Ράντζα πλημμυρίζουν το Ιπποκράτειο μετά την εφημερία |
Τη σκυτάλη παίρνουν 45 γιατροί του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», που εργάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, οι οποίοι υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αγανάκτησή τους.
Απαιτούν να αποσυρθεί το νέο ΦΕΚ για την εφημέρευση, κατεπείγουσες προσλήψεις, ενίσχυση της ΠΦΥ, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.
Οπως τονίζουν, «οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε είναι επικίνδυνες για εμάς και τους ασθενείς μας. Η έλλειψη προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις, η υπερεργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι εφημερίες, που για κάποιους από εμάς ξεπερνάνε το πλαφόν, μας έχουν οδηγήσει σε εργασιακή εξόντωση. Οι ειδικευμένοι και κυρίως οι ειδικευόμενοι της Παθολογίας ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριό τους σε καθημερινή βάση, ενώ λόγω της πλήρους εντατικοποίησης η εκπαίδευσή τους έχει παραγκωνιστεί πλήρως. Οι εφημερίες μας είναι εξοντωτικές. Η υποστελέχωση και η ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών, λόγω της διάλυσης της ΠΦΥ και της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων στα μικρότερα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας, έχουν οδηγήσει στις εικόνες εξαθλίωσης που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Ο συνωστισμός των ασθενών στα ΤΕΠ, οι πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν ακόμα και τις 24 ώρες, τα ράντζα που στήνονται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, αποτελούν κανόνα στο δικό μας και σε άλλα νοσοκομεία, και όχι μεμονωμένες στιγμές, όπως κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας διατείνονται, προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική στον χώρο της Υγείας».
Επιπλέον, οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι η ανακοίνωση για την εφαρμογή του νέου ΦΕΚ έγινε «το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, καθώς όλοι εκείνοι που ήξεραν - ο υπουργός Υγείας, η ΥΠΕάρχης, ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας - θεώρησαν περιττό να ενημερώσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υπολογίζουν ούτε τη δική μας ασφάλεια ούτε αυτή των ασθενών».
Χαρακτηριστικά για την κατάσταση στις εφημερίες είναι όσα καταγγέλλουν οι γιατροί στο «Ιπποκράτειο», με την Τριμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ να φέρνει στην επιφάνεια τα αποτελέσματα από το κλείσιμο 17 Παθολογικών νοσηλευτικών κλινών, λόγω της ανακαίνισης του ΤΕΠ.
«Το αποτέλεσμα της "αναβάθμισης" και σε αυτό το νοσοκομείο» αποτυπώνει η Τριμελής, τονίζοντας:
«Εκτός από την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και την παραμονή τους, σε συνθήκες συνωστισμού, σε χώρους πλήρως ανεπαρκείς να υποδεχθούν τον όγκο των περιστατικών. Εκτός από την καταστρατήγηση κάθε νομοθεσίας περί ωραρίων, ρεπό κ.λπ. για τους εργαζόμενους. Εκτός από τις τριτοκοσμικές εικόνες μάχης για μια τροχήλατη καρέκλα ή ένα φορείο. Εκτός από τα προβλήματα διακίνησης των περιστατικών, λόγω της έλλειψης σε ειδικότητες όπως οι τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν ή να μετατρέπονται οι συγγενείς σε τραυματιοφορείς», «οι συνθήκες εφημέρευσης γίνονται πλέον επικίνδυνες και επισφαλείς για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που δημιουργείται με το νέο σύστημα, όπως καταγγέλλει η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, είναι η εφημερία της 21ης Νοεμβρίου, που ξεκίνησε με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της ουσιαστικής μετατροπής της «μικρής» εφημερίας σε γενική από 1/11/2024 και της κατάληψής τους από την πρωινή εφημέρευση των 2 προηγούμενων ημερών.
«Το αποτέλεσμα αναμενόμενο! Με το κλείσιμο της εφημερίας στις 8.00 της 22/11/2024, παρέμεναν στο ΤΕΠ περισσότερα από 15 περιστατικά προς εισαγωγή χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να απορροφηθούν! Στις 15.00 παρέμεναν ακόμα περιστατικά και το τελευταίο μεταφέρθηκε από το ΤΕΠ στις 21.00, δηλαδή παρέμενε στο κλειστό ΤΕΠ (όπου δεν υπάρχουν επαρκείς προϋποθέσεις νοσηλευτικής φροντίδας και ιατρικής παρακολούθησης) για 13 ολόκληρες ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας!
Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται με το νέο σύστημα εφημέρευσης, οι οποίες είναι επισφαλείς για τους ασθενείς, εξοντωτικές για το προσωπικό και οδηγούν σε απαξίωση το ΕΣΥ», σημειώνει η Τριμελής και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει άμεσα το νέο σύστημα εφημέρευσης.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία - από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση ψευδώς ισχυριζόταν ότι με το συγκεκριμένο μέτρο τάχα θα λυθεί το πρόβλημα της μακροχρόνιας αναμονής στις λίστες των χειρουργείων - πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν στις λίστες των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναμονή φτάνει μέχρι και τα 7 χρόνια (!) π.χ. για μια επέμβαση καταρράκτη, ενώ 1 στους 4 είναι στην αναμονή πάνω από έναν χρόνο, αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση των επί πληρωμή χειρουργείων: Την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «ΑΕ» και των ασθενών σε πελάτες, την ενίσχυση δηλαδή της εμπορευματοποίησης.
Σήμερα η κυβέρνηση διαφημίζει την έναρξη «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων την Πέμπτη 28 Νοέμβρη, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες: Πόσα από τα 37.000 χειρουργεία θα γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία; Πόσα στα ιδιωτικά; Πόσο θα κοστολογείται ένα χειρουργείο στο δημόσιο νοσοκομείο και πόσο στο ιδιωτικό; Ηδη η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι θα δοθούν στους κλινικάρχες 9 εκατομμύρια.
Τα εκατομμύρια ευρώ (θολό παραμένει το συνολικό ποσό) που «δωρίζονται» από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως δόλωμα για τα απογευματινά χειρουργεία, δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς δεν κατευθύνονται προς το άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, οι οποίες ξεπερνούν το 30% του συνόλου, ούτε για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, το άνοιγμα των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ ή την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.
Αξιοποιούνται έτσι για τη νομιμοποίηση της άθλιας πραγματικότητας: Της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες με «χορηγία» από την ΕΕ, προκειμένου, με δικά τους έσοδα από την «πώληση υπηρεσιών» τόσο σε ασφαλιστικά ταμεία όσο και άμεσα στους ασθενείς, να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση.
Συγκέντρωση την Τρίτη 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα
Την Tρίτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, τιμά μαχητικά η ΣΕΑΑΝ, στους δρόμους της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Και καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους Συλλόγους, τα σωματεία, τις οργανώσεις των γονιών και των ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα, με αποφάσεις τους να μπουν μπροστά στη διοργάνωση του αγώνα, να αφήσουν στο χθες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτήν τη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική και να διεκδικήσουν μια σειρά μέτρων στήριξης και προστασίας, όπως για την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς κ.α. Επίσης, για την επέκταση επιδομάτων ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.
Ξεχωρίζουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας και της Αποκατάστασης, όπως γίνεται με την υπομετάγγιση, τη διάλυση των μεταμοσχευτικών κέντρων, την ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων κ.ά. και απαιτούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις κ.λπ.