότερων συνδικάτων (βλ. σελ. 6).

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από το πώς παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα, δεν πέφτουν θύματα μιας προπαγάνδας ότι δήθεν έχουν δίχτυ προστασίας» και ότι το ΚΚΕ, με τα μέλη και τους φίλους του, «δίνει όλες του τις δυνάμεις στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους για το πλαίσιο διεκδικήσεων που πρόβαλαν στην απεργία στις 20 Νοέμβρη».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ