ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανεξάντλητο σαφάρι κερδών

Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές τα κέρδη της ΕΤΕ από το 1997

Ανεξάντλητο αποδεικνύεται το σαφάρι των κερδών για τους τραπεζίτες της χώρας, αφού, παρά τα όσα δυσμενή ακούγονται για την κάμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω της χρηματιστηριακής ύφεσης, τα κέρδη αντί να μειώνονται, αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την τράπεζα που αν και διαθέτει σημαντικά υψηλό μερίδιο αγοράς και ιδιαίτερα μεγάλο όγκο, τόσο στον τομέα των χρηματιστηρικών συναλλαγών όσο και της πελατειακής της βάσης, παρουσιάζει στο εξάμηνο αύξηση των κερδών της κατά 3,5%. Τα κέρδη της τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2001 έφτασαν τα 146,8 δισεκατομμύρια δραχμές και σε περίπτωση που στην πορεία του χρόνου εξελιχθούν με τον ίδιο ρυθμό, τα ετήσια κέρδη της ΕΤΕ θα ξεπεράσουν για φέτος τα 300 δισεκατομμύρια! Ετσι, μέσα σε μια πενταετία, αξιοποιώντας την πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης των τραπεζών και έχοντας ως κύριο εργαλείο την κερδοσκοπία σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων που περνούν το κατώφλι της, η ΕΤΕ έχει ήδη τσεπώσει κέρδη που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές!

Πρέπει να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά τα κέρδη της Τράπεζας, στο εξάμηνο αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς, από την αύξηση των συνολικών της εσόδων, γεγονός που δείχνει την... ποιοτική πλευρά του ζητήματος της κερδοφορίας. Ετσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν, όπως σημειώνεται παραπάνω κατά 3,5%, τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,5%. Και επειδή στις μέρες μας η κερδοσκοπία και τα μεγάλα κέρδη θεωρούνται «ατού» των τραπεζών, η διοίκηση της Τράπεζας που χτες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, δε διστάζει να παρουσιάσει και ορισμένες από τις μεθόδους που ακολουθεί, προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της, σε μια περίοδο που ο χρηματιστηριακός τζόγος βρίσκεται σε κρίση και κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στη βελτίωση της σύνθεσης της κερδοφορίας -σημειώνεται στην ανακοίνωση- συνέβαλε η κατά 40% αύξηση του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος. Ετσι, τα έσοδα από τους τόκους που είχε στο εξάμηνο η τράπεζα έφτασαν τα 156 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 111 δισεκατομμυρίων τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν και εξαιτίας των δανείων που αναγκάστηκαν να πάρουν τα λαϊκά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα. Στην ανακοίνωση η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τον απλό κόσμο εμφανίζεται ως «δυναμική παρουσία της ΕΤΕ στον τομέα της λιανικής τραπεζικής». Οι οφειλές των πελατών της τράπεζας από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική (86%) ήταν η αύξηση των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παραδόθηκαν πέντε κερδοφόρες πλαζ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση παράδοσης των οργανωμένων ακτών της Αττικής σε ιδιώτες επιχειρηματίες με την υπογραφή των σχετικών σχεδίων συμβάσεων μίσθωσης χώρων και παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α' και Β' Βούλας και Βάρκιζας που με κυβερνητική απόφαση είχαν εκχωρηθεί στην ΑΕ Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) που ανέλαβε την «αξιοποίηση» ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Στα πλαίσια, λοιπόν, της...«αξιοποίησής» τους οι κερδοφόρες πλαζ παραδίδονται τώρα από την ΕΤΑ για δέκα χρόνια στους επιχειρηματίες που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους λουόμενους, στην πλειοψηφία τις μισθοσυντήρητες οικογένειες και τους συνταξιούχους της Αττικής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δύο είναι όλες κι όλες οι κοινοπραξίες που έβαλαν στο χέρι τις πέντε ακτές. Οι ακτές Αλίμου και Βουλιαγμένης παραχωρούνται στην κοινοπραξία «Αττικές Ακτές» η οποία αποτελείται από τις επιχειρήσεις ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, ΤΕΡΝΑ, ΙΘΑΚΗ ΕΠΕ, ΑΧΙΝΟΣ. Στην κοινοπραξία «Βερνίκος» στην οποία συμμετέχουν οι Βερνίκος Κότερα ΑΕ, EFG EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, ΕΥ ΖΗΝ ΑΕ, V+O COMMUNICATION RESSOURCES AE, παραχωρούνται οι άλλες τρεις πλαζ.

Ας σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση των πέντε πλαζ της Αττικής γίνεται και με τη συναίνεση των δημάρχων των αντίστοιχων δήμων, οι οποίοι προσβλέπουν στη συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλαζ. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι κοινοπραξίες για τα δέκα χρόνια που θα έχουν στην κατοχή τους τις ακτές, ανέρχεται σε 10,2 δισ. δρχ. Οι «Αττικές Ακτές» θα καταβάλουν για την ακτή Αλίμου 200 εκατ. δρχ. ως προκαταβολή και πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα για τη δεκαετία 2,8 δισ. και για την ακτή Βουλιαγμένης 200 εκατ. δρχ. και πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα 2,9 δισ. δρχ. Η δεύτερη κοινοπραξία που ανέλαβε τις άλλες τρεις πλαζ θα καταβάλει 100 εκατ. δρχ. προκαταβολή για την Α' Βούλας, 80 εκατ. δρχ. για τη Β' Βούλας και 150 εκατ. δρχ. για τη Βάρκιζα, ενώ το πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα για τα δέκα χρόνια ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. δρχ. για κάθε μια από τις παραπάνω τρεις ακτές. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι κοινοπραξίες θα καταβάλουν ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους στην ΕΤΑ ΑΕ και στους δήμους και περιλαμβάνονται εγγυητικές επιστολές που καλύπτουν το πάγιο αντάλλαγμα των δέκα ετών.

Η μελέτη με βάση την οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις στις ακτές δεν περιλαμβάνει κανένα νέο κτίριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξουν οι κοινοπραξίες στις ακτές, διευκρινίζεται ότι υπόκεινται στην έγκριση των δημοτικών συμβουλίων των όμορων δήμων και θα ελέγχονται από τις αντίστοιχες επιτροπές ελέγχου ακτών στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων και της ΕΤΑ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«ΣΑΠιος» διάλογος

Το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί το Εθνικό ΣΑΠ (Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής) και κυρίως τα παρα-ΣΑΠ (Περιφερειακά και Νομαρχιακά Συμβούλια και ομάδες εργασίας) από τώρα και μέχρι τον Ιούνη του 2002 ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας. Το θέμα που έβαλε... ο υπουργός Γεωργίας είναι: «Διάλογος για την Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική».

Οσον αφορά στο τυπικό της διαδικασίας ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε πως οι συνεδριάσεις του 10ου κύκλου του ΣΑΠ θα διεξαχθούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μέχρι το Μάρτη του 2002 και στις Περιφέρειες μέχρι το Μάη του 2002 ενώ το Εθνικό ΣΑΠ θα συγκληθεί τον Ιούνη του 2002. Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι με πρόσθετες αποφάσεις του συγκροτούνται δύο ομάδες εργασίας, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, του ΣΕΒ και του ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να επεξεργαστούν μέχρι το Δεκέμβρη τις εισηγήσεις προς το ΣΑΠ.

Προφανώς... ο υπουργός Γεωργίας ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ το 2003 και της αναμενόμενης συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αναζητά ιδέες από τους συνήθεις παρατρεχάμενους της κυβέρνησης και τους εμποροβιομηχάνους προκειμένου να εμπαίξει αποτελεσματικότερα τους αγροτοκτηνοτρόφους. Ετσι στήνει προκαταβολικά μια ολόκληρη «φάμπρικα» δημιουργίας κλίματος εξαπάτησης των αγροτών, ενόψει της επερχόμενης ευρωλαίλαπας. Κι ενώ είναι φανερό ότι κυβέρνηση και υπουργός Γεωργίας έχουν ήδη προσυμφωνήσει στα συμβούλια κορυφής και στα συμβούλια υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη σταδιακή μείωση της επιδότησης στα καπνά και την ανά δέντρο καταβολή της επιδότησης στο λάδι, την καταστροφή των ψαροκάικων, καθώς και σε μια σειρά ακόμα ολέθριων και αντιαγροτικών μέτρων, ξεκινάει για τα «μάτια των αγροτών» άλλος ένας σικέ ψευτοδιάλογος της συμφοράς.


ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εκρηξη 80,5% το Γενάρη

Στην κατασκευή μεγάλων βιομηχανικών μονάδων σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησο και στην ανοικοδόμηση της Αττικής, λόγω των σεισμών του 1999, αποδίδεται η πολύ μεγάλη άνοδος του όγκου των νέων οικοδομών

Εκρηξη, η οποία αποδίδεται στη δημιουργία νέων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας και στην ανοικοδόμηση της Αττικής, λόγω των σεισμών του 1999, παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το Γενάρη του 2001.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το Γενάρη αυξήθηκε κατά 80,5% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2001, η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει και την οικοδομική δραστηριότητα του δημοσίου. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις, από τα 5.615 χιλιάδες κυβικά μέτρα οικοδομικού όγκου, η δραστηριότητα του δημοσίου υπολογίζεται σε ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Ο όγκος των ιδιωτικών νέων οικοδομών ανήλθε το Γενάρη του 2001 στις 5.572 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 3.032 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Γενάρη του 2000, ή ποσοστό μεταβολής 80,5%! Πρόκειται ασφαλώς για οικοδομική έκρηξη, η οποία αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους, θα επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον με νέο τσιμέντο. Η μεγαλύτερη άνοδος, 401%, παρατηρήθηκε στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από 140 χιλιάδες κυβικά μέτρα το Γενάρη του 2000, το Γενάρη του 2001 ο όγκος νέων οικοδομών ανήλθε σε 700 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Ακολουθεί η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας με άνοδο 309,9% (από 175 σε 718 χιλιάδες κυβικά μέτρα), η Κρήτη με άνοδο 73,1% και ακολουθεί η περιοχή της Αττικής με άνοδο 72,2%. Στις τρεις αυτές περιοχές και στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η οικοδομική έκρηξη αποδίδεται στην έκδοση αδειών για την κατασκευή μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Στην Αττική ο όγκος των νέων οικοδομών ανήλθε από 1.002 χιλιάδες κυβικά μέτρα σε 1.725 χιλιάδες κυβικά μέτρα, άνοδος η οποία αποδίδεται στην ανοικοδόμηση των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του Σεπτέμβρη του 1999. Μικρότερες αυξήσεις, που κυμαίνονται από 50,3% η ανώτερη (Πελοπόννησος) μέχρι 11% η κατώτερη (Νότιο Αιγαίο), σημειώθηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Μοναδική εξαίρεση η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μείωση 6,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ