Επιχειρώντας να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει η έντονη φημολογία σχετικά με τους τρεις θανάτους, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Κ. Λαλένης αναφέρθηκε στην προσφορά του Θριάσιου, που λειτουργεί πλέον σε πλήρη ανάπτυξη με 19 κλινικά τμήματα και 345 κλίνες, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που κάνουν οριακή τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων και ειδικότερα μετά την ένταξη στις αρχές του χρόνου του νοσοκομείου στο σύστημα γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 1996 που προβλέπει την ανάπτυξη 200 κλινών, σε σύνολο 171 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, είναι καλυμμένες 143 οργανικές θέσεις. Αντίστοιχα σε σύνολο 107 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευόμενων γιατρών είναι καλυμμένες οι 68, ενώ από τις 423 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 356.
Ο οργανισμός αυτός θεωρείται απαρχαιωμένος και οι εργαζόμενοι ζητούν τη σύνταξη νέου.
Το υπουργείο Υγείας, επισήμαναν χτες ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Π. Πιτέλης και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Μ. Μπέλτσιος, όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό μετά την ένταξή του στο σύστημα εφημερίας, αλλά αντίθετα, με αφορμή το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών επιχειρείται και η μείωση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών που οδηγεί στην υποβαθμισμένη και επισφαλή λειτουργία κάποιων τμημάτων του νοσοκομείου. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε για το 2001 κονδύλι για τις εφημερίες ύψους 840 εκατ. δραχμών - όσο και το 2000 -, ενώ για την ασφαλή κάλυψη του νοσοκομείου απαιτούνται 1,1 δισ. δραχμές. Οι εφημερίες του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων έως και τον Απρίλιο, οπότε και εξαντλήθηκαν τα χρήματα. Μετά από πιέσεις το υπουργείο προχώρησε στην καταβολή συμπληρωματικού κονδυλίου ύψους 140 εκατ. δραχμών, το οποίο όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού δημιουργεί ένα έλλειμμα της τάξεως των 10 εκατ. δραχμών μηνιαίως.
Κατά τα άλλα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε χτες το ζήτημα της αυτοκτονίας του μαιευτήρα Π. Ελευθεριάδη και των δυο θανάτων στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στους θανάτους ο πρόεδρος του νοσοκομείου απάντησε ότι το νοσοκομείο δέχεται διαρκή επίθεση για γεγονότα που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης και κάλεσε τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) να μη βάλλουν κατά του νοσοκομείου, «αφού το κόστος από τη μη εύρυθμη λειτουργία του για την περιοχή θα είναι τεράστιο».
Ο Π. Πιτέλης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων αναφερόμενος σε δημοσιεύματα μερίδας των ΜΜΕ αναρωτήθηκε: «Πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ το ζήτημα της δημόσιας Υγείας; Πώς αξιολογείται ο θάνατος ενός ασθενή στις δημόσιες κλινικές και πώς στις ιδιωτικές;». Για να καταλήξει τονίζοντας ότι η δημοσιότητα γύρω από το θέμα είναι κατευθυνόμενη. «Στόχος, επισήμανε, είναι η ιδιωτικοποίηση τμήματος του νοσοκομείου ή και όλου».
Εκκληση για τη στήριξη του νοσοκομείου, που αποτελεί προϊόν των αγώνων των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) έκαναν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΤΑ και κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.
Παρών ήταν και ο Ε. Μακρής -σύζυγος της άτυχης Κλ. Μακρή- ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί δυο χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Τέλος, ανέφερε ότι έχει καταθέσει στοιχεία στη δικαιοσύνη για περιπτώσεις τρομοκράτησης εργαζομένων στο νοσοκομείο που αποτελούν μάρτυρες στις υποθέσεις των θανάτων, αλλά και για «τους δολοφόνους» του Π. Ελευθεριάδη.
Αποκαλυπτικό έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών προς τον υπουργό Υγείας
Η έκρηξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έρχεται να επιβεβαιωθεί από μια ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), σχετικά με το νεοεκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 84/2001 που αφορά στους «Ορους, στις προϋποθέσεις, στη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών ΠΦΥ».
Στην ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η Νομαρχία Αθηνών, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, γνωστοποίησε την έλλειψη του αναγκαίου έμψυχου δυναμικού για τη στελέχωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ΠΔ Τριμελών Επιτροπών Ελέγχου, οι οποίες και είναι αρμόδιες, τόσο για τη χορήγηση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυιατρείων, ιατρικών εταιριών κλπ., όσο και για τον έλεγχο των ως άνω φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι ρυθμίσεις που γίνονται επί χάρτου και όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τελικώς, αποδεικνύονται ανεφάρμοστες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 10 του ΠΔ, στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) συνιστάται επιτροπή, η οποία αποτελείται από:
Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του οικείου νομάρχη και έργο της είναι η γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, η εποπτεία και ο έλεγχος των φορέων ΠΦΥ, η εισήγηση για επιβολή ποινών που προβλέπονται από τις διατάξεις του ΠΔ.
Πέρα από τις υπαρκτές ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για τη στελέχωση των επιτροπών, μέσα από την ανακοίνωση, φαίνεται μια προτίμηση προς την ιδιώτευση, αφού ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «μεγάλος αριθμός γιατρών έχει ήδη προβεί στη μίσθωση ή και τον εξοπλισμό ειδικών χώρων για τη λειτουργία ιατρείων».
Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η αδυναμία της Νομαρχίας να στελεχώσει και να συγκροτήσει νόμιμα τις επιτροπές προκαλεί σοβαρές επαγγελματικές ζημιές στους γιατρούς. Ως εκ τούτου, ζητά από τον υπουργό Υγείας την άμεση αναστολή της ισχύος των διατάξεων του ΠΔ, έως ότου ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη στελέχωση των εν λόγω επιτροπών. Εως τότε, ο ΙΣΑ ζητά να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το παλαιότερο καθεστώς.
Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Σπ. Στριφτάρη
Τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Παναγιώτης Κοσιώνης και Σπύρος Στριφτάρης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.
«Παρόλο που - μετά από πολύχρονους αγώνες του λαού και των φορέων της Μεσσηνίας - το Νοσοκομείο Καλαμάτας μεταστεγάστηκε εδώ κι ένα χρόνο σε νέο κτίριο, παραμένουν άλυτα μια σειρά σοβαρών προβλημάτων», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ετσι, επισημαίνεται στην Ερώτηση:
Η άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, τονίζουν οι βουλευτές, είναι εντελώς απαραίτητη, προκειμένου το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στο ρόλο τους, να περιοριστούν δραστικά οι διακομιδές ασθενών και να μην μετατρέπεται το δημόσιο αγαθό της υγείας σε πεδίο ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, συνεχίζει η Ερώτηση, πρέπει να διαμορφωθεί νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, να φτιαχτεί βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων στο Ιδρυμα και να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στον οδικό κόμβο έξω από το Νοσοκομείο, ώστε να σταματήσουν τα τροχαία ατυχήματα.
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Την ανάγκη για την καθημερινή παρουσία γιατρού στα Αγροτικά Ιατρεία της Κοινότητας Καρυάς του νομού Λάρισας, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.
«Η μη καθημερινή παρουσία γιατρού στο αγροτικό ιατρείο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αποτελεί οξύτατο πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των τριών Κοινοτικών Διαμερισμάτων (Καρυά, Κρυόβρυση, Συκαμινέα), που καλύπτει το συγκεκριμένο ιατρείο».
Οπως τονίζουν, μέχρι τώρα ο γιατρός βρίσκεται στο αγροτικό ιατρείο μόνο δυο φορές τη βδομάδα και για ορισμένες μόνο ώρες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, πολύ περισσότερο μάλιστα κατά τη θερινή περίοδο που με την τουριστική κίνηση ο πληθυσμός διπλασιάζεται.
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να νιώθουν ασφαλείς, έχοντας σε καθημερινή βάση την πολύτιμη ιατρική φροντίδα, η απουσία της οποίας μπορεί να προκαλέσει απώλειες ακόμα και ανθρώπινων ζωών.