ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Επιταχύνονται οι ανατροπές

Στο ΣτΕ βρίσκεται από χτες το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, ενισχύοντας τα κυβερνητικά σχέδια

Ετοιμη να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά βούληση, είναι η κυβέρνηση, η οποία χτες κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ αδρών και γυναικών σε σχέση με τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος θα δώσει στην κυβέρνηση και την τυπική δικαιολογία για τις αντιδραστικές αλλαγές, στο όνομα των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συμμόρφωσης με τις οδηγίες της. Εξάλλου, το ΠΔ αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 86/378 ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ.

Οι οδηγίες αυτές ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν σε «επαγγελματικά» ασφαλιστικά συστήματα, όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης, τις εισφορές, τις παροχές και μια σειρά άλλα ζητήματα, που περιέχονται και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για καθυστέρηση κύρωσης των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η καταδικαστική απόφαση προέκυψε ύστερα από προσφυγή εργαζόμενου στη ΔΕΗ, ο οποίος διεκδίκησε ευνοϊκότερους όρους συνταξιοδότησης, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Στο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «η αρχή της ίσης μεταχείρισης συνεπάγεται την εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω φύλου, είτε άμεσης είτε έμμεσης» σε σχέση με την ένταξη στα συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης, τους όρους υπαγωγής, τις εισφορές, τον υπολογισμό των εισφορών, τον υπολογισμό των παροχών, τη διάρκεια και διατήρηση των μισθωτών. Σε άλλο σημείο γίνεται ειδική αναφορά στο ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης καταργεί διατάξεις που «επιβάλουν διαφορετικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση».

Αναφέρεται επίσης στο ότι δε θίγονται διατάξεις για την προστασία της γυναίκας λόγω μητρότητας, ενώ ορίζει ότι οι διατάξεις του ΠΔ ισχύουν αναδρομικά από το 1990 για τους μισθωτούς. Για τους αυτοαπασχολούμενους γίνεται διάκριση, η οποία διασφαλίζει την εφαρμογή των όρων που ίσχυαν πριν το 1993, εφόσον έχουν ενταχθεί στο ασφαλιστικό ταμείο νωρίτερα.

Κίνδυνος αύξησης 5 και πλέον χρόνων

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα που παραπέμπουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, με συνέπεια να διευκολύνονται οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί της από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών μπορεί να αυξηθεί κατά 5 και περισσότερα χρόνια! Είναι ενδεικτικό των προθέσεών της ότι ακόμη και στο Προεδρικό Διάταγμα αποφεύγει συστηματικά να ορίσει τα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, ενώ καμία αναφορά δεν έκανε για τη γνώμη - απόφαση του Δικαστηρίου, ότι τέτοιο είναι το σύστημα που αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ!

Βεβαίως, σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, αναφερόταν ότι τα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και τα ταμεία του Δημοσίου, δεν αποτελούν επαγγελματικά συστήματα. Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο παραδεχόταν ότι τίθεται ζήτημα ερμηνείας των διατάξεων, ενώ και για την περίπτωση του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είχε επίσης υποστηρίξει ότι δεν είναι «επαγγελματικό» σύστημα, κάτι που δε δέχτηκε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ετσι, παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού για τις προθέσεις της, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πράξει ανάλογα με τα σχέδιά της, χρησιμοποιώντας και το πρόσχημα. της «αναγκαστικής» συμμόρφωσης με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, καταλήγοντας στο σημείωμα ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει τις διατάξεις των οδηγιών της ΕΕ όπου «αναγκαστεί»!

Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται γενικόλογα, ότι «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης» νοούνται εκείνα που «έχουν ως αντικείμενο τη χορήγηση στους εργαζόμενους μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ή ομάδας επιχειρήσεων, ενός οικονομικού κλάδου ή επαγγελματικού ή διεπαγγελματικού τομέα, παροχών που προορίζονται να συμπληρώνουν ή να υποκαθιστούν τις παροχές των εκ του νόμου συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

Μέρες «δόξας» για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Πρέπει να επισημανθεί ότι επίμονο αίτημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η σημαντική επέκταση των λεγόμενων επαγγελματικών Ταμείων, σε βαθμό που να αποτελούν τον κύριο όγκο του συστήματος ασφάλισης. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προσεγγίζει τους στόχους της μέσα από πολλούς διαφορετικούς δρόμους. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις της διευκολύνονται και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία έχει προσφέρει μια μακρόχρονη θερινή εκεχειρία στα κυβερνητικά επιτελεία.

Επιπλέον, η ΓΣΕΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική για την απόφαση του Δικαστηρίου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα και στο ότι τουλάχιστον οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι «ένα το κρατούμενο» για τις επερχόμενες αλλαγές. Ετσι, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντί να αφυπνίσει τους εργαζόμενους και να αντιμετωπίσει δυναμικά τη νέα αντιασφαλιστική πρόκληση, καλλιεργεί για άλλη μια φορά την αδράνεια, υποβαθμίζει το θέμα και βοηθά ξανά την κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η άμεση παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά και του ΚΚΕ, το οποίο καλεί σε αγώνα ενάντια στις διαλυτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Με μια «ήπια» ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δεν υποχρεώνει σε αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών, αλλά σε ευνοϊκότερες συνθήκες για τους άνδρες. Ωστόσο, δε γίνεται καμιά αναφορά σε κινητοποιήσεις ή άλλες μορφές δράσης, από την ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΜΕ
Καμιά διαπραγμάτευση!

«Κανένας διάλογος, καμιά διαπραγμάτευση για το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης», δηλώνει κατηγορηματικά η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας σε μέτωπο αγώνων αποτροπής των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχοντας και την "αβάντα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υλοποιώντας πειθήνια τις αντεργατικές, αντικοινωνικοασφαλιστικές επιλογές του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου, συνεχίζει να απεργάζεται μέτρα, τρόπους και μεθόδους κατεδάφισης των όποιων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει προς "δόξαν" της αύξησης των υπερκερδών του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη κυβερνητική ανακίνηση της κατάργησης του δικαιώματος (όπου υπάρχει) των γυναικών να συνταξιοδοτούνται πέντε ηλικιακά χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι οι άνδρες, στο όνομα δήθεν της ισότητας των δυο φύλων».

«Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης - συνεχίζει - επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι τα περί απόσυρσης των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών μέτρων δεν ισχύουν και συνεπώς γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση μαζική μετωπική αγωνιστική δράση. Από αυτή την άποψη και η τωρινή θέση της ΓΣΕΕ ότι οι σχετικές κυβερνητικές και ευρωενωσιακές θέσεις για τα ασφαλιστικά των γυναικών δεν έχουν δεσμευτικό και γενικευμένο χαρακτήρα, καλλιεργεί σκόπιμα μια επικίνδυνη επανάπαυση και έρχεται ως αρωγός των κυβερνητικών αντεργατικών σχεδιασμών».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα ορθώσει το δικό του ταξικό αποτρεπτικό και δυναμικό μέτωπο όλων των εργαζομένων και για τη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, ως μερικό αντιστάθμισμα του αυξημένου ρόλου και βάρους που έχει η γυναίκα στην κοινωνία, στην οικογένεια και την εργασία, αλλά και για γενικότερες κατακτήσεις που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών».

Τέλος, καλεί σε αγωνιστική συμπαράταξη για: Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλο το λαό με παροχές υψηλού επιπέδου, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90, 2084/91. Συνταξιοδότηση στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άντρες, καθώς και 30ετία για όλους. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων γυναικών, επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες. Κάλυψη των άνεργων γυναικών, για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη και επίδομα ανεργίας, όσο διαρκεί η ανεργία.

Απεργία στο υπουργείο Εργασίας

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να καταβληθεί και σ' αυτούς το ειδικό επίδομα που θα χορηγηθεί στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους εργαζόμενους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών της χώρας.

Την απόφαση για την κήρυξη απεργίας την έλαβε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας, ύστερα από δύο άκαρπες συναντήσεις που είχε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας (Κεντρική Υπηρεσία και ΣΕΠΕ) να μη διενεργούν ελέγχους στους χώρους δουλιάς, κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και αργίες για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ