ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους πυροσβέστες

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των πυροσβεστών είχε χτες η Αλ. Παπαρήγα

Την υποστήριξη του ΚΚΕ για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης που είχαν με την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό και κράτησε περίπου μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Αχ. Τζουβάρας.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την υποστήριξη του Κόμματος προς τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών και μέσα και έξω από τη Βουλή «και τα οικονομικά τους αιτήματα, αλλά και τα σοβαρά θεσμικά που έχουν σχέση με την κατοχύρωση του επαγγέλματός τους ως βαρύ και ανθυγιεινού εξαιρετικά επικίνδυνου». Ακόμη υπογράμμισε στη δήλωσή της ότι «η κυβέρνηση συστηματικά, σκόπιμα κοροϊδεύει το Πυροσβεστικό Σώμα, ελπίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που γεννάει η πυρκαγιά και άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με τις πυρκαγιές μόνο με το φιλότιμο και την ικανότητα των πυροσβεστών. Αυτά δε φτάνουν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ζητάει από το Πυροσβεστικό Σώμα να κάνει τόσα πολλά, όταν η κυβέρνηση παρακρατεί χρήματα, τα οποία οφείλει να τους καταβάλλει, όταν δεν τους αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα, οι πυροσβέστες πρέπει να έχουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση και των άλλων εργαζομένων, δεδομένου ότι είναι ένα δικό τους κομμάτι. Πρέπει να πάρουμε υπ' όψη ότι οι δύο νόμοι, τα δύο πακέτα νόμων που είναι μπροστά μας, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και ο νόμος κατά των διαδηλώσεων, είναι νόμοι που θα χτυπήσουν γενικότερα τους εργαζόμενους. Επομένως, πρέπει να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός αλληλεγγύης και συμπαράστασης μεταξύ τους».

Ο Αχ. Τζουβάρας τόνισε ότι η ΠΟΕΥΠΣ έχει αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας την επίλυση των πολλών προβλημάτων του κλάδου όπως η καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει το κράτος εδώ και ένα χρόνο, η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού κ.ά. Οπως ανέφερε ο Αχ. Τζουβάρας η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις στις 28 Αυγούστου στα Προπύλαια, πορεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 30 του μήνα ενώ ανήγγειλε και αγωνιστική παρουσία των πυροσβεστών στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Με πλήθος ανακοινώσεων και ψηφισμάτων, που καταδικάζουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να προωθήσει νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων, απαντούν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της χώρας και δηλώνουν αποφασισμένοι να το αντιπαλέψουν με κάθε μέσο.

- Να βάλει «φρένο» στις διαδηλώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το φθινόπωρο. Αυτό υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.

Χρησιμοποιεί σαν «άλλοθι» ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, τονίζουν οι συνδικαλιστές, ενόψει Ολυμπιάδος 2004, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού, όπως επισημαίνουν, «πακέτο» με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική και την επικείμενη όξυνσή της, πάνε και οι νόμοι για την εξυπηρέτησή της.

Μετά την ψήφιση του «τρομονόμου», σημειώνουν, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στις ιταλικές αρχές για τους διαδηλωτές της Γένοβας, τώρα θέλει να πάρει μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση κάθε μορφής κινητοποίησης, που αμφισβητεί την πολιτική της.

Και καταλήγουν στο κείμενό τους: «Είναι, όμως, γελασμένοι. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαθημένο χρόνια τώρα στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, για μια ακόμη φορά, θα αφήσει τους νόμους στα χαρτιά, το δίκιο μας θα κριθεί στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο του αγώνα».

- Κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων η «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση». Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους, «μετά την αφαίρεση σημαντικών ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά τον "τρομονόμο", έρχεται τώρα η ουσιαστική απαγόρευση των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων και των πορειών».

Επιχειρείται, τονίζεται, μ' αυτόν τον τρόπο, να μην μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός να εκφράζουν την αντίθεσή τους, την αγανάκτησή τους, να μένουν παθητικοί δέκτες των μεθοδεύσεων της "νέας τάξης πραγμάτων"». Πρόκειται, καταλήγουν, για κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη από μια κυβέρνηση που θέλει να εμφανίζεται ως «εκσυγχρονιστική», αλλά και ως ...«σοσιαλιστική».

- Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απαγόρευση των διαδηλώσεων, με το νομοσχέδιο που προωθεί, καταδικάζει, με ομόφωνη απόφασή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης, που καλεί όλους τους συνταξιούχους να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να δυναμώσουν την πάλη τους για «να μην περάσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί με συνέπεια τις εντολές του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι απόμαχοι της δουλιάς γνωρίζουν πολύ καλά «σε τι αποσκοπούν αυτά τα κατασταλτικά μέτρα. Κύρια, επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα του λαού να διαδηλώνει ελεύθερα και να διεκδικεί τα δικαιώματά του και αυτό ύστερα από τη μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα».

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς και δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι του κλάδου θα βρεθούν στο πλευρό των εργαζόμενων στον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα.

- Την καταδίκη των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης» (ΔΗΚΕΒΕ).

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια ενέργεια», τονίζει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, «αποβλέπει στο να καταργήσει το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης για θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και τις οργανώσεις του. Με τη θεσμική θωράκιση της αντιλαϊκής της πολιτικής και την ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών, η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, υποκύπτει στις επιταγές της ΕΕ, των Αμερικάνων και του διεθνούς κεφαλαίου».

Η ανακοίνωση καλεί όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, συνταξιούχους, όλο το λαό, να αντιδράσουν έγκαιρα και άμεσα και να φράξουν το δρόμο αυτών που ετοιμάζουν για τη χώρα μας το νέο μεσαίωνα.

ΙΚΑΡΙΑ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Η Πανικάρια Αδελφότητα Αθηνών και η Επιτροπή Ειρήνης Εύδηλου - Ικαρίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ικαρία Ελευθερία», με αφορμή το γιορτασμό για την απελευθέρωση της Ικαρίας από τον οθωμανικό ζυγό, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ., στο λιμάνι, στον Εύδηλο, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Επιπτώσεις από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας - Εξελίξεις στα Βαλκάνια». Θα μιλήσουν ο Νίκος Κατσαρός, χημικός, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και γενικός γραμματέας των Βαλκάνιων Χημικών, καθώς και ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ