ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
Αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην αναγνώριση του «τουρκοκυπριακού κράτους» αποφάσισε να προχωρήσει το εξαεθνές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπως και την αναβάθμισή του εντός του Συμβουλίου. Τα έξι μέλη του Συμβουλίου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης από το Μάη, στο οποίο προτείνεται η αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και στους δυο ισλαμικούς οργανισμούς (Συμβούλιο του Κόλπου και Ισλαμική Διάσκεψη), όπου μέχρι σήμερα συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Προφανώς, πρόκειται για μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για το Κυπριακό. Πολύ περισσότερο, γιατί, πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου του Κόλπου δεν κρύβεται μόνον ή κυρίως η Τουρκία, όπως λογικά θα σκέπτονταν ο καθένας. Σύμφωνα, με όσα γράφουν διάφορες εφημερίδες της περιοχής, ακόμη και της Τουρκίας (π.χ. η αγγλόφωνη «Τέρκις Ντέιλι Νιους»), μπορεί να ήταν σημαντικές οι τουρκικές πιέσεις, που ασκήθηκαν προς τις χώρες του Συμβουλίου, αλλά η αμερικανική επιρροή ήταν ο κυριότερος λόγος, που ώθησε τις έξι χώρες του Κόλπου, να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση.

Τέλος πάντων, ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Αρκεί, βέβαια, η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη, να βοηθήσει στο άνοιγμα των ματιών όσων έχουν ακόμη και διατηρούν αυταπάτες, για το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Τα «φαινόμενα» απατούν (1)

Επίμονη προσπάθεια κάνει το υπουργείο Παιδείας, να πείσει -μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου- ότι τα ποσοστά αποτυχίας ήταν μικρά και, άρα, καλά πάει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Ομως τα «φαινόμενα απατούν» αν τα ψάξεις λίγο καλύτερα και αποκαλύπτονται οι αλχημείες του υπουργείου και η επιχειρούμενη συγκάλυψη των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανάλυση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, για τα αποτελέσματα στο νόμο, έχουμε: στη Β` Λυκείου διαγωνίστηκαν συνολικά 201 μαθητές από τους οποίους οι 188 πέρασαν και 13 έμειναν (ποσοστό 6,5%). Αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Αλλά είπαμε... φαίνεται! Γιατί τη σχολική χρονιά 1999-2000 είχαν διαγωνιστεί 210 μαθητές και την αμέσως προηγούμενη (1998-99) 241 μαθητές! Πάρα πολλοί απ' αυτούς κόπηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να επιλέξουν τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, αφού δεν άντεξαν τη «λαιμητόμο» των πανελλαδικών.

Επιπλέον, το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν υψηλότερο, αν δεν υπήρχε η διάταξη της διαφοράς των 5 μονάδων μεταξύ γραπτού και προφορικού, αν δεν καταργούνταν τα τεστ δεξιοτήτων και αν δεν υπήρχε η γενίκευση του βαθμού 9,5 ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Ετσι, λοιπόν, όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται χρόνο με το χρόνο από μαθητές, τόσο τα ποσοστά αποτυχίας θα μειώνονται στη Γ' Λυκείου, για την εισαγωγή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συνέβη, φέτος, στη Φωκίδα, όπου σε σύνολο 194 μαθητών, απορρίφθηκαν οι 7.

Τα «φαινόμενα» απατούν (2)

Ομως, η ανάλυση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ έχει και ένα δεύτερο σκέλος, που δείχνει ανάγλυφα πόσο ενίσχυσε τους ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις στη μόρφωση των παιδιών η λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Από τους 396 μαθητές που τέλειωσαν το Γυμνάσιο το σχολικό έτος 1996-97, τελικά, αποφοίτησαν από το Λύκειο το 2000, μόνο οι 186! Κόπηκαν ή δε συνέχισαν οι 210, δηλαδή το 53,03%! Επίσης, από τους 370 που τελείωσαν το Γυμνάσιο το σχολικό έτος 1997-98, τελικά αποφοίτησαν φέτος από το Λύκειο, μόνο οι 187! Κόπηκαν ή δε συνέχισαν οι 183, δηλαδή το 49,5%.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ: Το μαζικό διώξιμο των παιδιών από το σχολείο.

Το ΚΚΕ επιμένει, επισημαίνει η ΝΕ Φωκίδας, ότι για στοιχειώδεις όρους βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι απαραίτητη η μείωση των μαθητών ανά τμήμα και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Αλλά κυρίαρχο είναι το ζήτημα της συνολικής εκπαιδευτικής αλλαγής, στο Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, με την καθιέρωση του 12χρονου βασικού υποχρεωτικού Δημόσιου Σχολείου και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατεί συνέχεια στους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Λάθος του!

Καθόλου καλά δε συμπεριφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μαμόλης, των Λουτρών Μυτιλήνης. Επειδή μια παρέα Αλβανών τραμπούκων έδειρε αγρίως εργαζόμενο κέντρου διασκέδασης, ο Β. Μαμόλης ζήτησε να φύγουν από τα Λουτρά όλοι οι Αλβανοί!

Απ' ό,τι γνωρίζουμε, ο Β. Μαμόλης, όντας κομμουνιστής, δε διακατέχεται από τέτοια αισθήματα και καλό είναι να δείχνει την απαραίτητη συγκράτηση, ακόμη και όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με απεχθή φαινόμενα. Και, κυρίως, να μη γενικεύει, στη βάση του «πας Αλβανός βάρβαρος».

Θεωρούμε βέβαιο ότι η παραπάνω ενέργειά του θα αποτελέσει μια ατυχή παρένθεση. Αλλά και τη μεμονωμένη - έστω - ενέργειά του οφείλουμε να την καυτηριάσουμε. Δε μας ταιριάζει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαθρό κυβερνητικό άλλοθι

Στο βωμό της «ίσης μεταχείρισης», ετοιμάζεται η κυβέρνηση να θυσιάσει την πραγματική ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ανομήματα γίνονται στο όνομα και για το «συμφέρον» των θυμάτων! Υστερα από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η κυβέρνηση με αξιοθαύμαστη ταχύτητα κατάρτισε και ήδη κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών, σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ίδια διακηρύσσει ότι «αναγκάστηκε» να προχωρήσει στο Προεδρικό Διάταγμα, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι έχει καθυστερήσει η χώρα μας να εγκρίνει δυο σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, να σπείρει σύγχυση και αποπροσανατολισμό για να προλάβει αντιδράσεις. Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού συμπληρώνεται από την ταυτόχρονη άρνησή της να ξεκαθαρίσει ποια Ταμεία υπάγονται στα «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης», για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση διατάσσει την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών.

Πόσο «ίση», όμως, μπορεί να είναι αυτή η μεταχείριση, εάν έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια και ακόμη περισσότερα, εάν η κυβέρνηση κάνει πράξη τα σχέδια της άμεσης και έμμεσης αύξησης των ορίων ηλικίας; Τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, η «ισότητα» των δυο φύλων έχει αποτελέσει ιδανικό πρόσχημα αφαίρεσης κατακτήσεων, αφού καμία εξίσωση δεν έχει σαν στόχο τη θέσπιση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων. Η γυναίκα βιώνει σήμερα τη διπλή καταπίεση και πιο βαριά την εκμετάλλευση, καθώς, ταυτόχρονα, θεωρείται μη ικανή για ορισμένες δραστηριότητες, αλλά κάτι παραπάνω από ικανή για να σηκώνει στους ώμους της δυσβάσταχτες ευθύνες και καθήκοντα. Ποικιλόμορφα εκμεταλλεύσιμη, η γυναίκα τιμωρείται ακόμη και για την ευλογία της μητρότητας, η οποία ανάγεται σε «απειλή» για την εργασία της και την εξέλιξή της. Ανάλογα με τις συνθήκες, «αναβαπτίζεται» σε κακοπληρωμένη εργάτρια, ή «αιχμαλωτίζεται» μέσα στο σπίτι, ενώ άλλες φορές εκπληρώνει και τις δυο «αποστολές» της, ταυτόχρονα. Αυτή η αδυσώπητη αντιμετώπιση συμπληρώνεται από ρυθμίσεις δήθεν «ίσης μεταχείρισης», που δεν είναι ίση, αλλά όμοια. Και οι όμοιες ρυθμίσεις για ανθρώπους που υφίστανται διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα. Το γεγονός αυτό αποσιωπείται συστηματικά από την κυβέρνηση και κάθε άλλον υπηρέτη του κεφαλαίου.

Παρά την επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας, υποβάθμισης των γεγονότων, εφησυχασμού των εργαζομένων μπροστά σε μια νέα, καθοριστικής σημασίας, αφαίρεση κατακτήσεων, δεν μπορεί να αποκρυφτεί ότι η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε τα αντιασφαλιστικά της σχέδια ούτε για μια στιγμή. Το κεφάλαιο ανυπομονεί να προσεταιριστεί μια νέα πηγή εσόδων. Οι εντολές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχουν δοθεί. Για την κυβέρνηση, αυτό αποτελεί μια αναντίρρητη πρόκληση και επιτακτική προσταγή. Μοναδικό «αντίπαλο δέος» είναι η αντίσταση των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή όμως, έχοντας σαν πολύτιμο σύμμαχο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, διαθέτει όση πίστωση χρόνου θέλει για να προχωρήσει στα σχέδιά της. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όχι μόνο κήρυξε θερινή εκεχειρία, αλλά εμφανίστηκε ακόμη πιο καθησυχαστική και από την κυβέρνηση στο θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών. Φυλακίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αμβλύνει τις εντυπώσεις, τους αδρανοποιεί και αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αγωνιστική έγερση, ενάντια στους συγκεκριμένους, αλλά και στους συνολικούς αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ