ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2025
Για έργα προστασίας της ζωής του λαού δεν φτάνουν, για τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους περισσεύουν

Με τον «Ντάνιελ» πριν ένα χρόνο η Θεσσαλία έγινε σε πολλές περιοχές, λίμνη, σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει
Με τον «Ντάνιελ» πριν ένα χρόνο η Θεσσαλία έγινε σε πολλές περιοχές, λίμνη, σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει
Τη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αποτυπώνει το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2025.

Το πρόγραμμα ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Οικολόγους, αλλά και των παρατάξεων που προέρχονται από τη ΝΔ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το καταψήφισαν, αφού προηγουμένως ανέδειξαν ότι «μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια στο κεφάλαιο, είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις, είτε μέσω έργων και δράσεων που αυτό ιεραρχεί, ενώ προβλέπει ψίχουλα για αντιπλημμυρική θωράκιση και μηδενικά ποσά για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία στην πολύπαθη Θεσσαλία».

Μιλώντας στη συνεδρίαση, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο επικεφαλής της Τάσος Τσιαπλές, αφού τόνισε ότι «καθυστερούν πολύ οι αποκαταστάσεις και όσες απ' αυτές θα γίνουν, θα κοστίσουν ακριβά στον λαό, με τις αναθέσεις σε εργολάβους, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα αντιπλημμυρικά έργα», ανέφερε συγκεκριμένα ότι «για αντιπλημμυρικά, προβλέπεται μόλις το 3,35% (6.695.000) του συνολικού ποσού, για αποκαταστάσεις από προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα της περιόδου 2016-2022, ένα 12,22% (24.387.000) και άλλο 10,16% (20.280.00) για αποκαταστάσεις από τους "Daniel" και "Elias", ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση. Συνολικά δηλαδή για αντιπλημμυρικά και αποκαταστάσεις το 1/4 του τεχνικού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 48 εκατ. ευρώ περίπου για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, για αντιπλημμυρικά είναι μόλις 50.000 ευρώ, μιας και η ΕΕ τα θεωρεί μη επιλέξιμα».

Σημείωσε ακόμα ότι «την ίδια στιγμή και με το τεχνικό πρόγραμμα του 2025 και άλλες πολιτικές σας (προϋπολογισμό, ΟΧΕ, Τουρισμό, Αγροτοδιατροφή, Ενέργεια), στηρίζετε και εσείς, όπως και η προηγούμενη διοίκηση, δράσεις και έργα που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής. Μοιράζετε 32 εκατ. ευρώ από τη φοροαφαίμαξη και την εκμετάλλευση των εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας (20 εκατ. επιχορηγήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, 7 εκατ. για ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων, άλλα 5 εκατ. για ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων), και έργων που ιεραρχεί το κεφάλαιο (π.χ. ενίσχυση της τουριστικής προβολής, αρκετά οδικά έργα στο πλαίσιο της μετατροπής της Θεσσαλίας σε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, ενεργειακές αναβαθμίσεις, για να κερδίζουν μερικές εταιρείες)».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ακόμα ότι «αξιοποιούνται οι τεράστιες καταστροφές των πλημμυρών για την προώθηση των αντιλαϊκών σχεδίων ΕΕ, κυβέρνησης: Παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω και της δημιουργίας της ΑΕ διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας. Επιτάχυνση του ξεκληρίσματος χιλιάδων ακόμα βιοπαλαιστών αγροτών, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ, των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγαλοϊδιοκτήτες, με παράλληλες αλλαγές χρήσης γης, με επέλαση των εταιρειών Ενέργειας σε ΑΠΕ. Επιβολή υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης σπιτιών, οχημάτων, αγροτών για πλημμυρικούς κινδύνους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Θεσσαλίας να διεκδικήσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες, όπως:

- Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

- Συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου είναι προβληματικά (σχολεία, δομές Υγείας κ.ά.)

- Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθετήσεων ποταμιών, ρεμάτων, ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικά σε Πηνειό, Πάμισο, Ενιπέα, Ληθαίο και τα άλλα ποτάμια, ρέματα της Θεσσαλίας.

- Κατασκευή των φραγμάτων Μουζακίου, Σκοπιάς, Πύλης και όλων των μικρότερων, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, την ύδρευση και άρδευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ. Ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.

- Επαρχιακή και αγροτική οδοποιία. Να γίνουν επιτέλους νέοι ασφαλείς δρόμοι Λάρισα - Φάρσαλα, η παράκαμψη Ελασσόνας και ο δρόμος προς Κοζάνη, η παλιά ΕΟ Λάρισας - Βόλου, η παλιά ΕΟ Λάρισας - Θεσσαλονίκης, μέχρι τον κόμβο Γυρτώνης, να τελειώσουν οι πολυδάπανοι και ημιτελείς εδώ και χρόνια δρόμοι Λάρισα - Καρδίτσα, Λάρισα - Τρίκαλα.

ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Πάνω από 65.000 τα καμένα στρέμματα δασών και καλλιεργειών

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο περιβάλλον και τη λαϊκή περιουσία

Δύο νέους άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, δύο τραυματίες πυροσβέστες και πάνω από 65.000 καμένα στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, καθώς επίσης και σε ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, οχήματα, κτηνοτροφικές και άλλες εγκαταστάσεις, αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας και έκαιγε ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία σχεδόν μέχρι και χθες το πρωί.

Με τα μέτωπα να έχουν περιοριστεί χθες το μεσημέρι, η κατάσταση για την περιοχή είναι πλέον πολύ δύσκολη, αφού τεράστιες εκτάσεις μετατράπηκαν σε στάχτη και αποκαΐδια, με μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για την περιουσία του λαού, από τις φλόγες που έκαιγαν ανεξέλεγκτα για τρεις μέρες.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έπληξαν τον νομό τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της παντελούς εγκληματικής έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας, με διαχρονικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. Αστικό κράτος και κυβερνήσεις που θέτουν εκτός προτεραιότητας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μεταθέτουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα δασαρχεία και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες και στην Κορινθία, που τα δάση έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Προς... αποχώρηση 116 εποχικοί πυροσβέστες!

Προκαλεί επίσης αγανάκτηση το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία, έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν 116 εποχικοί πυροσβέστες και στον νομό, που εργάζονταν την τελευταία εξαετία στην Υπηρεσία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να υπάρξει νέος πανελλαδικός διαγωνισμός. Είναι φανερό έτσι ότι η Πυροσβεστική στην περιοχή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Σε μια προσπάθεια επιπλέον να καλυφθούν οι εγκληματικές κρατικές ευθύνες των κυβερνήσεων έως και σήμερα και για τα τελευταία τραγικά γεγονότα, πετώντας το... μπαλάκι των ευθυνών προκλητικά ακόμη και στον λαό, χθες ανακοινώθηκε η επιβολή διοικητικού προστίμου από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε κάτοικο της περιοχής, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στα Ροζενά την Κυριακή, με την αναφορά ότι προέβη σε «θερμικές εργασίες (κάπνισμα μελισσιών)», που εκτελέστηκαν πριν την πυρκαγιά και ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο επίπεδο 4.

Τέλος, συνεχίζονται οι δασικές πυρκαγιές, με άλλο ένα περιστατικό να καταγράφεται χθες σε δασική έκταση στην Πλατανίτσα Καλαβρύτων, όπου ευτυχώς οι πυροσβέστες που ρίχτηκαν στη μάχη κατάφεραν να την περιορίσουν, χωρίς να πάρει σοβαρές διαστάσεις.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΝΔΟΥ
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον αύλειο χώρο της επιχείρησης και σύμφωνα με πληροφορίες έκαψε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (ξύλα, χαρτιά, πλαστικά).

Τα πυκνά σύννεφα καπνού και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσαν χτες στη Σίνδο, έφεραν ξανά στη μνήμη των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής τον τρόμο από παρόμοιες πυρκαγιές σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα.

Να παρθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας απαραίτητο σε μια περιοχή με εργοστάσια εύφλεκτων υλικών, να ενισχυθούν άμεσα υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαχρονικά υποβαθμίζονται, να καλυφθούν οι εργαζόμενοι και να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους το εισόδημά τους όσο θα είναι κλειστή η επιχείρηση.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εχουν σοβαρές ευθύνες οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι Περιφέρειες που χωροθετούν και δίνουν άδεια λειτουργίας σε βιομηχανίες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Χαρακτηριστικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη ΒΙΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα όπου εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, συνορεύει με οικισμούς (Σίνδο, Ιωνία, Καλοχώρι, Αγχίαλο) με συνολικά περισσότερους από 25.000 κατοίκους, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου με περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα συμβεί αν μια αντίστοιχη πυρκαγιά ξεσπούσε σε εργάσιμες ώρες και επεκτεινόταν σε παρακείμενες επιχειρήσεις σε μια περιοχή με άναρχη τοποθέτηση βιομηχανιών, με χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν στην περιοχή, με το οδικό δίκτυο να είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ μέσα στις ζώνες επικινδυνότητας βρίσκονται οικισμοί, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νηπιαγωγεία, πλήθος άλλων επιχειρήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους, Εθνικές οδοί και άλλες οδοί μεταφοράς.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων να πείσουν ότι τα βιομηχανικά ατυχήματα είναι φυσικά φαινόμενα, με τα οποία δεν μπορούμε παρά να συμβιβαστούμε, πρέπει να πέσει στο κενό. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία επιχειρήσεων και βιομηχανιών, ακόμα και εκείνων που αφορούν την επεξεργασία επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο η συνολική λειτουργία τους εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να παίρνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους για την περιοχή, για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, για το αποτύπωμα στο περιβάλλον, ειδικά σε επιχειρήσεις που ακόμα και η "φυσιολογική" λειτουργία τους έχει ήδη αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβαρυντική με σοβαρότατα ζητήματα όπως δυσοσμία και βιομηχανική ρύπανση. Κυρίως όμως είναι κρίσιμο αν προβλέπονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, περιορισμού και αντιμετώπισης των κινδύνων σε πραγματικές συνθήκες».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Το ζήτημα των επικίνδυνων συνθηκών ζωής της πόλης, η γύμνια των σχετικών υποδομών του κρατικού μηχανισμού, οι απαράδεκτες ελλείψεις στη νομοθεσία, στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των κατοίκων, μπορούν και πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο μέσα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ